Gustav Nilsonne Podcasts
-
Har vi en replikeringskris, och påverkar den i så fall synen på forskningens tillförlitlighet? Gäst i dagens avsnitt är docent Gustav Nilsonne, Karolinska Institutet och Stockholms universitet, som berättar om hur man kan forska i området metavetenskap och om vi kan lita mer på vetenskapliga artiklar i tidskrifter med hög status.
Musik: Karl Thunell
Programledare: Mats Lekander
-
Gäster: Gustav Nilsonne, Emma Frans och Magnus Lindgren
Vad är ett plagiat och hur mycket får man låna i vetenskapliga sammanhang? Vad är forskningsfusk? Måste felaktiga forskningsresultat alltid tyda på oegentligheter? Och hur kan vi forskare arbeta för att kommunicera vetenskapliga fynd på ett balanserat sätt till allmänheten? I detta avsnitt diskuteras dessa frågor med Gustav Nilsonne, forskare på Stressforskningsinstitutet och KI samt Emma Frans, forskare på KI. Vi drar paralleller till plagiat inom musikindustrin och lyssnar på improvisationer av Magnus Lindgren, jazzmusiker, arrangör och dirigent. Klassiska fynd från stressforskningen som visat sig vara felaktiga lyfts och dessutom diskuteras metoder för öppnare forskning. -
Anastasia Chalkia lade flera år på att motbevisa forskning som Daniella Schiller gjort på traumatiska minnen. Studier som får stora rubriker håller uppseendeväckande ofta inte när de testas på nytt.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
En metod för att göra smärtsamma minnen lättare att hantera, hur du blir starkare med rätt kroppshållning, och andra sensationella studier har väckt stor uppmärksamhet, men har visat sig omöjliga att upprepa.
När etthundra studier inom psykologisk forskning granskades kunde bara en tredjedel göras om – replikeras – med samma resultat som originalet. I andra ämnen har man stött på liknande fenomen. Vetenskaplig forskning som inte låter sig göras om eller som inte ger resultat när den granskas.
Det kallas för replikationskrisen, och enligt forskare drivs den fram bland annat av kravet att ständigt ta fram nya och spännande studier som kan publiceras.
I programmet medverkar psykologen professor Tom Beckers och forskaren Anastasia Chalkia vid universitetet i Leuven, Belgien, neurologiforskaren Gustav Nilsonne vid Karolinska Institutet, psykologiforskaren Robin Fondberg, Karolinska Institutet och Anna Dreber, professor i Nationalekonomi vid Handelshögskolan i Stockholm.
Programmet är en repris från 18 jan 2021.
Programledare
Tomas LindbladProducent
Peter Normark
[email protected]