Hanna Nordenhök Podcasts

  • Pandemilitteratur, krig och nya ukrainska röster. Från Nobelpris och autofiktion till Augustpriset och frågan om svensk litteratur blivit för tråkig? P1 Kulturs panel guidar till litteraturåret 2022.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    LINA KALMTEG TIPSAR OM TRE BÖCKER:

    "Fri" av Lea Ypi, roman, övers. Amanda Svensson. Albert Bonniers förlag.

    "Paradais" av Fernanda Melchor, roman, övers. Hanna Nordenhök. Tranan.

    "Flicka, 1983" av Linn Ullmann, roman, övers. Lars Andersson. Albert Bonniers förlag.

    ANNA TULLBERG TIPSAR OM TRE BÖCKER:

    "Åsnesommar" av Andrea Abreu, roman, övers. Hanna Nordenhök. Nirstedt.

    "Vargarna från evighetens skog" av Karl Ove Knausgård, roman, övers. Staffan Söderblom. Norstedts.

    "De tysta satelliterna" av Clemens Meyer, novellsamling, övers. Ebba Högström. Ellerströms.

    FREDRIK WADSTRÖM TIPSAR OM TRE BÖCKER:

    "Den längsta av resor" av Oksana Zabuzjko, essä, övers. David Szybek. Norstedts.

    "Vargtimmen: berättelsen om de ukrainska flyktingarna" av Valerij Panjusjkin, sakprosa, övers. Ola Wallin. Ersatz.

    "Rysslands förlorade seger" av Arkadij Babtjenko, sakprosa, övers. Ola Wallin. Ersatz.

    VIVECA BLADH TIPSAR OM TRE BARN- OCH UNGDOMSBÖCKER:

    "Vi ska ju bara cykla förbi" av Ellen Strömberg. Rabén & Sjögren.

    "Bettan" av Marie Norin och Elisabet Ericsson, illustratör. Alfabeta förlag.

    "Bästa friends forever" av Ellen Karlsson och Karin Cyrén, illustratör. Natur & Kultur.

    FLER TITLAR SOM NÄMNDES:

    "Kairos" av Jenny Erpenbeck (övers. Ulrika Wallenström, Albert Bonniers förlag), "Min är hämnden" av Marie NDiaye (övers. Ragna Essén, Natur & Kultur), "Barfotakvinnan" av Scholastique Mukasonga (övers. Maria Björkman, Tranan), "Bekännelser" av Domenico Starnone (övers. Helena Monti, Bazar), "Under Ukrainas öppna himmel", poesiantologi, redaktörer Mikael Nydahl och Kholod Saghir (Ariel förlag), ”Februari  33” av Uwe Wittstock (övers. Jens Christian Brandt, Nirstedt), ”Bröd och mjölk” av Karolina Ramqvist (Norstedts), ”Natten” av Sara Gordan (Albert Bonniers förlag), ”Ixelles” av Johannes Anyuru (Norstedts), ”Röda sirener” av Victoria Belim (övers. Inger Johansson, Brombergs förlag), ”Detaljerna” av Ia Genberg (Weylers förlag).

    ESSÄ: ANNIE ERNAUX MÖRKARE SIDA

    När Annie Ernaux tilldelades Nobelpriset i litteratur pratades det mycket om hennes uppväxt- och tidsskildringar. Men skribenten och diplomaten Ulla Gudmundson hittar i dagens essä från OBS en annan sida av författarskapet i romanen "Sinnenas tid" och i den dagbok som på ett råare och mörkare sätt beskriver samma kärleksaffär.

    Programledare: Saman Bakhtiari
    Producent: Felicia Frithiof

  • En journalist och en fotograf reste Sverige runt på jakt efter folkbibliotekets särmärken - vi har dem i studion. Dessutom intervjuar vi den ansvariga för Sveriges bästa bibliotek.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Det är arkitekturjournalisten Dan Hallemar, känd bland annat för podden "Staden", och fotografen Bert Leandersson som har porträtterat byggnaderna landet runt. I en ny bok skildrar de 35 av Sveriges 1 080 folkbibliotek - och en bokbuss.

    ... OCH SÅ SVERIGES BÄSTA BIBLIOTEK

    Biblioteket i Älvdalen utsågs förra året till landets bästa av fackföreningen Dik. Vad gjorde de för att bli det? Vår reporter Anna Tullberg ringde upp bibliotekets chef, Karin Rytter, för att höra mer om bibliotekets framgångsfaktorer.

    VEM DÖDADE DAPHNE?

    I poddserien "Who killed Daphne?", som producerats av ett 40-tal journalister över världen, berättas om om det uppmärksammade mordet på den maltesiska journalisten Daphne Caruana Galizia 2017. Fredrik Wadström har lyssnat på en häpnadsväckande radioberättelse.

    VÅLDSAMT, OBEHAGLIGT - OCH OMÖJLIGT ATT LÄGGA IFRÅN SIG

    P1 Kulturs reporter Anna Tullberg har också träffat den mexikanska författaren Fernanda Melchor, som skrivit en av årets mest kritikerhyllade romaner: "Paradais" (i svensk översättning av Hanna Nordenhök).
    Det är en berättelse om kriminalitet, stora klassklyftor och mexikanska drogkarteller. I centrum står två tonårskillar som förenas i hopplöshet och brutalitet. Ändå blev romanen för Fernanda Melchor en ren njutning att skriva - vilket hon förklarar mer om under intervjun.

    OBS: VAD HAR GALENSKAP OCH KREATIVITET GEMENSAMT?

    Svårt psykiskt lidande har under lång tid antagits ha ett samband med skaparkraft och kreativitet. Det har romantiserats och problematiserats både inom och utanför fiktionens ramar - men hur ser det ut om man i stället tittar på frågan med avstamp i torr statistik?
    Om detta kretsar dagens OBS-essä av författaren och psykoanalytikern Ulf Karl Olov Nilsson.

    Programledare: Cecilia Blomberg.

    Producent: Mattias Berg.

  • Igår var det premiär för Jonas Hassen Khemiris nya pjäs "Eld" på Dramatens stora scen. Idag är han gäst i P1 Kultur.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Vulkanisk eld och kärlek i filmen "Fire of love"

    Ett franskt forskarpar finner varandra i en gemensam passion för vulkaner, blir kära och börjar arbeta tillsammans. De dokumenterar sitt arbete genom att filma sina utflykter vid lavaströmmar, syrasjöar och aktiva vulkaner. Nu har regissören Sara Dosa skapat filmen "Fire of love" utifrån detta bildmaterial, en film som idag får biopremiär. Vår kritiker Nina Asarnoj har sett filmen och även intervjuat regissören Sara Dosa.

    Biohösten enligt Emma Engström

    "Tre filmer som lovar dålig stämning och två filmer för själen" - filmkritikern Emma Engström går på jakt efter biopärlorna som glimmar i lavafloden av superhjältefilmer. Hör hennes tips.

    Gloria Gervits levde med sin dikt i 46 år

    I april i år dog den mexikanska poeten Gloria Gervitz. Hon skrev på samma dikt i 46 år, "Migrationer", ända sen 70-talet, och den kom flera gånger ut i nya versioner. Det som blev kvar, destillatet, var det hon och dikten tillsammans kommit fram till. Hör Katarina Wikars i ett samtal med översättaren Hanna Nordenhök om dikten och om Gloria Gervits.

    Programledare: Lisa Bergström

    Producent: Ulph Nyström

  • Bokhösten är här, och den är stark, vild och vacker. Nya böcker av Johannes Anyuru, Linn Ullmann, Carina Rydberg och Alex Schulman för att nämna några. Hör Lina Kalmteg om läsning som väntar.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Översättarens triumf

    Författaren Hanna Nordenhök har mycket beröm för sin översättning av Andrea Abreaus roman ”Åsnesommar”. Hur har hon då gått tillväga för att skapa ord som ”stekäggsgula”, ”lågmolnsorg” och ”menherregudsaker”? Nina Asarnoj stämde möte med Hanna Nordenhök vid Skeppsholmskajen i Stockholm.

    "HBO har inte råd att misslyckas med House of the Dragon"

    Det menar vår USA-korrespondent Roger Wilson om TV-serien som nyss hade premiär. Hör hans analys, och hör också fantasyfantasten och programledaren Kodjo Akolor om House of the Dragon.

    "Där kräftorna sjunger" - historien om låten som lyfte filmen som lyfte boken

    När Taylor Swifts musik till filmen "Där kräftorna sjunger" släpptes, betydde det också ökad försäljning för boken. Hör hur filmbolagschefen Elisabeth Gabler tänker kring hur man skapar en filmsuccé byggt på ett bokmanus.

    Programledare: Lisa Bergström
    Producent: Ulph Nyström

  • Bokklubben A & E är en av de bokcirklarna som i år fått i uppgift att utse vinnaren av Sveriges Radios Romanpris.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    De fem barndomsvännerna såg tillvaron krympa när pandemin slog till. De startade de ”norra Europas bästa bokklubb” för att bryta isoleringen.

    Inget bokcirkel är den andra lik. Och precis som böcker ska inte bokcirklar dömas för snabbt. Därför, låt oss lära känna en av cirklarna som i år fått till uppgift att utse vinnaren av Sveriges Radios Romanpris.

    ”De skoltrötta studenterna” , som reporter Felicia Fritiof valt att kalla dem, eller bokklubben ”A & E” som de själva kallar sig, består av fem kvinnor i 20-årsåldern som alla är i slutfasen av sina studier eller på väg ut i arbetslivet.

    Läsandet ska vara lustfyllt och roligt – och allra skojigast har de tillsammans när de läst en riktigt dålig bok. De kastar sig vilt mellan genrer och har inga litterära begränsningar, och knappt några regler alls.

    Förutom en: Boken ska gärna tematiskt passa rätt årstid.

    Bokcirkeln ”De skoltrötta studenterna” består av

    Eleonora Johansson

    Anna-Kristina Knutsdotter

    Alma Aspeborg

    Agnes Hellqvist

    Alice Andersson

    Nominerade till Sveriges Radios Romanpris 2022

    Löpa varg av Kerstin Ekman

    Hölje av Pooneh Rohi

    Två pistoler av Klas Östergren

    Den dagen den sorgen av Jesper Larsson

    Om Sveriges Radios Romanpris

    Sveriges Radios Romanpris instiftades 1993 och delas ut varje år till ”en framstående svensk roman ur det gångna årets produktion”.

    Prissumman är på 30 000 kronor.

    En utvald lyssnarjuryn som bestämmer vilken av de nominerade romanerna som ska belönas. 2021 gick Sveriges Radios Romanpris till Hanna Nordenhök för ”Caesaria”.

    Om Litteraturveckan i P1

    Litteraturveckan i P1 manifesterar litteraturen, läsarna och läsandet. 2022 genomförs den för sjätte året i rad.

    Under veckan delas Sveriges Radios tre litteraturpriser ut: Lyrikpriset, Novellpriset och Romanpriset. Vem som vunnit Sveriges Radios Romanpris avslöjas i Lundströms Bokradio den 9 april 2022.

  • Bokklubben Roddarna är en av de bokcirklarna som i år fått i uppgift att utse vinnaren av Sveriges Radios Romanpris.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Ute i Blekinges skärgård håller bokcirkeln ”Roddarna” till – och precis som namnet antyder tar de båten till sina träffar. Trots den geografiska närheten känner deltagarna inte varandra särskilt väl, utan träffarna är också ett sätta att skaffa vänner.

    Inget bokcirkel är den andra lik. Och precis som böcker ska inte bokcirklar dömas för snabbt. Därför, låt oss lära känna en av cirklarna som i år fått till uppgift att utse vinnaren av Sveriges Radios Romanpris.

    ”Roddarna” , som reporter Felicia Fritiof valt att kalla dem, eller ”Verkö bok och bubbel” som de själva kallar sig, började i en önskan att fördjupade sociala relationer på gångavstånd, eller ja, roddavstånd.

    En bokcirkel som ett sätt att bygga rotsystemet starkt på den plats där man slagit ned bopålarna, alltså.

    Bokcirkeln ”Roddarna” består av

    Åse Nygren

    Jessica Söderlund

    Ulrica Skagert

    Andrea Jilder

    Helen Sjelvgren

    Nominerade till Sveriges Radios Romanpris 2022

    Löpa varg av Kerstin Ekman

    Hölje av Pooneh Rohi

    Två pistoler av Klas Östergren

    Den dagen den sorgen av Jesper Larsson

    Om Sveriges Radios Romanpris

    Sveriges Radios Romanpris instiftades 1993 och delas ut varje år till ”en framstående svensk roman ur det gångna årets produktion”.

    Prissumman är på 30 000 kronor.

    En utvald lyssnarjuryn som bestämmer vilken av de nominerade romanerna som ska belönas. 2021 gick Sveriges Radios Romanpris till Hanna Nordenhök för ”Caesaria”.

    Om Litteraturveckan i P1

    Litteraturveckan i P1 manifesterar litteraturen, läsarna och läsandet. 2022 genomförs den för sjätte året i rad.

    Under veckan delas Sveriges Radios tre litteraturpriser ut: Lyrikpriset, Novellpriset och Romanpriset. Vem som vunnit Sveriges Radios Romanpris avslöjas i Lundströms Bokradio den 9 april 2022.

  • Bokklubben Mansgruppen är en av de bokcirklarna som i år fått i uppgift att utse vinnaren av Sveriges Radios Romanpris.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Från början hade de inte alls en bokcirkel ihop, utan en samtalsgrupp för nyseparerade män. Men genom åren har insikten litteraturens helande kraft väckt sig stark och nu tar bokcirkeln ”Silverrävarna” sig an romanerna med stort allvar.

    Inget bokcirkel är den andra lik. Och precis som böcker ska inte bokcirklar dömas för snabbt. Därför, låt oss lära känna en av cirklarna som i år fått till uppgift att utse vinnaren av Sveriges Radios Romanpris.

    ”Mansgruppen”, som reporter Felicia Fritiof valt att kalla dem, eller ”Silverrävarna” som de själva kallar sig, började som en samtalsgrupp för män, men har med åren utvecklats.

    På sin träffar har gruppen strikt disciplin – här förekommer inget vin och babbel – och bara enkel bespisning utskänkes för att inte distrahera mötesvärden från uppdraget.

    Till reglerna hör också en analyschecklista att bocka av i varje samtal, och dokumentation i form av minnesanteckningar. Den som står värd för träffen, enligt ett rullande schema, är sekreterare.

    Bokcirkeln ”Mansgruppen” består av

    Mats Lieberg

    Per Torel

    Håkan Larsson

    Mats Angbäck

    Per Odenrick

    Nominerade till Sveriges Radios Romanpris 2022

    Löpa varg av Kerstin Ekman

    Hölje av Pooneh Rohi

    Två pistoler av Klas Östergren

    Den dagen den sorgen av Jesper Larsson

    Om Sveriges Radios Romanpris

    Sveriges Radios Romanpris instiftades 1993 och delas ut varje år till ”en framstående svensk roman ur det gångna årets produktion”.

    Prissumman är på 30 000 kronor.

    En utvald lyssnarjuryn som bestämmer vilken av de nominerade romanerna som ska belönas. 2021 gick Sveriges Radios Romanpris till Hanna Nordenhök för ”Caesaria”.

    Om Litteraturveckan i P1

    Litteraturveckan i P1 manifesterar litteraturen, läsarna och läsandet. 2022 genomförs den för sjätte året i rad.

    Under veckan delas Sveriges Radios tre litteraturpriser ut: Lyrikpriset, Novellpriset och Romanpriset. Vem som vunnit Sveriges Radios Romanpris avslöjas i Lundströms Bokradio den 9 april 2022.

  • Bokklubben Bokklubben är en av de bokcirklarna som i år fått i uppgift att utse vinnaren av Sveriges Radios Romanpris.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    De träffades för nio år sedan, när de jobbade på samma klinik i Malmö. Men i bokklubben Bokklubben är det varken strikt disciplin eller medicin som gäller – tvärtom – ibland händer det att de glömmer boken, pratar om annat och dricker vin i stället.

    Inget bokcirkel är den andra lik. Och precis som böcker ska inte bokcirklar dömas för snabbt. Därför, låt oss lära känna en av cirklarna som i år fått till uppgift att utse vinnaren av Sveriges Radios Romanpris.

    ”De livsnjutande läkarna”, som reporter Felicia Fritiof valt att kalla dem, eller bokklubben ”Bokklubben” som de själva kallar sig, bildades när deras arbetslag skulle splittras.

    I stället kom någon med idén om att starta en bokcirkel, som ett sätt att fortsätta träffas regelbundet.

    Med tiden blev bokcirkeln också ett andrum från småbarnsår och krävande arbeten, mitt i pandemins epicentrum.

    En gång om året reser de fyra iväg på en bokcirkelhelg till en europeisk storstad som går att nå med tåg (det är kriteriet), där de avnjuter konst, nattliv och livliga diskussioner.

    Bokcirkeln ”De livsnjutande läkarna” består av

    Parisa Hartman Mokarami

    Sara Halldén

    Petrea Frid

    Teresa Ullman

    Nominerade till Sveriges Radios Romanpris 2022

    Löpa varg av Kerstin Ekman

    Hölje av Pooneh Rohi

    Två pistoler av Klas Östergren

    Den dagen den sorgen av Jesper Larsson

    Om Sveriges Radios Romanpris

    Sveriges Radios Romanpris instiftades 1993 och delas ut varje år till ”en framstående svensk roman ur det gångna årets produktion”.

    Prissumman är på 30 000 kronor.

    En utvald lyssnarjuryn som bestämmer vilken av de nominerade romanerna som ska belönas. 2021 gick Sveriges Radios Romanpris till Hanna Nordenhök för ”Caesaria”.

    Om Litteraturveckan i P1

    Litteraturveckan i P1 manifesterar litteraturen, läsarna och läsandet. 2022 genomförs den för sjätte året i rad.

    Under veckan delas Sveriges Radios tre litteraturpriser ut: Lyrikpriset, Novellpriset och Romanpriset. Vem som vunnit Sveriges Radios Romanpris avslöjas i Lundströms Bokradio den 9 april 2022.