Fiji Podcasts
-
Barn behöver röra på sig mer. Barns inaktivitet är ett problem över hela världen - och vi svenskar är inte så duktiga som vi tror.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
De unga kallas av vissa för den mest stillasittande generationen när barn o unga väljer spelkonsoler och sociala medier på mobilen framför rörelse, lek och aktivitet. Frågan är hur detta kommer att påverka de ungas framtida liv, och hur kan vi aktivera dem som sitter stilla.
Skolbarn i Sverige rör inte på sig tillräckligt mycket, långt ifrån faktiskt. Sverige hamnar nämligen i botten när Världshälsoorganisationen jämför hur pass fysiska barn är i 45 olika länder.
Medicinera små barn med överviktFölj med vår hälsokorrespondent Sara Heyman till Fiji som brottas med ett stort antal barn med fetma. Vi hör även hur Nya Zeeland jobbar med att få in rörelse i läroplanen. I USA finns stora problem med övervikt bland barn och unga. Vår korrespondent Cecilia Khavar berättar om det amerikanska läkarförbundets nya rekommendationer som föreslår att små barn med fetma ska medicineras, och att barn ska erbjudas fetmaoperationer. Rekommendationer som lett till en het debatt.
I Danmark uppmanas barn till ''risky play''. Där ska barn utmanas och fatta egna beslut under leken. Det kan handla om att klättra högt i träd eller leka med yxor. Vår Danmarkskorrespondent Samuel Larsson förklarar vad syftet är med denna riskabla lek.
Hälso och idrottsforskare Ann-Christine Sollerhed ger sin bild av varför barn blir allt mer stillasittande och berättar vad som krävs för att få dem i rörelse igen. Och så får vi svar på frågan hur barn kan komma att påverkas i ett vuxet liv av att röra sig för lite som barn.
-
Utrikeskrönikan 31 januari 2023.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Suva, tisdag.
Att resa till olika länder är ett privilegium vi korrar har. Den här gången har resan gått till Fiji, ögruppen som består av fler än trehundra öar. För många är Fiji ett paradis i södra Stilla havet. Och det är inget snack. Fiji är ett paradis på många sätt. Den gröna djungeln, kritvita stränder och turkosblått hav. En temperatur som får vilken svårflirtad planta som helst att växa så det knackar. För att inte tala om befolkningen. Fijianerna är ett folk som är svårt att inte tycka om. Leende, glada och trevliga.
Men under ytan finns många problem. Rasmotsättningar mellan melanesier, som ursprungsbefolkningen heter, och sedan länge inflyttade indierna. Fiji har skakats av politisk oro under många år och militärkupper har varit ett återkommande problem i landet. Den politiska oron har nu vänt till förhoppningar om en djupare demokrati. Efter det senaste valet som hölls i slutet av förra året så är det nu slut på den före detta kuppmakaren Bainimaramas sextonåriga styre.
Ny premiärminister är en annan tidigare kuppmakare, Rabuka som lovar att Fiji ska distansera sig politiskt från Kina, som fått allt större inflytande över nationen, och har dessutom lovat folket demokratiska reformer och större yttrandefrihet. Men det är lite för tidigt att säga hur det kommer att bli. Den nya regeringen har bara suttit vid makten i en månad och de har många saker att ta tag i. För Fiji är ett paradis med problem, problem som omvärlden har skapat. Vi kan börja med problemet med plast. Det är här, precis som på många andra håll i världen, fullt av plast i havet.
Plast som dumpats och som förs med havsströmmar och vindar från andra håll i världen spolas upp på Fijis stränder. Ett annat problem är de allt tydliga spåren man kan se av klimatförändringarna. Befolkningen i byar nära havet och floder tvingas fly sina hem när vattnet stiger, och jorden blir obrukbar när saltvattnet tränger allt längre upp i floderna. Som om det inte vore nog. Havsbotten utanför Fiji hotas nu av skövling. Det är internationella gruvföretag som vill inleda gruvdrift på havsbotten. Något som motståndarna säger kommer påverka havsmiljön, riskera att ta död på unika korallrev och hota tillgången på fisk för lokalbefolkningen.Förespråkare för gruvdriften menar att det är bra ekonomiskt för de små önationerna i Stilla havet och att västvärlden måste få tillgång till de viktiga mineraler, som man tror finns på havsbotten, för att kunna tillverka bland annat batterier till elbilar. Lägg där till en lång rad andra problem som den nya regeringen i Fiji kommer att behöva brottas med så förstår ni att det är ganska mulet i paradiset. Men det finns hopp. Framtidstron hos befolkningen är mer positiv än på länge visar en undersökning som ett universitet i Nya Zeeland har gjort. Och eftersom hoppet och kreativiteten är det sista som överger människan så får vi hoppas på att även nästa generation får möjlighet att njuta av ett paradis på jorden.
Peder Gustafsson, Suva, Fiji
[email protected] -
Om vattennivåerna fortsätter stiga kan Fiji försvinna i havet, i Ghana riskerar temperaturhöjningarna att leda till torka och i Sverige kan färskvattnet ta slut på Gotland. Så hur ska den kristna gemenskapen hantera de existentiella frågor som väcks när klimatkrisen slår olika hårt mot olika grupper. Hur värnas solidariteten och jämlikheten i en krisdrabbad värld, när sinsemellan lika viktiga frågor prioriteras olika. Och vad spelar klimatdiskussionen för roll i det ekumeniska arbetet? Ett samtal med kardinal Peter Turkson, Vatikanens främsta talesperson i klimatfrågor och James Bhagwan, generalsekreterare Pacific Christian Council, under ledning av Antje Jackelén, ärkebiskop Svenska kyrkan.
Samtalet förs på engelska.
Arrangör: Svenska kyrkan Se människan -
Kan vi naivt lösa konflikten mellan IRA och Storbritannien? Och hur går det till att jordugna en djupfryst Grandiosa-pizza på Fiji? I dagens avsnitt avslöjar Dawwa sitt drömbröllop och Brutti visar en ny musikalisk sida.
Medverkande: David “Dawwa” Persson och Stefan “Brutti” Holmberg.
Musik av: Kristoffer “Folle” Folin - purpleskullmusic.com
Joina oss på Patreon å skänk en slant för att ta del av de obundna avsnitten av Pubbonanza. Släpps en söndag i månaden: patreon.com/nagotkajko
Vid feedback och frågor, maila oss gärna på [email protected] - eller DM:a oss på @nagotkajko på Instagram.
Tack för att du lyssnar! -
Bitter och Tysk samlar sig till sommaravslutning. Det är även slut på en era då vår grå eminens försvinner från huvudstaden och dess ludologiska lockelser.
Spel har spelats och vinnare utsetts.I avsnittet nämns:
Agricola
Patchwork
A Feast for Odin
Fields of Arles
Glass Road/Die Glasstraße
Caverna
Hallertau
Nusfjord
At the Gates of Loyang
Le Havre
In the Year of the Dragon
Oranienburger Kanal
Le Havre Inland Port
Ora et Labora
18XX
Lisboa
Gaia Project
Commands & Colors - Ancients
Metropolys
Amyitis
Caylus
Mykerinos
Yspahan
Power Grid/Funkenschlag
504
Consulting Detective
Arkwright
Fische Fluppen Frikadellen
Power Grid Factory Manager
Filou, Die Katze im Sack
Fiji
Fuji Flush/Futschikato
Fresh Fish
Faultier
Terra
Fauna
Castles of Burgundy
Feierabend
Feuer Frei
Fearsome Floors
Fiese Freunde Fette Feten -
Anna berättar om Zebb Quinn som försvann i januari år 2000 – och det skulle ta 17 år innan en potentiell gärningsman häktades. Karin berättar om Sione Fatau, "Mano" Totau, Kolo Fekitoa, Luke Veikoso, Tevita Siola'a och Fatai Latu, som drömde om att segla till Fiji, men blev skeppsbrutna på en liten, vulkanisk ö istället.
Biljetter till livepodden i GBG 29/5: https://stauppbolaget.se/mordmotmord/
Lyssna på Mord Mot Mord redan på onsdagar i Podplay-appen eller på podplay.se. Källor och bilder för dagens avsnitt publiceras i Facebookgruppen Mord Mot Mord Podcast. Mord Mot Mord är en vanlig snackig podd, fast om mord. Det är lättsamt prat i ett försök att hantera världens värsta ämne. -
I dagens avsnitt gör vi bucketlistor. Menna vill investera och Janica rekommenderar Äta, Sova, Spara podden och Moona Laaksos bok Vaurastu kuin nainen. Janica håller monolog om selfhelp och om personlighetens olika behov enligt Tony Robbins. Vi talar om att våga drömma och drömma stort. Dessutom har vi teorier om strumpor och om att fatta beslut. Menna funderar över dialekter och varför hon har en när hon talar finlandssvenska men inte finska.
-
I dagens avsnitt gör vi bucketlistor. Menna vill investera och Janica rekommenderar Äta, Sova, Spara podden och Moona Laaksos bok Vaurastu kuin nainen. Janica håller monolog om selfhelp och om personlighetens olika behov enligt Tony Robbins. Vi talar om att våga drömma och drömma stort. Dessutom har vi teorier om strumpor och om att fatta beslut. Menna funderar över dialekter och varför hon har en när hon talar finlandssvenska men inte finska.
-
Vi pratar demensforskning och hur man ska tänka ifall en närstående drabbas av minnessjukdomar. Dessutom - Fijis rugbysång, elsparkcyklar och hur vi kommer resa i framtiden.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Vi pratar om demens och minnessjukdomar. Hur är det att ha en förälder som får diagnosen demens och är det ok att ibland att skratta åt de dråpliga situationer som kan uppstå när minnet sviker? Vi gästas av skådespelaren Philomène Grandin. Hon har skrivit boken "Glöm allt med inte mig" om hennes pappa som drabbades av demens. Gästar gör även Henrik Zetterberg, professor i neurokemi vid Göteborgs Universitet för att berätta om hoppet som spirar att knäcka Altzheimers gåta i framtiden.
Vi pratar även om resor. Både i det inre och i det yttre. Vad händer med resandet i spåren av klimathot och pandemin? Vi gästas av Johanna Danielsson, framtidsstrateg på Kairos future. Hur ser framtidens resor ut? Du får även möta Helge Pettersson, 74 år som aldrig har lämnat Gotland där han bott i hela sitt liv.
Dagens sommarpratare är regissören Goran Kapetanovic. Han var sjutton år när han flydde kriget i Bosnien. Hur ser han tillbaka på den tiden idag? Han jobbar just nu med en serie om Knutbydramat. Vad är det som lockar med den historien?
Programledare: Martin Wicklin
Bisittare: Hélène Benno
Producent: Daniel af Klintberg
-
Vore det inte bra om man kunde köpa närodlad superfood som dessutom är så god att du vill strössla den på varenda maträtt? Ebbas Alger i Värmländska Brunsberg är Skandinaviens första och hittills enda spirulinafarm. Här produceras närodlad högkvalitativ spirulina som är framavlad för att tåla den svenska vintern. I det här avsnittet pratar vi med grundaren och marinbiologen Ebba Olsson och får höra om hur hon odlade i en barnbassäng i vardagsrummet, hummerplaner i Fiji och när hon somnade på tusen meters djup.