Fresenius Kabi AB Podcasts
-
Peter Bentzer, överläkare och professor i anestesiologi och intensivvård vid Lunds universitet, är sedan många år djupt engagerad i klimat- och miljöfrågor. Han fick Svenska Läkaresällskapets Hållbarhetspris 2021 för sin forskning och kliniska arbete som på ett konkret sätt bidrar till bästa möjliga vård med minsta möjliga miljöpåverkan.
I avsnittet berättar han om olika vägar till att göra sjukvårdens verksamhet mer hållbar. Val av preparat och metoder kan bland annat avgöra mängden växthusgaser, medicinrester och den vattenanvändning som krävs – livscykelanalyser är en av metoderna som används för att jämföra och göra kloka val.
Podden ges ut av Fresenius Kabi AB.
www.fresenius-kabi.com -
Dan Larhammar är apotekare och professor i molekylär cellbiologi och har skrivit över 200 vetenskapliga artiklar inom en bredd av ämnen. Han är ledamot av Kungliga Vetenskapsakademien sedan 2007, och dess ordförande sedan 2018.
Via föreningen Vetenskap och folkbildning, som bland annat utser Årets förvillare resp. Årets folkbildare varje år, för han en viktig kamp mot desinformation och pseudovetenskap, och under våren 2022 fick han, för sina ”förtjänstfulla insatser inom svenskt akademiväsen”, H.M. Konungens medalj i guld av 12:e storleken med serafimerordens band.
I avsnittet gör vi en djupdykning i begrepp som vetenskaplig evidens, faktaresistens och ”forskarens tredje uppgift” och funderar kring vad det är som gör att kost, dricksvatten, klimat och miljö är områden som är särskilt utsatta för självutnämnda "experter".
Podden ges ut av Fresenius Kabi AB.
www.fresenius-kabi.com -
I det här avsnittet berättar Katarina Pihl Lesnovska, specialistsjuksköterska på Mag tarm-medicinska kliniken i Linköping, om den enorma utveckling som skett inom gastroenterologi och inflammatorisk tarmsjukdom under de senaste tjugo åren.
Utvecklingen har gått framåt inom såväl medicin och teknik som nutrition och omvårdnad, och i arbetet med att skapa en personcentrad vård. Helheten bygger på kunskap och samverkan och finns nu samlad i ett nationellt vårdprogram och riktlinjer för vårdförlopp som lanseras under 2022.Podden ges ut av Fresenius Kabi AB.
www.fresenius-kabi.com -
Hör Tommy Cederholm, professor emeritus vid Uppsala universitet, Institutionen för folkhälso- och vårdvetenskap, gå på djupet kring sambandet mellan åldrande, sarkopeni och nutrition. Vi pratar bland annat om sarkopeni vid sjukdomar som cancer och reumatoid artrit, om riskfaktorer för sarkopeni och om hur man förebygger och behandlar.
Tommy Cederholm har varitchef för forskargruppen Klinisk nutrition och metabolism. Hans egen forskning fokuserar på interaktioner mellan energiomsättning, fett- och proteinintag, samt katabolism, inflammation och nutritionsstatus hos äldre, kroniskt sjuka och individer med demenssjukdomar. Numera är han också verksam vid Tema inflammation och åldrande vid Karolinska universitetssjukhuset och hedersmedlem i den europeiska nutritionsorganisationen ESPEN.Podden ges ut av Fresenius Kabi AB.
www.fresenius-kabi.com -
Malin Munter är såransvarig sjuksköterska i Jönköpings kommun. I det här avsnittet berättar hon om kommunens framgångsrika arbete med att behandla sår – insatser som både är resurskloka och kostnadseffektiva, och som bidrar till bättre livskvalitet och piggare patienter. Hon menar att man istället för att fundera på vilka förband som behövs, måste börja med grunden. Nutritionen är en viktig förutsättning för läkning och för att förebygga sår, som lägger grunden för övriga insatser av vårdteamet kring patienten.
Podden ges ut av Fresenius Kabi AB.
www.fresenius-kabi.com -
Lisa Dinkler är psykolog och doktor i medicinsk vetenskap. Hon gör sin Postdok på Karolinska Institutet, CEDI - Centre for Eating Disorders Innovation, och forskar på ARFID (undvikande/restriktivt ätande utan rädsla för viktuppgång).
I det här avsnittet får vi veta mer om bakomliggande orsaker och vad som skiljer diagnosen ARFID från andra typer av ätstörningar, vilka konsekvenser det kan få och vad det finns för möjlighet till behandling, och om Lisa Dinklers forskning inom området.
Podden ges ut av Fresenius Kabi AB.
www.fresenius-kabi.com -
I det här avsnittet får vi veta mer om parenteral nutrition ur en apotekares perspektiv.
Mattias Paulsson är biträdande chefsapotekare på Akademiska sjukhuset i Uppsala. Han är dessutom forskare anknuten till Institutionen för kvinnors och barns hälsa vid Uppsala universitet.
Han berättar om hur nutritionsområdet har utvecklats genom åren. Forskning, innovationer och samverkan har bidragit till säkrare vård och ökad livskvalitet hos patienter som av olika anledningar inte kan få i sig näring och energi via tarmen utan istället behöver få det direkt i blodbanan.
Vi får även höra mer om näringstillförsel till för tidigt födda barn – ett komplext område där apotekaren ingår i teamet, tillsammans med dietist, läkare, sjuksköterska och andra professioner.
Podden ges ut av Fresenius Kabi AB.
www.fresenius-kabi.com -
Vad händer med näringen i en måltid när vi byter ut kött och mjölk som innehåller protein, järn och kalcium som är enkelt för kroppen att ta upp, mot växtbaserade alternativ? Och vilka blir följderna för hälsan på längre sikt? Cecilia Mayer Labba är doktorand på Avdelningen för Livsmedelsvetenskap vid Chalmers tekniska högskola. Hon vill i sin forskning kartlägga hälsoeffekterna av ett grönt proteinskifte, och berättar här om vilka konsekvenser det kan få för näringsintaget och vad man bör tänka på för att minska risken för järnbrist – som i Sverige idag drabbar var tredje tonårstjej.
Podden ges ut av Fresenius Kabi AB.
www.fresenius-kabi.com -
Hur kan man hjälpa människor att ändra sina vanor på ett hållbart och långsiktigt sätt, och hur vänder vi trenden så att matvanorna i Sverige blir en friskfaktor istället för en riskfaktor? Hur kan vi hjälpa folk att hitta motivationen till att låta bli att röka, röra sig mer och dricka måttligt med alkohol?
Vår gäst är Malin Skogström, läkare och enhetschef för Region Skånes Kunskapscentrum för levnadsvanor och sjukdomsprevention, som brinner för att hjälpa människor att må bättre och sätta sig i förarsätet när det handlar om faktorer som påverkar hälsan.
Podden ges ut av Fresenius Kabi AB.
www.fresenius-kabi.com/
-
Näring, energi och protein är viktigt för att kroppen ska klara av en tuff cancerbehandling. En individuell anpassning av matens innehåll och egenskaper har stor potential för behandlingsresultat, återhämtning, läkning och välmående. Samtidigt finns det ibland stora utmaningar att få i sig den näring som behövs – och otroligt många myter och missförstånd om vad som är bra att äta när man har cancer och i behandlingens olika faser.
Gäst i det här avsnittet är Maria Berglund, legitimerad dietist inom Onkologisk och medicinsk Rehabilitering vid Medicin och Smärtcentrum på Akademiska sjukhuset i Uppsala.
Podden ges ut av Fresenius Kabi AB
https://www.fresenius-kabi.com/se/ -
Samtidigt som kunskapen om samband mellan kost och hälsa blir allt mer detaljerad och djup, ökar ängsligheten och förvirringen hos konsumenten kring vad som egentligen är bra att äta. Många lyssnar hellre på en kändis eller influencer än på fakta. Varför är det så? Och hur kan kunskap och evidens vinna över tyckande och budskap från självutnämnda experter?
Avsnittet gästas av Linnea Bärebring, dietist och universitetslektor vid Göteborgs universitet som kommunicerar om forskning via Instagramkontot @Dietenietern.
Denna podd ges ut av Fresenius Kabi AB.
-
Välkommen till Puls på Vård & Vetenskap – en poddserie som erbjuder lättsamma och intressanta samtal om forskning, innovation, utmaningar och lösningar inom området hälsa och sjukvård. Podcasten ges ut av Fresenius Kabi AB Sverige – en leverantör av produkter och tjänster inom hela vårdkedjan för terapi och vård på och utanför sjukhus. Programledare är Kajsa Asp Jonson, dietist och journalist. I avsnitten möter jag gäster som är experter inom sitt område – forskare, läkare, dietister, sjuksköterskor och annan vårdpersonal, och patienter. Varmt välkommen att lyssna!
Fresenius Kabi är ett globalt hälso- och sjukvårdsföretag med fokus på hela vårdkedjan, och med ett brett perspektiv på patientens liv och hälsa. Under mottot ”caring for life” erbjuder vi nutritionsprodukter, läkemedel och teknologi för vård och behandling på och utanför sjukhus. Fresenius Kabi vill bidra till att hitta den bästa lösningen på de utmaningar som patienter och vårdpersonal står inför. Vi tror på ett personcentrerat förhållningssätt med fokus på individuella behov som främjar behandlingsresultat såväl som livskvalitet.