Höör Podcasts
-
Oskar Caster älskar avelsarbetet, oavsett om det gäller höns, hästar eller deegna Herefordkorna på gården utanför Höör. Tjurauktionen i Gunnarp i februari tillhör en av åretshöjdpunkter – eller julafton som han själv kallar den.
-
I årets val fick MED representation i tre nya kommuner, utöver de två där MED fick mandat i valet 2018 (Höör och Laholm), och i detta avsnitt av MEDPODDEN samtalar partiledare Ilan Sadé med representanter i kommunfullmäktige för dessa fem kommuner. De är: Anna Jung, Höör; Mikael Kahlin, Laholm; Nicklas Martinsson, Karlshamn; Kai Rämö, Järfälla och Björn Molin, Österåker.
Hör dem diskutera framgångsfaktorer i de lokala valen samt vilka likheter och olikheter som förekommer i de fem lokalföreningarnas framgångskoncept.
- Förändring kommer underifrån.
- Behov av transparens.
- Varsamhet med skattemedel.
För att stödja vår poddverksamhet kan du göra det på Swish 123 094 0197.
-
Ebba från Höör ringer och väcker en snäll och påhittig kompis med ett klurigt godmorgon-ljud!
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
-
Konstantinopels fall år 1453 var slutet på den månghundraåriga kristna riksbildningen Bysan, men egentligen var nog det viktigaste resultatet det osmanska rikets slutliga etablering – med den nya huvudstaden Konstantinopel, dagens Istanbul, som centrum.
Framför Konstantinopels murar samlades en osmansk här på åtminstone 60 000 soldater med ett effektivt artilleri. De omkring 8 000 försvararna höll de osmanska anfallen stången från den 7 april fram till den 29 maj då staden till slut föll. I striderna ingick inte bara strider man mot man utan för den tiden tung artilleribeskjutning, underjordiska strider och sjöstrider.
I den nymixade reprisen av avsnitt 24 av Militärhistoriepodden samtalar historikern Martin Hårdstedt med idéhistorikern Peter Bennesved som Konstantinopels fall.
Konstantinopel hade fungerat som huvudstad för ett rike som existerat i mer än 1000 år beroende på hur man räknar. Bysantiska riket var arvtagaren till Romarriket och under århundraden det största och starkaste kristna riket innan de västeuropeiska rikena etablerades på allvar under tidig medeltid.
I mitten av 1400-talet var Bysans bara till namnet ett kejsardöme. Kejsaren i Konstantinopel kontrollerade egentligen bara ett mindre område på den europeiska sidan av Bosporen norr om Konstantinopel och en del områden i sydvästra Grekland tillsammans med ett antal öar. Riket var på alla sidor vid det här laget helt omgivet av det uppåtgående osmanska riket.
Den osmanske sultanen Mehmet II behövde visa att han dög som härskare i ett rike som han inte fullt ut kontrollerade. För att starka sin ställning inrikespolitiskt skulle en erövring av det mytomspunna Konstantinopel vara betydelsefullt. Dessutom vill han och den osmanska ledningen för alltid undanröja ett kristet brohuvud i veka livet på det osmanska riket. När snaran sakta drogs till kring Konstantinopel vädjade den bysantinske kejsaren Konstantin XI om hjälp. Men hans rop lämnades obesvarade eller med svävande löften. Påven, Ungern, Genua och Venedig hade begränsade resurser och var involverade i egna maktstrider.
Du som vill ta reda på mer slaget och Bysantinska riket kan läsa David Nicolle Constantinople 1453. The end of Byzantium, Oxford 2000 och Judith Herrin, Det bysantinska riket, Höör 2009.
Bild: Belägringen av Konstantinopel, av Philippe de Mazerolles - Bibliothèque nationale de France Manuscript Français 2691 folio CCXLVI v [2]
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Hej alla fina lyssnare,
varmt välkomna till ett nytt avsnitt!I dagens avsnitt möter vi hundmassören Emma Olsson som driver sitt företag Glimmerhöjdens Hundhälsa i Höör. Hon är bland annat certifierad Canineopat och hjälper dagligen våra fyrbenta med olika typer av besvär, alla hundar är välkomna hos Emma.
Emma delar med sitt av sitt djupa hundintresse och berättar om hur det kom sig att hon började intressera sig för hund från första början. Vad är drivkraften i hennes arbete och vad finns där för okunskap idag för oss människor när det gäller våra hundar hälsa? Ibland vet man inte riktigt vart felet sitter på hunden och det är då Emma kommer in i bilden. På bara någon behandling kan Emma hjälpa dig och din hund att finna och behandla orsaken till de olika symptom vi ibland uppsöker veterinärvård för. Och mycket handlar om förebyggande arbete, för att våra hundar inte ska få olika fysiska besvär i sina aktiva kroppar behöver vi ta hand om dom. Det är vårt ansvar som hundägare, anser jag.
På samma sätt som vi människor regelbundet behöver vårda vår kropp behöver även våra hundar det. All typ av aktiviteter och olika träningsformer kan skapa spänningar i kroppen och om man inte tar tag i detta i tid kan det bidra till olika typer av skador.
Emma berättar om sina olika verktyg och behandlingsmetoder och vid vilka tillfällen de ges. Vi går igenom vad medicinsk laser, elektroterapi och djupgående massage handlar om. -
I våras hyllades Maria Maunsbach för sin Piraten-pastisch Lucky Lada och jag, och nu firar hon nya triumfer som guide till Mittskånes stolthet - Höör! Häng med på en tur till barndomen och nutiden på samma gång.
-
Årets författarpris från Studieförbundet Vuxenskolan ut går till Maria Maunsbach för boken Lucky Lada och jag. En bok som skildrar en liten skånsk landsort och dess invånare genom skrävlande skrönor och osannolika anekdoter om ungdomsförälskelser, sex, fylla, epatraktorer och hemvändande. En Piraten-pastisch ur ett kvinnligt perspektiv.
Så hur väl stämmer berättelsen in på verklighetens Höör? Vad är sant och vad är påhittat i denna moderna landsbygdsskildring?
Medverkande
Maria Maunsbach, författare
Samtalet leds av Håkan Montelius -
Ur innehållet:
Världens bäste handbollsspelare tar över goalbollen.
Nu går det att boka tid för påfyllning av covidvaccin.
Kristdemokraterna intervjuas inför höstens regionval.
Succéförfattare från Höör är Månadens ansikte. -
Messiah undrar vad för sjukt som pågår i Höör, Klara ogillar potthål och Framtidsmannen bjuder på rysk historia av en kinesisk hemmafru.
-
Jonas och Annette Nilsson på Ekastiga gård utanför Höör bedriver köttproduktion med kor och får, har växtodling och en egen gårdsbutik och driver dessutom företaget Farmartjänst. Att låta verksamheten vila på många olika ben är en uttalad strategi.
-
Det blir en mysig start på veckan när 5-åriga Freja skickar en kram från Höör i Skåne upp till Östersund. Där finns farmor som tar emot kramen och även berättar att våren inte riktigt nått dit än.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
-
Ur innehållet:
Synskadad återfår färdtjänst efter beslut i kammarrätten.
Ännu en gång får covidsmittan Synmässan att ställas in.
Tre skåningar med synskada, tre pandemihistorier.
Blandad konfekt bjuds i januaris talbokstips från Höör. -
Det är snart tio år sedan som vårt samarbete inleddes under en sen natt i en villa i Höör. Det var ett samtal om Jesus och kristendomen. Den ene som aldrig skulle kalla sig kristen och tydligt hade sagt nej till kyrkan. Den andre som längtade just dit. Många år senare är det dags att ta upp samma tråd igen. Och det kommer visa sig att något avgörande har hänt. Det här är ett annorlunda avsnitt som pekar framåt mot de kommande avsnitten. Vill du höra mer? Glöm inte att stötta serien via Patreon (patreon.com/myterochmysterier) eller Swish (123 565 3803)
-
Det är snart tio år sedan som vårt samarbete inleddes under en sen natt i en villa i Höör. Det var ett samtal om Jesus och kristendomen. Den ene som aldrig skulle kalla sig kristen och tydligt hade sagt nej till kyrkan. Den andre som längtade just dit. Många år senare är det dags att ta upp samma tråd igen. Och det kommer visa sig att något avgörande har hänt. Det här är ett annorlunda avsnitt som pekar framåt mot de kommande avsnitten. Vill du höra mer? Glöm inte att stötta serien via Patreon (patreon.com/myterochmysterier) eller Swish (123 565 3803)
-
Skörda färska salladsblad i november. Bär, nötter och grönsaker utan arbete - och dessutom en vacker plats. Dags att upptäcka och smaka på skogsträdgårdsodling.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Martina Fingerroos och Jonas Årman visar oss skogsträdgården på Holma folkhögskola i Höör i Skåne. Den ligger i skogsbrynet, där skogen börjar eller slutar.
- Här är det ljust, säger Martina. Det behövs mycket ljus för att ge sånt som vi kan skörda.
Här har den befintliga växtligheten kompletterats med inplanterade buskar och träd som binder kväve och gödslar marken. Och dessutom ger något ätbart. Målet är att allt som växer i trädgården ska ge ätbart.
- Skogsträdgård är ett system som ska nära sig själv. Det liknar naturen. Vi behöver inte sköta det. Men vi kan skörda.
Här odlas nötter, bär, frukt och fleråriga grönsaker. Man kan också odla vanliga ettåriga grönsaker men då får man jobba mer.
Jonas nyfikenhet väcktes när han jobbade som kock i Norge.
- Det blev trendigt med vildväxande ingredienser, säger han.
Martina är landskapsarkitekt och blev tipsad av en kollega.
- Det finns många platser i städerna där man kan ha skogsträdgårdsodlingar, säger hon. Kanske som gemensamhetsodlingar. Bostadsgårdar kan bli trädgårdsodlingar. Gräsytor kan bli skogsträdgårdslundar istället.
Här finns flerårig sparris, mini-kiwi, flerårig buskkål, hassel som ger hasselnötter, valnötsträd och kastanjer.
- Förr producerades mycket hasselnötter i Sverige. Vi exporterade till och med.
- Skörden på kastanj kan motsvara spannmålsskörden på samma areal, säger Jonas. Kastanjen kan liknas vid potatis, men har fler användningsområden. Den kan bli mjöl till exempel.
Rosenkvitten pressas till must som kan ersätta citroner i matlagning.
- Holma folkhögskola är självförsörjande året runt på "citronsaft" från rosenkvitten, säger Martina.
Skogsträdgården ger bärande buskar och träd under en lång period och kan skördas flera gånger per år.
- Skogsträdgårdar fungerar också utmärkt att göra i litet format i en vanlig villaträdgård, säger Martina.
- Det finns ingen anledning att inte ha växter som man kan äta, säger Jonas.
- Visa fler