John Swartling Podcasts
-
Professor i global miljövetenskap, forskare, föreläsare, 54 år. Född i Finspång, uppvuxen i Brasilien, Italien och Karlskrona, bosatt på Rindö. Sommarvärd 2015 och Vintervärd 2015.
Alla Sommarprat finns att lyssna på i Sveriges Radio Play.
Johan Rockström menar att 2020 är ett sanningens år för klimatet.
Om Johan Rockström
– Det handlar om mina och dina barns och deras barns framtid.
– Allt över två graders uppvärmning är sannolikt att betrakta som permanent skada för våra möjligheter på jorden. Och just nu rör vi oss längs en väg som tar oss till mellan 3-4 grader om 80 år, säger Johan Rockström. Han menar att planeten befinner sig i ett akutläge.
– Ska vi ha en chans att klara det här måste de globala utsläppen böja i år, och sedan halveras till 2030, för att sedan halveras igen till 2040 och sedan nå noll 2050. Rockström pekar på att vi nu ser de första offren för den globala uppvärmningen: Arktis som kommer att vara ett öppet hav på sommaren om 30 år vilket påverkar vädret i Norden. Glaciärerna på Västantarktis där flera kan ha korsat en tröskel som innebär att de ofrånkomligen glider ut i havet med global havsytehöjning som följd. Och de tropiska korallreven, där hälften av stora Barriärrevet i Australien redan är förlorat, vilket påverkar fisk och inkomster för ett par hundra miljoner människor.
– Fönstret för att undvika de stora katastroferna är fortfarande öppet, men bara på glänt… Därav ett planetärt nödläge, säger Johan Rockström.Leder ett av världens främsta klimatforskningsinstitut, Potsdaminstitutet i Tyskland. Menar att läget för miljön är akut men tycker inte att man ska känna klimatångest.
Global miljöforskare som flitigt debatterar miljö- och klimatfrågor. Har utnämnts till miljömäktigast i Sverige två år i rad. Varit chef både för Stockholm Environment Institute och Stockholm Resilience Centre.
Ledamot av Kungliga Vetenskapsakademien, Ingenjörsvetenskapsakademien och Kungliga Skogs- och Lantbruksakademien. Skrivit flera böcker och mängder med akademiska publikationer.
– Jag välkomnar alla som lyssnar - till Sanningens år 2020. Fem år efter att vi i Paris lovade att lösa klimatkrisen och antog FNs Agenda 2030, rör vi oss fortfarande längs katastrofens väg. Nu har vi nått året då världen måste öka takten, vilket går för lösningarna finns där. Det blir en vetenskaplig resa där jag också biktar mig, utlyser planetärt nödläge och uppmuntrar till revolution.
Producent: John Swartling
-
This is an English version of the Swedish Radio show Vinter i P1 with Johan Rockström.
Alla Sommarprat finns att lyssna på i Sveriges Radio Play.
“Vinter i P1” is a well known radio show in Sweden where a person is given the freedom to talk about whatever they want and play whatever music they like.
Johan Rockström is a global environmental scientist and a diligent debater of climate issues. And he has been appointed “The most powerful environmental person” in Sweden twice.
In the program Johan Rockström says there´s a climate emergency:
- Welcome to 2020 –The year of the Moment of Truth… It´s about the future of our children – mine and yours – and their children.“We want to give an international audience the opportunity to hear Johan Rockström´s view on global climate change. He´s a professor of Global Environmental Science and the director of the Potsdam Institute for Climate Impact Research in Germany – one of the most well reputed climate research institutes in the world”, says Bibi Rödöö, program manager of the Vinter series.
Producer: John Swartling.
The music in the program is abridged due to copyright reasons.
-
SÅNGARE, LÅTSKRIVARE, 50 år. Född och bosatt i Stockholm. Debuterar som Sommarvärd.
Alla Sommarprat finns att lyssna på i Sveriges Radio Play.
Magnus Carlson är känd som sångare i bandet Weeping Willows. Han ägnar sitt Sommar åt att söka svar från olika experter på frågorna som oroar honom allt mer: Vad händer med klimatet?
Samma dag som Magnus Carlsons sommar sänds fyller han 50 år. I födelsedagspresent önskar han sig en välmående planet. Istället för att fokusera på erfarenheterna som sångare i Weeping Willows ägnar han därför sitt program åt att söka svar på frågorna som oroar honom.
Magnus Carlson ringer upp forskaren Elin Röös, metrologen och naturskadespecialisten Pär Holmgren, debattören och ordförande i företagsforumet Circular Sweden: Anders Wijkman och flera andra för att få svar på hur vi kan göra för att lösa de problem som hotar miljön. Svaren han får handlar om både vad man som enskild kan göra i det lilla, och hur man kan göra för att påverka beslutsfattare i de stora frågorna.
”Bara genom att leva i vårt samhälle, finns möjligheter att påverka och vissa saker som vi inte kan påverka. I mitt liv som sångare, turnerar jag runt om i Sverige och ibland utomlands. För mig har det blivit viktigt att försöka turnera så hållbart och klimatvänligt som möjligt”, säger han.
Om Magnus CarlsonHyllad sångare som fick sitt genombrott med indierockgruppen Weeping Willows och debutalbumet Broken Promise Land 1997. Låten Blue and Alone var ledmotiv i SVT-serien Pistvakt. Känd för den breda publiken som en av deltagarna i Så mycket bättre i TV4.
Spelar också i Magnus Carlson & The Moon Ray Quintet och har gett ut flera soloalbum som Ett kungarike för en kram, Allt är bara du, du, du och Den långa vägen hem
Har haft en roll i filmen Gentlemen, och som SÄPO-anställd i filmen Call Girl.
Producent: John Swartling
-
LÄKARE, PROFESSOR EMERITUS I MEDICIN, 87 år. Född i Stockholm, bosatt i Danderyd. Debuterar som Sommarvärd.
Alla Sommarprat finns att lyssna på i Sveriges Radio Play.
När den legendariske dopningsjägaren och läkaren Arne Ljungqvist startade anti-dopingkampanjen på 70-talet var oförståelsen och okunskapen rätt total både bland idrottsmän, ledare och allmänheten.
I sitt Sommar beskriver han hur till och med det svenska landslaget ville ha bort honom. Men nu 45 år senare är bilden en annan: ”Doping är det fulaste fusk som finns i både idrottarnas och allmänhetens ögon.”
Sommarpratet börjar med ett möte med President Putin i Olympiska Spelen i Sochi 2014. Han tittade Arne Ljungqvist i ögonen och sa: ”Welcome, It is an important job you have”. Arne svarade ”’Thank you, but the job is also quite difficult’. Inte anade jag då hur sannspådd jag skulle bli.”
Vi får sedan höra hur det gått till vid olika tillslag: som när de jagade Greklands mest kända friidrottare under Atén-OS efter det att de smitit från dopingkontroller. Eller när dopade österrikare kastade sig ut genom fönstren och flydde hem till Österrike när de gjorde en razzia tillsammans med italiensk polis mot deras olympiska förläggningar vid Turin-OS 2006. Han tar också upp flera kända fall med medaljvinnande idrottare som befunnits dopade vid olika mästerskap.
Arnes program handlar om hur den långa vägen har sett ut: från när han började sitt arbete och steroider var något som aktiva idrottare efterfrågade och använde, till att bli det fulaste av fusk inom idrottsvärlden. Samtidigt ser han också hur ett omfattande missbruk av steroider och andra dopingmedel bland icke elitsatsande ungdomar och yngre har blivit en erkänd folkhälsofråga idag.
Om Arne LjungqvistLegendarisk dopningsjägare och idrottsledare som anses vara en av världens främsta experter på dopning inom elitidrotten. Var med och bildade den världsomspännande antidopningsorganisationen WADA och är hedersledamot av Internationella Olympiska Kommittén IOK. Tidigare ordförande för Sveriges Riksidrottsförbund och Svenska friidrottsförbundet, samt IOK:s och WADA:s medicinska kommittéer.
Berättar i boken Dopingjägaren om sitt liv i medicinens och idrottens tjänst. Driver nu en egen anti-dopningstiftelse med information om och utbildning i dopningsfrågor för ungdomar.
Blev 1952 svensk mästare i höjdhopp och satte personligt rekord med 2,01 meter. Deltog i OS samma år.
Producent: John Swartling
-
Skådespelare, komiker, sångare. I sitt Sommar slår han ett slag för alla "lillgamla människor därute" och till sin hjälp har han musiker som spelar live på plats i studion.
Alla Sommarprat finns att lyssna på i Sveriges Radio Play.
Robert Pettersson måste tyvärr lämna återbud och istället sänds Henrik Dorsins uppskattade Sommar från 2012.
Om Henrik DorsinMest känd som odräglige grannen Ove Sundberg i Solsidan, som 2012 fick nytt liv i Kontoret, den svenska versionen av The Office. Medverkat i humorprogrammen Extra Extra och Parlamentet och sjungit i musikalerna Spamalot, I hetaste laget och Singin’ in the Rain. Med humorgänget Grotesco hade han en hit med schlagerparodin Tingeling. Fick Povel Ramels Karamelodiktstipendium 2007.
År 2014 turnerade Dorsin med föreställningen Henrik Dorsin - näktergalen från Holavedsvägen, en "humorkonsert i två akter". Dorsin vann Kristallen 2014 som "Årets manliga skådespelare i en tv-produktion". Sedan 2014 driver han Scalateatern i Stockholm tillsammans med Michael Lindgren samt Conrad och Tova Nyqvist.
Producent: John Swartling
-
SKÅDESPELARE, REGISSÖR. För Bahar Pars handlar skådespeleriet inte om att låtsas att få vara någon annan utan om att bara få vara sig själv.
Alla Sommarprat finns att lyssna på i Sveriges Radio Play.
I sitt Sommarprat berättar hon om filmen ”En man som heter Ove” och om hur både Trump och ett bortglömt pass höll på att stoppa henne från att gå på galan.
Hon berättar om livet som barn i Iran, och om hur hon och hennes familj kommer till Sverige. Om hur det är att ”flytta till ett land där man inte kan koderna, där ens föräldrar fortfarande inte vet vad ett ’Sommarprat’ är … där man snabbt blir förälder till sina föräldrar som kämpar med språket. Som kämpar för att hålla uppe en god min trots att hela världen har rasat under deras fötter.” Bahar trivs bäst på löparbanan för där är hon bra, till och med bäst, på något.
Tonårstiden blir stökig, men mamman finns där hela tiden som stöd och i gymnasiet blir Bahar förälskad i teater. Och fem år och fyra gymnasieprogram senare tar hon studenten.
Börjar småningom scenskolan och blir utsatt för strukturell rasism: ”Så jävla kul att dom har börjat med kvotering nu, det är viktigt att ni syns också, kan du läsa svenska? Bahar du skulle behöva leva sex månader isolerad så att du lärde dig prata ORDENTLIGT. Ditt persiska sätt att hantera Tjechov är fantastisk.”
Hennes Sommarprat handlar också om att inte kunna identifiera sig med sitt efternamn och att ta sig ett nytt, eget, för att skapa en ny egen generation. Hon väljer Pars som betyder Persien.
Om Bahar ParsGuldbaggenominerades för sin roll i den Oscarsnominerade publiksuccén En man som heter Ove. Anställd på Dramaten, sågs senast i Figaros bröllop. Spelade tidigare på Uppsala stadsteater i pjäserna Anna Karenina och Hedda Gabler. Fick Medeapriset för enmansföreställningen På alla fyra och medverkade i Jonas Hassen Khemiris Jag ringer mina bröder på Stadsteatern i Stockholm. Synts i flera tv-produktioner. Debuterade som regissör med den prisbelönta kortfilmen Rinkebysvenska och är nu aktuell med kortfilmen Turkkiosken på SVT.
Äntrade den röda mattan vid Oscarsgalan tidigare i år i en klänning gjord av värmländskt stål.
Producent: John Swartling
-
JOURNALIST, FÖRFATTARE. I sitt Sommarprogram berättar Karin Bojs om vägen till journalistyrket, och utforskar vårt gemensamma arv och våra kopplingar till neandertalare, men även sitt egna familjearv.
Alla Sommarprat finns att lyssna på i Sveriges Radio Play.
Karin Bojs bjuder även in arkeologen och musikern Frances Gill som spelar på en svanbensflöjt som är rekonstruerad efter fornlämningar från istiden. Hon pratar om kreativitet och hur den ofta har en mörk baksida, med psykiska sjukdomar som följd. Hon kopplar sin egen kreativitet till just psykiska sjukdomar i hennes familj.
En familj vars resa hon reflekterar över, och hur lyckan kommer och går: hur hennes familj ena stunden har en egen bondgård, och i nästa får en av medlemmarna sitta i Karlshamns fästning och slutar sitt liv urfattig: ”Ibland går det upp, ibland går det ner,” säger Karin Bojs.
Om Karin BojsTilldelades Augustpriset 2015 för årets bästa fackbok: Min europeiska familj – de senaste 54 000 åren, i vilken hon söker sig bakåt i Europas och sin egen släkts urtida historia med hjälp av arkeologiska fynd och dna-vetenskap. Var under många år Dagens Nyheters vetenskapsredaktör och har även skrivit böckerna Vikten av gener och Syra själv, om konsten att syra grönsaker.
Hedersdoktor vid Stockholms Universitet för att hon på ett "spännande och kunnigt sätt gett naturvetenskapen en framträdande plats i Dagens Nyheter". Har också fått Ingenjörsvetenskapsakademiens mediepris och Kunskapspriset av Nationalencyklopedin.
Startade den svenska sektionen av pressfrihetsorganisationen Reportrar utan gränser. Utbildad bagare, har arbetat i tio år på olika bagerier och konditorier i Göteborg.
Producent: John Swartling