Johan Petterson Podcasts
-
Men GUUD! Hej igen, sen podd som vanligt och förlåt för det.
I detta avsnitt bjuder vi på följande:
* Kurrens legendar, Johan Petterson tippar publiksiffran mellan Eskilstuna United och KIF Örebro.
* Vi är på Årby IP och surrar lite inför matchen mellan Eskilstuna United och KIF Örebros F19.
* Den flygande reportern och Johan Englund får surra med Johan Nygren och Karwan Safari efter matchen mellan Syrianska Eskilstuna och Hertzöga.
* Vi ringer upp Eskilstuna FC:s målis Niklas McLeod där vi reder ut varifrån han är och om det var hans pappa som spelade säckpipa på Sveaplan för tiotalet år sedan.
Tack för att ni lyssnar på oss.. -
Konstnären Johan Petterson och kocken Johan Jureskog har i flera år pratat om att göra pemmikan, den proviant som användes på forna tiders polarfärder. Nu är det dags! Och vi smakar förstås.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
2001 åkte Johan Petterson till Nordpolen. Polarforskningssekretariatet har sedan år 1988 erbjudit nästan 40 konstnärer av alla de slag att delta i vetenskapliga forskningsexpeditioner till polartrakterna.
- Det är mitt livs resa, säger han. Helt fantastiskt.
De sju veckorna fick honom intresserad av tidigare polarutforskare. Hur var deras liv? Vad åt de? Så kom han att intressera sig för pemmikan som var viktig proviant förr.
Pemmikan hittades på av ursprungsbefolkningen i Nordamerika. De hade med sig det när de jagade buffel. Senare sålde de också pemmikan till trappers, jägare som kommit från Europa. Även de tidiga polarutforskarna hade pemmikan i provianten.
Johan Petterson och kocken och krögaren Johan Jureskog har länge pratat om att göra egen pemmikan.
Den ursprungliga pemmikanen gjordes på buffel. Jureskog & Petterson gör den på torkat nötkött och talg, nötköttsfett. Dessutom tillsätter de torkade blåbär, för smaken och vitaminerna.
Receptet är enkelt: lika delar talg och torkade produkter (kött och lite blåbär). Blanda ihop och förvara lufttätt i rumstemperatur (eller kylt för att få en hårdare produkt som kan skäras).
- Det här är som en power bar, säger Johan Jureskog. Tänk att bara blanda det med potatis, eller ha det i en risotto...