Joakim Silverdal Podcasts
-
Sara Lafolie från Svenska barnboksinstitutet kommer till studion för att berätta om årets Barnboksprovning. Dessutom intervjuar vi Lars Andersson och åker hem till bokcirkeln i Visby.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Bokprovningen, som noggrant går igenom föregående års utgivning av barn- och ungdomsböcker, har gjorts sedan 1993.
LARS ANDERSSON OM VAD MAN KAN GÖRA SOM FÖRFATTARE OCH FÖRÄLDERVad har då litteraturen själv för ansvar för att bli läst? Och författarna? Lars Andersson, som nyligen kommit ut med sin 36:e roman, har en skarp uppmaning. Dessutom berättar han för vår reporter Jenny Teleman om hur det känns när en son med Downs syndrom börjar att läsa.
HEMMA HOS BOKCIRKELN "TRE KVINNOR" I VISBYTre kvinnor från gotländska Visby har sedan två år tillbaka läst och diskuterat böcker, oftast böcker de inte tycker särskilt mycket om och oftast med nån bebis närvarande. Nu är Caroline Svensson, Linnea Wigforss och Sara Kurland med och korar vinnaren av Sveriges Radios romanpris.
TREDJE NOMINERADE POETEN TILL SVERIGES RADIOS LYRIKPRIS
Vår reporter Helene Alm besökte dem.Lyrikpriset är det äldsta av Sveriges Radios priser och har sedan delats ut sedan 1958, då Nelly Sachs blev den första mottagaren. Som uppladdning inför Litteraturveckan i P1, som börjar på måndag, sänder vi den här veckan korta uppläsningar ur varje nominerad poets utgivning. Pristagaren utses av en jury.
"BEEF" – EN AV DE MEST HYLLADE TV-SERIERNA PÅ LÄNGE PÅ NETFLIX
I dag: Christoffer Bergström, som debuterade 2022 med samlingen "Avstånd".I tv-serien Beef på Netflix hamnar två trafikanter i en våldsam trafikincident – som båda vägrar att släppa. Det leder till hämndaktion efter hämndaktion som till slut riskerar att rasera båda deras liv.
Vår filmkritiker Joakim Silverdal gav den en fyra i betyg i Kulturnytt i morse. Vad är det då som är så bra med Beef?, frågar vi honom i ett samtal om konflikt och komik.
ESSÄ: OM RESANDETS VÄLSIGNELSERMänniskan är en resande varelse och efter pandemi har förstås resorna ökat - både i antal och i distans. Kanske funderar du som lyssnar just nu på om och vart du ska färdas i sommar. Då kan det vara värt att bli påmind om varför vi reser, samt vilken sorts resor som får störst betydelse.
Anna Blennow är inte enbart poet och docent i latin, utan en tågresenär av rang som dessutom forskat på guideböcker till Rom. Nu får hon guida oss genom en historia av resor.Programledare: Cecilia Blomberg.
Producent: Mattias Berg. -
Bioaktuella ständigt bioaktuella! - skådespelaren Nicolas Cage förbryllar kulturredaktionens Joakim Silverdal. Är han bra eller dålig?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Vår filmkritiker nystar i det medvetna överspelets mysterium och tar hjälp av fyra recensentkollegor, en docent i scenisk framställning, en poet och psykolog samt en utforskare av internetfenomen. En exposé över en fyra decennier och drygt 100 filmer lång karriär som på sätt och vis också skildrar den amerikanska filmfabrikens skiftande fokus under samma tid.
KRITIKSAMTAL: "FÖRDOLT ÄR MINNET AV MÄNNISKAN"En av de franskspråkiga romaner som det talats mest om de senaste åren är Mohamed Mbougar Sarrs roman ”Fördolt är minnet om människan”. Kritikerna har hyllat den och kallat den både omskakande, underhållande och nyskapande. Den driver bland annat en hel del med det franska litteraturetablissemanget – samma etablissemang som 2021 gav honom den franska litteraturvärldens finaste utmärkelse Goncourtpriset för just den boken. Nu kommer den på svenska och kulturredaktionens Anna Tullberg har läst den.
KLASSIKERN: "FAUST" AV GOETHEI veckans klassiker går Dimitri Plach en rond med Djävulen i Goethes Faust, och de välkända citaten om att sälja sin odödliga själ till djävulen.
Programledare: Mårten Arndtzén
Producent: Estrid Holm -
I Sverige har ett 50-tal ukrainska konstnärer fått skydd på så kallade nödresidens ett initiativ där konstnärerna både får husrum och en möjlighet att fortsätta arbeta med sin konst.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
P1 Kulturs Joakim Silverdal åkte till Västra Örträsk utanför Lycksele där Aleksandra Paranchenko bott sen i somras.
BILDNINGSRESAN: TBILISIReportageserien Bildningsresan tar dig till kulturens huvudstäder. Här får du en guide till de klassiska besöksmålen som är värda en omväg. Följ med till Fredrik Wadströms Tbilisi.
VERKET SOM VÄRKER: DEN LÅNGA FLYKTENI vår serie "Verket som värker" handlar det om en film, en bok, ett konstverk ni lyssnare aldrig kunnat släppa, som verkligen gjort intryck och satt avtryck i livet. Den här gången rör det sig om en bok om en flock vildkaniner som bryter upp från sina ängar när de hotas av människornas framfart.
ESSÄ: PARENTESEN – EN OROANDE PARTISANParentesen är ända sedan den först uppstod en oroande partisan. Den träder in i texten som en eftertanke, med ett tillägg som komplicerar och bjuder motstånd, säger litteraturvetaren Jesper Olsson.
Programledare: Lisa Wall
Producent: Petra Quiding -
Var tionde år sammanställer tidskriften Sight & Sound en lista över världens bästa filmer en lista som varierar mellan mönstringarna. Vad avgör vad som klassas som "Världens bästa film någonsin"?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
För första gången toppas nu listan av en film regisserad av en kvinna, "Jeanne Dielman, 23 quai du Commerce, 1080 Bruxelles" av Chantal Akerman – en film som tidigare inte funnits med på topp 10. Varför hamnar den på första plats nu? Och hur bra är den? Samtal med Jacob Lundström, redaktör på FLM och Joakim Silverdal, kritiker på Sveriges radio.
KONST: SKYMNINGSLAND I TIDER AV KRIS
Just nu visas grupputställningen Skymningsland på Moderna Museet i Malmö – en utställning som tar avstamp i vår tids många osäkerheter och som enligt vår kritiker Hedvig Weibull kokar ner till en fråga om beständighet: vad kommer att finnas kvar?
FOTOGRAFI: MÖT MÄSTERFOTOGRAF HANS GEDDA
Under hösten har den numera 80 åriga fotografen Hans Gedda haft en utställning på Fotografiska i Stockholm. En kritikerrosad utställning som både är en retrospektiv med flera kända porträtt på berömda människor som Nelson Mandela, Andy Warhol och Astrid Lindgren. Mårten Arndtzén har träffat honom.
Programledare: Saman Bakhtiari
Producent: Eskil Krogh Larsson -
Vi har sett arkivfilmen "Harvest Time" om Neil Young och skapandet av albumet "Harvest" 1971. Men också lyssnat på Neil Youngs nya album "World Record" som släpptes förra veckan.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Vad säger filmen och albumet om Neil Young som artist – då och nu? Kulturredaktionens Anna Tullberg och Joakim Silverdal besöker programmet för att nysta i det.
RECENSION: "ILLUMINERADE DETALJER 2" AV PÉTER NÁDASTidigare i höstas besökte den ungerske författaren Péter Nádas Stockholm, för att lagom till sin 80-årsdag ta emot det nyinstiftade Berman-priset som verkar i den judiska traditionens anda. I början av året kom den första delen av hans barndomsskildring från ett efterkrigs-Budapest ut på svenska, "Illuminerade detaljer 1". Nu är det dags för den andra och avslutande delen – där han återvänder både till den infekterade familjehistorien och till de stora skeendena. Recension av kulturredaktionens Katarina Wikars.
VAD BETYDER DET ATT DEBUTERA?Vad händer när man blir "författare" – när man går från att skriva för sig själv, till att läsas av andra? En osynlig gräns har passerats. Vad händer där, på den knivskarpa gränsen mellan att vara outgiven och att se sitt namn på ett omslag? Reportage av Lars Hermanson, som träffat några personer som passerat just den gränsen.
ESSÄ: OM FAMILJEN VI BÄR RUNT PÅ I VÅRT INREDe flesta som föds hamnar omedelbart i någon form av familjekonstellation. Hos en människa eller grupp med människor med och mot vilka världen tar form och börjar förstås. Kanske präglar det oss på ett sätt vi har svårt att förstå. Över hur det kan te sig reflekterar Johan Eriksson, psykoanalytiker och docent i teoretisk filosofi, i dagens OBS-essä.
Programledare: Lisa Wall
Producent: Felicia Frithiof -
Direkt från P1 Kultur - Joakim Silverdal gästar och vi kastar oss in i Stephen Kings skildring av århundradets storm och det otäcka den för med sig!
-
Pensel och stafli är inte längre självklart i packningen för de som får chansen att besöka nya platser för att utveckla sitt konstnärskap. Så kallade konstnärsresidens erbjuder allt oftare plats för andra kulturskapare än bild- och formkonstnärer. Violinisten Sanna Lundberg och cellisten Lovisa Wangby låter inspirationen skölja över dem på en obebodd ö i Norra kvarken. Reporter: Joakim Silverdal.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
-
Ännu en tia har samlats för din kristologiska meditation! De senaste tio intervjuernas svar på frågan om vem Jesus är.
00:26 - Bengt Rasmusson
00:54 - Drew G.I. Hart
04:16 - Malkhaz Songulashvili
04:50 - Alva Dahl
06:06 - Kathryn Tanner
07:27 - Gunilla Gunner
08:51 - Joakim Silverdal
09:38 - Fredrik Lindé
10:32 - Linalie Newman
10:52 - Rebecka Fredriksson
-
Ta fram anteckningsblocket och blyertspennan för nu är det dags för kulturtipskavalkad!
Joakim Silverdal är reporter på Kulturnytt i P1 och denna månad är han även gäst i Aten och Jerusalem. Anton och Jocke samtalar om hur man som kristen ska närma sig populärkultur. De pratar filmvåld, bio som ytliga känslor/emaptimaskin och vad som är bra kristen film - bland annat. Dessutom kommer de in på hur man får en vacker radioröst och hur det är att jobba i tvåminutersintervaller!
Anton lägger fram ett teologiskt manifest mot BoBos och Victor tycker inte om God's not dead.
----
Gilla oss på Facebook
Följ oss på Twitter
Skriv till oss på [email protected]
Prenumerera, dela, kommentera, recensera! -
Vilka var årets största upplevelser från biofåtöljen? Våra kritiker Emma Engström, Björn Jansson, Felicia Frithiof och Joakim Silverdal ger dig unika bilder från filmåret som gått.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.