Johanna Nilsson Podcasts
-
Mikael Wiehe och författarna Johanna Nilsson och Patrik Svensson i en gudstjänst från Bokmässan i Göteborg.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Samtal och textläsning finns nu som PODD på SRplay och där poddar finns!
Mikael Wiehe har valt att avsluta sin allra sista konsertturné med sitt framträdande här.
Författarna Patrik Svensson och Johanna Nilsson samtalar kring och läser ur sina nya böcker ”Den lodande människan” respektive ”Ängeln på Rival” med kyrkoherde Lars Björksell som leder gudstjänsten.
Vi hör även kören Kärlekör från Kärlekens kyrka i Halmstad under ledning av Stefan Ljungberg.I centrum står den fantastiska blågröna planet som vi bebor och hur vi människor hanterar vårt ansvar för den och för varandra.
Patrik Svensson skriver om havets skönhet och skörhet, Johanna Nilsson skriver om människoöden i klimatkrisens tid och Mikael Wiehe sjunger om de smältande isarna.Klimatkrisen påverkar oss alla, från det lokala perspektivet till det globala. Den är vår tids ödesfråga och att snabbt vända utvecklingen är en grundförutsättning för många arters överlevnad – inte minst vår egen.
”Vi upptäcker något, vi erövrar det och vi förgör det. Är det alltid så? Är det så människan är förutbestämd att förhålla sig till världen?”
Medverkande:
ur Den lodande människan av Patrik SvenssonLars Björksell, gudtjänst- och samtalsledare, vanligen kyrkoherde i Halmstads församling
Johanna Nilsson läser ur sin roman Ängeln på Rival
Patrik Svensson läser ur sin essäsamling Den lodande människan
Förbön Lena Jaremo och Julia Westerberg
Mikael Wiehe, framför: Vi sjunger för varann, En sång till modet och På livets hav ackompanjerad av Anders Pettersson, gitarr och Christer Karlsson, klaviaturKärlekören med: Stefan Ljungberg, körledare
Kaisa Ljungberg, Carl Hallqvist, Emma Wendland, Erika Rennie, Gabriele "Gabi" Ermlich, Hanna Simonsson, Ingela Jönsson, Jenneke Rodenburg, Julia Westerberg, Lena Jaremo och Sofia Javenek
Kompband: Dan-Åke Wälivaara, elbas, Mikael "Micke" Ek, trummor och Tomas Larsson, gitarrProducent Neta Norrmo
Tekniker Thor Andersson och Hedvig Olsson
för Sveriges Radio Göteborg
[email protected] -
I detta avsnitt möter Bildningsförbundets Johanna Nilsson tre folkbildare inom studieförbund som samlar religionen i Sverige, i den bredaste av bemärkelser.
Birgitta Sundström från Studieförbundet Sensus säger bland annat i podden att ”Svenska kyrkan hade ett studieförbund som startade någon gång på 1930-talet och sedan på 1960-talet började vi leva vårt eget liv och blev sedan Sensus ihop med KFUM 2002 och TBV 2004. Den sammanslutningen är jätteintressant för visst har Svenska kyrkan haft en inverkan på Sensus identitet och värderingar men med det verkligen inte sagt att vi utövar religion i verksamheten.”
Henrik Demetriades från Studieförbundet Bilda säger bland annat i podden att ”jag älskar den tanken att tänka sinnesro. För mig är det en del av Förundran. Fast jag vet att jag inte kan påverka en viss situation, saker och ting händer med skit och elände. Men mitt i det kan jag känna en trygghet, en förundran över att att jag lever ändå. Jag vaknade i morse, jag har relationer till människor osv. Den typ av förundran tycker jag är vacker.”
Josefin Nyström från Studieförbundet Ibn Rushd säger bland annat i podden att ”vi måste våga vara modiga tillsammans. Här kan jag tycka att vi som organisation är lite för rädda. Jag tänker att har man gjort ett misstag och heter Ibn Rushd så får man höra det i tio år. Det svåra då är att allt gott som görs inte syns och jag blir då rädd att vi inte vågar fortsätta. Det häftiga med folkbildning är ju att olika åsikter får ta plats, och det måste vi bejaka.”
-
I detta avsnitt möter Bildningsförbundets Johanna Nilsson två personer verksamma i Hemslöjden i Östergötland som reflekterar kring hantverk och slöjd som rörelse.
Utvecklaren Disa Bennich säger bland annat i podden att ”jag ser liksom världen på ett annat sätt när man börjar slöjda. Man får materialkännedom, man får det taktila - det är så viktigt. Jag tror det är väldigt bra för det fysiska välmåendet, det har bevisad effekt att hantverk och slöjd är väldigt bra för vårt psykiska välmående.”
Barn och ungdomskonsulent Annika Holmdahl säger bland annat i podden att ”det är trots allt så att vi har olika kulturkapital med oss. Som jag som vuxit upp med en slöjdande familj, som alltid gått på museer och deltagit på kurser men det har verkligen inte alla. Där har vi en viktig roll att fylla, att öppna upp och visa att alla välkomna, att tröskeln är låg och att slöjden är för alla.”
-
Vi pratar med Johanna Nilsson, Caroline Owman och Charlotta Bylund Melin om hur det är att doktorera och forska som konservator. De berättar hur de valde sina forskningsämnen, vilka utmaningarna var och förstås vad som var roligt. Sedan reder vi ut varför ska man forska som konservator och om man vill göra det hur man går till väga.
Gilla vår sida på Facebook för att bli notifierad när nya avsnitt publiceras och tipsa gärna vänner och kollgor om podden👍🏻❤️
Musik: Ludvig Lundgren
-
I dagens avsnitt har vi med oss pedagogen, föreläsaren och coachen Johanna Nilsson som idag arbetar helhjärtat med pauser i smått och stort genom sitt eget bolag Pausera.
Vi kommer att gå igenom hur otroligt viktigt pauser är i livet och hur man enklare kan ta beslut, hantera förändringar och stärka relationer tack vare just pauser. Vi kommer också att utforska naturens krafter, pausologi och få värdefulla insikter och tips längst vägen där vi avslutar resan med en guidad paus och landar mjukt.
https://www.pausera.se/
https://www.instagram.com/pausjohanna/
Jag som spelar in och driver denna podcast heter Patrik Lexell och du är varmt välkommen att kontakta mig vid frågor, funderingar eller tankar kring avsnitt eller annat:
https://www.coachin.one/
https://www.instagram.com/ettmedvetetsinne
Följ, gilla och dela gärna denna podcast för att hjälpa oss att sprida viktig information och kunskap vidare. Till nästa gång - tro på dig själv, lita på dig själv och var dig själv.
https://podcasts.apple.com/se/podcast/ett-medvetet-sinne/id1536574423