Fabian Asserbäck Podcasts
-
Idag berättade Vattenfall om en planerad utbyggnad av svensk vattenkraft. Och det ger oss möjlighet att berätta historien om uppdämningen av den vilda 50 mil långa Lule älv. ÄNTLIGEN!! Talkshow i P1 i dag med programledare: Katherine Zimmerman och bisittare: Kristoffer Ahonen Appelquist.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Lule älv har 15 vattenkraftverk och står för 10 procent av Sveriges hela elförsörjning. Jannete Hentati har rest längst älven och pratat med människor och nu kommer hon ut med boken Älven i mig.
Sedan pratar vi om de bästa ramadan-tv-serierna i år med Sara Rifaat från tidningen Al-Kompis.
Och så kommer Louise Epstein och berättar om det senaste avsnittet av I hjärnan på Louise Epstein. Den här gången handlar det om magiska svampar.
Programledare: Katherine Zimmerman
Bisittare: Kristoffer Ahonen Appelquist
Producent: Fabian Asserbäck -
Det menar Björn Hedensjö, psykolog, som behandlar killar som lider av inbillad fulhet eller BDD. Moa Vallin ger en satirikers perspektiv. Programledare: Katherine Zimmerman. Bisittare: Parisa Amiri.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Dessutom pratar vi om mut-rummet som finns i Bryssel där EU-delegater lämnar in alla föremål de fått som muta. Det är tydligen fullt av dyra klockor och kontanter. Theresa Küchler som rapporterar om EU för Svenska dagbladet berättar mer.
Och så pratar vi om den utdöende foodie-kulturen och om nya Seinfeld-avsnitt skapade av ai-roboten chat-gpt.
Programledare: Katherine Zimmerman
Bisittare: Parisa Amiri
Producent: Fabian Asserbäck -
Från och med idag heter programmet Talkshow i P1. Och i dag är det med Katherine Zimmerman som programledare och Kristoffer Ahonen Appelquist som bisittare. Hur är det att reta upp president Erdogan? Bör de som tar droger känna knarkskam? Hur förändras livet efter en 26 sekunder lång paus i SVT?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Hur är det att reta upp president Erdogan?Kristoffer Ahonen Appelquist retade upp Turkiets president Erdogan redan i oktober - men ångrar han sig och får retroaktiva svettningar? Sveriges Radios korrespondent i Turkiet är Johan Mathias Sommarström. Han utger sig nu för att vara norsk för att undvika jobbiga frågor.
Hur är det att vara 26 sekunders mannen?Den moderate politikern Staffan Tjörnhammar berättar om tystnaden som faktiskt förändrade hans liv. 26 sekunder i en intervju om politikernas planerade lönelyft ändrade allt.
Knarkskam - vad handlar det om?Vi har flygskam och köttskam. Nu har Katherine har noterat att ett nytt ord har bubblat upp flera sammanhang: knarkskam. Kulturskribenten Saga Cavallin reder ut vad det handlar om.
Programledare: Katherine Zimmerman
Bisittare: Kristoffer Ahonen Appelquist
Producent: Fabian Asserbäck -
Fler och fler vill ge sig ut på själavårdande vandringsfärd vad är grejen? Dessutom: dryckesvisor och halka.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
I dagens program pratar om vi pilgrimsvandringar – ett från början katolskt fenomenet som blivit allt mer populärt. Varför vill så många ge sig ut på själavårdande långpromenad? Vi samtalar med Martin Lind, biskop emeritus och ordförande i riksförbundet pilgrim i Sverige.
Vi pratar även om dryckesvisor, något som vi alltid haft gott om i Sverige. Vill man chockera en utländsk gäst är det ju bara att stämma upp i en snapsvisa, så framstår vi som ytterst exotiska. Men hur, när och var uppstod denna vana, och vilka traditioner stöder vi oss på? Vi bjöd in visforskaren Kristina Mattsson, för att reda i detta.
Så undrar vi ju förstås vad som händer i USA, och särskilt hur den republikanske politikern George Santos kunnat ljuga om så många olika saker innan han blev upptäckt. Detta får vi svar på av Ekots egna Usa-kommentator och utrikeschef Ginna Lindberg.
Programledare: Karsten Thurfjell
Bisittare: Martin Wicklin
Producent: Fabian Asserbäck -
Textroboten Chat-GPT blir allt smartare och bättre på svenska. Men vill den hjälpa oss människor att fuska på våra tentor? Vi ställer frågan direkt till roboten själv. Dessutom: Juljazz och snaskteve.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
I förra veckan pratade vi om textroboten Chat-GPT, som skriver så bra texter att det kan bli svårare att upptäcka fusk. Än så länge är den bäst på att skriva engelska, även om den klarar att producera enklare text på svenska också.
Nu är tanken att den ska bli ännu bättre på svenska. Hur går träningen till? Och hur kul tycker roboten själv att det är att bli utnyttjad i fusksammanhang? Vi intervjuar roboten själv, samt Francisca Hoyer, från AI Sweden, som arbetar med projektet.Jazzbandet The Syndrome har gjort jazzarrangemang till kända jullåtar. Hur ser möjligheterna och riskerna ut med att ge sig i kast med en välkänd jullåt, som All I want for Christmas is you? Det frågar vi musikerna som gjort arrangemangen, Fredrik Hermansson, piano, och Fredrik Lindborg, saxofon och basklarinett.
De bjuder också på smakprov live i studion, tillsammans med Nils Jansson, trumpet, Daniel Fredriksson, trummor, och Niklas Fernqvist, kontrabas.
Och så ska vi prata om skillnaden mellan bra och dåliga dokusåpor. Hur mycket kan deltagarna egentligen skrika och svära om tittarna inte ska tappa intresset? Louise spår att dokusåpans framtid ligger i de existentiella frågorna.
Programledare: Louise Epstein
Bisittare: Karsten Thurfjell
Producent: Fabian Asserbäck -
Genom ett sammanträffande av kosmiska mått hittades Skansens förrymda avelsuggla Percy i förmiddags av Mikael Uggla, handläggare på Lidingö stad.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Vi har med oss ugglefantasten och handläggaren på Lidingö stad, Mikael Uggla, som själv får resonera om vad det säger om hans relation till ugglor att just han hittade Percy.
Sedan har vi med oss kostymören Bente Rolandsdotter. Hon har gjort en naken fat suit eller tjockisdräkt till operasångerskan Katharina Karnéus som hon använder sin roll i Hoffmanns äventyr på Göteborgsoperan. Men är det kroppspositivism eller sexism?
Och så pratar vi om förra årets rekordfå motioner i riksdagen. Varför vill ingen skriva motioner längre? Och vilka var de konstigaste förra året? Ekots politikreporter Lova Olsson berättar mer.
Programledare: Thomas Nordegren
Bisittare: Karsten Thurfjell
Producent: Fabian Asserbäck -
Flera ufo-undersökning pågår i USA, bland annat om flygsäkerhet. Görs något liknande i Europa? Storuman framhålls som förebild av WHO-när det gäller vård i glesbygd - men vad är det de gör så bra?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Ufon i Europa
Amerikanska piloter har regelbundet rapporterat att de observerat flygande föremål som de inte vet vad det är. Just nu pågår det parallella ufo-utredningar i USA, en drivs av den amerikanska rymdmyndigheten Nasa, och annan av Pentagon. Vad handlar det här om? Vad är det piloterna säger att de har sett? Och hur kommer det sig att den europeiska rymdmyndigheten ESA inte startat någon egen ufo-utredning? Det frågorna ställer vi till Clas Svahn, DN-journalist och vice ordförande UFO-Sverige, och Eric Stempels, astronom vid Uppsala universitet.
Världsberömd glesbygdsvård
Det är inte helt enkelt att få vården i glesbygd att fungera, bland annat eftersom avstånden är så stora. Därför blev det rubriker när WHO utnämnde primärvården i Storumans kommun till ett föredöme för hela världen. Vilken är den största skillnaden mellan Storumans sjukstuga och en vårdcentral i en storstad? Och vad finns det för genvägar att ta till när patienter är utspridda över stora områden? Idag pratar vi med läkaren som var med om att utforma vårdmodellen, Peter Berggren, distriktsläkare på Storumans sjukstuga i Västerbotten.
Direkt från Börje Salmings gata
Och så får vi en rapport från Matojärvigatan i Kiruna, där Börje Salming växte upp. Gatan ska byta namn till Börje Salmings gata efter ett beslut i kommunfullmäktige. Men hur ser den ut?
Dessutom: Sparsamhetens dygd, kungligt studiebesök och bästa brittpopen. Samt lite hundstatistik.
Programledare: Louise Epstein
Bisittare: Thomas Nordegren
Producent: Fabian Asserbäck -
Om vänsterns problem att uttala överklassord som yacht, politikernas tävling i vem som träffat flest poliser efter helgens kravaller och hur går det för liberalernas nya Johan Pehrson?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Efter helgens kravaller har frågan om lag och ordning återigen hamnat i fokus. Katherine noterar en ny typ av positionering – vem av politikerna har pratat med flest poliser.
Det rör på sig i Natofrågan och i veckan bestämde Aftonbladets röda ledarsida att byta fot – ett nej blev ett ja.
Johan Pehrson har tagit över som partiledare för Liberalerna och måste bli känd snabbt eftersom det bara är månader kvar till valet. Lova har följt Johans första veckor på den nya posten.
Hur uttalas lyxyacht? Moa har snappat upp fenomenet med vänsterpersoner som har svårt att uttala lyxigt kodade ord. T.ex. hade både Mikael Damberg(s) och Ulla Andersson(v) svårt att uttala ordet lyxyacht och Moa funderar över varför det kan vara så. David utmanar Katherine att ta efter Damberg och lansera hans uttal i Studio Ett.
Veckans lyssnarfråga handlar om surrogatmödraskap. Centerpartiets Annie Lööf har öppnat för altruistiskt värdmoderskap och lyssnaren Tilde undrar hur andra partier ställer sig i den här frågan.
David Druid och Katherine Zimmerman i politisk talkshow.
I den nya podden möter du David Druid och Katherine Zimmerman som tidigare var kolleger i Morgonpasset i P3. Talkshowen är deras återförening. I podden hör vi också Ekots politiska reporter Lova Olsson och satirikern Moa Wallin från Tankesmedjan i P3.
Producent: Fabian Asserbäck
-
Om vänsterns problem att uttala överklassord som yacht, politikernas tävling i vem som träffat flest poliser efter helgens kravaller och hur går det för liberalernas nya Johan Pehrson? Efter helgens kravaller har frågan om lag och ordning återigen hamnat i fokus. Katherine noterar en ny typ av positionering vem av politikerna har pratat med flest poliser.Det rör på sig i Natofrågan och i veckan bestämde Aftonbladets röda ledarsida att byta fot ett nej blev ett ja.Johan Pehrson har tagit över som partiledare för Liberalerna och måste bli känd snabbt eftersom det bara är månader kvar till valet. Lova har följt Johans första veckor på den nya posten.Hur uttalas lyxyacht? Moa har snappat upp fenomenet med vänsterpersoner som har svårt att uttala lyxigt kodade ord. T.ex. hade både Mikael Damberg(s) och Ulla Andersson(v) svårt att uttala ordet lyxyacht och Moa funderar över varför det kan vara så. David utmanar Katherine att ta efter Damberg och lansera hans uttal i Studio Ett.Veckans lyssnarfråga handlar om surrogatmödraskap. Centerpartiets Annie Lööf har öppnat för altruistiskt värdmoderskap och lyssnaren Tilde undrar hur andra partier ställer sig i den här frågan.David Druid och Katherine Zimmerman i politisk talkshow.I den nya podden möter du David Druid och Katherine Zimmerman som tidigare var kolleger i Morgonpasset i P3. Talkshowen är deras återförening. I podden hör vi också Ekots politiska reporter Lova Olsson och satirikern Moa Wallin från Tankesmedjan i P3.Producent: Fabian Asserbäck
-
Sommarpratet om hur Blondinbella föddes, om ADHD diagnosen och om att lämna Sverige för USA.
Alla Sommarprat finns att lyssna på i Sveriges Radio Play.
När Isabella Löwengrip flyttar hemifrån, 14 år gammal, föds "Blondinbella" och erövrar bloggvärlden. I andra ring på gymnasiet har hon redan en assistent för att manövrera skolan och möten om sitt e-handelsbolag och egna klädmärke.
Isabella Löwengrip sommarpratar om sin ADHD diagnos, problemen med sociala koder och tillägnar sitt sommarprat de som drömmer stort.
- Till alla er därute vill jag bara säga att se till att hålla din glöd inombords levande. Gör det du behöver göra för att behålla det där pirret som är svårt att sätta fingret på.
Om Isabella LöwengripEntreprenör och influencer.
Född i Järfälla, bosatt på Lidingö.
Debuterar som sommarpratare 2019, 28 år gammal.
Producent: Fabian Asserbäck
Vill du få poddar, nyheter och direktsänd radio på ett ställe, ladda ner appen Sveriges Radio Play via: https://sverigesradio.se/artikel/sveriges-radio-play.