Iain Podcasts
-
KVADRUPEL BROUHAHA! David är först i ETW att kvadrupeldramma, veckans ord är HSV – Hot spirit vapour och vi ramlar djupt ner i kolonnpannan på jakt efter sanningen. Eller nåt. Mer ordning på whiskysamlingen med app, veckans destilleri är Kinclaith och ni är de första som får höra om Peat & PX Project 1 och 2. Tack, King Leif.Vad var det i glaset? Mathias hade en Hazelburn 10, en buteljerad sådär runt 2014 kanske så säg den här: https://www.whiskybase.com/whiskies/whisky/76424/hazelburn-10-year-oldJeroen njöt av en Caol ila 12 från Meadowside blending (mer kända som The Maltman) på 53,7%, denna:https://www.whiskybase.com/whiskies/whisky/164329/caol-ila-2007-mblCaol ila har tydligen just öppnat sitt nya visitor centre, i augusti iår: https://www.thespiritsbusiness.com/2022/08/caol-ila-opens-multi-million-pound-visitor-centre/…vilket de firade med specialsläpp:https://www.dramface.com/news/caol-ila-distillery-visitor-experience-14-years-oldSe också här:https://www.diageo.com/en/careers/distillery-visitor-experiences/caol-ila-visitor-centreDavid kvadrupeldrammade minsann M&H, även kända som Milk & Honey Distillery. Inte exakt de fyra som just släppts på Systembolaget genom Selected Malts, men nästan: https://www.systembolaget.se/sortiment/?q=milk%20and%20honeyhttps://mh-distillery.com/Milk and Honey, Hallelujah:https://www.youtube.com/watch?v=rrKiqcvKzFAVeckans ord: HSVLite mer om kolonndestillering pratade vi om i avsnitt 39 faktiskt:https://www.entreawhisky.se/39Annars är detta de tre bästa texterna om kontinuerlig destillering David har läst, tyvärr alla i böcker som inte är nedladdningsbara för kreti och pleti: Campbell, Iain, ”Grain whisky distillation”, i Inge Russell, red., Whisky: Technology, production and marketing ([London]: Academic Press, 2003), s. 179–206.Murray, Douglas, ”Grain whisky distillation”, i Inge Russell & Graham Stewart, red. Whisky: Technology, production and marketing, 2 uppl. (Oxford: Academic Press, 2014), s. 179–198.Panek, R. J. & J. H. Brown, ”Continuous distillation”, i J. R. Piggott, R. Sharp & R. E. B. Duncan, red., The science and technology of whiskies (Harlow: Longman Scientific & Technical, 1989), s. 150–181.De där galna fotona David mindes var inte från Cambus utan från Port Dundas låg förut uppe på den där fotografens blogg men numera är hela bloggen nedlagd tyvärr. Bilderna måste nu sökas genom wayback machine:http://catchingphotons.co.uk/blog/industrial/port-dundas-distillery/http://catchingphotons.co.uk/blog/industrial/port-dundas-distillery-part-ii/Hålla ordning på samlingen, del IIWhizzky:https://www.whizzky.net/Drammer:https://drammer.com/whiskybase:https://www.whiskybase.com/Veckans destilleri: KinclaithYou’ve been in the farmer Maggot’s crops! https://www.youtube.com/watch?v=Zdc3AXbf5PUThe hidden five: 1) Ben Wyvis (1965–1976) inom graindestilleriet Invergordon; 2) Glen Flagler, (1965–1985), inom graindestilleriet Garnheath; 3) Inverleven, (1938–1991), inom graindestilleriet Dumbarton; 4) Killyloch, (1965–någon gång under tidigt 1970-tal), liksom Glen Flagler ”gömt” i Garnheath och det destilleri med mest tveksam status av de fem – en del räknar det som ett eget destilleri, en del räknar ihop det med Glen Flagler; slutligen 5) Kinclaith (1957–1975) inom graindestilleriet Strathclyde.https://www.malt-whisky-madness.com/maltmadness/whisky/kinclaith.htmlhttps://scotchwhisky.com/whiskypedia/2054/kinclaith/https://www.whisky.com/whisky-database/distilleries/details/kinclaith.html
The Peat and PX Project I och IILite om oktavfat:https://whiskymag.com/story/the-little-cask-that-couldHär når du oss:En trea whisky på Facebook (https://www.facebook.com/entreawhisky)Maila till oss på [email protected] blogg tjederswhisky.se (https://www.tjederswhisky.se)Följ oss på Instagram: https://www.instagram.com/entreawhiskyBli medlem! https://entreawhisky.memberful.com/checkout?plan=74960
-
Alla ni där ute som gillar sherry-lagrad whisky kommer att älska Bergslagens Santa 22, ja det säger i alla fall Daniel som drämmer till med 90 poäng och idel lovord till vad som, enligt honom, är årets sherrybalja! Dessutom så får Iain bekänna färg när vi provar High Coast Doubles som är en annan av Daniels senare favoriter. Vem som har rätt och fel får ni själva avgöra 😀
Dessutom så får vi de första israeliska whiskysläppen någonsin på Systembolaget, det är Milk & Honet som gör entré med fyra buteljeringar och det verkar riktigt lovande. Det och massa annat gott guidar vi er till i veckans avsnitt. Skål på er och ha en trevlig WhiskyVecka 🥃
Förra veckans avsnitt hittar ni här
Alla släpp på bolaget
0:00 Intro
02:06 Veckans släpp
11:43 Vi provar High Coast - Doubles
16:06 Vi provar Bergslagens - Santa 22 -
Yoichi Single Malt, som är systerwhisky till Nikkas Miyagikyo, landar den här veckan på bolaget och Iain är mer eller mindre redo att flytta till Japan efter att ha provat! Vi provar också High Coast Bönhamn som kom förra veckan och det är inte heller någon dålig pjäs. Som vanligt tar vi er genom veckans släpp och försöker hitta guldkornen.
Skål och ha en trevlig WhiskyVecka!Förra veckans avsnitt hittar ni här
Alla släpp på bolaget0:00 Intro
0:59 Veckans släpp
08:14 Vi provar Nikka Yoichi Single Malt
14:23 Vi provar High Coast Harbour collection 02 - Bönhamn -
I veckans avsnitt så besöker vi Agitator whiskymakare i Arboga. Daniel och Iain välkomnas av ingen mindre än destillerichefen Oskar Bruno och vi får oss en ordentlig genomgång av destilleriet. Dessutom så provar vi äntligen Agitator Blended.
Skål på er och ha en trevlig WhiskyVecka!0:00 Intro
1:00 Introduktion av Oskar Bruno och Agitator
02:32 Vad är egentligen vakuumdestillering
05:29 De unika pannparen
07:50 Agitators kastanjefat
13:49 Går det att besöka Agitator som privatperson
17:36 Vi provar Agitator Blended
23:31 Framtiden för Agitator
27:07 Hur man skapar en bra whisky på bara tre år -
Det är inget mindre än Diageo special releases som provas i veckans avsnitt. Vi kollade i arkivet efter vad som skulle passa bra denna sommarvecka och vi kunde inte släppa den här provningen. Det var en riktigt rolig kväll tillsammans, för att inte nämna hur bra whisky det var!
Skål på er och ha en trevlig WhiskyVecka!
Titta/lyssna direkt här på sidan, där poddar finns, eller på vår YouTube-kanal.
Förra veckans avsnitt hittar ni här
0:00 Intro
03:56 Vi provar Royal Lochnagar 16yo 57,5%
12:34 Vi provar Cardhu 14yo, 55.5%
20:13 Vi provar The Singleton of Glendullan 19yo, 54.6%
28:31 Vi provar Mortlach 13yo, 55.9%
36:10 Vi provar Oban 12yo, 56.2%
39:55 Vi provar Talisker 8yo, 59.7%
45:56 Vi provar Lagavulin 12yo, 56.5% -
Inte en strupe är torr när Iain närmar sig nirvana och sätter det högsta betyget vi någonsin satt. Det är Gordon & MacPhail som står för buteljerna och stjärnorna i glasen är the Glenlivet och, numera, svenskdoldisen Balblair. Häng med på en grym provning där vi har svårt att inte bli fanatiska fans av denna underbara buteljerare.
Skål på er alla och ha en trevlig WhiskyVecka!
0:00 Intro
02:20 Vi provar Glenlivet 2004 Gordon & MacPhail 17 YO 58,3%
09:41 Vi provar Balblair 1995 Gordon & MacPhail 26 YO 51,0% -
Dubbelprovning igen i veckans avsnitt där vi tar oss an Agitators nya whisky Argument Småfat som är riktigt god och prisvärd, sen så får Iain hålla monolog om Teelings Renaissance 5 18 yo Calvados Cask, då Postmord varit framme och ställt till det med Daniels paket. En annan höjdpunkt i veckan är så klart Part Nan Angelens senaste släpp, en ca 10-åring från High Coast som redan innan släpp är hypad till skyarna. Naturligtvis så pratar vi om de andra släppen också, häng med och ha en trevlig WhiskyVecka!
Alla släpp på bolaget
0:00 Intro
01:47 Veckans släpp
05:46 Vi provar Agitator Argument Småfat
12:35 Vi provar Teeling Renaissance 5 18 Years Calvados Cask -
Daniel råkar ut för en whiskytjuv och Iain provar Kilnaughton Secret Islay - Single Cask Rioja Matured från Cooper's Choice denna vecka när det står 38 nya buteljeringar på menyn.
Hunter Laing står för merparten men det finns en hel del annat som är riktigt intressant, inte minst från uppstickaren Roger's whisky.
Ni som undrar om Ardbeg Fermutation är nåt att hänga i granen ska spetsa öronen mot slutet av avsnittet.
Skål och ha en trevlig WhiskyVecka!
Förra veckans avsnitt hittar du här
Alla släpp på bolaget
0:00 Intro
0:56 Veckans släpp - Hunter Laing
06:19 Glen Scotia Double Cask
07:16 Dalmore Sherry cask select 12 yo
08:30 Old Pulteny Vintage Single Cask, 2006
09:26 Bivrost Jotunheim
11:15 Flera släpp från Annandale distillery
12:49 Claxton Dalmunach Red Wine Barrique 6 Years
13:49 Isle of Raasay Rye and Sherry Double Cask
15:46 Roger's whisky company - 90 poäng från Serge på Whiskyfun
18:09 Vi provar Kilnaughton Secret Islay - Single Cask Rioja Matured
23:02 Omdöme på Ardbeg Fermutation och outro -
LJUGER KARLN? David hasplar ur sig en referens till destilleriet Glen Flagler. Låter som Glen Whatnot eller vår favorit Kafloffenchoch. Lögn eller verklighet? För övrigt har vi tema grainwhisky – både produktion och smaken på äldre buteljeringar. Dessutom ordet hydrometer och en sväng förbi det saligen avsomnade Garnheath. I vårt fraggelberg.Vad var det i glaset?Den här podden är ju en skandal: kaffe och te så långt ögat nådde! Mer om det här med glasMarcus Kainen klev in med ett hissarglas och ett dissarglas. Dissen var Riedel Vinum:https://bagarenochkocken.se/dukade-bordet/dricksglas/cocktail-drinkglas/riedel-vinum-single-malt-whiskyglas-20-cl-2-pack/…och hissarglaset var Difference Mature Spirits från Orrefors:https://www.artglassvista.se/difference-mature-spiritsKom igen nu Orrefors och skicka lite gratisglas till oss på ETW!Allt man kan tänkas vilja veta om grainwhisky:Cambus 40 YO, en sanslöst bra whisky:https://www.whiskybase.com/whiskies/whisky/87622/cambus-1975https://www.malts.com/en-gb/products/single-malt-whisky/cambus-40-year-oldProduktion av grainwhisky:https://scotchwhisky.com/magazine/ask-the-professor/24527/how-are-bourbon-and-grain-whisky-different/https://www.whiskyinvestdirect.com/about-whisky/difference-malt-grain-whiskyhttps://en.wikipedia.org/wiki/Grain_whiskyPat Heist på En trea whisky:https://www.entreawhisky.se/78Och så nördlevel galore, denna historiska källa:https://onlinelibrary.wiley.com/doi/pdf/10.1002/j.2050-0416.1965.tb02047.xGirvan är det cirka enda graindestilleriet med en egen core range:http://www.thegirvanpatentstill.com/Det här med vilka grödor som används:R. C. Agu, T. A. Bringhurst & J. M. Brosnan, ”Production of grain whisky and ethanol from wheat, maize and other cereals”, Journal of the Institute of Brewing 112 (2006), s. 314–323:https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/j.2050-0416.2006.tb00737.xCampbell, Iain, ”Grain whisky distillation”, i Inge Russell, red., Whisky: Technology, production and marketing ([London]: Academic Press, 2003), s. 179–206.Murray, Douglas, ”Grain whisky distillation”, i Inge Russell & Graham Stewart, red., Whisky: Technology, production and marketing, 2 uppl. (Oxford: Academic Press, 2014), s. 179–198.Det här med kolonnpannor:http://whiskyscience.blogspot.se/2013/08/history-of-column-still.htmlEtt exempel på hur galet industriellt det ser ut på graindestillerier förresten:http://catchingphotons.co.uk/blog/industrial/port-dundas-distillery/http://catchingphotons.co.uk/blog/industrial/port-dundas-distillery-part-ii/Veckans ord: hydrometerHär kan man läsa lite mer:https://www.whiskeystill.net/blogs/whiskey-still-co-blog/27486020-hydrometer-101Garnheathhttps://scotchwhisky.com/whiskypedia/2000/garnheath/Destilleriet låg ungefär här:
Glen Flaglerhttps://www.thewhiskyexchange.com/p/2123/glen-flagler-8-year-old-bot1970sGlen Flagler var minsann lätt rökigt och inte orökigt, Jeroen! Kolla här bara:https://scotchwhisky.com/whiskypedia/2034/glen-flagler/(Vi hade kunnat diskutera Killyloch och Islebrae men något ska vi väl ha kvar för framtiden.)Här når du oss:En trea whisky på Facebook (https://www.facebook.com/entreawhisky)Maila till oss på [email protected] blogg tjederswhisky.se (https://www.tjederswhisky.se)Följ oss på Instagram: https://www.instagram.com/entreawhisky
-
Den här gången djupdyker vi i ett riktigt stort ämne. Vad är sanning och vad är verklighet? Och varför är det över huvud taget viktigt att börja fundera i de här banorna? Varför inte vara nöjd med att tro att världen är som vi en gång lärt oss att den är? Och hur hör det här ihop med autenticitet?
Samtalet handlar om allt från Platons grottliknelse till hjärnhalvornas påverkan på vad vi tänker är sanning och verklighet. Vi får såklart också in NPM, George Costanza och lite dans. Men mycket hann vi inte med. Kanske blir det en del 2….
Böcker, filmer och teveserier som nämns:
Sophies värld, Jostein Gaarder Menon, Platon The master and his emissary – The Divided Brain and the Making of the Western World, Iain McGilchrist De omätbaras renässans, Jonna Bornemark Untamed, Glennon Doyle Seinfeld – teveserie The Matrix - film -
Nu är det dags för Agitator att visa upp sig för världen på allvar när de släpper sin första whisky någonsin och naturligtvis så provar vi den!
Vi hinner också med att prova Aberlours senaste tillskott, 14 yo double matured, men dessförinnan gör vi som vanligt och kollar in alla de andra släppen också. Skål och ha en trevlig WhiskyVecka!Förra veckans avsnitt hittar du här
Alla släpp på bolaget
0:00 Intro
0:46 Veckans släpp
15:01 Iain provar Aberlour 14yo
18:36 Daniel provar Agitator Single malt