Hasse Nilsson Podcasts

  • Få saker är så svenska som snapsvisan. Vad beror det på? Hasse Nilsson i Växjö har tävlat i SM i nyskrivna snapsvisor vid ett flertal tillfällen och har två år i rad tagit hem titeln "Årets svenska mästare". Han avslöjar att en av de viktigaste egenskaperna hos snapsvisan är igenkänningen, rimmet och att den är fyndig. Det måste inte alls vara svårt att få ihop en bra visa.

    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.



    Get full access to Vad Vi Vet. at www.vadvivet.se/subscribe
  • Få saker är så svenska som snapsvisan. Vad beror det på? Hasse Nilsson i Växjö har tävlat i SM i nyskrivna snapsvisor vid ett flertal tillfällen och har två år i rad tagit hem titeln "Årets svenska mästare". Han avslöjar att en av de viktigaste egenskaperna hos snapsvisan är igenkänningen, rimmet och att den är fyndig. Det måste inte alls vara svårt att få ihop en bra visa. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information. Get full access to Vad Vi Vet. at www.vadvivet.se/subscribe

  • Få saker är så svenska som snapsvisan. Vad beror det på? Hasse Nilsson i Växjö har tävlat i SM i nyskrivna snapsvisor vid ett flertal tillfällen och har två år i rad tagit hem titeln "Årets svenska mästare". Han berättar hur snapsvisor kan väcka liv i gamla melodier, hur en bra snapsvisa är uppbyggd och hur man visserligen sjunger när man dricker i andra kulturer i världen över, men hur den svenska snapsvisan är unika. Han avslöjar även att några av de viktigaste egenskaperna hos snapsvisan är igenkänningen, rimmet och att den är fyndig. Det måste inte alls vara svårt att få ihop en bra visa.


    Nilssons vinnarvisa:

    VÄRMEBÖLJA

    Melodi: Blåsippan ute i backarna står

    Sommarens hetta är olidligt hård

    Kvicksilvret stiger mot nya rekord

    Men jag har upptäckt nåt helt genialt

    Svälj en kall nubbe

    (dryckespaus)

    Och sen har du svalt


    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.



    Get full access to Vad Vi Vet. at www.vadvivet.se/subscribe
  • Få saker är så svenska som snapsvisan. Vad beror det på? Hasse Nilsson i Växjö har tävlat i SM i nyskrivna snapsvisor vid ett flertal tillfällen och har två år i rad tagit hem titeln "Årets svenska mästare". Han berättar hur snapsvisor kan väcka liv i gamla melodier, hur en bra snapsvisa är uppbyggd och hur man visserligen sjunger när man dricker i andra kulturer i världen över, men hur den svenska snapsvisan är unika. Han avslöjar även att några av de viktigaste egenskaperna hos snapsvisan är igenkänningen, rimmet och att den är fyndig. Det måste inte alls vara svårt att få ihop en bra visa.Nilssons vinnarvisa:VÄRMEBÖLJAMelodi: Blåsippan ute i backarna står Sommarens hetta är olidligt hårdKvicksilvret stiger mot nya rekordMen jag har upptäckt nåt helt genialtSvälj en kall nubbe(dryckespaus)Och sen har du svalt Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information. Get full access to Vad Vi Vet. at www.vadvivet.se/subscribe

  • Via samples i bajspåse går vi direkt på våra eminenta lyssnares frågor: Hur påverkas smaken under whiskyprovning, och kan irländsk whiskey lagras i en trälåda i ett mörkt rum försett med doftljus? Vi gastar ett snabbt "hej" till lilla gulliga gigantodestilleriet Tamnavulin och veckans ord är Rotation. Och David skryter, med viss rätt.Vad var det i glaset?David smuttade på Kilchoman Loch Gorm 2013 release, det första släppet: https://www.whiskybase.com/whiskies/whisky/43609/kilchoman-loch-gormMathias körde med Talisker Dark Storm, en klassiker som har dragit iväg lite i pris på sistone:https://shopping.tallink.com/sv/shop/product/drycker/starksprit/whisky/talisker-dark-storm-100-cl-221138Jeroen smuttade på Ceder & Tjeders Mortlach som de inköpte från The Maltman:https://www.whiskybase.com/whiskies/whisky/73683/mortlach-1998-ctDavid skryter lite om Malt whisky yearbook…https://www.maltwhiskyyearbook.com/Melissa Horns tolkning av Parklands:https://open.spotify.com/track/0m5v12EQC534HqxD4WqP1Y?si=f183e8576d8e4008Lyssnarfråga: hur funkar smaklökarna egentligen, när man provar många whiskies?Här en intressant artikel: Reed, Danielle Renee & Antti Knaapila, ”Genetics of taste and smell: poisons and pleasures”, Progress in Molecular Biology and Translational Science 94 (2010), s. 213–240.Också läsvärd (fast David erkänner glatt att han inte alls gör som Serge gör): Serge Valentin, ”Tasting: how to make your inherent subjectivity a little more consistent”, 5/11 2011:http://www.whiskyfun.com/archivejanuary11-1.html#0501112En kanske lite väl nördig bok som innehåller en del om vad forskning säger om smaksinnet:Gregory H. Miller, Whisky science: A condensed distillation (Cham: Springer, 2019)Hasse Nilsson berättar förresten en rolig historia i sin senaste bok, om hur en whisky han fick prova i ett lagerhus som han då tyckte var bland det bästa han smakat visade sig vara överekad och rätt dålig när han satt med sitt sample från fatet hemma:https://www.adlibris.com/se/bok/historier-jag-hort-i-skottland-och-andra-berattelser-om-whisky-9789188397782Tamdhu batch strength som Mathias tog upp: https://www.systembolaget.se/produkt/sprit/tamdhu-4062801/Den Mathias och David smakade där på Cinderella whisky fair var batch 1:https://www.whiskybase.com/whiskies/whisky/125749/tamdhu-batch-strengthOld Pulteneyn som Frida Birkehede valde tillsammans med David för Allt om whisky:https://www.whiskybase.com/whiskies/whisky/72573/old-pulteney-1997Mer om den där irländska whiskeyn…Igen, den där whiskeyn med den konstiga åldersbestämningen är denna:https://www.whiskybase.com/whiskies/whisky/137085/an-irish-distillery-2006-caIrish whiskey technical fileDenna är daterad i oktober 2014 och återfinns här:https://www.gov.ie/pdf/?file=https://assets.gov.ie/91238/e4d51392-dcab-45af-a8e5-39bc0fc4de14.pdf#page=1Det finns mer om lagring på s. 9 som David inte läste förresten, kolla här: 4.1.4. Stage 4: MaturationIrish Whiskey/Uisce Beatha Eireannach /Irish Whisky” must be matured in wooden casks, such as oak, only on the island of Ireland, such maturation being for a minimum of three years. New casks as well as casks which may have been previously used to store other alcoholic beverages, for example Madeira, Sherry, Port or Bourbon, are used. The moderate Irish climate influences the rate of maturation and enables the development of particular flavour attributes. This even maturation creates a smooth tasting and mellow product. The use of seasoned casks means that the spirit is not overpowered by excessive wood extracts and tannins but delivers a complex but balanced character to the spirit and enables the development of particular flavour attributes. Colour development, which varies in colour from pale gold to dark amber, depends upon the maturation casks chosen. ”Irish Whiskey/Uisce Beatha Eireannach /Irish Whisky” shall not be exported from Ireland in wooden casks, such as oak or other wooden containers, which may result in further maturation.Det där med The larch, för de av er som inte sett så mycket Monty Python var det detta Mathias åsyftade:https://www.youtube.com/watch?v=H0zVsxUbbjMVeckans destilleri: TamnavulinHemsida: https://www.tamnavulinwhisky.com/Core range lanserades tydligen 2017. Tamnavulin grundades 1966 och ser ut såhär:Åren i malpåse som David nämnde var 1995–2007; länge, alltså! Den blindprovade Tamnavulin från Svenska whiskyakademien som David mindes var Red wine cask edition; Davids smaknoter här:https://tjederswhisky.se/tamnavulin-red-wine-cask-edition/

    Veckans ord: rotationSpringbanks 16/121 som David hittade på som exempel har jag inte hittat i whiskybase, men se här en 16/106, alltså rotation 106 år 2016:https://www.whiskybase.com/whiskies/whisky/92592/springbank-10-year-oldHär når du oss:En trea whisky på Facebook (https://www.facebook.com/entreawhisky)Maila till oss på [email protected] blogg tjederswhisky.se (https://www.tjederswhisky.se)Följ oss på Instagram: https://www.instagram.com/entreawhisky

  • Bänka er, ta på tomteluvan och följ med när vi ger våra bästa julklappstips för whiskyälskaren och vi provar en mycket fin single cask av Glen Grant som buteljerats av Gordon & MacPhail

    Förra veckans avsnitt hittar du här

    Alla släpp på bolaget

    Malt whisky yearbook 2022

    Historier jag hört i Skottland – Ny bok av Hasse Nilsson

    Matsaka Taketsurus On the Production Methods of Pot Still Whisky

    Iains Mince pies tips

    Whisky fudge

    0:00 Intro
    01:25 Veckans släpp
    02:40 Vi provar Gordon & Macphail Glen Grant 12yo single cask sherry hogshead
    11:57 Julklappstips

  • Smädelserna flyger! Ledin jämförs med Lundell, Simple Minds med veckans ord off notes och veckans destilleri – Mortlach – tar slut i en orgie av brinnande hår och gummistövlar. Däremellan häcklas Hasse Nilsson och det pratas både pipetter och sampleflaskor. Och blod. Fast blod är bra.Det där med Mareld:https://sv.wikipedia.org/wiki/MareldMen det var ju inte High Coast utan Mackmyra som hade gett ut en Mareld: https://www.whiskybase.com/whiskies/whisky/42506/mackmyra-moment-mareldDen fuljer den inre rusten och åker längs med kusten är alltså Tomas Ledin, i låten Släpp hästarna fria. Icke Uffepuffe, som ligger David närmare om hjärtat.Vad var det i glaset då?Jeroen körde Talisker 10:https://www.systembolaget.se/produkt/sprit/talisker-41101/Mathias hade Bushmills 16:https://www.systembolaget.se/produkt/sprit/bushmills-8209801/David hade orökig Glann ar Mor och rökig Kornog PX, från samma destilleri. Han vet dock inte några batchnummer, men typ denna:https://www.whiskybase.com/whiskies/whisky/152755/glann-ar-mor-single-maltWhiskybase har bara en Kornog PX men den är fatstark så denna var det inte i Davids glas:https://www.whiskybase.com/whiskies/whisky/91482/kornog-px-finish-cask-strength-16Lite gnäll rörande den där Hasse Nilssons ord om gammal ek…Hasse Nilssons ord om Victoria och tsarfamiljen och så vidare som David hängde upp sig på hittar ni här:https://www.alltomwhisky.se/2021/10/varldens-dyraste-whisky-billig-i-sverige/Lyssnarfråga om andra fora än fejjan samt om sampleflaskorDet gamla whiskyforum hittar ni här:https://www.whiskyforum.se/Sedan bör vi ju lägga till reddit till Insta och Twitter som David nämnde.Nordicpack:https://www.nordicpack.com/Ampulla (men tilltrasslat big time av Brexit…):https://www.ampulla.co.uk/Dryckesglas:https://www.dryckesglas.se/whiskytillbehor/sampleflaskor/Veckans destilleri: Mortlach, äntligen! Det finns mycket att länka om Mortlach. Se till exempel:The whisky professor, ”The Mortlach conundrum”, 21/10 2015:https://scotchwhisky.com/magazine/ask-the-professor/7498/the-mortlach-conundrum/För den som behärskar tyska: Peter Moser, ”SRT19: Mortlach, die Wee Witchie und eine 2,81-fache Destillation”, 7/7 2019:https://fosm.de/srt19-mortlach-die-wee-witchie-und-eine-281-fache-destillation/Teemu Strengell, ”Triple distillation in Scotland”, 18/3 2012: https://whiskyscience.blogspot.com/2012/03/triple-distillation-in-scotland.htmlMortlachs hemsida:https://www.malts.com/en-row/brands/mortlachDram good whiskys Mortlach:https://www.whiskybase.com/whiskies/whisky/73683/mortlach-1998-ct…och då hann vi inte ens prata om Wee witchie, Mortlachs mest kända panna…!Veckans ord: off notesExempel på off notes som produktionsfel, från Davids bokmanus: ”Ett exempel på ett ämne som inte ska finnas i whisky och som ger kraftiga off notes även vid låga koncentrationer är naftalen, som innebär en smak av malkulor. Geosmin, som ger toner av unken jord och som härör från malt som ansatts av svampinfektioner under lagringen, är ett annat exempel. Ett tredje exempel är trikloranisol (TCA), som ger unkna och mögliga toner. TCA kan härröra både från dåliga fat och från korkskada. Listan av kemiska substanser som utgör off notes kan göras lång.”Pär Caldenby skrev 2013 en bra kort text om off notes på Smögens whiskyblogg, sedermera borttagen från den hemsidan. Men vi har koll och använder wayback machine för att läsa vi:https://web.archive.org/web/20151001061527/http://www.smogenwhisky.se/2013/11/off-notes/”Tysk indian” av Olle Ljungström, från albumet Världens räddaste man:https://open.spotify.com/track/6wyUs0IJRu3RMt5kyqz4g9?si=025f46008eef4d6cDavid citerade Micke Tidermans ord om doft och smak på den där Springbanken som doftade helt totalt skogstokigt. Inte 100% korrekt men så var det ju fritt ur minnet också. Läs vidare här:http://tjederswhisky.se/springbank-12-yo-blackadder-raw-cask/Avslutningsvis, fantastiskt roliga smaknoter från Rasmus ChristensenVi har varit inne på hans blogg Skotskt Taake tidigare just för hur underbart han dissar dålig whisky men här är de igen, de roligaste dissningarna i whiskyvärlden:Om en kambodjansk whisky, bland annat dessa ord:”SmakMen inni helvete da! For det første: Noen må da ha pisset i dette en eller annen gang i løpet av produksjonsprosessen?”http://skotsktaake.com/?p=6254”Liker du lukten av epleeddik, våt papp og halvråtne kirsebær? Da kommer du til å elske lukten av Drumguish!”http://skotsktaake.com/?p=3060Om Jacks whisky:”Lukt:Ja, dessverre lukter den.”http://skotsktaake.com/?p=3956Om Drum oak aged whisky:”Einerbær, halvråttent sitronskall, sure sokker, brent plast, Vademecum, hermetisk mais og eiketanniner.”http://skotsktaake.com/?p=4699…och så den med Nickelbackreferensen, om Säntis cask strength peated:”Enda verre: Jeg har registrert at det finnes mennesker der ute som liker den, noe man umulig kan gjøre uten å også tilhøre andre perversiteter som scientologikirken, IS eller fanklubben til Nickelback.”http://skotsktaake.com/?p=5328Och här ligger Mortlach:Här når du oss:En trea whisky på Facebook (https://ww.facebook.com/entreawhisky)Maila till oss på [email protected] blogg tjederswhisky.se (https://www.tjederswhisky.se)