Gislaved Podcasts
-
Hos Hela Människan Gislaved möter vi i detta avsnitt tusenkonstnären och mångsysslaren Ulf, 58 år. Det är med ett lugn och mycket värme som Ulf här väljer att dela sin livshistoria med oss. Han är idag nykter men har bakom sig ett långt liv av missbruk och utanförskap.
Första fyllan kom redan vid sex års ålder och inte många år senare introducerades även drogerna i Ulfs liv. Detta blir ett samtal om riktigt mörka perioder i livet men också om hopp, tro och en djupt rotad kärleken till familjen och till allas våra medmänniskor.
-
Nu släpper de sitt femte album Yekhaf och åker på turné i Irak, Libanon och Gislaved.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Reporter: Lisa Wall
Producent: Eskil Krogh Larsson -
För en veckan sedan blev hon Sveriges kulturminister Parisa Liljestrand. Ett ganska okänt namn för många, utan stor erfarenhet av kulturpolitik. Så, vad vill hon som minister? Parisa Liljestrand är gäst i dagens P1 Kultur.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Hör också Fredrik Furtenbach, politikkommentator på Ekot, om kulturministerns utmaningar.
TARABBAND – BANDET SOM ÄR SOM ETT SAMHÄLLE I MINIATYR
Just nu är albumaktuella Malmöbandet Tarabband ute på en turné som sträcker sig från Baghdad till Gislaved – en resa som också illustrerar bandets identitet, där traditionell arabisk musik möter pop och svensk folkmusik. Som ett samhälle i miniatyr, beskriver sångaren och bandledaren Nadin al Khalidi det som P1 Kultur träffade strax innan avresan.
RECENSION: DET OSYNLIGA I KONSTEN – EJNAR NIELSEN
Ejnar Nielsen (1872-1956) var en av de mest framstående målarna inom den danska symbolismen. För första gången sedan 1984 ägnas Nielsen nu en omfattande presentation av två danska konstmuseer. Kulturredaktionens kritiker drabbades av en uppenbarelse inför Nielsens måleri.
Programledare: Lisa Wall
Producent: Eskil Krogh Larsson -
Nästan dagligen besöker Jessica, 46 år, Hela Människan Gislaved för att dricka kaffe och träffa folk. 2011 blev hon långtidssjukskriven vilket så småningom även resulterade i en uppsägning efter 11,5 år på samma arbetsplats. I detta samtal delar Jessica sin historia - om sjukpensionen, svårigheterna i att få ekonomin att gå ihop, hennes relation med Hela Människan och hennes tankar inför framtiden.
-
Resan går till Fritsla och Sjötofta och Herbert lyssnar på Hey Jude, dansband och Modern Soul band. Bensinpriset noteras och Herbert sover bättre i bilen än hemma i soffan och testar banan och tomater till maten. Panel: Joacim Aldén och Olof Berghe. Programledare och produktion: Peter Gropman, Iris media.
-
I detta avsnitt möter vi 25åriga Robban på Hela Människans verksamhet i Gislaved. Efter att ha dragit på sig en knarkskuld som behövde lösas snabbt såg Robban helt enkelt inget annat alternativ än att fixa fram pengarna olagligt. Då detta samtal spelades in hade han nyligen suttit av ett fängelsestraff för bedrägeri.
Lyssna på avsnittet för att höra mer av Robbans historia, bakgrund, relationen till drogerna, den nya vardagen och tankarna om framtiden.
-
Jag pratar massa olika saker med Tito Salazar Montecinos. Drömmar, pilotdrömmar, pilotmardrömmar och mycket mer!
Tito arrangerar standup på Viiva Bar i Göteborg och har show den 25:e september i Gislaved på El Taller De Franko! -
Linus, Lif & Prästen
-Lif rädder livet på en skata
-Grillkväll
-Youtube Grand Prix 2021
-Algoritmer
-Helikopterkrasch
-Kaos i Gislaved
-och mycket annat!
Patreon:
https://www.patreon.com/tappadsombarn
Facebookgruppen:
www.facebook.com/groups/tappadsombarnpodcast/
Instagram: @tappadsombarnpodcast
Youtube: "Tappad som barn"
Twitch: "TappadSomBarnPodcast"
Podcast: "Life of SWK"
Blev du tappad som barn?
TSB-KLÄDER FINNS I VÅR WEBSHOP!
www.tappadsombarn.se -
Fyrabarnsmamman Ulrike, 52 år från Gislaved kommer ofta till Hela Människan Gislaved och hämtar matkassar för att dryga ut ekonomin. Idag har hon blivit tvungen att ”slänga ut” en av sönerna och hans flickvän, då de vägrar betala för mat och husrum som Ulrike tillhandahåller.
-
Skådespelare och fotomodell som hyllats för huvudrollen i Glada Hudikteaterns Catwalk. Om att vara mobbad, få revansch och se människor som lika mycket värda.
Alla Sommarprat finns att lyssna på i Sveriges Radio Play.
Nu skiter jag i epilepsin och mobbarna, jag måste leva!-För inte så länge sedan gömdes funktionsnedsatta personer - som jag - undan på stora institutioner. Föräldrar rekommenderades ofta att ge bort oss. Och glömma att vi föddes. Så är det fortfarande i vissa länder. Det måste ändras.
Emma Örtlund pratar om tunga och jobbiga saker såsom mobbningen i skolan, epilepsin och när hennes mamma dog i cancer för fem år sedan. Hon mår nu bättre och känner att resan till New York och inspelningen av filmen Catwalk stärkte henne. Emma älskar det färgglada 80-talet, sitt sommarhus, mat och sin familj och tillåter sig drömma vad hon skulle göra om hon var statsminister.
-Jag kommer aldrig att be om ursäkt för vem jag är. Jag är stolt och jag förtjänar respekt. Saker har förändrats och nu är det dags för mig att skina.
Om Emma ÖrtlundFotomodell, skådespelare, 32 år. Född och bosatt i Gislaved. Debuterar som Sommarvärd.
Har hyllats för huvudrollen i Glada Hudikteaterns dokumentärfilm Catwalk, som bygger på hennes livs dröm om att få vara fotomodell. Filmen börjar i en fabrikslokal i Hudiksvall och utvecklas till en omtumlande resa som slutar på catwalken under modeveckan i New York. ”Alla har rätt att få glänsa” är ett motto i filmen där alla medverkande har en funktionsnedsättning. Catwalk hade biopremiär i januari och görs även som tv-serie i Viaplay.
Har varit prisutdelare på Guldbaggegalan och medverkat i Skavlan i SVT.
Jobbar på kafé. Syr och tillverkar smycken. Älskar 80-talsmode.Jag gick aldrig på studentbalen för jag var så mobbad och kände mig inte välkommen. Catwalk blev min bal, min revansch. Jag fick en rosa balklänning. Att ha den på sig var magiskt och helt underbart. Jag kände mig som Askungen. Alla människor är lika mycket värda. Vi är också unika människor och vi måste få glänsa.
Producenter: Lena Tideström-Sagström och Pär Johansson -
F.d. LIVSTIDSFÅNGE, 56 år. Född i Danmark, uppväxt i Gislaved, bosatt på Kanarieöarna. Debuterar som Sommarvärd.
Alla Sommarprat finns att lyssna på i Sveriges Radio Play.
Det surrar och gnisslar när porten långsamt åker upp. Den dörr som är den sista mellan mig och friheten.
Så inleder Kaj Linna sitt Sommarprogram. Efter 13 år i fängelse, oskyldigt dömd för mord, släpptes Kaj Linna i maj 2017. Han fick 18 miljoner kronor i skadestånd, det högsta beloppet någonsin i svensk rättshistoria.
2004 dömdes Kaj Linna mot sitt nekande, till livstids fängelse för det omtvistade Kalamarksmordet. Ganska snart placerades han på Kumlaanstalten tillsammans med några av Sveriges tyngsta förbrytare. ”Mardrömmen var fulländad” berättar Kaj Linna i sitt Sommarprogram.
Idag lever han på en av Kanarieöarna och driver frågan om att införa ett resningsinstitut i Sverige, liknade det man har i Norge. En oberoende kommission som bedömer en persons begäran om att få sin dom omprövad.
Arbetade bland annat som kock och försäljare av kassaskåp innan han frihetsberövades.
Kaj Linna älskar att springa på ön El Hierro där han bor och drömmer om att öppna pensionat.
Producent: Anton Berg