Elin Johansson Podcasts
-
Vi har tidigare lärt oss att en transformator är en viktig investering med en livslängd på minst 30 år, och vi har också lärt oss att det finns betydligt äldre transformatorer i vårt svenska elnät. Så vad är det egentligen som gör att den kostsamma investeringen får en mycket längre livslängd? Ett av svaren är så klart service och underhåll och i det här avsnittet ska vi därför få lära oss mer om transformatorservice av Elin Johansson på Hitachi Energy. Gästar oss gör även Tomas Jakobsson från Mälarenergi som berättar om hur de på ett framgångsrikt sätt arbetar med service och underhåll. Missa inte det!
-
Augustpriset har gått av stapeln och vi gratulerar:
Eufori. En roman om Sylvia Plath, Elin Cullhed, Wahlström & Widstrand,
Dolda gudar. En bok om allt som inte går förlorat i en översättning, Nils Håkanson, Nirstedt/litteratur,
Nattkorpen, Johan Rundberg, Natur & Kultur!
Littpodden är lite sen på kakan men vi skickar ändå ut ett avsnitt tillägnat vilka av alla de nominerade som vi hejade lite extra på.
Utöver det bjuder vi på lite Strindberg-rants och saftig info kring vad Augustpriset är.
Vad är det för resa Emma ska på? Varför tycker Elin det är så kul?
Böckerna som nämns i avsnittet är:
När vi var samer, Mats Jonsson, Galago
Mitt i livet återtar Mats Jonsson sin glömda släkthistoria i serieromanens form. Med stilsäker tecknarhand vävs skogssamernas glömda och undanträngda historia samman med den självbiografiska jakten på författarens egen identitet. När vi var samer är expressiv och personlig folkbildning där torra fakta får liv i kraftfull dialog med det grafiska uttrycket.
Eufori. En roman om Sylvia Plath, Elin Cullhed, Wahlström & Widstrand
I sin litterära fantasi låter Elin Cullhed läsaren komma den skapande, levande människan Sylvia Plath alldeles nära. På livsbejakande och rasande prosa skildras hur ett poetiskt geni brottas med en hemmafrutillvaro där drömmar och desperation föder varandra. Med Eufori tar en författarikon plats i vår tid – i textens bultande hjärta får läsaren också syn på sig själv.
Dante – den förste författaren, Anders Cullhed, Natur & Kultur
Lagom till 700-årsjubileet av Dante Alighieris bortgång har Anders Cullhed levererat en lika vitter som koncis framställning av den världsberömde poetens liv och den värld han levde i. Mot bakgrund av de sociala, politiska och religiösa omständigheterna i högmedeltidens Italien, och i respektfull dialog med aktuell forskning, introduceras läsaren inte bara till (den gudomliga) Komedin utan också till florentinarens övriga verk och förehavanden – som autodidakt, folkspråksförespråkare, kommunalpolitiker och slutligen landsflykting – liksom till hur synen på författaren Dante har förändrats över tid. En smakfullt illustrerad biografi med potential att bli ett standardverk.
Himlabrand, Moa Backe Åstot, Rabén & Sjögren
I Moa Backe Åstots ungdomsroman Himlabrand konfronteras sextonåriga samen Ánte med både historiskt och mer närliggande förtryck. Måste han offra en stor del av sig själv, lämna renskötseln och bli "trottoarsame"? Berättelsens epicentrum är en berörande, sinnligt framskriven inre slitning kring hur kärlek killar emellan är möjlig. Förälskelsens toppar och dalar smälter samman med en levande naturskildring, där kyla och snö möter pulserande, dröjande het förälskelse. Spår av unken rasbiologi och förtryck sopas undan av en varm gemenskap inom och mellan generationer.
Övriga nominerade som nämns är även:
Ett rum till Lisen, Elin Johansson, Ellen Svedjeland & Emma AdBåge, Rabén & Sjögren
Om du möter en björn, Malin Kivelä, Martin Glaz Serup & Linda Bondestam, Förlaget
Nattkorpen, Johan Rundberg, Natur & Kultur
Min mamma är snabbare än din!, Emma Virke & Joanna Hellgren, Lilla Piratförlaget
(referens: https://www.augustpriset.se/augustpriset-genom-aren/nominerade-2021)
Häng på när Littpodden försöker bena ut detta prestigefyllda pris!
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Förra helgen sköts en 14-åring och 2020 mördades 16-årige "Bisrat" av en jämnårig kille. P3 Krim tittar närmare på vapenvåldet bland unga i Eskilstuna och gängkriminalitet som kryper ner i åldrarna.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Den 17 september 2020 hänger 16-årige "Bisrat" utomhus med några vänner då en annan kille plötsligt närmar sig, ropar hans namn och höjer ett vapen. Han träffas av flera skott och avlider.
Det ska visa sig att både "Bisrat" och "Pascal" varit föremål för flera riktade sociala insatser. Trots det slutade allt i mord. Vad var det som gick fel och vad ligger bakom det grova våldet mellan unga i Eskilstuna?
* Bisrat, Pascal och Adam heter egentligen nånting annat.
Programledare:
Evalisa Wallin
Viktor Ahldén
Medverkande:
Elin Johansson, kommunpolis Eskilstuna
Hendren Salih, fritidsledare i Nyfors
"Adam", Bisrats vän
Thomas Bergqvist, brottsförebyggande handläggare polisen Eskilstuna
Christer Sjöqvist, lokalpolisområdeschef för lopo Eskilstuna
Cecilia Palm, samordnare Trygga unga
Lena Söderqvist Määttä, områdeschef på socialförvaltningen i Eskilstuna
Producent: Viktor Papini
Reporter: Karin Isaksson
Ljudtekniker: Johan Hörnqvist
Kontakt: [email protected]
Tipstelefon & Signal: 0734-61 29 15
-
I detta läslovspecial träffar Lotta Davidson-Bask och Klara Önnerfält barnbiblioproffset och tillika Litteralundprogramrådsprofilen Elin Halin. Vi pratar om några godbitar ur höstens utgivning: Augustnominerade "Ett rum för Lisen" av Elin Johansson mfl och "Furan" av Lisen Adbåge samt "Kungens grav" av Elisabeth Östnäs och "Tankeläsarna" av Kerstin Lundberg Hahn. Vi lär oss om vikingatiden och hittar oväntade paralleller till "Lilla huset på prärien".