Dnipro Podcasts

  • Här finns Sveriges Radios korrespondenters krönikor i P1 Morgon samlade som podd.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Stockholm, måndag.

    Som en liten miniatyrfigur, med ögon lysande av skräck syntes hon sittandes på huk mitt i infernot av betongblock, kullvräkta väggar, utblåsta fönster och bakom henne det enda som var helt, ett vitt badkar. Högst upp på resterna av sin lägenheten på sjunde våningen i ett vanligt nioplans hyreshus i Dnipro, balanserade hon.

    Till vänster om Anastasia – en gapade gigantisk avgrund, där två trappuppgångar av niovåningshuset fullständigt pulveriserats av den ryska KH 22-roboten.

    En raketformad projektil, som byggs för att slå ut fartyg till havs och avfyras från bombplan.

    Den har redan använts flera gånger mot vanliga civila. I semesterbyn Serhivka, sju mil från Odessa, då dödades minst 21 människor i sina lägenheter. I ett shoppingcentrum i Krementjuk minst lika många och så nu i Dnipro där antalet döda kan bli så många som 70. 30-talet döda har hittats, men fortfarande saknas mellan 30 och 40 personer. På sjukhus finns över 70 skadade, många av dem svårt skadade, flera är barn.

    Bilderna från nedslagsplatsen är ofattbart grymma. Vem kan med vett och vilja skjuta sönder hus där barn sover i sina sängar och föräldrarna just satt på kaffet. Inte ens om de hörde flyglarmet hade de en chans att ta sig ned i skydd från de högsta våningarna.

    Framför rasmassorna en kvinna, som förtvivlat skriker: ni ryssar, som vi alltid behandlat väl, som varit vänner och släktingar, men varför har ni tagit min son ifrån mig, ropar hon ut i tomma intet.

    Hon förbannar alla ryssar och lovar dem sju svåra år.

    Staden Dnipro har haft mycket ryska relationer, jag har själv träffat många i Moskva, som har släktingar i Dnipro. I Dnipro talas ofta ryska och många där har haft kontakter i Ryssland.

    Det har den ryska krigsterrorn effektivt satt punkt för.

    I rysk propaganda-tv i går kväll lät alla som blodtörstiga barbarer, när de jublar över de döda i Dnipro och önskar samma totala utplåning av Kiev, Charkiv och andra städer i Ukraina.

    Detta är terrorn som talar – det finns inget annat ord – just nu.

    Men 24-åriga Anastasia överlevde. En brandman lyckades resa en hög stege och få ned henne från toppen av rashögen. Hon blir en glimt av hopp, precis som den lilla katt, som syntes räddas när den satt fastklamrad på en avsats på en halv fasad.

    Ljuspunkter som är nödvändiga för att orka fortsätta leva när den en gång gode grannen förvandlats till en blodtörstigare version än den ökände ryske Ivan den förskräcklige.

    Maria Persson Löfgren, Rysslandskorrespondent

  • I Godmorgon världen dessutom krönika av Ulrika Knutson och kåseri av Helena von Zweigbergk, satir med Public Service och Panelen.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Cherson är befriat

    Människor dansade på gatan och den ukrainska flaggan vajar i Cherson. Ryska armén har dragit sig tillbaka över floden Dnipro, under kaotiska former har det rapporterats. I Ryssland är stämningen deppig och människor är rädda. Samtal med korrespondent Maria Persson Löfgren som precis varit i Moskva och TV4s korrespondent Jona Källgren, som befinner sig på plats i Cherson, om vad denna befrielse betyder för den vidare utvecklingen.

    Spioner mitt ibland oss

    Två bröder har åtalats för grovt spioneri. Under mer än tio år har den ena av de jobbat på olika svenska myndigheter, däribland Säpo. Det kan vara en av Sveriges största spionskandaler som är på väg att rullas upp. Hur vanligt är det med spioneri av dessa mått? Samtal med Michael Jonsson, forskningsledare på FOI, som har europeisk institutionell spioneri som specialitet.

    Alexandria på väg att gå under

    Klimattoppmötet COP 27 pågår i egyptiska Sharm el Sheik. Den egyptiska kuststaden Alexandria är ett prominent exempel för hur klimatförändringarna kan drabba en modern storstad. Vi hör också Ekot klimatreporter Annika Digréus på plats i Egypten.

    Timme 1:

    Cherson befriat

    Det moderna beredskapslagret

    Spioner, spioner

    Sången som samlar protesterna i Iran

    Krönika av Ulrika Knutson

    Panelen med Helle Klein, Susanna Popova och Patrik Kronqvist

    Timme 2:

    Ekots USA-kommentator Ginna Lindberg om konsekvenserna av mellanårsvalet

    Kultur som glädjespridare i Baltimore

    Satir med Public Service

    Ekots klimatreporter Annika Digréus om vad som händer på COP 27 till veckan

    Alexandria går under

    Sven-Bertil Taubes sista projekt

    Kåseri av Helena von Zweigbergk

     

    Producent: Luise Steinberger, Nina Benner och Katarina von Arndt

    Programledare: Katarina von Arndt

    Tekniker: Joakim Persson

     

  • Sveriges Radios veckomagasin om veckan som gått och veckan som kommer med reportage, intervjuer, kommentarer och satir.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Boris Johnsons avgång

    Efter massavhopp från den egna regeringen tvingades Storbritanniens premiärminister Boris Johnson till slut kasta in handduken och avgå. Vem efterträder honom och vad händer nu? Sveriges Radios korrespondent Stephanie Zakrisson i samtal med Magdalena Frennhoff Larsén, statsvetare verksam i Storbritannien.

    Almedalsveckan avslutades i sorg

    Mordet på Ing-Marie Wieselgren, nationell psykiatrisamordnare på Sveriges Kommuner och Regioner, satte tonen för Almedalsveckans sista dagar. Vår inrikespolitiska reporter Katarina von Arndt var på plats i Visby under veckan och pratade med besökare om deras reaktioner på dådet – och också om hur den här Almedalsveckan skiljer sig från tidigare.

    SAS och de nationella flygbolagens historia

    Krisande SAS är ännu mer illa ute efter att bolagets piloter i veckan gick ut i strejk. Men en gång i tiden var det glamoröst att flyga med SAS, och länder ville gärna ha ett flygbolag som speglade den egna kulturen.

    Timme ett:

    Almedalsveckan i år jämfört med förra valåret 2018

    Samtal om Boris Johnsons sista tid vid makten

    Allsångssäsongen är igång

    Samtal om mordet på Japans tidigare premiärminister Shinzo Abe

    Krönika av Katarina Barrling

    Panelen med Olov Abrahamsson, NSD, Bawar Ismail, GP, och Linnea Dubois, SvD.

    Timme två:

    Samtal om Putins nya offensiv i östra Ukraina

    Judiska församlingen i Dnipro, Ukraina

    Samtal efter Sveriges första match i fotbolls-EM

    Satir med Utkantssverige

    Lars Magnusson, professor i ekonomisk historia, om inflation förr

    SAS brottas med samma problem som andra nationella flygbolag

    Kåseri av Lotta Erikson

    Programledare: Jesper Lindau

    Producent: Ellinor Eriksson; Luise Steinberger

    Tekniker: Hanna Melander