Emilia Lindholm Podcasts
-
Byrådet avslutar säsongen med en tillbakablick på sommaren som gått. Och så träffar vi Petter Bergström, som blivit något av en spindel i nätet för självhushållarrörelsen och odlingsintresserade.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Medverkande:
Sara Bäckmo, Alva Herdevall, Petter Bergström, Emilia Lindholm, Jennifer Erlandsson. Cilla Heurlin, Lotten Ivanoff, Curre Lindström, Amanda Bergman och Petter Winnberg. -
Ödehus har blivit heta som aldrig förr. Mäklare säljer objekt som för bara några år sedan varit osäljbara, kommuner inventerar sina ödehusbestånd och det talas om att gamla ruckel kan vara landsbygdernas räddning. Vad är det som händer?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
När den stora landsbygdsmässan ”Landsbygdsriksdagen” gick av stapeln i Jönköping i maj och samlade engagerade och kunniga på området så var ödehus ett av de teman som ofta dök upp i diskussioner och seminarier – som en resurs, en nyckel och en möjlighet. För om nu avfolkningstrenden för de svenska landsbygderna på många ställen stannat av och på sina håll till och med vänt, så behöver människor någonstans att bo. Men att ta över ett ödehus, är det verkligen en lösning för alla?
För Emilia Lindholm var ödehus inte bara ett alternativ som dök upp i jakten på bostad, hon letade aktivt efter ett sånt. Och efter en lång och kreativ jakt hittade hon och hennes sambo till sist ett i Näraby i Halland. Tre år har nu gått sedan de tog över huset och trots att de fortfarande inte kunnat flytta in utan bor i en van utanför på gården så känns beslutet att ta över gården rätt.
När Olle Roos flyttade tillbaka till sin barndomsby Djupa utanför Bollnäs och slogs av hur många hus som stod öde längs Hälsinglands vägar så skrev han ett brev till kommunen. Ett medborgarförslag som nu, efter många turer, verkar ha lett någonstans.
Att ödehusen skulle leda honom dit de gjorde trodde inte Robert Danielsson när han startade gruppen ”Jag räddade ett ödehus” 2016, även om han såg en potential i de gamla bortglömda rucklen och hoppades på en förändring. Men gruppen blev snabbt populär och samlar idag över 30 000 medlemmar. Och den har inte bara lett till att han blivit något av en frontfigur för ”ödehusrörelsen” utan också bidragit till att han ifjol utsågs till ”Årets landsbygdsutvecklare” av Hela Sverige ska leva. Och lett honom in i ett nytt projekt – ”Landsbygdsdröm”. Tillsammans med Jennifer Erlandsson berättar han om vad de håller på med. Och vilken roll ödehusen spelar för dem och för att få hela Sverige att leva.