Elizabeth Podcasts
-
Engelska drottningen Mary fängslade sin egen halvsyster Elizabeth1544. När Elizabeth fruktade för sitt liv fick hon oväntad hjälp av en astrolog.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Astrologen förutsåg att den fängslade, mot alla odds, skulle själv snart bli drottning. En förutsägelse som kom att stämma överens med verkligheten. Intervjuperson: Docent Martin Gansten, forskar på astrologihistoria vid Lunds universitet.
Stjärntecken: Jungfrun
-
Utrikeskrönikan 7 december 2022
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
London, onsdag.
Landets gator är nu pyntade med kulor, färg och ljus.
På marknaderna säljs glögg, christmas pudding och granar till varje hus.Såhär i jultider får ni en krönika på rim, det ska nog gå – men jag ber på förhand om ursäkt för ett nödrim eller två.
För att ha koll på allt som händer här i landet i december har vi bytt ut julkalendern mot en brittisk strejk-kalender.
Efter varje dags lucköppning vi vet, vilka som just denna dag tänker ställa in sin verksamhet.
Tågpersonal har strejkat i månader och kräver högre lön, fler och fler fack har nu anslutit sig till den kön.Vi får väl se vad tomten i år väljer för fordon när klapparna ska delas ut.
Brevbärare strejkar också, så posten har försenats efter fackets beslut.Ambulanspersonal och sjuksköterskor har också sagt nej till föreslagna löneavtal.
Efter besparingar och pandemi har sjukvården gått på knäna i åratal.Fack och arbetsgivare sätter nu hårt mot hårt.
En kall vinter råder, där många har det svårt.När mycket av pengarna äts upp av en rekordhög inflation, finns knappt nåt över till klappar, kalkon eller annan jultradition.
Om ens räkningarna för el och gas gått att betala - konsekvenserna för hushåll runtom i landet är kolossala.
Hos många familjer råder ingen julefrid.
Befinner vi oss i Charles Dickens "En Julsaga" i modern tid?
När föräldrar sitter med tomma fat för att barnen ska kunna få mat.Andra berättar hur de inte har råd att slå på värmen hemma.
Alla får samlas under filtar i ett rum – även om man bor i en femma.Jag inser att det är en deppig bild jag målar opp, men det finns ljusglimtar i mörkret – sånt som ger hopp.
Som bagaren som öppnat sina dörrar för de som behöver värma sig – en eldsjäl.
Butiker som ger rabatter, hjälporganisationer, grannar som vill varandra väl.Ett minst sagt omvälvande år går mot sitt slut: två premiärministrar, Johnson och Truss, har sparkats ut.
Efterträdaren Rishi Sunaks premiärministerskap börjar nu ta form, frågan är om han kan rida ut denna politiska och ekonomiska storm.
Mitt i all turbulens somnade drottning Elizabeth in på slottet i Skottland.
En konstant i det brittiska samhället försvann – nu klipptes historiska band.För första gången på sjuttio år är monarken en kung.
Charles den tredje tillträdde på tronen, 73 år ung.Med öppna strider mellan prinsarna: Harry och Meghan mot William och Kate,
så verkar stämningen inom kungafamiljen inte vara great.När nu släkt och vänner ska samlas runt bordet och fira jultraditioner,
är det kanske skönt att veta att även kungahuset har stela familjerelationer.Jag sätter i alla fall mitt hopp till 2023 när vi snart vänder blad.
God jul, önskar Stephanie Zakrisson från Storbritanniens huvudstad.Stephanie Zakrisson, London
[email protected] -
Ännu en kunglighet startar ett nytt liv på andra sidan Atlanten. Vi berättar allt om prinsen som hamnade i onåd hos kungafamiljen. Dessutom pratar vi om drottning Elizabeths okända diagnos och så tar vi upp den infekterade konflikten kring Harry och Meghans tv-dokumentär. Kommer de att bli de nya Kardashians?
Med: Jenny Alexandersson och Sara Ericsson.
Kontakt: [email protected]
-
Inte royalist MEN, vad hände med Queen Elizabeths corgis efter hennes bortgång? Hundrasen har ju i år och dar varit tätt sammankopplad med drottningen och vi dyker in i varför, hur många corgis har hon egentligen ägt, om att hyra corgis i en app och såklart, vad som hänt de två hundarna hon hade vid sin bortgång. Djupa frågor i veckans avsnitt. Varmt välkomna!
-
Gårdagens VM-resultat, Jude Bellinghams jätteinsats, "One love"-bindeln och lagen som viker sig för Fifas hot - dessutom utser vi mästerskapets bästa och sämsta matchtröjor tillsammans med Ebba Kleberg von Sydow.(0:00) Intro(06:55) England–Iran(30:05) Ebba Kleberg von Sydow om drottning Elizabeth och VM-tröjorna(41:10) Anders Limpar och Brasilien(43:46) Fredrik Wikingssons ilska(01:02:46) Dagens VM-tablå(01:10:33) Myggans speltips(01:17:10) Olle Palmlöf gästar studion
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Det har varit skakigt i de europeiska kungahusen under hösten. Drottning Elizabeth gick ur tiden och lämnade över till Kung Charles - men kan han axla manteln och trygga monarkins ställning? I Danmark har drottningen förändrat titlarna för sina barnbarn och i Norge så har prinsessan Märtha Louise tvingats avsäga sina kungliga uppdrag efter att hennes roll ifrågasatts.
Finns det en framtid för världens monarkier? Vad behöver de göra för att fortsätta vara relevanta?
Gäst: Sara Ericsson, hovexpert i podden Kungligt.
Programledare: Jenny Ågren.
Kontakt: [email protected]
-
Varför väljer en nyckelperson inom säkerhetspolisen och försvaret att bli spion och förråda sitt land? Är det tunneln till Kleopatras grav som hittats i Egypten? Dessutom: Vi minns Sven-Bertil Taube.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Två bröder med svenskt medborgarskap men iranska rötter sitter häktade, åtalade för spioneri. Den ene av dem har arbetat på en superhemlig avdelning inom SÄPO, och misstänks ha tagit emot miljonbelopp från den ryska säkerhetstjänsten. Det handlar om en av Sveriges största spionhärvorna någonsin, och bröderna kan ha förorsakat det svenska försvaret lika stor skada som spionerna Wennerström och Bergling.
Men vad är det som gör höga svenska underrättelsetjänstemän till mullvadar, spioner och landsförrädare? Och hur vanligt är det med syskonspioner? Det frågar vi Tony Ingesson, lektor i underrättelseanalys, som forskar och undervisar om spioneri och kontraspionage.
Kungen Charles fyller 74 år, och firar i stillhet sin första födelsedag som regent. Samtidigt följer världen en femte säsong av teveserien The Crown. Thomas konsumerar den två avsnitt i taget, och i veckan såg han det efterlängtade avsnittet där prins Charles önskar att han vore Camilla Parker Bowles tampong. Kommer serien att prägla synen på det brittiska kungahuset för all framtid? Och hur bra är Imelda Staunton som den nya drottning Elizabeth?
Var ligger den egyptiska drottningen Kleopatra begravd? Kanske tillsammans med sin sista kärlek, den romerske fältherren Marcus Antonius, men hittills har ingen hittat själva graven. Nu har arkeologer upptäckt en tunnel som skulle kunna leda till gravplatsen. Maria Nilsson, docent och antikforskare vid Lunds universitet, som arbetar med utgrävningar i Egypten, berättar allt om fyndet.
Sven-Bertil Taube, som gick bort i helgen, var gäst i Nordegren & Epstein flera gånger. Vi lyssnar till en intervju från 2014, och den irländska folkvisan 'Ett sista glas', som han sjöng för oss sista gången han kom på besök till vår studio.
Programledare: Thomas Nordegren
Bisittare: Louise Epstein
Producent: Amanda Rydman -
Vi pratar om Kalle Dussins relation med Pompe, och Drottning Elizabeths älskade corgies. Och så undrar vi om det någonsin mer blir lugn och ro på jobbet. Dessutom: Liz Truss avgång och julkaoset på SJ.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Drottningens död försatte många britter i sorg, och efter begravningen ökade intresset för hennes favorithundras: Welsh corgi pembroke. Var drottning Elizabeth en förebild när det gäller skötseln av den här hundrasen? Besked om det får vi från Eva Granlund, som har ägt och fött upp pembrokes i 40 år.
Vi diskuterar också vilken roll hunden spelat för kungligheter genom tiderna. Vilka skillnader och likheter finns när det gäller hur Karl XII uppfattade sina hundar, och då främst dem han gav namnet Pompe, och hur drottning Elizabeth såg på sina corgies? Det frågar vi Ann Grönhammar, kulturhistoriker och tidigare intendent på Livrustkammaren.
På senare år har den aktivitetsbaserade arbetsplatsen blivit allt mer populär bland svenska arbetsgivare. Idag ställer vi frågan om kontor med egna rum är helt uträknade, eller om de kommer att få en revansch i en tid när många sjukskrivs för stress. Maral Babapour Chafi, forskare vid Institutet för stressmedicin, och Chalmers, ger sin syn på saken.
SJ släpper inte julbiljetterna förrän i november, och vi oroar oss för att julen inte riktigt blir som förr... Bakgrunden är att Trafikverket försöker digitalisera sin planering, men hur ser framtiden ut?
Och hur ska vi lösa den stora efterfrågan på poliser, tulltjänstemän, militärer och kriminalvårdare? Louise har en idé. Det kanske är dags att svenska skolor börjar skicka praoelever till de här myndigheterna i stor skala?
Programledare: Louise Epstein
Bisittare: Thomas Nordegren
Producent: Ulrika Lindqvist -
Elizabeths vittnesmål fortsätter. Och nu handlar det om hennes privatliv, in i minsta detalj. Från vittnesbåset släpper Elizabeth den ena chockerande vittnesmålet efter det andra.
Become a member at https://plus.acast.com/s/uppgangochfall.
-
Ralph Vaughan Williams var en kontrasternas man. Han tackade nej till att bli adlad, men skrev en hymn till drottning Elizabeths kröning. Och trots att han hatade krig anmälde han sig som krigsfrivillig.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
I oktober 2022 är det 150 år sedan den brittiske kompositören Ralph Vaughan Williams föddes. I dag är han främst förknippad med sitt pastorala sound. Men många av hans verk har ingenting med den idylliska engelska landsbygden att göra. Musiken är snarare präglad av krig, då komponerandet blev ett sätt för Vaughan Williams att bearbeta sina upplevelser från fronten vid första världskriget.
Vaughan Williams liv var överhuvudtaget fullt av kontraster. Han var uttalad ateist, men fick uppdraget att sammanställa den engelska koralboken – som blev en bästsäljare. Han kom från en bemedlad upper-middle class-familj, men var medlem av Labourpartiet. Han växte upp på landsbygden och älskade naturen, men föredrog att bo i London.
Vem var egentligen denne man, full av motsättningar och kontraster?
I programmet medverkar dirigenterna Martyn Brabbins och John Storgårds, författaren och radioprogramledaren Andrew Green. Vi besöker Ralph Vaughan Williams barndomshem i grevskapet Surrey och köar med ståplatspubliken in till Royal Albert Hall.
En dokumentär från 2022 av Albert Ehrnrooth.
-
Det är bara detaljer som har hindrat oss från att få en ny regering idag enligt Ulf Kristersson. Men i detaljerna gömmer sig djävulen, heter det ju...
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Moderaternas partiledare Ulf Kristersson har begärt två dagar extra för att förhandla färdigt om regeringsbildningen. "Vi är i mål, det är bara detaljer kvar", säger Kristersson. Om han kommer överens med Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna och Liberalerna inom 48 timmar så kan Ulf Kristersson bli Sveriges nye statsminister i början av nästa vecka. Men vad är det för detaljer som ställer till det?
Vi tar också ta upp ett annat val där utgången är oviss, nämligen valet till den amerikanska senaten. Delstaten Georgia kan fälla avgörandet, och där kämpar två pastorer en jämn kamp om senatorsplatsen. Nu har det uppdagats att den republikanska kandidaten, som kampanjar för ett totalt abortförbud, själv uppmanat sin flickvän att göra abort, och dessutom betalat för ingreppet. Kan detta förskjuta majoriteten i senaten i Washington? Och varför är abortfrågan så viktig i amerikansk politik? Det frågar vi filosofen och författare Roland Poirier Martinsson.
Det ska också handla om vad som hände med alkolåsen på personbilar. Många ville ju att de skulle bli obligatoriska, men vad har hänt? Karin Svensson Smith (MP) är före detta riksdagsledamot och utredare för alkolåsutredningen. Hon gästar programmet och berättar om turerna kring alkolåsen.
-Jag kände verkligen att det här är rätt, säger Karin Svensson Smith. Det ska inte gå att starta fordonet när man är berusad.
I USA ökar antalet döda i trafiken på grund av alkoholpåverkade förare, och nu vill amerikanska trafiksäkerhetsverket införa obligatoriskt alkolås på alla nytillverkade bilar. Ska det vara så omöjligt att hålla sig nykter bakom ratten? Och finns det ingen annan teknik som skulle kunna göra samma nytta? Lars Olov Sjöström, trafiksäkerhetschef på Motorförarnas helnykterhetsförbund, ger sina synpunkter.
- Hade vi alkolås i alla bilar, då skulle en fjärdedel av dödsolyckorna försvinna på en gång, säger han.
Och så ska vi prata om kung Charles III kröning. Datumet är spikat, och det spekuleras i om den kommer att bli lite kortare och mindre svulstig än drottning Elizabeths kröning, som han genomled som barn 1953. Men vilka av alla krångliga ceremonier är det i så fall som ska bort?
Programledare: Thomas Nordegren
Bisittare: Louise Epstein
Producent: Ulrika Lindqvist -
Det har blivit dags för Elizabeth Holmes själv att tala. Inför en fullsatt rättegångssal tar hon plats i vittnesbåset. Hon kommer att grillas. Juryn måste få svar - var hon som försvaret påstår, oskyldigt omedveten om vad som pågick på Theranos eller förde hon högst avsiktligt kunder och investerare bakom ljuset?
Become a member at https://plus.acast.com/s/uppgangochfall.
-
När drottning Elizabeth II tillträdde tronen 1952 var Winston Churchill premiärminister, viktiga varor ransonerades fortfarande i Storbritannien och nedmonteringen av det brittiska imperiet var i full gång.
Monarkin åtnjöt stor respekt i Storbritannien och inom samväldet. Och trots alla skandaler drottningens barn varit inblandade i under decennierna har respekten och vördnaden för Elizabeth II varit fortsatt stark. Hennes lite ålderdomliga pliktkänsla och strama yttre har varit konstanten i ett brittiskt samhälle som ändrats i grunden.
I detta avsnitt av Historia Nu samtalar programledaren Urban Lindstedt med professor Dick Harrison, professor i historia vid Lunds universitet, om den långlivade drottning Elizabeth II:s liv, hennes roll i ett sönderfallande brittiskt imperium och hennes förmåga att hålla samman ett Storbritannien på nedgång.
Drottning Elizabeth föddes den 21 april 1926 och avled den 8 september 2022, 96 år gammal. Hon var bara 25 år när hon den 6 februari 1952 tillträde tronen som regent över 32 stater. Den unga drottningen möttes av stor välvilja, men under hennes sjuttio år på tronen skulle skandalerna kring hennes familj minska respekten för monarkin, även om drottningen behöll sin popularitet.
Hennes första premiärminister var den åldrande Winston Churchill och hon kom att arbeta tillsammans med sammanlagt 16 premiärministrar under hennes 70 år som drottning. Hennes regim präglades av flera utmaningar. Behovet att upprätthålla monarkins popularitet när nation efter nation lämnade det brittiska samväldet och att försöka hålla kungahuset fri från skandaler och press har flera gånger satt drottningen på prov.
Genom sin utstrålande pliktkänsla och värdighet förblev hon en oerhört populär monark som efter sin död lämnat hela sitt samvälde i sorg. Hennes död blir en påminnelse om monarkin som sammansvetsande symbol och Samväldets sårbarhet.
Lyssna också på Kungamakten från forntid till nutid.
Musik: God Save The King av PacioLeon, Wikimedia Commons: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:God-Save-The-King.oga
Klippning: Emanuel Lehtonen
Research: Aron Schuurman
Vill du stödja podden och samtidigt höra ännu mer av Historia Nu? Gå med i vårt gille genom att klicka här: https://plus.acast.com/s/historianu-med-urban-lindstedt.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
För att få in kapital vände sig Elizabeth till familjeägda företag och investerare inom andra branscher än biotech - hon var framgångsrik och drog in hundratals miljoner dollar i kapital. I rätten avslöjas nu de skrupelfria metoder som gjorde det möjligt.
Become a member at https://plus.acast.com/s/uppgangochfall.
- Visa fler