Jämtlandsfjällen Podcasts

  • I veckans avsnitt bjuder vi in er till våra alldeles egna katastrofer - vandringarna som bara gick fel! Följ med på Lucas inställda jämtlandstur längs med Roslagsleden, och Antons tältkrossande vintertur i Jämtlandsfjällen.

    Läs mer om veckans anekdot, Wira bruk: https://www.roslagen.se/wira-bruk


    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • Lagom till att semestrar och sommarlov börjar ta slut säger vi PAUS. Sveriges första och, åtminstone än så länge, största svenskspråkiga podcast om geologi är tillbaka till hösten. Avsnittet utspelar sig mellan 600 och 1200 meter över havet och det blir en hel del närkontakt med Jämtlandsfjällen. Till ljudet av den sprakande brasan tar Johanna sin bättre hälft till hjälp med att summera och blicka framåt. Truls passar på att reda ut varför sten är ett bra att ha när man ska skydda sig från stormiga hav och tack vare en fråga från Gustav kan vi konstatera hur granit är ganska mycket som ischoklad. Dessutom introduceras en NY SERIE där Lovisa får utrymme att nörda loss! Först ut i Lovisa Visar är en kändis från den tredje Jurassic Park-filmen. Säsongsavslutnings-bonus: dom topp tre bästa anledningarna till att fjällvandra i riktigt skitväder! 

  • När järnvägen byggdes ut i Sverige på 1800-talet skapade det möjligheter för turistandet för fler än adelsmän. Badorter som Mölle i Skåne, som tidigt blev en internationell destination, fick sin järnväg till den närliggande orten Höganäs år 1885. Ännu viktigare för turismen blev den norra stambanan till Dalarna och senare Jämtlandsfjällen och Lappland.


    Järnvägen, som kom flera decennier senare till Sverige än övriga Europa, blev en succé direkt. Jonsered någon mil utanför Göteborg blev år 1856 ett av de första utflyktsmålen som de första svenska järnvägsresenärerna besökte. Första månaden efter invigningen av sträckan Göteborg-Jonsered hade 4 000 människor testat att flyga fram i 40 km/h. Jonsered låg naturskönt vid sjön Aspen och det byggdes en restaurang på platsen för förfriskningar och måltider.


    Den norra stambanan som började byggas under den senare delen av 1800-talet fick en stor betydelse för turismens utveckling först i Dalarna och senare i Jämtland och Lappland. 

    Järnvägen gjorde det möjligt för en uppåtsträvande borgarklass att besöka fjällen först i Jämtland och senare i Lappland.


    Utomlands startade tågturismen ännu tidigare. När frikyrkopastorn Thomas Cook år 1841 organiserade en utflykt med tåg för 500 personer från Leicester till den närbelägna staden Loughborough blev det starten på ett av världens största resebolag.


    Semester för flertalet kom först när den första svenska semesterlagen infördes 1938, som gav arbetstagare två veckors betald ledighet per år. När den vanliga arbetarens fick semester fanns det en stor oro för att hen mest skulle lata sig. Idealet var tidigt friluftsliv och även arbetarrörelsen ville se skötsamma arbetare på semester.


    Under 1950-talet blev den amerikanska företeelsen camping allt vanligare i Sverige. Många arbetsplatser och organisationer arrangerade semestrar för sina anställda eller medlemmar. Med tiden fick allt fler svenskar fick råd att resa utomlands, till en början med buss, färja och tåg.


    De första charterresorna med flyg kom på 1950-talet och gick till Spanien. Med tiden kom kommersiella företag att ta över semesterarrangerandet framför organisationer. Under 1960- och 70-talen ökade antalet husvagnar stort, i takt med att bilismen växte i Sverige. Samtidigt kom charterresandet igång på riktigt. Det närmast maniska flygandet kom med lågprisflygets framväxt på 1990-talet.


    I reprisen av det nymixade avsnitt 55 av podden Historia Nu samtalar programledaren Urban Lindstedt med Per J Anderson, journalist och snart aktuell med boken Ta tåget samt docent Lena Eskilsson, idéhistoriker vid Umeå universitet.


    Bild: Svensk tredjeklass vagn av konstnären Oscar Stenvall. Public Domain.


    Pianomusiken i programmet är låten Escovado av Ernesto Nazareth som är under public domain, Wikipedia.

    Vill du stödja podden och samtidigt höra ännu mer av Historia Nu? Gå med i vårt gille genom att klicka här: https://plus.acast.com/s/historianu-med-urban-lindstedt.


    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • I detta avsnitt samtalar jag med Niklas Ekstedt. Han är stjärnkocken med restauranger i toppklass i Sverige och London med stjärna i Michelinguiden. Niklas är också känd som TV Kock samt har skrivit en rad kokböcker.


    Vi pratar om vad som är bra mat, hur han tänker med personalen, hur han ständigt måste vara på topp för att dag efter dag leverera sitt koncept för att tillgodose gästernas förväntningar. Det är också en ständig stress med de kontrollanter från Michelinguiden som besöker restaurangerna, ingen kan lista ut vem det är och när de kommer vilket gör att det alltid måste vara toppklass. Niklas förespråkar kockar som vågar prova nya saker och tycker det är viktigt med en tanke med det som tillagas.


    Jag tycker det var ett intressant avsnitt där vi pratade om hur han tänker vad det gäller prestation och ledarskap. Jag försökte jämföra Niklas sätt att se på prestation och mål med en elitidrottare. Jag tycker det inte skiljer sig åt så mycket då båda kategorierna kräver stort engagemang, noggrannhet, seriositet och målmedvetenhet.


    Niklas är uppväxt i fjällvärlden vilket gör att han har stor passion för skidåkning och snowboard. Han är en engagerad alpinförälder som lägger stor del av sin lediga tid i skidbackarna och i Jämtlandsfjällen.


    Jag är tacksam att Niklas var gäst i Vintersportpodden och delade med sig av sina tankar och erfarenheter. Jag önskar Niklas all lycka med sin verksamhet framåt och att han fortsätter utvecklas som entreprenör inom restaurangbranschen!


    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.