Håkan Thörnström Podcasts
-
Majonnäs, bearnaise, hollandaise, glass och vispad grädde. Vissa saker vill inte blanda sig, men i en emulsion fungerar det. Och blir härligt, krämigt, oemotståndligt. Vi berättar hur det fungerar.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Med en emulsion kan två oblandbara ämnen fås att blandas. Inom matlagning handlar det ofta om vatten och olja.
Som i en majonnäs. Där är det lecitin och proteiner från äggulan som hjälper vattnet (som äggulan till stor del består av) att blandas med oljan.
- Och så tillförs energi genom att man vispar, berättar Anna Ström, biträdande professor på Chalmers, kemi och kemiteknik, avdelningen tillämpad kemi.
- Det är fascinerande att det fungerar, säger hon.
Hon ger den vetenskapliga förklaringen till emulsioner. Berättar om kontinuerlig fas och dispers fas. Och skillnaden på "olja i vatten" och "vatten i olja".
Kocken Håkan Thörnström står för den praktiska tillämpningen av emulsioner.
- Vi kockar jobbar ju med emulsioner dagligen, säger han. Majonnäs, bearnaise, hollandaise, choronsås, beurre blanc, potatismos.
Anna Ström säger förresten inte att majonnäsen spricker, när den blir misslyckad. Hon säger att den fas-separerar.
Och vispad grädde är en luft- och fettemulsion.
-
Medan mörkret ligger tätt och julstämningen växer sig starkare bjuder vi på nya, värmande spaningar från logistikens värld.
I årets sista magasin pratar vi bland annat om hur en chatbot ställt stora delar av utbildningssystemet på sin ända, huruvida blockchains kommer att ha en plats i logistikbranschens framtid eller inte och läser sagor om bullwhip-effekten.
Utöver detta avslöjar vi vinnaren i vår boktävling och berättar om ett nytt spännande koncept vi kommer att lansera inom kort. Följ oss gärna på LinkedIn för att få de senaste uppdateringarna kring detta och mycket annat.
Lyssna på vår intervju med Amer Mohammed.
Lyssna på vår intervju med Sebastian Gibrand.
Lyssna på vår intervju med Håkan Thörnström.
Prova på ChatGPT.
Musiken från P.O’s saga hör du här.
Foto: Cheyenne OlanderRedigering, mix och master av https://littlecabincreatives.com
-
Många av oss drömmer om att bli en stjärna i köket och veckans gäst är utan tvekan just detta.
Vi möter världskocken Sebastian Gibrand som bland annat vunnit Kockarnas Kamp och gjort Nobelmiddagen - under samma år.
I Logistikpodden hör du honom berätta om planeringen bakom en Nobelmiddag, hur det är att delta, och komma tvåa, i världens mest prestigefyllda kocktävling Bocuse d’Or och varför hållbarhet sitter i hans DNA.
Det blir en spännande resa från Stockholms stjärnkrogar till världsmästerskap i Frankrike och storslagna tv-produktioner. Vi får också tips på hur du tar din matlagning hemma till nya höjder och effektiviserar din tid i köket.
Höjdpunkter i veckans avsnitt:
00:54 Vem är Sebastian Gibrand?
01:28 Hur var det att spela in Kockarnas Kamp?
11:51 Allt om logistiken kring Nobelmiddagen
20:29 Tips för dig som ska bjuda på middag hemma
22:30 Hållbarhet
27:10 Sebastians bästa matupplevelse
Vill du veta mer om Sebastian och hans arbete? Kontakta honom via LinkedIn eller besök hans hemsida. Du kan också kolla in hans YouTube-kanal där han bland annat håller en videokurs om såser.Avsnittet med Paul Svensson: https://logistikpodden.se/podcast/avsnitt-101-paul-svensson-hallbarhetskock/
Avsnittet med Håkan Thornström: https://logistikpodden.se/podcast/logistiken-bakom-en-nobelmiddag-hakan-thornstrom-berattar/
Redigering, mix och master av https://littlecabincreatives.com -
I detta avsnitt är det dags för en av Sveriges bästa kockar att medverka i Guldtands Podcast. Han är en mycket god vän till min poddpartner @mikaelthomsen Han har vunnit kockarnas kamp på TV4, tävlat i kocklandslaget, årets kock och även varit ansvarig för Nobelmiddagen. Kungen anlita han till hans 60 års kalas för att laga mat, det tyder på en del. Podden finns där podden finns! Ni får som vanligt en otrolig blandning på gäster i Guldtands Podcast så har du inget att göra? In och lyssna på Guldtands Podcast! #podcast #podd #poddar #sverige🇸🇪 #sweden🇸🇪 @mikaelthomsen @hakanthornstrom
Partnerskap: Entreprenören Mikael Thomsen från Göteborg
Ljudtekniker/Redigering: Emil Johansson / CrystalEntertainment
Följ Guldtands Podcast Facebook: https://www.facebook.com/Guldtands-Podcast-234558507697843/ -
I veckans avsnitt möter vi stjärnkocken Håkan Thörnström som berättar allt om logistiken kring Nobelmiddagen.
Med sina åtta år i Svenska Kocklandslaget, en vinst i Kockarnas Kamp och stjärna i Michelinguiden är Håkan en av landets mest meriterade kockar. Vi får höra om konsten att hitta en meny som funkar för långt över 1000 personer, styrkan i att våga utmana sig själv i köket och de bästa knepen för att orka jobba långa dagar i restaurangkök.
Vilka saker är viktigast att tänka på i köket som amatör? Hur hanterar man allergier under Nobelmiddagen? Vad äter en stjärnkock allra helst själv? Allt detta och mycket mer får du svar på i veckans avsnitt av Logistikpodden.
Ta din chans att vinna ett signerat ex av Håkans nya bok “Thörnströms Kök 1997-2021” genom att delta i vår tävling här.
Höjdpunkter i veckans avsnitt:
18:02 Utmaningen att hitta i Blå hallens gångar
18:55 Hur planerar man en Nobelmeny?
23:37 Att tacka ja till att göra Nobelmiddagen en andra gång
30:11 Nobelmiddagens materialfasad
32:39 Hur lång tid tar det att servera över 1000 personer?
43:30 Skillnaden mellan en individuell mattävling och NobelmiddagenAvsnittet presenteras i samarbete med RISE – Research Institutes of Sweden. RISE är Sveriges forskningsinstitut och innovationspartner. I internationell samverkan med företag, akademi och offentlig sektor bidrar vi till ett konkurrenskraftigt näringsliv och ett hållbart samhälle.
I dagens intervju presenterar RISE sitt arbete med nya lösningar för hur datadelning och digital regelgivning kan användas av kommuner för att hantera ex. elsparkcyklar och skapa en mer dynamisk användning av stadens mest värdefulla resurs ”curben” , d.v.s trottoarkanten. Låter det intressant, kontakta Daniel Rudmark på [email protected]
Är du nyfiken på mer? Besök gärna vår hemsida, eller kontakta Sofia Ohnell, tillträdande Chef för affärs- och innovationsområde Mobilitet, [email protected]
Redigering, mix och master av https://littlecabincreatives.com
-
Nobelmiddag, Guide Michelin stjärna och Sveriges Mästerkock, en levande legend kliver rakt in i Sommarstudion på Björkö. Redan vid 29 års ålder startade han Thörnströms Kök. Häng med på en fantastiskt historia om vad vad ett brinnande intresse och tålmodigt arbete kan leda till! Som många redan vet, det tar oss långt bortom vad den vildaste fantasin kunde ana.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Gastropodden är en kulinarisk podcast där gastronomi står i fokus. Om ni har förslag på ämnen och/eller personer som ni tycker vi ska prata om och med får ni gärna höra av er till [email protected]. Musik - Frostbitten, Endeara