Henrik Ennart Podcasts
-
Kan ökningen av många sjukdomar höra samman med att vår tarmflora har utarmats? Det tror en del forskare och pekar på att vi i dag har mycket färre bakteriearter i magen.
Linn och vetenskapsjournalisten Henrik Ennart pratar också om Afrikas urinvånares lyckosamma likheter med ismannen Ötzi och om vi kan rädda de viktiga magbakterier som försvunnit från våra tarmar undan för undan.
saleverdulangre.se
Producent: Linn Asterby
Produktionsbolag: Asterism AB
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Våra magbakterier är kräsna, var och en har sin egen älsklingsrätt, sin egen favoritfiber. Därför är varierad mat så viktigt.
Det pratar Linn om med vetenskapsjournalisten och Happy Food-författaren Henrik Ennart. Plus hur viktig en hälsosam tarmflora egentligen är, hur vi ska äta för att göra den – och vårt immunförsvar – så bra som möjligt och hur snabbt det går att förändra den.
saleverdulangre.se
Producent: Linn Asterby
Produktionsbolag: Asterism AB
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Hur många bakterier har vi i magen egentligen? Det är en av många saker vi får lära oss av vår gäst Henrik Ennart, vetenskapsjournalist på Svenska Dagbladet och medförfattare till “Happy food”-böckerna.
Han berättar om de revolutionerande nya upptäckterna kring tarmfloran och om hur kost ibland kunnat hjälpa mer än mediciner.
Och är det verkligen rättvisande att tarmen kallas för den andra hjärnan?
saleverdulangre.se
Producent: Linn Asterby
Produktionsbolag: Asterism AB
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
I boken “Bättre med åren” skriver Katarina Steding-Ehrenborg om hur man lever längre och bättre, för livet handlar ju inte om att överleva, utan om att leva. När vi säger att vi vill få fler år i livet menar vi snarare att vi vill få mer liv i åren.
Steding-Ehrenborg är lektor i hälsovetenskap och docent i experimentell klinisk fysiologi vid Lunds universitet. När hon gästade podden för att prata om hur man blir lycklig som äldre blev det ett samtal om vad man kan göra för att åldrandet ska gå långsammare, om 80-åringar som gör parkour (och varför), samt om vikten av att ha nära relationer och känna sig behövd.
Bokrekommendationer:
En ny jord: ditt intre syfte - Eckhart Tolle.
Hudbibeln: förstå ditt syfte - Johanna Gillbro.
Åldrandets gåta - vetenskapen som förlänger ditt liv - Henrik Ennart.
Programledare: Per Grankvist. Producent: Jens Back. Mixning av Stray Dog Studios. #perspektivpodden
"Perspektiv "är en podd från Vad Vi Vet. Prenumerera på podden för att lära dig något nytt varje vecka.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
This is a public episode. If you’d like to discuss this with other subscribers or get access to bonus episodes, visit www.vadvivet.se/subscribe -
Henrik Ennart gästar Förmögenhetspodden! Henrik Ennart är guldspadsbelönad vetenskapsjournalist och författare och har undersökt och rapporterat om hur mat och livsstil påverkar vår hälsa. Han har rest till världens blå zoner – de platser i världen där människor lever som längst. Vi pratar om var de blå zonerna finns och vad de människor som lever här har gemensamt. Vi kommer in på fyra faktorer som är viktiga för att leva länge och vilka som spelar störst roll för att lyckas med att bli en superåldring – och hur mycket påverkar egentligen genetiken? Henrik berättar hur en frukost, lunch och middag kan se ut i en av de blå zonerna, också om hur hälsan påverkas av överätning, sociala samhällsreformer, dieter och marginalnyttan av extra träning. Borde vi sitta i skräddarställning eller på stolar? Träna intervallträning eller välja promenader? Satsa på periodisk fasta eller inte? Vi pratar om varför chefer kan leva längre än anställda och de med uniformsyrken kortare än andra. Vi kommer också in på hur den person med det officiella världsrekordet i hög ålder levde och om en ny rekordtagare lever bland oss idag. Avslutningsvis når vi den stora frågan; vad är egentligen meningen med livet? I avsnittet delar Henrik Ennart även med sig utav några tips för att öka chanserna att en dag fira sin egen hundraårsdag.
-
Var går gränsen mellan att skriva nyheter i dagstidning och att bara använda nyheter som täckmantel så du kan göra reklam för din bok? Hur nära behöver en vetenskapsjournalist verkligen hålla sig till sanningen och vad man verkligen vet när det skrivs artiklar som framställs som vanliga nyhetsartiklar? Panelen i Tyngre Rubriker diskuterar denna vecka Svenska Dagbladets artiklar kring kost och depression som har marknadsförts rejält i sociala medier.
Du får även veta om du kan öka risken för hjärtinfarkt av att träna många timmar i veckan och är du snällast mot äldre människor i fall du låter äldre människor stå upp i tunnelbanan eller om du ger dem din plats?
Medverkar i panelen denna vecka gör Jenny Ågren, Wille Valkeaoja, Jacob Gudiol & Caroline Mellberg.
Hålltider
00:00:00 För mycket träning kan ge dig en hjärtinfarkt (eller inte) 00:14:56 Res dig inte upp för äldre i kollektivtrafiken (eller jo) 00:24:39 Henrik Ennart skriver artiklar om sin nya bokFölj gärna Tyngre Rubriker på instagram för att få del av relaterat material till podcasten.