Fejkmaten Podcasts
-
Vad styr forskningen om mat och varför har fett varit så förbjudet? Det finns ett motstånd inom kostforskningen inför att undersöka vissa områden. Dessutom: Vad är fejkad mat? Är kaffe nyttigt och ger ett långt liv. Konsten att vinna biggest loser. Smör och vispgrädde - inte så farligt som du tror. Ett mumsigt sista avsnitt för säsongen. Fokuspodden är tillbaka i början av augusti!
Gäster: Ann Fernholm, författare till boken Fejkmaten, Erik Hörstadius, redaktör Fokus och vinnare av Biggest Loser, samt Johan Hakelius, politisk chefredaktör Fokus. Programledare: Nina Solomin
-
Ann Fernholm tycker att det är dags att fokusera på "frånsatser" allt som försvunnit ur maten. Nya produkter skapas, men mycket av det nyttiga saknas. Det går till djurfoder.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Ann Fernholm är aktuell med boken Fejkmaten, om den ultraprocessade maten. Hon disputerade i molekylär bioteknik, men har i 20 år varit vetenskapsjournalist. I boken listar hon de 100 vanligaste ingredienserna. Socker är näst vanligast.
- Det är bara en tredjedel på listan som är naturlig mat, säger Ann.
- Vi har övergivit det som vi ätit under vår evolution. Nu äter vi helt annan mat.
- En pulversoppa kan bestå av mer palmfett, glukossirap och stärkelse än svamp, berättar hon.
Det mesta vi äter är processat. Mixa frukt till en smoothie är en process. Att koka potatis är en process. Att syra mjölk till fil är en process.
- I den ultraprocessade maten har mat brutit sönder maten till sina minsta beståndsdelar. Man kan ta potatisstärkelse, vatten, förtjockningsmedel, kryddor och protein från ärta och så gör man en vegokorv av det.
Ann har anmält flera produkter för att de marknadsförts med påståenden som hon menar inte stämmer. Hon har vunnit i flera fall, som "naturgodis" där vit choklad kallades yoghurt, och fil som kallats "hälsofil" trots att den innehållit mycket tillsatt socker.
- Maten blir inte ultraprocessat bara för att den gått igenom livsmedelsindustrin, säger Ann. Livsmedelsindustrin kan göra jättebra och näringsrik mat.
-
Hundratals konsumenter har anmält resebyrån Travellink till svenska myndigheter. Kunden Anders Rundkvist fick vänta över ett år på att få tillbaka pengar när hans resa blev inställd.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Fannys bostadsrättsförening gillrade en fälla för att avslöja att hon hyrde ut sin lägenhet via Airbnb - lyssna på reportaget om vad du ska tänka på om du vill hyra ut din bostad. Vi pratar också med vetenskapsjournalisten Ann Fernholm om hennes nya bok Fejkmaten.
Vår juridiska expert Margareta Brattström svara på veckans lyssnarfrågor.