Helena Hansson Podcasts
-
Nu blir det mesta dyrare för den svenska bonden men med kostnadskrisen tvingas nya sätt fram att bruka jorden på. Till exempel kan plogningsfritt jordbruk med mindre gödsel minska dieselförbrukningen och framförallt minska utsläppen av växthusgaser.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Medverkande: Peter Nilsson, mjölkbonde i Nöbbelöv utanför Kristianstad, Alexander von Bothmer, lantbrukare utanför Nyköping, Helena Hansson vid Statens Lantbruksuniversitet, SLU, professor i nationalekonomi med inriktning mot jordbrukssektorns ekonomi, Ann-Charlotte Wallenhammar, agronom, docent vid Hushållningssällskapet och verksam vid SLU.
Skriv till oss! [email protected]
Programledare: Niklas Zachrisson
Reporter: Julia Videgård
Producent: Anders Wennersten
-
2021 års nobelpristagare i litteratur Abdulrazak Gurnha beskrivs som en tillgänglig och medkännande författare. Men vad döljer sig under hans skenbart tydliga prosa? Vilka förväntningar om språk och nationsbyggen frångår han i sina verk? Och genom vilka små medel kan smältdegen av olika kulturer komma till uttryck i hans romaner? Lyssna på drömtrion Yukiko Duke(kulturjournalist), Erik Falk (litteraturforskare) och Helena Hansson(Gurnahs översättare) samtala om Gurnahs sällsamma författarskap i Rum för översättnings senaste poddavsnitt.
-
I veckans program möter ni både årets Nobelpristagare i litteratur Abdulrazak Gurnah och Deborah Levy, aktuell med sin självbiografiska trilogi.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
NOBELPRISTAGAREN I LITTERATUR ABDULRAZAK GURNAHAbdulrazak Gurnah intervjuas på länk från hemmet i Canterbury i sydöstra England av Anna Tullberg. Förutom att Gurnah den här veckan mottagit Nobelpriset i litteratur är han också aktuell med romanen "Efterliv" i svensk översättning av Helena Hansson.
DEBORAH LEVY AKTUELL MED "KOLOSSAL FRIHET"Deborah Levy besöker Marie Lundström i studion för ett samtal om "Kolossal frihet", hennes självbiografiska trilogi som nu finns på svenska i översättning av Eva Åsefeldt.
Programledare: Marie Lundström
Reporter: Anna Tullberg
Producent: Fredrik Wadström
-
Har du också stått i en mataffär nå’n gång med en matvara i handen som har rest långt och tagit tid, arbete och energi att producera, och tänkt ”Hur kan den här vara så billig?”
Men världen står i ett skeende just nu och framåt som sannolikt kommer att påverka livsmedelspriserna uppåt, menar Carl Eckerdal, chefekonom på Livsmedelsföretagen, Rob Hart, professor i miljö- och naturresursekonomi på SLU och Helena Hansson, professor i jordbrukssektorns ekonomi på SLU. Är vi rentav i ett paradigmskifte?