Johan Rapp Podcasts

  • Att prata inför folk är för många det värsta som finns. Men det finns hjälp att få. Alla har rätt att göra sig hörda!

    I det här avsnittet ber vi Jenny Jernberg om tips på hur vi alla kan få fram våra budskap bättre i vardagen. Jenny driver företaget Speakingflow där hon hjälper människor att våga tala inför publik men också att få fram sitt budskap i andra sammanhang som vanliga jobbmöten. Hon är skådespelare, mimare, certifierad coach och har även studerat retorik.

    Rätt kroppsspråk gör dig hörd Det vanligaste Jenny hjälper människor med är kroppsspråket. Det har en stor betydelse för hur det vi säger tas emot eftersom det förstärker våra budskap. Att ställa sig framför en grupp människor med uppdragna axlar, kutande rygg och blicken i marken väcker helt enkelt inte förtroende. Tyvärr är det precis så vi ofta reagerar med kroppen om vi känner oss obekväma.

    Men det fiffiga är att man kan vända på steken. Intar du rätt kroppsposition med rak rygg och sänkta axlar och vågar möta människors blick har du vunnit mycket förtroende redan där. Som när det gäller så mycket handlar det om att träna och våga prova i mindre format och sen träna mer. Med övning kommer tryggheten.

    Förbered dina framträdanden En annan sak som Jenny hjälper många med är att förbereda sina framträdanden. Av någon anledning tänker vi oss ofta att det där med att vara en bra talare skulle vara något man föds med. Så är det absolut inte. Förberedelser och träning betyder jättemycket här precis som när det gäller det mesta.

    Jennys tips kring hur du skriver manus:

    Skriv ner det viktigaste du vill ha sagt. OBS i punktform, inte långa meningar. Skriv ut det på ett papper med stor stil och stort radavstånd, så att det syns tydligt när du är i talarsituationen. Markera de allra viktigaste orden med färg så att du lätt hittar tråden om du tappar bort den.

    Ta hjälp av andningen Träna också på att använda andningen som ett verktyg för att skapa lugn i stunden när nerverna skenar. Att ta ett djupt andetag och våga pausa några sekunder hjälper dig att hitta både lugnet och tankeförmågan.

    Skala ner och hitta det viktigaste Skala gärna ner orden i ditt manus. Fundera igenom vad som är allra viktigast att få fram och vad du vill säga först och sist i ditt anförande. Vad är det egentligen du vill att människor ska ta med sig efter att ha lyssnat på dig? När du har besvarat de frågorna är faktiskt en stor del av dina förberedelser klara.

    Våga börja i det lilla Jenny vill gärna uppmana dig som känner att du har ofta har något att säga men inte vågar att börja i liten skala. Du kan börja med att bara sitta som publik och tänka på vad du skulle säga om du vågade och hur du i så fall skulle formulera det. Våga sedan räcka upp handen då och då. Och får du ett tillfälle att prata framför andra, ta den. Träna - det gör dig bättre. Du kan trösta dig med att nästan alla tycker att det är pirrigt att tala framför publik men att träning och erfarenhet kan göra alla till riktigt bra talare.

    Vår samarbetspartner motivation.se, Sveriges ledarskapssajt, har flera artiklar med tips för hur du blir en bättre presentatör. Den här veckan har vi valt en som heter Håll en bra presentation på hjärnans villkor. Där sammanfattar skribenten Johan Rapp några riktigt bra tips om hur du gör innehållet i din presentation levande och intressant att lyssna på.


    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.


  • Sågningen, värvningsbehovet och kaoset kring bortatröjan. Här är ett nytt avsnitt av Landskrona BoIS-podden.I det 36:e avsnittet samlades Eric Persson och Sebastian Rönström i poddstudion för att diskutera följande:* Andreas Murbecks flytt till Sirius. Klarar BoIS sig med Philip Andersson, Viktor Wihlstrand, Johan Rapp och William Ondrejka som mittbackar? Vi tycker klubben bör leta efter förstärkning.* Max Mölders sågning efter 3–1-förlusten mot danska tredjeligalaget B93. Ett specifikt ord stack ut i den kraftfulla intervjun.* Efter köpet av Adam Egnell och försäljningen av Andreas Murbeck – bör BoIS även jaga en forward? Eric Persson trycker ganska hårt på den punkten.* Den alltid heta potatisen: målvaktssituationen. Vi resonerar kring Hampus Paulis roll och berättar hur het han var på en träning i förra veckan.* Kaoset kring bortatröjan. Mattias Hallberg, från klubbens media- och kommunikationsavdelning, uttalar sig i frågan – och hintar om att sista ordet inte är sagt.


  • Formsvackan, systemskiftet och en tokhyllning. Landskrona BoIS-podden är här med ett specialavsnitt efter årets andra Skånederby.Formdippen – fyra förluster på de fem senaste matcherna – har gjort att Landskrona BoIS halkat ner till fjärdeplatsen i superettans tajta tabell. I lördags blev det förlust med 1–0 hemma mot rivalen HIF.Mattias Hjälm kopplar upp sig från Schweiz och får sällskap av Sebastian Rönström och Eric Persson.Det här är ett specialavsnitt av Landskrona BoIS-podden, samma avsnitt släpps i HIF-poddens format. De BoIS-vinklade punkterna vi går igenom:* Formsvackan.* Systemskiftet.* Mattias Hjälms tokhyllning till Johan Rapp. * Ska Svante Hildeman peta Amr Kaddoura?* Utmaningarna i Borlänge – vem ska egentligen spela toppforward?


  • Premiärsegern, nästa motståndare och lagkaptenen Philip Anderssons comeback. Där har ni några av ämnena i Landskrona BoIS-podden den här veckan. I veckans avsnitt analyserar vi BoIS lyckade superettanpremiär mot Värnamo. I nykomlingsmötet fanns ett par riktiga toppar. En av de mest framträdande spelarna var mittfältaren Sumar Almadjed som debuterade på den näst högsta nivån i Sverige. Om hur han upplevde det berättar han i en intervju med Mattias Hjälm och där ger han även en smäktande passning till Landskrona BoIS-poddens Eric Persson... I nästa match väntar Öster, som BoIS stött på vid ett antal tillfällen de senaste åren. 2018 omgärdades BoIS 5–0-förlust av en läktarskandal, 2019 möttes lagen i superettankvalet och 2020 i svenska cupen. Vi synar Östers lag och förutspår vilken typ av match som är att vänta. Johan Rapp placerades på bänken i premiären efter en stark försäsong. Eric Persson nämner en potentiell lösning för att få plats med den unge backtalangen i startelvan på sikt. Mot slutet avhandlar vi också tisdagens U21-match mot Malmö FF, där lagkaptenen Philip Andersson spelade 60 minuter. Välkomna att lyssna.