James Ellroy Podcasts
-
"Om James Ellroy hävdar att han är världens bästa deckarförfattare, så får väl jag säga att jag är världens främste Ellroybeundrare", säger Jens Lapidus.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
En podd om böckerna som har lämnat djupa spår i livet, själen och skrivandet. Kulturredaktionens Lina Kalmteg och Anna Tullberg bjuder in en författare och tillsammans vågar de sig på en omläsning.
Den här gången läser vi om "Den svarta dahlian" av James Ellroy, från 1987. Hur är den att läsa i dag? Anna Tullberg och författaren Jens Lapidus tar sig tillbaka till ett språk och en miljö som de en gång älskade. De blir uppslukade av läsningen, men hittar också saker som har börjat skava i dag.
Ett samtal om stora förebilder, en ylande författare, bestialiska mord, besatthet och mjuka kärnor. Samtalsledare: Lina Kalmteg
JAMES ELLROY ÄR VÄRLDENS BÄSTA FÖRFATTARE......enligt honom själv. Och han älskar att odla myten om sig som outsidern, missbrukaren och caddien som till sist blev en världsberömd kriminalförfattare. Född 1948 i Los Angeles. När han var tio år gammal mördades hans mamma, Geneva Hilliker Ellroy. Mordet blev aldrig uppklarat och händelsen blev avgörande för den unge James och hans liv. Han hamnade i missbruk och kriminalitet. Men i slutet av 1970-talet började han i stället att skriva. James Ellroy debuterade 1981.
"Den svarta dahlian" är hans sjunde kriminalroman och den första delen i den så kallade Los Angeles-kvartetten (tillsammans med "Den stora tomheten", "LA konfidentiellt" och "Vit jazz") och blev hans stora genombrott. Traumat med mordet på hans mamma finns inknådat i flera av Ellroys böcker, men alldeles särskilt i "Den svarta dahlian", som också bygger på ett historiskt mord i Los Angeles i slutet av 1940-talet. I den uppföljande trilogin om USA:s undre kriminella värld kom James Ellroy att utveckla sin korthuggna prosa och väva in historiska, nationella politiska intriger i sina berättelser.
JENS LAPIDUS ÄR ELLROYS FRÄMSTE BEUNDRARE......och en av hans främsta efterföljare. "Utan James Ellroy hade jag inte blivit författare", säger han. Född 1974 i Stockholm och är förutom författare också jurist. Debuterade 2006 med succéthrillern "Snabba cash", om Stockholms undre värld. Hyllades och jämfördes med bland andra just James Ellroy och boken har sedan översatts till över 20 språk. "Snabba cash" följdes av "Aldrig fucka upp" (2008) och "Livet de luxe" (2011). Både "Snabba cash" och flera av hans andra böcker har filmatiserats. 2021 var det premiär för Netflixserien "Snabba cash", som är en fristående uppföljning som utspelar sig 10 år senare.
Sedan 2020 är Jens Lapidus också barnboksförfattare, med serien om Dillstaligan. Senaste boken för vuxna är den dystopiska thrillern "Paradis city" (2021).
Producenter och medverkande: Lina Kalmteg och Anna Tullberg, Kulturredaktionen P1.
-
Läsning är inte bara avkoppling utan också en källa till funderingar, som: Är det normalt att läsa hur fort som helst? Och kan man återerövra barndomens förmåga att försjunka i en bok när tiden går allt snabbare? Louise Epstein och Anna Tullberg utsätter sig för läsexperiment. I programmet hör du: Jenny Tunedal, Magnus Florin, Alexander McCall Smith, James Ellroy, Per Hamid Ghatan och Elisabeth Mansén.
-
Om det problematiska med att vara en läsare, något som inte alltid är så fridfullt som man kanske kan tro. Hur gör man när det går för snabbt? Kan man få tillbaka barndomens känsla av att försjunka i en bok? Louise Epstein och Anna Tullberg rannsakar sig själva, ger sig ut i naturen och intervjuar författarna Jenny Tunedal, Magnus Florin och Alexander McCall Smith, samt Per Hamid Ghatan, läkare och hjärnforskare och idéhistorikern Elisabeth Mansén.
”Texten angriper mig, utövar ett våld mot mig och jag måste anfalla tillbaka”. Så säger författaren Magnus Florin om sitt förhållande till läsning.Läsning är inte bara avkoppling utan också en källa till funderingar, som: Är det normalt att läsa hur fort som helst? Och kan man återerövra barndomens förmåga att försjunka i en bok när tiden går allt snabbare? Louise Epstein och Anna Tullberg utsätter sig för läsexperiment, ger sig ut i naturen och hör med både författare och vetenskapsmän vad de har att säga om saken.I programmet hör du: Jenny Tunedal, Magnus Florin, Alexander McCall Smith, James Ellroy, Per Hamid Ghatan och Elisabeth Mansén.Programledare: Louise Epstein och Anna Tullberg -
Biblioteket Stephan Medel-Enk och James Ellroy 20100524 1403 (20100525 1815)Stephan Mendel-Enk intervjuas av Mia Gerdin om sin nya bok "Tre apor". Serien "Kriminellt med Anna Tullberg" inleds med att hon intervjuar den amerikanske författaren James Ellroy.
Stephan Mendel-Enk har lyckats göra judiska begravningssällskapets bekymmer och en uppslitande skilsmässa till storartad underhållning. Och han vet hur man kan förvandla Eurovisionsschlagern till världspolitik . Det sker i hans roman Tre apor, som handlar om en familj i den judiska församlingen i Göteborg. Mia Gerdin har träffat Stephan Mendel-Enk för att bl a prata om judisk uppväxt och humor. Så är det premiär för Kriminellt med Anna Tullberg, en serie program om deckare. Först ut är en längre intervju med en av världens största kriminalförfattare, amerikanske James Ellroy.I hans senaste roman Oroligt blod har kvinnorna fått en större roll än tidigare. Varför det blev så och hur han bär sig åt för att skriva meningar som ”Han öppnade ögonen och såg män utan ansikten försöka skrika” har Anna Tullberg tagit reda på.