Eid al-Adha Podcasts
-
Andlig spis är ämnet när vi lagar muslimsk mat denna tredje dagen av Eid Al-Adha, Offerfesten.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
I det stora arbetsköket i Rosengård, Malmö, möter vi Zeina och Fatme från Libanon och Mona och Layla från Irak som berättar om mat, minnen och denna muslimska så viktiga fest.
Eid Al-Adha, Offerfesten avslutar den den traditionella vallfärden en månad efter Ramadan och Eid al-fitr. Dessa är de två stora muslimska högtiderna under året. Vallfärden och Offerfesten bygger på bibelns berättelse om Ibrahim, man sägs vandra i hans spår och man slaktar ett lamm, som ett offer istället för det av sonen. Köttet ska gärna delas till de som inte har.
I Koranen finns mycket skrivet om mat, ätande och bordskick.Om du fyller din mage bedövas tanken, vishetens röst förstummas, och lemmarna förmår inte utföra lydnadshandlingar.
Man ska inte frossa, inte lämna rester eller kasta mat, inte kasta i sig maten är fler vardagsregler ur Koranen som diskuteras i programmet.
Kvinnokooperativet Yalla-trappan I Rosengård, Malmö, är ett arbetsintegrerande socialt företag som drivs av en ideell förening på Rosengård i Malmö. Yalla Trappans målsättning är att skapa arbetstillfällen och ökad ekonomisk självständighet för utlandsfödda kvinnor som står långt ifrån arbetsmarknaden genom arbetslivsintroduktion i bland annat resataurang och catering från det egna köket.
MusikAllahu Akbar med Ildar Sati
MedverkandeFatme Ibrahim
Mona Mahdi
Layla Al Helfi
Zeina DoulaniProducent Neta Norrmo
Ljudmix Martin Engborg
Produktionsbolaget Munck
för Sveriges Radio Göteborg
[email protected]