Ian Wisniewski Podcasts
-
DISSA INTE DAVIDS LIKERAKET. Temat för kvällen är mältning i stort och golvmältning i synnerhet. Lyssna här och läs Davids klickbait-artikel om mältning på hans blogg. Ordet för veckan är couch – igen! Destilleriet är Hanyu, hem till bland annat den mytomspunna Jokerserien. Nedlagt men omstartat igen. Plus chit-chat (OBS, mältningshumor!).Vad var det i glaset?Bara David hade något med alkohol i genom att rycka Benromach 21 som släpptes på Systembolaget nyligen:https://www.whiskybase.com/whiskies/whisky/216556/benromach-21-year-oldGolvmältningDavids galet långa text om mältning: https://tjederswhisky.se/ur-bokmanus-maltning/Här beskriver Kilchoman hur de gör när de golvmältar:https://www.kilchomandistillery.com/distillery-news/what-is-traditional-floor-malting-this-is-how-we-do-it-at-kilchoman/Som alltid har Ian Wisniewski skrivit en bra text:https://whiskymag.com/story/taking-the-floorEngelska Bimber köper liksom Dornoch in just golvmältad malt: https://www.bimberdistillery.co.uk/floor-maltingNågra gamla foton och ett par nya, på detta med golvmältning:https://canmore.org.uk/collection/340718https://canmore.org.uk/collection/519651Ett modernt foto från Springbank:https://twitter.com/springbank1828/status/1018866654535614464Se också:https://www.flickr.com/photos/seapigeon/3950683731Nick Morgans mycket mycket läsvärda men också delvis frustrerande bok ”Everything you need to know about whisky”:https://www.adlibris.com/se/bok/everything-you-need-to-know-about-whisky-9781529108750https://www.bokus.com/bok/9781529108750/everything-you-need-to-know-about-whisky/Veckans ord: CouchVeckans destilleri: HanyuLite om Hanyu:https://nonjatta.blogspot.com/2007/04/hanyu.htmlDet nya Hanyu är inte bara på gång, destilleriet är till och med i produktion!https://www.nomunication.jp/2022/11/04/whisky-galore-hanyu-distillerys-rebirth/Lite om kortleken, tyvärr med det där ständiga fokuset på priserna:https://www.bonhams.com/auction/22888/lot/196/hanyu-ichiros-full-cards-series-54/https://dekanta.com/the-hanyu-playing-cards/https://www.whiskystats.com/news/portraits/hanyu-playing-card-series/Jokern som David samplade upp en gång på tiden:https://www.whiskybase.com/whiskies/whisky/53928/hanyu-1985-2000Ungefärligt läge för destilleriet:Här når du oss:En trea whisky på Facebook (https://www.facebook.com/entreawhisky)Maila till oss på [email protected] blogg tjederswhisky.se (https://www.tjederswhisky.se)Följ oss på Instagram: https://www.instagram.com/entreawhiskyBli medlem! https://entreawhisky.memberful.com/checkout?plan=74960
-
TACK FÖR TÅLAMODET! Vi älskar att hata hybridpannor, men varför? Dr. David försöker förklara. Ordet för veckan är shook och destilleriet David (också) har fat på är Toulvaddie. Glad fredag, för tusan!Vad var det i glaset?Mathias drack Ardnamurchan cask strength som nyligen släpptes på Systemet: AD.02:22 cask strength:https://www.whiskybase.com/whiskies/whisky/208250/ardnamurchan-ad0222David körde med Ledaig 10: https://www.systembolaget.se/produkt/sprit/ledaig-8539001/Jeroen hade High Coast Berg:https://www.systembolaget.se/produkt/sprit/high-coast-8237502/Margaritas ante porcos, alltså pärlor för svin: https://www.encyclo.co.uk/meaning-of-margaritasanteporcosDet här med hybridpannaVi börjar med en artikel som täcker ungefär alla slags pannor i Skottland: Teemu Strengell, ”Scottish pot still variations”, 24/9 2015: http://whiskyscience.blogspot.se/2015/09/scottish-pot-still-variations.htmlPiggot, Robert, ”From pot stills to continuous stills: flavor modification by distillation”, i K. A. Jacques, T. P. Lyons & D. R Kelsall, red., The alcohol textbook: A reference for the beverage, fuel and industrial alcohol industries, 4 upplagan (Nottingham: Nottingham University Press, 2003), 255–264. Den kan laddas ned här: https://www.academia.edu/35217123/THEALCOHOLTEXTBOOK4THEDITIONTHEALCOHOLTEXTBOOK4THEDITIONAreferenceforthebeveragefuelandindustrialalcoholindustriesAreferenceforthebeveragefuelandindustrialalcohol_industriesDavids hjärnsläpp om kondensering i kolonnpannor Nu undrar David om inte den wash (mäsk) som ständigt matas in i kolonnen ovanifrån kondenserar spritångorna samtidigt som spritångorna som stiger uppåt i kolonnen i sin tur värmer upp mäsken, vilket betyder att man inte har behov av extern kondensor…? Whisky Castle Smoke spelt fat nummer 453 förblir det äckligaste David har smakat: http://tjederswhisky.se/den-vidrigaste-whiskyn/Se också följande arga smaknoter från herr Tjeder, med resonemang kring hybridpannor: https://tjederswhisky.se/rouget-de-lisle-pur-malt/https://tjederswhisky.se/broger-burn-out/https://tjederswhisky.se/en-vidrig-whisky-fran-liechtenstein/http://tjederswhisky.se/caste-hill-doublewood/Några ganska extrema exempel på hybridpannor: https://www.thevintnervault.com/distillation-equipment-hybrid-stills/https://revivalstillworks.com/products/stills/hybrid-stills/http://tjederswhisky.se/wp-content/uploads/2020/05/Rouget-de-Lisle-Holstein.jpegVeckans destilleri: ToulvaddieHemsida:https://www.toulvaddiedistillery.com/homeEn gammal artikel från 2016 om att Toulvaddie drar igång 2017: https://scotchwhisky.com/magazine/latest-news/11980/toulvaddie-distillery-claims-historic-first/Byggandet av destilleriet, där det visar sig att de har den sorts pannor som är pot stills men som också brukar kallas alembic stills: https://www.youtube.com/watch?v=LtubS2wGW_ULite om Nc’nean som grundades av Annabel Thomas vilket David inte kom på vid jämförelsen med Heather Nelson: https://scotchwhisky.com/magazine/interviews/five-minutes-with/23235/annabel-thomas-ncn-ean/https://ncnean.com/Veckans ord: shookHär kan man läsa lite: Teemu Strengell (igen!): http://whiskyscience.blogspot.com/2011/02/coopering.html…som dock 2011 när han skrev hade fel i att man fortfarande normalt plockade isär fat till shooks, eftersom förskjutningen mot att transportera fat hela då var i full sving. Redan 2003 skrev nämligen den alltid väl insatte Ian Wisniewski att praktiken hade gått tillbaka kraftigt de senaste 10–15 åren: https://whiskymag.com/story/lets-do-the-char-charHär når du oss:En trea whisky på Facebook (https://www.facebook.com/entreawhisky)Maila till oss på [email protected] blogg tjederswhisky.se (https://www.tjederswhisky.se)Följ oss på Instagram: https://www.instagram.com/entreawhiskyBli medlem! https://entreawhisky.memberful.com/checkout?plan=74960
-
HARU RÖSTAT ÄN? "Sju whiskies tills du dör"-utmaningen puffar på till den sista april. Rösta nu! Vi pratar om fatsvindlare, vem som sitter i sista vagnen på the sucker train och korta, långa, tjocka, nedlutande, uppnosiga lyne arms. Veckans destilleri: sedan jättejättejättelänge nedlagda Kilbagie, som gärna dricks med is och läsk. Not.Vad var det i glaset?David njöt av denna single cask Springbank:https://www.whiskybase.com/whiskies/whisky/81082/springbank-16-year-oldMathias körde med Ledaig 10:https://www.systembolaget.se/produkt/sprit/ledaig-8539001/Jeroen huttade Redbreast 15 YO: https://www.systembolaget.se/produkt/sprit/redbreast-8585601/Och så det där med att vi vill att alla röstar då…https://www.entreawhisky.se/utmaningInvesteringar i fatAngus MacRailds text om att vara oberoende buteljerare idag: https://whiskysponge.com/2022/04/01/some-thoughts-on-independent-bottling/Googla ”invest in whisky cask” och du dränks i total dynga från en massa skitföretag. Några få intressanta texter från folk som inte vill lura dig på dina pengar dyker dock upp bland skojarna: https://www.forbes.com/sites/felipeschrieberg/2021/07/22/4-top-scotch-whisky-investment-tips-to-avoid-cask-scammers/?sh=386e161e7adchttps://www.marklittler.com/the-truth-about-cask-investment-10-18-per-annum-returns/Ett exempel ur högen med skojare:https://braeburnwhisky.com/The greater fool theory som David har tjatat om ett tag:https://en.wikipedia.org/wiki/GreaterfooltheoryTerms and conditions – komikern Jeroen nämnde var Eddie Izzard: https://www.youtube.com/watch?v=N1ug9-rhSs4&t=110sVeckans destilleri: KilbagieHär Dave Brooms intressanta artikel som kort tar upp Kilbagie:https://scotchwhisky.com/magazine/from-the-editors/20638/it-s-time-to-protect-whisky-s-history/Här finns lite mer:https://scotchwhisky.com/magazine/famous-whisky-drinkers/8261/famous-whisky-drinkers-robert-burns/Och även här:http://www.kennetpans.info/kennetpans-and-kilbagie15/https://www.alloaadvertiser.com/news/18719506.walk-past-kilbagie-distillery/Veckans ord: lyne armHar Ian Wisniewski skrivit om något ska man läsa det:https://whiskymag.com/story?its-all-about-the-angle-of-the-lye-pipeJonny McCormick är också bra:https://www.whiskyadvocate.com/why-stills-matter/Kolla också här:http://cocktailchem.blogspot.com/2014/06/the-physics-of-pot-stills.htmlOch här:https://scotchwhisky.com/magazine/ask-the-professor/19310/secrets-of-the-lyne-arm/Purifier:Har Ian Wisniewski skrivit även om detta? Det kan du fetfatta:https://whiskymag.com/story/forcing-vapoursKolla även här:http://whiskyscience.blogspot.com/2011/03/pot-still-distillation.htmlHär når du oss:En trea whisky på Facebook (https://www.facebook.com/entreawhisky)Maila till oss på [email protected] blogg tjederswhisky.se (https://www.tjederswhisky.se)Följ oss på Instagram: https://www.instagram.com/entreawhiskyBli medlem! https://entreawhisky.memberful.com/checkout?plan=74960
-
TUUUUUUUUUT! Mathias har, förutom en svanktatuering, fått fyra spännande Mackmyrasamples – hur ska han dricka dem? Fantastiske Martin Arvidsson utmanar med veckans destilleri i "På spåret"-form. Ordet är Spirit charge och David och Jeroen SKÄMS!Superkorta shownotes från en trött David i stugan i Ångermanland:Destilleri på spåret från Martin – här tänker vi minsann inte länka så att vi sabbar resan om du kikar här i förhand, men med tinyurl är det detta destilleri:https://tinyurl.com/y2cfvrnkOm bland annat spirit charge har Ian Wisniewski som alltid skrivit en bra text med fyndig rubrik:https://whiskymag.com/story/thats-the-spiritDavid pratar med (tydligen irländsk brytning) i konversation med Neill Murphy och Rachel MacNeill från Islay whisky academy, om allt mellan himmel och jord som rör whisky: https://www.youtube.com/watch?v=zD2v2gtrsEn öl & whiskymässa i Göteborghttps://olochwhiskymassa.se/Här är juryn och arrangören Stanley Wong:Stort tack till Martin Arvidsson!Här når du oss:
En trea whisky på FacebookMaila till oss på [email protected] blogg tjederswhisky.seFölj oss på Instagram: https://www.instagram.com/entreawhiskyHantera ditt medlemskap! https://entreawhisky.memberful.com/checkout?plan=74960
Sound:"British Railways 4MT 2-6-0 No.76084 at the North Norfolk Railway At Weybourne" by Konakaboom. (Edited)Attribution-NonCommercial 3.0 Unported (CC BY-NC 3.0) https://freesound.org/people/konakaboom/sounds/323217/ -
GARANTERAD KILLGISSNING! Ljuger branschen om åldern på whisky? Bra fråga – kan skräphögen svara? Vidare: Nu kan vi ÄNTLIGEN prata om Bruichladdichs skärningspunkter! Även: veckans ord STR och lilla (?) gulliga destilleriet Glendullan. Guaranteed!
För de av er som är betalande medlemmar och fick ett längre avsnitt resonerade vi inledningsvis lite kring Tjaerdalens Agitator rum cask finish – som inte är en whisky från destilleriet Agitator. Den här:https://www.systembolaget.se/produkt/sprit/tjaerdalen-5606202/Vad var det i glaset?Mathias körde med vatten. David smuttade på Ardbeg 8 For discussion:https://www.whiskybase.com/whiskies/whisky/185853/ardbeg-08-year-oldOch Jeroen på den där tolvåriga Craigellachien från Cadenhead’s som fick David att sätta rubriken Slå min stjärt och kalla mig Judy:https://tjederswhisky.se/sla-min-stjart-och-kalla-mig-judy/Lyssnarfråga om det där med ålder och blanda in yngre whiskyDetta skriver ingen öppet om förstås men hur det här med en whiskys ålder funkar kan du läsa om här:https://tjederswhisky.se/vad-ar-en-whiskys-alder/Det med excisemen höll igång till 1983 tydligen:https://scotchwhisky.com/magazine/features/15789/remembering-the-age-of-the-excisemen/HMRC heter det förresten, och det står för Her (His om det är en kung för stunden) Majesty’s Revenue & Customs. Se här:https://www.gov.uk/government/organisations/hm-revenue-customsSkärningspunkter och Bruichladdich Bästa texten om skärningspunkter skrevs av Roger Melander på High Coast anno 2015:http://masterclass.boxwhisky.se/sv/the-middle-cutSedan kan man alltid läsa Ian Wisniewski:https://whiskymag.com/story?foreshots-and-feintsOch whisky.com är inte så illa de heller:https://www.whisky.com/information/knowledge/production/details/distillation.htmlVeckans ord: STRSe till exempel här:https://scotchwhisky.com/magazine/latest-news/25527/kilchoman-set-to-release-str-cask-whisky/Återföryngrade fat /rejuvenated):http://whiskyscience.blogspot.com/2011/03/rejuvenation.htmlVeckans destilleri: GlendullanHemsida:https://www.thesingleton.com/Rimmet om seven stills och lite om Dufftown:https://scotchwhisky.com/magazine/around-the-world/whisky-travel/10840/dufftown/David mindes rätt om Glendullan som två olika destillerier (eller produktionsenheter); den ena hade worm tubs och den andra skalrörskondensorer. 1972 byggdes ett nytt destilleri bredvid Glendullan, som en utvidgning av destilleriet, och det hade skalrörskondensorer. Båda destillerierna / delarna av Glendullan höll igång samtidigt ända till 1985 när det äldre destilleriet lades i malpåse.
Här kan du bli medlem i En tjuga whisky: https://www.entreawhisky.se/medlemTill sist, speciellt för vår kvotboråsare Mathias och samtidigt för att få bekräftat att han aldrig läser våra shownotes: forza Elfsborg!!!https://elfsborg.se/Här når du oss:En trea whisky på Facebook (https://www.facebook.com/entreawhisky)Maila till oss på [email protected] blogg tjederswhisky.se (https://www.tjederswhisky.se)Följ oss på Instagram: https://www.instagram.com/entreawhiskyBli medlem! https://entreawhisky.memberful.com/checkout?plan=74960