Hulda Wirsén Podcasts
-
Nu är det dags för Nära Mat podden att utvecklas vidare! I tre år har programledaren Hulda Wirsén åkt runt i Norrbotten och träffat producenter, kockar och matkreatörer. I det här avsnittet sammanfattar Hulda de här åren och diskuterar varför arbetet med Nära Mat är så viktigt i den hållbara omställningen. Hulda kommer också själv att gå vidare till nya utmaningar och just nu (december 2022) är Länsstyrelsen på jakt efter en ny samordnare för Nära Mat. - Jag hoppas såklart att de gröna näringarna får en stark tillväxt framöver och att vi också få fler företag i Norrbotten, säger Hulda i detta avslutande avsnitt av Nära Mat podden i dess nuvarande form. Hulda berättar också om både sin egen och poddens framtid.
-
Möt kocken Sara Dupuich som driver Kallskänkans i Piteå. Norrbotten har nyligen fått två nya landskapsmåltider och Sara ligger bakom en av menyerna. Hennes matfilosofi bygger på att det ska vara så lokalt och vällagat som möjligt, och i en tid med inflation och skenande priser på flera håll så ser hon ett behov av att tänka om hur vi handlar och äter vår mat. Den gula ärtan skulle förtjäna en plats i finrummet, säger Sara i samtalet som också kretsar kring jultallrikar, jobbiga jargonger - och Kungen. Programledare: Hulda Wirsén.
-
Hur hänger rymdteknik och precisionsodling ihop? Med hjälp av precisisionsodling kan lantbrukaren få en högre skörd, bättre lönsamhet och också jobba mer miljösmart. Camilla Persson, växtodlingsrådgivare på Lantmännen, kallar det för ett smart och effektivt jordbruk. Mycket av den här tekniken bygger på något som Norrbotten är experter på: nämligen rymdteknik. Hur det här hänger ihop och om framtidens digitala jordbruk, det får du lära dig mer om i detta avsnitt av Nära Mat podden. Programledare: Hulda Wirsén, Länsstyrelsen i Norrbotten.
-
- Jag tror att fossilfritt är en viktig aspekt för att vi ska skapa en motståndskraftig livsmedelsproduktion i norr, det säger Karin Bodin, koncern-VD för Polarbröd, när Nära Mat podden träffar henne utanför det nya bageriet i Älvsbyn för att prata mer om resiliens i livsmedelssektorn.
Årets krisberedskapsvecka fokuserar på mat och matproduktion. Förmågan att återhämta sig eller motstå olika störningar och kriser är därför temat för det här samtalet och vi pratar bland annat om lärdomarna efter branden på bageriet i augusti 2020. Att aktivt jobba med olika typer av riskanalyser och handlingsplaner är superviktigt, även om kriserna sällan slår på exakt det sätt som man har övat på.
Det här avsnittet är inspelat i april 2022. Programledare är Hulda Wirsén, Länsstyrelsen i Norrbotten.
-
Mjölk och fil står på menyn när Nära Mat podden gör ett besök på Norrmejeriers fabrik i Luleå. Norrmejerier är Norrlands största livsmedelsföretag och ägs av norrländska mjölkbönder. Med sina tre fabriker i norra Sverige föräldrar de 200 miljoner komjölk om året. Luleås platschef Ann Kula berättar om medvetna satsningar för att anställa fler kvinnor och hur man lyckas med produktutveckling. Hon pratar också om restflöden och grillost. Programledare: Hulda Wirsén, Länsstyrelsen i Norrbotten.
-
"Det är minst lika mycket innovation i en potatis som i ett flygplan!" Det säger Marie Gidlund, verksamhetsledare Sweden Food Arena, i ett spännande samtal med fokus på innovation i livsmedelsbranschen. Att krocka mer med varandra för att skapa innovationer med höjd som gör skillnad såväl lokalt som globalt ser Marie som viktiga steg för livsmedelsbranschen. Hur kan norrbottniska företag bidra med nya innovationer i den nationella livsmedelskedjan? Det och mycket mer pratar vi om i detta avsnitt av Nära Mat podden! Programledare: Hulda Wirsén, Länsstyrelsen i Norrbotten.
-
Möt renskötaren Patrik Lundgren, Östra Kikkejaurs Sameby i Arvidsjaur. Programledare Hulda Wirsén följer med på skotern för att utfodrar renarna, en uppgift som blivit en viktig del i arbetet för Patrik den här tiden på året på grund av klimatförändringarna. Patriks sameby är också delägare i Arvidsjaurs Renslakt och vi pratar om renen som unik råvara. Generationsskifte och lönsam renskötsel är några fler ämnen som diskusteras i detta avsnitt av Nära Mat podden.
-
Vad krävs för att få folk att handla mer lokalproducerad mat? Med visionen att korta avståndet mellan producent och konsument slog Noah Lokal Mat upp dörrarna till sin digitala gårdsbutik i september 2021. Via en app kan producenter enkelt ladda upp och sälja sina produkter, och lika enkelt är det sedan för konsumenten att klicka hem den lokala maten. För att vara extra klimatsmarta fraktas allt med hjälp av tidningsbud. I podden berättar de mer om hur allt började, utmaningar och visioner för framtiden. Programledare: Hulda Wirsén, samordnare Nära Mat Länsstyrelsen i Norrbotten.
-
Intresset att studera på naturbruksgymnasium ökar, en trend som syns i hela Sverige. Det är också stor efterfrågan på eleverna som går på Grans Naturbruksgymnasium och Valter Holmberg säger själv att det är en livsviktig bransch med världens möjligheter i norra Sverige. Hör honom och hans klasskompisar berätta om livet på Grans, den bästa skolmaten och hur de ser på en framtid i branschen. Medverkar gör även Johan Isaksson, Hanna Gustafsson och Noomi Eriksson. Programledare: Hulda Wirsén.
-
Till följd av EUs direktiv om minskad plastanvändning har efterfrågan på nya hållbara förpackningar för livsmedel ökat rejält. På pappersbruket Billerud Korsnäs utanför Kalix jobbar man aktivt med innovation och förpackningsutveckling på en global marknad. I labbet, där Johannes S. Langer är chef, testas olika produkter och förpackningar med hjälp av teknik som är världsunik. Visste du att innovativa förpackningar också kan bidra till ett minskat matsvinn och färre transporter? Programledare: Hulda Wirsén, Länsstyrelsen i Norrbotten.
-
Sebastian Gröndal är professionell kock och mat-entreprenör i Boden. Han är grundare av Tegelbrukets Glass och Gröndals matupplevelser, känd tv-kock och kan numera även titulera sig som kokboksförfattare. I Nära Mat podden pratar vi om hans matfilosofi som handlar om att använda lokala och svenska råvaror till 100 %. Marginaler, ekonomi och hållbar livsmedelskonsumtion plus lite glassprovning, det bjuder vi också på i detta avsnitt! Programledare Hulda Wirsén, samordnare Nära Mat.
-
Ett genuint samtal om matkultur och vad maten betyder för oss, det är vad detta avsnitt av Nära Mat podden bjuder på. Programledare Hulda Wirsén åker till Jokkmokk för att träffa Margit Richert, en av Sveriges första stora matbloggare. Hon är en riktig matnörd och kock som lagar mat med influenser från hela världen. Vad är hennes uppfattning om den norrbottniska matkulturen? De pratar också om trender och att många människor längtar tillbaka till grunderna, vilket även märks när det gäller maten.
-
På Norrbottens Destilleri i Töre, Kalix, produceras riktig premium gin. Första produkten lanserades i november 2019 och förra året blev de en av Sveriges mest prisbelönta giner. Bakom framgångarna finns noga utvalda lokala råvaror, en långsiktig affärsplan och strategisk storytelling som sticker ut. Men att Stockholmaren Dennis skulle hamna i Norrbotten, nej det var inte planerat. För 10 år sedan gillade han inte ens gin! Hör mer om hans resa och tankar kring framgångsrika samarbeten i livsmedelsbranschen i det här avsnittet av Nära Mat podden. Programledare: Hulda Wirsén, Länsstyrelsen i Norrbotten.
-
I denna härliga sommarspecial får ni följa med på en roadtrip i länet. Du får träffa flera av Norrbottens framstående företagare i de gröna näringarna och hänga med när vi pratar om hälsa, miljö och djuromsorg. Vi stannar till hos Nylén Hugosons, Loggers Lantbruk och Avans Gårdsbutik. Med på resan var också Lotta Finstorp, landshövding i Norrbotten, som delar sina tankar kring framtiden för de gröna näringarna. Programledare: Hulda Wirsén, Länsstyrelsen i Norrbotten.
-
I detta somriga avsnitt gör vi ett besök hos Smedsbyns Blommor och Grönt. Hur gör man för att lyckas med sina odlingar? Trädgårdsmästaren Katarina Larsson började med torghandel redan på 80-talet och idag går trenden med lokalproducerat mat och trädgård bara uppåt. Grönkål och rödbetor är extra populära just nu, men de säljer även lite ovanligare växter som coca-cola planta och svampört. Plus att de har över 85 sorter tomater! Gästar avsnittet gör även Lars Klausén. Programledare: Hulda Wirsén, Nära Mat.
- Visa fler