Jenny Högström Berntson Podcasts
-
I tider av kris kan mat, måltidstraditioner och matminnen spela en stor roll för både individer och grupper. Inte bara för ens överlevnad, utan också som tröst, något som kopplar en till familjen, minnen, hemlandet, sin kultur. Matarvspoddens Lisa Haeger möter två forskare som på olika sätt arbetar med och kan relatera till matens kulturarv i tider av sorg och kris. Astrid von Rosen är konstvetaren och kulturarvsforskaren som använt sig av matlagning och matens kulturarv i sin egen sorgebearbetning. Elisabeth Punzi är psykolog och forskar om hur kulturarv i olika former kan bidra till hälsa och välbefinnande. Tillsammans samtalar de om matlagning, recept, sorgebearbetning och tillhörighet.
MedverkandeAstrid von Rosen, forskare vid Institutionen för kulturvetenskaper och Centrum för kritiska kulturarvsstudier, Göteborgs universitet
Elisabeth Punzi, psykolog och forskare, Institutionen för socialt arbete, Centrum för kritiska kulturarvsstudier, Göteborgs universitet
Lisa Haeger, Matarvspoddens moderator
Producent: Jenny Högström Berntson, Göteborgs universitet
Ljudtekniker: Mikael Werliin, Medieteknik, Göteborgs universitet
-
Matarvspodden blickar bakåt till 1770-talets Sverige och ser närmare på tider av matbrist och hungersnöd. Vår poddmoderator Lisa Haeger diskuterar svält, samhällsdebatt och livsmedelspolitik i matkrisens spår med historikerna Erik Hallberg och Lars Nyström, Institutionen för historiska studier, Göteborgs universitet. Är svält en del av det svenska matarvet? Vilka följder fick svältåren för individen och samhället i slutet av 1700-talet och framåt? Finns det några lärdomar vi kan aktualisera i samtiden?
Medverkande
Lars Nyström, universitetslektor i historia, Institutionen för historiska studier, Göteborgs universitet
Erik Hallberg, universitetslektor i historia, Institutionen för historiska studier, Göteborgs universitet
Lisa Haeger, Matarvspoddens moderator
Producent: Jenny Högström Berntson, Göteborgs universitet
Ljudtekniker: Mikael Werliin, Medieteknik, Göteborgs universitet
-
Matarvspodden ger sig in i matturismens värld och tittar på hur bakverk och mat används inom turistnäringen och varför en liten dansk ort är känd under namnet Honningskagernas by. Lisa Haeger lotsar oss tillsamman med Erik Lundberg, Centrum för turism, och Jenny Högström Berntson, Centrum för kritiska kulturarvsstudier, Göteborgs universitet, in bland gamla recept, turistnäring och foodies.
Deltagare
Erik Lundberg, Centrum för turism, Göteborgs universitet
Jenny Högström Berntson, Centrum för kritiska kulturarvsstudier, Göteborgs universitet
Lisa Haeger, Matarvspoddens moderator -
Lisa Haeger möter Jenny Högström Berntson ochdiskuterar det nya heta internetfenomenet Mukbang. Vad är detta för trend, vadlockar tittare och vad har detta med kulturarv att göra?
Jenny Högström Berntson är verksam vid Centrumför kritiska kulturarvsstudier, Göteborgs universitet, och har studeratMukbangfenomet på Youtube och Instagram.
Kulturarvsakademin, #matarv: https://www.gu.se/kritiska-kulturarvsstudier/forskning/matarv