Ghana Podcasts
-
Linnea Wikblad är tillbaka efter TV-inspelning och intagandet av julens bord. Vi pushar vår Musikhjälpen-bössa med ett annat bidrag från David Druid och fotbolls-Kodjo Akolor tackar Ghana för deras VM-insats. P3 Nyheters Linnéa Beijer snackar förvirringen kring Irans moralpolis och Ye-gate mellan f.d. ledarna Donald Trump och Benjamin Netanyahu. Rättspsykiatern och psykopatiforskaren Katarina Howner kommer förbi studion och pratar narcissism och psykopater.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Programledare: David Druid, Linnea Wikblad och Kodjo Akolor.
-
Vi rundar av den första omgången av gruppspelet med ett flygande Brasilien och en allt mer intrikat maktkamp mellan Fifa och de europeiska förbunden. Spanien pulvriserade Costa Rica, Japan chockade Tyskland och Portugal vann med hjärtat i halsgropen efter en galen avslutning mot Ghana.
-
Vi minns hockeylegendaren Börje Salming och delar med oss av våra starkaste Börje-minnen. Tidigare hockeyspelaren och tränaren Challe Berglund berättar om sin barndomsidol. Vår VM-korrespondent Kodjo Akolor sammanfattar Ghanas förlust mot Portugal (Spoiler: allt skiter sig för Ghana, igen). Hedvig Lindahl, en av världens bästa fotbollsmålvakter, hedrar oss med sin närvaro i studion. Matilda Rånge på P3 Nyheter rapporterar kring rättegången om Swedbankskandalen. Desstuom: Balenciagas BDSM-pudel.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Programledare: Kodjo Akolor, Torbjörn Averås Skorup och Margret Atladottir.
-
I dagens djupdykning i alla VM-grupper: grupp H med Portugal, Uruguay, Ghana och Sydkorea.
I studion: Noa Bachner, Philip Gadd och Petter Landén. -
Följ oss på Instagram: @TMD_PODD @Emilioaaraya @RosannacharlesMusik i avsnittet:Big Flexa - Costa Titch ft. C'buda M, Alfa Kat, Banaba Des, Sdida & Man TBluffin - Afro B ft. Kizz DanielI Will Remember You - Sarah McLachlanPart of Your World - Halle BaileyGhana Bounce - Ajebutter22 feat. Mr Eazi, Eugy
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Om vattennivåerna fortsätter stiga kan Fiji försvinna i havet, i Ghana riskerar temperaturhöjningarna att leda till torka och i Sverige kan färskvattnet ta slut på Gotland. Så hur ska den kristna gemenskapen hantera de existentiella frågor som väcks när klimatkrisen slår olika hårt mot olika grupper. Hur värnas solidariteten och jämlikheten i en krisdrabbad värld, när sinsemellan lika viktiga frågor prioriteras olika. Och vad spelar klimatdiskussionen för roll i det ekumeniska arbetet? Ett samtal med kardinal Peter Turkson, Vatikanens främsta talesperson i klimatfrågor och James Bhagwan, generalsekreterare Pacific Christian Council, under ledning av Antje Jackelén, ärkebiskop Svenska kyrkan.
Samtalet förs på engelska.
Arrangör: Svenska kyrkan Se människan -
Majoriteten av dödsfallen av cancer i Afrika söder om Sahara drabbar kvinnor. Det visar Lancet kommissionens cancerrapport. Orsaken är att bröstcancer och livmoderhalscancer är vanligast. Men det går att vända trenden.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Att upptäcka cancrarna tidigt menar forskarna skulle kunna göra att nästan hälften av cancerdödsfallen i Afrika söder om Sahara skulle kunna undvikas.
Ättikssprit kan leda till upptäckt av livmoderhalscancerKommissionen menar bland annat att vinäger, ättikssprit, kan hjälpa till att vända trenden för livmoderhalscancer. Det handlar om en billig och enkel metod där celler från livmoderhalsen kan doppas i vinäger, ättikssprit, och vätskan ändrar då färg. Det är ett billig sätt att screena för livmoderhalscancer.
Flera länder har även infört HPV-vaccinering för flickor. Det land som har varit bättre än flera höginkomstländer är Rwanda.
Män kan hjälpa till mot bröstcancerMen även män kan vara med och lära sig hur knölar känns i brösten. Det är information som forskarna hoppas ska leda till snabbare upptäckt av bröstcancer.
Att bryta stigmat om att inte våga prata om förändringar i bröstet är också viktigt, menar kommissionären Beatrice Addai.
Unga kvinnor drabbas i högre grad av bröstcancer i Afrika. Det beror på genetiken, och där forskaren ännu inte vet varför personer med afrikansk ursprung får bröstcancer vid yngre ålder än annars. Ökad kunskap om hur man själv kan upptäcka knölar är en väg att minska dödligheten. Trippelnegativ bröstcancer och phyllodes tumör kan drabba yngre i Afrika.
Stor Lancet-kommission mot cancerMedverkar i Vetenskapsradion Hälsa gör flera av de 54 kommissionärerna i Lancets kommission om cancer i Afrika söder om Sahara. Wil Ngwa, professor och röntgenläkare verksam i Storbritannien och vid Harvarduniversitet i USA samt ledare för Lancets 54-hövdade cancerkommission för Afrika söder om Sahara. Andra kommissionärer är Beatrice Wiafe Addai, cancerkirurg och chef för ett privatsjukhus i Ghana och bland annat ordförande i afrikanska cancerforsknings- och utbildningsorganisationen AORTIC och ordförande för Breast Care International, Lawrencia Dsane, gynekolog i Nederländerna och verksam i Ghana, epidemiolog Iacopo Baussano vid International Agency for Research on Cancer hos Världshälsoorganisationen.
Deltagare vid cancerkonferensen var bland annat studenten i globalhälsa Marie Christelle Igihozo och socionomen Christella Nsimire Karekezi.
Programledare och producent: Annika Östman
-
Vi avhandlar Pekings TRÅKIGA inledning av Allsvenskan med en torsk hemma mot Varberg.
Bristen på edge! Ansvaret för egna kroppsdelar! Rask! Dagerstål! Publiksiffran! Det grymma tifot!
Vi tar oss även an en liten preview på Gnaget away samt en genomgång av damernas premiärhelg och nyförvärvet från Ghana!
VIVA GUGN!
-
I strävan efter att minska våra utsläpp av växthusgaser har vi slagit oss in på elektrifieringens vägHur funkar det? Förvisso minskar västvärlden sina CO2-utsläpp, men vad händer med etiken? Där vi betalar pengar för omställningen, betalar andra med sina liv. Samtidig är vi nödgade att minska våra utsläpp. Hur skulle omställningen se ut om vi jobbade mer på lokalt plan?
Vi pratar alltså om grön kolonialisering, men också om omvändelse och fasta.
I avsnittet kommer vi in på elektroniksoptippar i Afrika och i klipp-processen inser Annelie att vi talar om olika tippar. Den Maria talar om finns i Ghana och går att lära sig mer om här och den tippen Annelie pratade om är med en blandsoptipp i Mocambique och om livet på den soptippen kan du höra här.
-
Ekonomen Nathalie Thiel arbetar till vardags hos Business Sweden i Casablanca, Marocko. Hon är landsansvarig för Nigeria, Ghana och ytterligare ett 30-tal västafrikanska länder där hon underlättar för svenska företag som vill etablera sig i regionen.
Under vårt samtal kommer vi in på både marockansk mat, vandring i Atlasbergen med flera turisttips men också Afrikas växande ekonomier, solenergi i Sahara, skillnader mellan Marocko och Sverige. Vi kommer också in på Kina, där Nathalie var posterad innan hon kom till Marocko, och vad som händer i denna mäktiga och starkt växande ekonomi.
Nu fruktar Nathalie dock att Marocko inte öppnar på ett tag på grund av Omikron, så i skrivande stund är det distansarbete som gäller från lägenheten i centrala Stockholm.
Nathalie är tredje generationens Swea, där både mamma Madeleine och mormor är medlemmar! Som medlem i SWEA Global får vi också höra Nathalies tips om vad hon önskar sig från vår organisation.
Linkedin https://www.linkedin.com/in/nathaliethiel/
Instagram https://www.instagram.com/nathalie_thiel/
Business Sweden Marocko https://www.business-sweden.com/sv/marknader/mellanostern-och--afrika/marocko/
Business Sweden https://www.business-sweden.com/sv/
Jobba hos Business Sweden https://www.business-sweden.com/sv/om-oss/jobba-hos-oss/
Business Sweden podcast https://www.business-sweden.com/sv/insikter/podcasts/
Europeiska ungdomsparlamentet https://eyp.org/
SWEA Global https://global.swea.org/
Laga Tangine, marockansk gryta https://www.arla.se/recept/tagine-pa-lamm-med-torkad-frukt/
----more----
-
Johan berättar om en på papperet betydelselös match där förlorartränaren ändå blev så knäckt att han fick matas med barnmat. Anders är frisk igen men mår dåligt när kommentatorerna tar till vinliknelser.
Dessutom: Brandtal i Ghana, Evras många rubriker, ökad sportchefsmakt, Frickarna i Liechtenstein, Kinasvenskar på marknaden, Hansi Fick ut ur skuggan, lyxproblem i Malmö, Jonny Rödlunds son klar för Maif och det svenska i att använda en bronspeng som toppskryt.
-
I sitt sista VM som kommentator på Radiosporten är Lasse Granqvist på plats när Ghana och Uruguay möts i kvartsfinalen. Ghana har den sydafrikanska publiken med sig när de har chansen att som första afrikanska lag någonsin nå en VM-semifinal.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Redan som barn brukade Lasse Granqvist referera de andra barnens matcher på lekplatsen. Många år senare är han sommaren 2010 Sveriges mest folkkära fotbollskommentator, utsänd på fotbolls-VM i Sydafrika för Radiosportens räkning. Kvartsfinalen mellan Ghana och Uruguay ska visa sig bli en historisk match som han aldrig kommer att glömma.
Programledare, producent: Richard Henriksson
Producent, mixning: Martin Marhlo
Slutmix: Patrik Falck
Exekutiv producent: Ulla SvenssonArkivljud: Sveriges Radio
Referenter: Lasse Granqvist och Richard Henriksson.Det här är podden som berättar om allt från känslan i spelartunneln sekunderna innan matchen börjar, till spelarnas olika ritualer för att få turen på sin sida. Nytt avsnitt släpps varje måndag.
-
En morgon kliver Kinte från Ghana iland på ön Lesbos. Äntligen ska han kunna börja sitt nya liv. Vad han inte vet är att han ska bli fast i Grekland.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Åren efter flyktingkrisen blir det allt svårare för flyktingar och migranter att ta sig till Europa. Mängder av vittnesmål beskriver hur bland andra den grekiska kustbevakningen försöker trycka tillbaka de migranter som försöker ta sig över till grekiska vatten.
Vittnesmål: försökte trycka tillbaka flyktingarStängda gränser och regler för asylsökande gör att många blir fast i läger. Och för den som lämnar lägret väntar en än tuffare verklighet.
Av Sigrid Edsenius
Kinte är intervjuad av Sofia Sofroniadou
Producent: Ylva Lindgren
Slutmix: Johanna Carell
Programmet är gjort 2021
-
Programledare, komiker, 38 år. Född i Täby, bosatt i Solna. Debuterar som Sommarvärd.
Alla Sommarprat finns att lyssna på i Sveriges Radio Play.
- När det var som allra jobbigast att vara svart, ung och tjock allergiker undrade jag mycket över varför vi hamnat i Sverige. Svaret var inte någon dramatisk berättelse. Pappa sökte olika utbildningar och kom in i Sverige.
På promenader med pappan fick Kodjo ta del av pappans värld och visdomsord.
- Till exempel att man inte ska plocka blåbär nära motionsspåret eftersom det är där folk kissar… Om du har ett svampställe – berätta inte det för någon. Det, och att han varit med och utfört en militärkupp i Ghana
Om Kodjo Akolor
I skolan blev Kodjo retad.
- Jag ville inte vara den svarta killen i klassen som bråkar varenda rast för att någon säger n-ordet. I vårt hem var det ordet förbjudet. Min mamma förklarade att det var ett ord som tar bort makten från dig att bestämma över dig själv och något du aldrig kan acceptera.
Kodjo berättar att han försökte passa in i olika sammanhang.
- Jag var inte helt svensk men heller inte invandrare.
Det bästa var roliga timmen varje fredag.
- En gång var det en förälder som sa att jag borde bli skådis. Det var en otrolig insikt. Jag som skulle vara duktigare, svenskare, prestera bättre…men jag gjorde ju inte det. Förutom på roliga timmen.Aktuell med den uppmärksammade enmansföreställningen Jag, pappa? om papparollen. Har även skrivit boken Den ultimata föräldraguiden tillsammans med sin fru.
Hörs som programledare i Morgonpasset i P3 och var en av programledarna i årets Melodifestival. Var under flera år programledare för Musikhjälpen och har programlett P3-Guldgalan. Har fått pris som Årets svenska programledare. Har även deltagit i SVT:s Bäst i test och folkracetävlingen Det stora racet. Uppträtt som ståupp-komiker över hela landet.
Läser i princip allt i fantasygenren.
Producent: Charlotte Lindqvist
-
Under galan Årets Företagare i Sverige 2018 delades stipendiet #GeTillbaka ut av Företagarna tillsammans med Wasabi Web och SJ. Priset går till unga företagare som är förebilder och ambassadörer för ungt entreprenörskap och hållbarhet, har en långsiktig ambition med sitt engagemang och visar på ett gott ledarskap. I veckans avsnitt har vi glädjen att gästas av årets stipendiater – Heaven Bereket och Henning Gillberg.
Günther har hamnat i blåsväder i medierna. En intervju i Dagens Industri resulterade i en mindre lyckad rubriksättning. I podden berättar Günther hur du ska hantera ett mediedrev. Och är ”Grit” ett onödigt buzzword eller något att verkligen inspireras av?
Heaven Bereket är grundare av The Bambino Project som började som ett projekt för att motverka rotaviruset i Etiopien och nu växt till en välgörenhetsorganisation som betalar alla hälsokostnader för över 1 400 barn i Ghana, Etiopien och Kenya. Målet med projektet är att kunna hjälpa en halv miljon barn.
Henning Gillberg är grundare av Repamera som lagar kläder & skor online – över hela Sverige. Projektet grundades januari 2017 och inledningsvis cyklade Henning Gillberg och hämtade kläder i Malmö som han sedan tog till lokala skräddare. Kunderna var nöjda och varumärket har växt till en nationell verksamhet. Han är även initiativtagare till projektet White Monday som visar upp alternativ till ny konsumtion och motverkar masskonsumtion.
I #Företagarpodden berättar de om motgångarna och framgången och om hur #GeTillbaka lett till nya affärer, vänskap och kontakter. Lyssna nu! - Visa fler