Gustav Källstrand Podcasts
-
Finns det liv i rymden? När de första planeterna utanför vårt solsystem upptäcktes kunde vi på allvar börja undersöka förutsättningarna för liv i rymden. Men vad ska vi leta efter? Didier Queloz fick Nobelpriset i fysik för upptäckten av den första exoplaneten och leder idag ”ETH Center for the Origin and Prevalence of Life”. I ett samtal med Gustav Källstrand berättar Queloz om jakten på liv i universum.
.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Varför anser vi oss vara objektiva när vi egentligen bara följer våra fördomar? Och varför kan vi inte lita på våra egna tankar? Björn Hedensjö, psykolog och ena halvan av succépodden ”Dumma människor”, berättar här om ekonomipristagaren och psykologen Daniel Kahneman och hans idéer. I Kahnemans bok ”Tänka snabbt och långsamt” kartläggs systematiska fördomar och misstag som vi alla gör. I uppföljaren ”Brus” beskrivs en uppsjö av slumpmässiga fel som ställer till det både i vardagen och när vi bedömer saker professionellt.
Programledare: Gustav Källstrand
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Gustav Källstrand är forskare i idéhistoria och programansvarig på Nobelprismuseet. Han har ägnat sig åt nobelpriset i snart femton år. Men det är inte för att han är ett hängivet fan av priset, säger han. Det som intresserar honom som forskare är bland annat hur priset redan från början fick en så hög status.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Gustav Källstrands doktorsavhandling handlade om nobelpriset, och nu har han varit Nobelmuseets expert i över tio år. Den här veckan är det julafton varje dag, har han sagt, om veckan när ett nobelpris om dagen tillkännages.
Viktigt med distans till nobelprisetMen samtidigt är han noga med att båda ha en distans till pristagare och deras upptäckter och en lekfull inställning.
– Man får inte ta det som något så himla viktigt, säger Gustav Källstrand.
När Gustav Källstrand inte klär sig i frack i nobeltider visar det sig att han har väldigt många tatueringar som har både med hans yrkesliv och hans fritidsintressen att göra. Men någon nobelmedalj på magen blir det inte – han är inte ett fan av nobelpriset på det sättet, säger han.
Lena Nordlund
[email protected] -
Öppna samhällen är både rikare och friare än stängda, det menade ekonomipristagaren Friedrich von Hayek i boken ”Vägen till träldom” från 1944. Att försöka planera hur ekonomin ska utvecklas leder till minskat välstånd medan länder som släpper kreativiteten och konkurrensen fri lyckas bättre. Här möter Gustav Källstrand författaren Johan Norberg i ett samtal om hur Hayeks argument står sig idag, i en tid av globala kriser. Och om vilka hot som finns mot det öppna samhället.
.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Gustav Källstrand, känd från SVT:s Nobelsändningar och dessutom filosofie doktorpå en avhandling om Nobelpriset i pressen berättar om ett av världens mest ansedda priser. Hur började allt? Vad tänkte Nobel själv, och hur har priset utvecklats under åren?
Programledare: Fritte Fritzson
Producent: Ida Wahlström
Klippning: Gustav Wulff
Signaturmelodi: Vacaciones - av Svantana i arrangemang av Daniel Aldermark
Facebook: https://www.facebook.com/alltduvelatveta/
Instagram: @alltduvelatveta / @frittefritzson
Twitter: @frittefritzson
Har du förslag på avsnitt eller experter: Gå in på www.fritte.se och leta dig fram till kontakt!
Podden presenteras i samarbete med Acast
Become a member at https://plus.acast.com/s/alltduvelatveta.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.