Human Rights Watch Podcasts
-
: " , !"
Украинские вооруженные силы предположительно использовали запрещенные противопехотные мины, известные как «мины-бабочки» или «лепестки», для обстрелов российских военных объектов в Изюме, когда город находился под российским контролем.
Украина ожидает в ближаешем будущем поставку от 120 до 140 танков, сообщил министр иностранных дел Украины Дмитро Кулеба.
Human Rights Watch в новом докладе пишет о том, что Украина использует в войне запрещенные мины.
Япония и НАТО обсуждают варианты развития своего партнерства на фоне общей обеспокоенности в связи с растущим военным сотрудничеством России и Китая.
Министр иностранных дел Швеции Тобиас Бильстрем о НАТО и перспективе развития отношений между Швецией и Турцией.
Беженцы из Украины продлевают свое право находится в Швеции. Изначально вид на жительство выдавался до марта 2023 года. Но война продолжается.
Ведущая программы: Нина Старцева
Репортер : Виктория РинкусСлушайте нас в Telegram:
https://t.me/radio_sweden_russianИ на сайте Шведского Радио
https://sverigesradio.se/radio-sweden-russian-podcast-war-ukraine -
Han är den fotbollstokige Londongrabben vars drömmar gick i uppfyllelse, superstjärnan som banade väg för en ny sorts sportprofil, och blev den hårt kritiserade ambassadören för Gulfstaten Qatar.
Nya avsnitt från P3 ID hittar du först i Sveriges Radio Play.
I oktober 2021 presenteras fotbollsikonen David Beckham som det nya ansiktet utåt för Qatar, och fotbolls-VM som arrangeras i landet 2022.
Beckham blir snart hårt kritiserad av människorättsorganisationer som Amnesty och Human Rights Watch, som hävdar att han bidrar till att skönmåla ett land där migrantarbetare tvingas arbeta under omänskliga förhållanden.
Det är inte första gången David Beckham hamnar i mitten av en kritikstorm.
Under sin karriär har han blivit hånad, hatad, och hotad.
Men han har också lyfts upp som en av de bästa spelarna i sin generation, med en lika känslig som världsberömd högerfot. Och tillsammans med sin fru Victoria Beckham – Posh Spice – bröt han ny mark som fotbollsvärldens första spelare med popstjärnestatus.
I P3 ID om David Beckham skildras hans resa från Londonförorten Chingford, och mamma Sandras söndertrampade rabatter, till den absoluta toppen av den europeiska klubbfotbollen – och vidare till det lukrativa avtalet med Qatar.
Hör om topparna, dalarna, och skandalerna – bråken, otrohetsryktena, kidnappningsförsöken, och anklagelserna om "sportswashing".
Medverkar i avsnittet gör Olof Lundh, sportjournalist och författare, och Margrét Atladottir, programledare i P3.
Avsnittet gjordes av Studio Olga hösten 2022.
Programledare: Vendela Lundberg
Avsnittsförfattare och reporter: Patrick Stanelius
Producent: Vendela Lundberg
Exekutiv producent: Carl-Johan Ulvenäs
Ljudmix: Fredrik Nilsson
Ljudklippen i avsnittet är hämtade från: Sveriges Radio, BBC, Sky Sports, ITV, Youtube.
Böckerna "Both feet on the ground" av David Beckham och "My autobiography" av Alex Ferguson har också varit till hjälp under arbetet med det här avsnittet.
-
Roy Yellin från den israeliska människorättsorganisationen B’Tselem gästar PalestinaPodden och berättar varför hans organisation, liksom Amnesty och Human Rights Watch, kallar Israels behandling av palestinier för apartheid. Avsnittet är på engelska.
I trettio år har B’Tselem dokumenterat och publicerat statistik, vittnesmål, videoinspelningar och rapporter om överträdelser mot mänskliga rättigheter i de områden som ockuperas av Israel. Organisationen är politisk obunden och har mottagit många internationella utmärkelser för sitt arbete. För mer information, se https://www.btselem.org.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
En absolut mardröm, ett levande helvete. Så beskriver Human Rights Watch läget i den ukrainska staden Mariupol.
Ryska styrkor går hårt åt den strategiskt viktiga hamnstaden Mariupol i södra Ukraina. Det humanitära läget beskrivs som katastrofalt för de civila som inte kunnat ta sig därifrån.
– Det har under en längre tid varit svårt att få kontakt med Mariupol. Telefonledningar och internet ligger nere, säger Johanna Melén, Sveriges Radios Rysslandskorrespondent.
Teatern i Mariupol hade skrivit “barn” på markenEnligt uppgift hade över tusen personer gömt sig inne i Mariupols teater när den besköts av rysk eld och totalförstördes. På satellitbilder kan man se ordet deti, barn, skrivet på marken, synligt även från luften.
Reportrar Johanna Melén och Maria Persson Löfgren, Rysslandskorrespondenter. Susanna Hållbus, Trygve Ulriksen Skogseth och Samar Hadrous.
Ljud från P1-morgon, Reuters och AFP.
Programledare: Marcus Nilsson
Reporter: Marina Nilsson Malmström
Producent: Julia Juhlin Karlsson och Dennis Jörnmark
-
Daniel Bakke sitter i Tunisiskt fängelse misstänkt för brott han hävdar aldrig skett. I väntan på att rentvås kämpar han mot matbrist i ett extremt överbelagt fängelset där fångarna styr allt.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Efter att ha levt i en resväska och jobbat över hela världen i tio år hade Daniel Bakke till sist hittat kärleken och var redo att slå sig till ro och bilda familj. Men de här planerna omkullkastas när han hjälper en vän med vad Daniel tror är ett ofarligt uppdrag i Tunisien. De ska stötta en norska i en vårdnadstvist och hjälpa henne att snabbt lämna landet om hon återförenas med sitt barn.
Det dröjer bara några dagar i Tunisien innan Daniel och hans vän grips på sitt hotellrum, misstänkta för vapenbrott och kidnappning. Anklagelser som är helt grundlösa menar Daniel.
I väntan på att de ska frias hamnar de två svenskarna i Mornaguia. Ett fängelse som kritiserats av både Human rights watch och FN för inhumana förhållanden. En brutal fängelsemiljö där våldet är ständigt närvarande, trängseln extrem och maten aldrig tillräcklig.
– Hela konceptet med fängelset är att du ska brytas ner fysiskt och mental. Men det gick jag inte med på, säger Daniel.
Hör historien om Daniels kamp för att överleva skräckfängelset och återförenas med sitt livs kärlek.
Programmet är gjort 2019 av Niklas Storm.
-
I höst går Antje Jackelén i pension som ärskebiskop. Hur går processen till att hitta en ny och vilka likheter finns med påvevalet? Sedan har Interpol valt en ny omdiskuterad ordförande, vem är han?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Vem tar över efter ärkebiskop Antje Jackelén?Ärkebiskop Antje Jackelén går i pension i höst, så en ny måste väljas. Annars bryts den kedja som enligt uppgift går ända tillbaka till Jesu lärjungar. Högtidligt värre. Men hur går det till rent praktiskt? Lisa Sjöstrand, stiftsjurist Svenska kyrkan i Uppsala, guidar oss genom processen.
Och från Eskilstuna har vi med oss Klas Hansson, doktor i teologi och docent i kyrkohistoria, som skrivit en avhandling om ärkebiskopens roll i Sverige. Han berättar om ärkebiskopar vi minns, och om hur ärkebiskopens uppdrag förändrats sedan biskop Trolle hade ett klåfinger med i spelet under Stockholms blodbad.
Svenska bäverns hundraårsdagVi firar den svenska bäverns hundraårsdag. På 1800-talet utrotades den, 1922 återplanterades den, och nu är den väldigt utbredd i stora delar av landet. Dessutom finns det en rik flora av bäverlåtar som vi botaniserar i.
Hur går det till när Interpol utser sin ordförande?Interpol har nyligen utsett en kontroversiell ordförande, general Ahmed Nasser al-Raisi från Förenade Arabemiraten. Han har stämts i flera länder och anklagas för att ha ansvarat för tortyr. Måns Molander, Sverigechef för Human Rights Watch i Sverige, berättar varför han tycker det är ett olämpligt val.
Men hur går det till när Interpol utser sin ordförande? Omröstningen är hemlig, men vi har med oss Håkan Wall, chef för den nationella enheten vid polisens Nationella operativa avdelning (NOA), som var med och röstade på mötet i Istanbul i november.
Och så frågar vi oss: Har Ronja Rövardotter nästlat sig in i Stjärnornas krig?
Programledare: Thomas Nordegren
Bisittare: Louise Epstein
Producent: Julius Bäckman -
Året närmar sitt slut. Danny har nyligen varit med i ett projekt för att motverka hungerpandemin och Ina ska snart börja praktisera hos Human Rights Watch. Mycket händer i livet för dem trots att nya omikronviruset verkar härja precis runt hörnet (neeeej, 2022 skulle ju bli ett glow up-år!). Duon diskuterar även om två internationella dagar som nyss varit: mansdagen och dagen för avskaffande av våld mot kvinnor, samt det faktum att Sverige nu äntligen har en kvinnlig statsminister, liksom "bara" 100 år efter att (vissa) kvinnor fick rösta för första gången. Hur coolt (och sorgligt) är inte det?!
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Det har gått över ett år sedan spänningarna mellan Etiopiens federala regering och TPLF (Tigray People´s Liberation Front) övergick i väpnad konflikt. Kriget i Tigray och Etiopien har under ett års tid präglats av en katastrofal humanitär situation med massmord och systematiskt sexuellt våld med etnonationalistiska förtecken. Tusentals människor har dött, hundratusentals är på flykt och enligt FN lever minst 400 000 människor under svältliknande förutsättningar i Tigray då humanitär hjälp under en lång tid inte har kunnat nå regionen.
För närvarande finns det en risk att den federala regeringen i Etiopien störtas av TPLF, tillsammans med rebellgruppen Omoro Liberation army, som under sommaren och hösten har tagit alltmer mark i strider utanför Tigray, i regionen Amhara som leder till huvudstaden Addis Abeba. Ingen vapenvila mellan parterna finns ännu i sikte och det finns en överhängande risk att kriget kommer fortsätta även om Addis Abeba faller. TPLF har inte endast Etiopiens regering, med premiärminister Abiy Ahmed i spetsen, som fiende utan TPLF har under en lång tid både haft konflikter med landet Eritrea som gränsar till regionen i norr och med sina grannregioner Amhara och Afar.
I det här avsnittet av Folk och Försvar-podden kommer vi att ge en bakgrund till de nuvarande stridigheterna i Etiopien och få en inblick i den senaste händelseutvecklingen. Vilka är de huvudsakliga aktörerna i konflikten och vilka inrikespolitiska såväl som utrikespolitiska konsekvenser kan konflikterna i Etiopien innebära för landet och regionen på kort och lång sikt? Hur ser situationen ut för civila i Tigray och i andra drabbade regioner i Etiopien och vilka människorättsbrott är det som har varit framträdande under kriget? Utöver detta diskuterar vi under podcastsavsnittet säkerhetsläget vid Afrikas horn där flera konflikter både inom och mellan länder pågår parallellt. Vad kan en ökad instabilitet och osäkerhet innebära för regionen i sin helhet och vilka konsekvenser kan detta få för den globala säkerheten?
I avsnittet medverkar David Larsson Gebre-Medhin, doktor i freds- och konfliktforskning vid Försvarshögskolan, Måns Molander, Nordenchef på Human Rights Watch och Görrel Espelund, journalist och tidigare Afrika-korrespondent.
Avsnittet är producerat av Hanna Waerland-Fager. Klippning och ljudbearbetning: Blue3. Jingeln är producerad av Die Hard Productions.