Jan Jörnmark Podcasts
-
Christian Sandström är biträdande professor vid Internationella Högskolan i Jönköping och Ratio med inriktning på utveckling kring teknikskiften, digitalisering och politisk förändring. Han är expert på relationen mellan statliga bidrag och innovation och entreprenörskap. Tillsammans men Jan Jörnmark skrev han för Skattebetalarna rapporten Den industripolitiska återvändsgränden – En historia om det statliga riskkapitalet och nu är han aktuell med uppföljaren Den industripolitiska återvändsgränden 2.0 – Ett växande svart hål.
-
Jan Jörnmark är författare, föreläsare och docent i ekonomisk historia. Han är aktuell med boken Övergivna Platser - finalen, en berättelse om hur Sverige förändrats och en beskrivning av det Schumpeter beskrev som kreativ förstörelse.
-
Det började för nästa 20 år sedan med att min ena syster tipsade mig om en fantastisk fotoblogg. Övergivna platser, hette den. En man som hette Jan Jörnmark åkte runt i Sverige och Europa och besökte industrier, folkparker, slott, bostadsområden, tunnelbanestationer och andra platser som alla hade gemensamt att de övergivits. Samhället hade gått vidare. Jag var fast. Fotografierna och de tillhörande texterna var som en portal till livet som det nyss var. Människorna som en gång fyllt miljöerna med liv fick konturer, med Jörnmarks penna.
Det var först senare jag förstod att Jan Jörnmark var ekonomihistoriker verksam vid Göteborgs universitet. Fotobloggen blev en Facebookgrupp, och bilderna och berättelserna samlades i flera böcker. Lagom till Bokmässan har nu Övergivna platser – finalen (Timbro) utkommit. Och det är kanske den bästa i hela serien.
När jag såg att Jörnmark skulle vara på Bokmässan tog jag chansen att spela in en podd med honom. Vi pratar om övergivna platser, förstås, och om när förstörelse är kreativ respektive destruktiv, om globalisering, om nostalgi och mycket annat.
Jag mottar inga statliga bidrag eller annan finansiering, utan förlitar mig helt på er läsare och lyssnare. Genom att bli betalande prenumerant gör man det möjligt för mig att fortsätta vara en självständig röst.
Utgivaren ansvarar inte för kommentarsfältet. (Myndigheten för press, radio och tv (MPRT) vill att jag skriver ovanstående för att visa att det inte är jag, utan den som kommenterar, som ansvarar för innehållet i det som skrivs i kommentarsfältet.)
This is a public episode. If you’d like to discuss this with other subscribers or get access to bonus episodes, visit www.enrakhoger.se/subscribeHosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Vi är mitt i ett rejält stort samhällspolitiskt problem. För att komma till rätta med att rika kommuner skickar iväg socialt utsatta personer till mindre orter där det finns bostäder behövs ett helhetsgrepp. Ett grepp som bland annat innebär att de bostäder som är totalt nedgångna och som inte har någon efterfrågan behöver rivas systematiskt. Träffa Jan Jörnmark, författare, debattör och ekonomihistoriker, som i ett antal artiklar ställt fokus på det stora problemet med social dumpning och som räknat på vad det skulle kosta att komma tillrätta med det. Programledare: Anna Bellman
-
Föreläsning av Helena Gellerman. Jan Jörnmark ställer frågor. Kolla in Levande Demokrati.
-
Ann-Sofie Hermansson föreläser och samtalar med Sofie Löwenmark om förtalsrättegången och yttrandefriheten. Jan Jörnmark ställer frågor. Kolla in Levande Demokrati.
-
Föreläsning av Edvard Hollertz. Jan Jörnmark ställer frågor. Kolla in Levande Demokrati.
-
Föreläsning av Widar Andersson. Jan Jörnmark ställer frågor. Kolla in Levande Demokrati.
-
Föreläsning av Tony Ring. Jan Jörnmark ställer frågor. Kolla in Levande Demokrati.
-
Föreläsning av Stig Henriksson. Jan Jörnmark och Johan Lönnroth ställer frågor. Kolla in Levande Demokrati.
-
Föreläsning av Torkild Strandberg. Jan Jörnmark och Adam Cwejman ställer frågor. Kolla in Levande Demokrati.
-
Jan Jörnmark samtalar med PM Nilsson. Kolla in Levande Demokrati.
-
Jan Jörnmark samtalar med Adam Cwejman. Läs Lennart Lauensteins artikel, Adam Cwejman engagerade (Lerums Nyheter, 25 februari, 2022).
Kolla in Levande Demokrati.
-
En gång var Grängesberg navet i Sveriges järnhantering. Sen la gruvan ner, folkmängden minskade och det gamla underminerade centrum blev snårskog. Hur ska man få allting att vända till det bättre?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Är Grängesberg något mer än historien om män som hackar i berget? Hur ska man hantera det förflutna utan att fastna i nostalgi?
Gruvkontoret i Grängesberg har blivit replokalKatarina Wikars och Anna-Karin Ivarsson träffar ett band som repar i gamla gruvkontoret, invånare som gått samman för att röja sly och gjort en kulturvandring bland de modernistiska gruvlavarna, och sist men inte minst biskopen vars hjärta klappar för Grängesberg.
Medverkande: Simon Rådman, Per Flisberg, Lars Lindblom, Iréne Andersson, Håkan Jansson, Lennart Hedberg, Mikael Mogren, Daniel Asp, Örjan Hamrin (arkiv) och Jan Jörnmark med på telefon.
Musik: Olle Bryngelsson med Nils Ferlins "Jag kunde ju vara."
Slutmix: Tor Sigvardson.
-
Om det nu är så att politikerna avhänt sig makten till marknaden så måste även gamla humanister lära sig ekonomiska. Hur mycket pengar kan det finnas? Om börsen var en människa skulle den sitta på psyket?
I det första av två program ställer Lars Hermansson och Katarina Wikars elementära och existentiella frågor om det kapitalistiska systemet.De lär sig vad en skräpobligation är, går på derivatkurs och förstår slutligen vad surrogatmödrar har med tillväxt att göra. Hör bl. a börschefen Jens Henriksson, författaren Nina Björk och ekonomihistorikern Jan Jörnmark.I uppföljaren Förklara kapitalismen för mig 2 undersöker Mårten Arndtzén räntans mysterier och vi lär oss vad en zombiebank är. - Visa fler