Gui Minhai Podcasts
-
Gui Minhai är förläggare, publicist och svensk medborgare. Sedan 2015 sitter han fängslad i Kina.
I en nyligen utgiven rapport från Granskningskommissionen undersöks svenska myndigheters agerande i fallet. Har Sverige gjort tillräckligt?
Medverkar i avsnittet gör bland annat Kurdo Baksi, journalist och debattör som engagerat sig i Gui Minhais fall.
-
Hur kommer Kina att agera i skuggan av Rysslands invasion av Ukraina? Vad krävs för att vi ska kunna stå emot den nya stormakten Kina? Vad vet vi om läget för Gui Minhai och varför är intresset för Tibet så svagt i Sverige?
Medverkande:
Kurdo Baksi, författare, journalist och samhällsdebattör, drivande i kampen för Gui Minhai.
Elyas Arkin, ordförande i Swedish Uyghur Association.
Jojje Olsson, journalist, författare, redaktör för Kinamedia.se
Mattias Björnerstedt, ordförande i Svenska Tibetkommittén.
Moderator: David Isaksson, chefredaktör för Global Bar Magazine.
Avsnittet är en redigerad inspelning av det Global Bar-samtal som hölls den 2/3 2022.
-
I veckans avsnitt av Panelen samtalar Torbjörn Elensky, Gunilla Kindstrand och Erik Hörstadius om coronaviruset, fängelsedomen mot bokförläggaren Gui Minhai och kommunernas ekonomiska kris. Programledare: Erik Thyselius.
-
Frilansjournalisten Jojje Olsson gästar vår serie om Kinas historia. I tre delar målar vi upp utvecklingen i Mittens rike, som har en både fascinerande och våldsam historia. Idag är Kina en ekonomisk supermakt, men under den nuvarande presidenten Xi Jinping har landet utvecklats i en alltmer auktoritär riktning. Vi pratar om situationen i Hongkong, behandlingen av uigurerna i Xinjiang och kidnappningen av den svenske förläggaren Gui Minhai.
Mer om Jojje kan du läsa på hans hemsida: www.inbeijing.se
Programledare: Fritte Fritzson
Producent: Ida Wahlström
Klippning: Gustav Wulff
Signaturmelodi: Vacaciones - av Svantana i arrangemang av Daniel Aldermark
Facebook: https://www.facebook.com/alltduvelatveta/
Instagram: @alltduvelatveta / @frittefritzson
Twitter: @frittefritzson
Foto Jojje Olsson: Mela Pan
Become a member at https://plus.acast.com/s/alltduvelatveta.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Om Kinas makt, korruptionsjakt och himmelsnät. Vad gör en av Kinas mest eftersökta i ett häkte i Huddinge? Och ska Sverige lämna ut honom till Kina?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
I ett häkte i Huddinge sitter en man vi kallar Herr Wang. Han är Kinas mest eftersöka i korruptionsjakten just nu, misstänkt ekobrottsling anklagad för att ha förskingrat hundratals miljoner kronor. Själv nekar han till brott och menar att hans flykt från Kina via USA till Sverige är politiskt motiverad.
För Sveriges Radios Kinakorrespondent Hanna Sahlberg berättar "Herr Wang" sin version av vad som hänt och varför han anklagas.
Hör också hans försvarare Henrik Olsson Lilja.Konflikts Ivar Ekman har träffat kammaråklagaren Leif Görts som är den som leder utredningen av anklagelserna och hinder för att utlämna till Kina. Och Malin Oud, på Raoul Wallenberg institutet, som ger en bild av det kinesiska rättssystemet.
Ett land som åklagaren pekar på gör utlämningar till Kina är Spanien. Sally Henriksson berättar om ett stort fall där över 250 taiwaneser i Spanien, misstänkta för telefonbedrägerier mot personer på det kinesiska fastlandet, ska lämnas ut till Kina. Vidal Vilches, försvarare åt 17 av de anklagade, ser det som ett politiserat fall och att de anklagade riskerar att inte få rättvisa rättegångar i Kina och i värsta fall utsättas för tortyr.
Och kritik mot det kinesiska rättssystemet har också kommit i ett mycket uppmärksammat fall den senaste tiden. Det med de två kanadensarna Michael Spavor och Michael Kovrig, som frihetsberövades i Kina i december, kort efter att den kinesiska telekomjätten Huaweis finanschef Meng Wanzhou greps i Kanada på begäran av USA. Hör bland andra Julian Ku, juridikprofessor på Hofstra universitetet i New York och expert på det kinesiska rättssytemet, och Janka Oertel, Kinaexpert på den USA-finansierade organisationen The German Marshall Fund i Berlin.
Sverige har inget utlämningsavtal med Kina men kan ändå välja att lämna ut honom. Om Högsta domstolen inte ser något hinder för utlämning så är det i slutändan Regeringen som fattar beslut om det går att utlämna honom eller inte. Och då är det Paulina Brandberg på justitiedepartementet som kommer att bereda ärendet. Hon beskriver fallet som mycket och ovanligt och säger att Sverige har ett stort ansvar när det kommer till utlämningar.
Och det finns ju också ett fall med en svensk som sitter fängslad i Kina, förläggaren Gui Minhai. Borde Sverige förhandla med Kina om att de ska släppa honom för att Sverige ska lämna ut den häktade kinesiska medborgaren i Huddinge? Den frågan ställde vi till Magnus Fiskesjö, forskare som bott i Kina och som länge engagerat sig i Gui Minhais fall.
Programledare: Ivar Ekman
[email protected]Producent: Sally Henriksson
[email protected]Tekniker: Brady Juvier
-
DOKTORAND. Hon är student i England när hon får ett mail från en kollega till hennes far. Där står att pappan är försvunnen for political reasons.
Alla Sommarprat finns att lyssna på i Sveriges Radio Play.
Angela är då snart 21 och inser att hon står inför ett val. Hon måste bli en ofrivillig aktivist och försöka få sin pappa fri.
Det är ett år och en månad sedan Angela Gui hörde nåt från sin pappa. Han är ännu inte dömd. Men det hon vet är att han är i fängslad någonstans i Kina. Anklagad för ett trafikbrott eller om det nu även var för att han smugglat in böcker. Det är ännu oklart. Det som är klart är att tiden går och att tystnaden växer.
I oktober 2015 kidnappas Gui Minhai från sin semesterbostad i Thailand. Det här är Angela Guis berättelse om hur hennes liv totalt förändrats sedan hon läste brevet den där morgonen i sitt studentrum: ”Tidningar skriver att jag blivit en aktivist, jaha, men det är väl det jag blivit nu då”
Om Angela GuiDotter till den svenske förläggaren Gui Minhai som kidnappades i Thailand i slutet av 2015 och nu hålls fängslad i Kina anklagad för att ha sålt förbjudna böcker.
Har sedan pappans försvinnande kämpat för hans frigivning. Har vittnat om fallet i den amerikanska kongressen och inför FN:s människorättsråd. Skrivit debattartiklar i svensk och utländsk press och framträtt på bokmässan i Göteborg och Frankfurt.
Doktorerar i historia på University of Cambridge.
Producenter: Lisa Bergström