Fadime Podcasts
-
Hedersrelaterat våld och förtryck. Att en familjs anseende är beroende av hur flickor och kvinnor i familjen beter sig. I över 20 år har samhället talat om krafttag, om att synliggöra. 21 januari 2002 mördas Fadime Shaindal med flera skott av sin egen pappa. Vad har hänt sen dess? Barnäktenskap, tvångsäktenskap och könsstympning är delar av hederskontexten. Företeelser som blir livslånga trauman. Orkar vi se flickorna som behöver oss? Och vem står på deras sida? I den här första delen av poddserien träffar vi Sara Mohammad. Människorättsaktivisten som 2001 grundade föreningen GAPF, Glöm aldrig Pela och Fadime. Sara har egna erfarenheter av att leva under hedersnormer och som tonåring fick hon en kalashnikov riktat mot huvudet av sin egen bror då hon vägrade gifta sig med en man han utsett. Sara driver ständigt opinion för utsatta kvinnor och flickor i hederskulturen. Hon är rösten för dom som inte kan eller vågar. Men vad behöver samhället göra för att lösa dom här problemen och hur kan vi vara så rädda för dom här frågorna? Tystnad, okunskap och rädsla kostar liv. Intervjun med Sara spelades in i vår poddstudio den 21 oktober 2022. Är du själv utsatt kan du vända dig till GAPF, Kvinnors rätt, TRIS eller Polisen. Du kan också läsa mer på hedersfortryck.se
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Debattören och ex-muslimen Omar Makram från Sista Måltiden är gäst hos KRAKOWSKI. Omar berättar om koranbränningen, vad är en poddares ansvar när kontroversiella gäster bjuds in och om antisemitismen i Mellanöstern. Och vad hände egentligen när Omar Makram tvingades bort från sitt jobb på GAPF-Glöm Aldrig Pela och Fadime? Välkommen att lyssna!
Stötta på Patreon med valfri summa och få avsnitten en vecka tidigare:
www.patreon.com/krakowski
@KrakowskiStefan
www.stefankrakowski.com/
Producerat av Silverdrake Förlag
Redaktör: Marcus Tigerdraake
Klipp: Patrik Sundén
www.silverdrakeförlag.se
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
I november 2001 håller Fadime ahindal tal i riksdagen. Hon vill att de som bestämmer ska lyssna så att fler inte ska behöva gå igenom samma saker som hon. Två månader senare händer det som inte fick hända.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Programledare: Johanna Heed
Producent: Niklas JonssonMed ljud från: Sveriges Radio, SVT, TV4
Till Bris kan alla under 18 år höra av sig. Det går att ringa på 116 111 eller chatta, dygnet runt. Du kan själv välja att vara anonym. Du behöver alltså inte berätta vem du är.
På webbplatsen https://www.hedersfortryck.se/for-dig-som-ar-utsatt/ Finns mer information om vart du kan vända dig om du är utsatt.
Juniornyheternas specialpodd gör varje vecka en djupdykning på sex minuter i veckans viktigaste nyhet eller ett ämne som är extra intressant och spännande.
-
Galenskapen bakom skadestånd till våldtäktsman, regeringen försökte mörklägga pandemihandläggning, över 10.000 utvisningar verkställs inte. Det är tre teman i dagens avsnitt. Dessutom frågar vi: var det rätt av Ulf Kristersson att skriva artikel med Annie Lööf?
-
I veckans brief
- Stadsbyggnadsborgarrådet Joakim Larsson berättar om den nya Centralstaden. Vad är visionen och vad betyder det för Stockholmarna?
- Det är idag 20 år sedan Fadime blev brutalt avrättat av sin pappa i ett hedersrelaterat mord och hedersvåldet är idag ett stort problem i Sverige. STHL(M) - PODDEN intervjuar Faw Azzat som är debattör och opinionsbildare kring hedersrelaterade frågor.
-
Det är inte bara 20 år sedan Fadime Şahindal mördades utan även 20 år sedan 9/11. Hur hänger det ihop? I detta avsnitt träffar vi Minoo Alinia docent i sociologi och lektor vid Uppsala Universitet. Minoo forskar i ämnen som migration, diaspora, etniska relationer, transnationella nätverk men främst könad rasism och i synnerhet frågan om våld i hederns namn. I avsnittet pratar vi om vikten av en intersektionell ansats och vad det innebär i praktiken. Minoo värjer sig från flera av de vanligaste begreppen såsom hedersnormer, hedersrelaterat våld – vad säger hon istället, och varför? Vi pratar också om vikten av ett antirastistiskt förhållningssätt och riskerna med att inte ha det.
-
Om Shariarättens rötter och hur systemet lever sida vid sida med sekulär rätt här i Sverige.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
När man talar om sharia tänker många på de hårda straffen och reglerna i länder som Afghanistan, Iran och Saudiarabien. Men sharia handlar också om det som kallas för familjerätt och berör också många muslimer i väst.
Vi besöker Svenska Fatwarådet i Malmö som vägleder muslimer i Sverige.Hör bland Susanne Olsson, professor i religionshistoria vid Stockholms universitet,
Imamen Saeed Azam på Svenska Fatwarådet,
Mosa Sayed, Juridiska institutionen vid Uppsala universitet,
Per Bauhn, professor i praktisk filosofi vid Linnéuniversitetet och
Sabina Landstedt, stödsamordnare hos Glöm aldrig Pela och Fadime.Programledare: Åsa Furuhagen
Producent: Anders Diamant
Reporter: Edgar Mannheimer -
Författaren, komikern och studievägledaren Zinat Pirzadeh om kärlek, medberoende och försoning.
Alla Sommarprat finns att lyssna på i Sveriges Radio Play.
Ståuppkomikern Zinat Pirzadeh berättar om hur krig och dysfunktionella relationer som barn har påverkat henne även senare i livet. Hon beskriver hur det är att vara medberoende.
- Längtan efter samhörighet har lett till att jag fastnat i sådana relationer som verkligen inte varit bra, både när det gäller partners och vänner, säger Zinat Pirzadeh.
Många tankar går kring snällhet. Vad är snällhet och varför kopplas det ihop med dumhet många gånger? Hur några ord kan hjälpa en annan människa och om humorns förlösande kraft att integrera människor.
Om Zinat Pirzadeh:Zinat Pirzadeh, som blev utsedd till landets bästa kvinnliga ståuppare 2010, turnerar ständigt runt Sverige med sina föreställningar. Hon är också känd från filmer, radio och tv och skriver krönikor, poesi och böcker. Den senaste - ”Vinterfjäril” - utkom hösten 2020.
Efter sina egna erfarenheter av tvångsgifte är Zinat engagerad i stiftelsen ”Glöm aldrig Pela och Fadime”.
- Jag kommer att prata om krig, snällhet, utanförskap och empati. Och en del om att politikerna gömmer sina skelett i garderoben medan vi komiker dansar med dem på scenen.
Zinat Pirzadeh är född i Iran och bor nu i Stockholm.
Tidigare Sommarvärd 2007.
Producent: Helene Almqvist.
Programmet sänds kl 13.00, 1 januari 2021.