Dan Katz Podcasts
-
Hör flera avsnitt av Paranormalt hos PodMe!
https://podme.com/se/paranormalt-med-caroline-giertz
Ladda ner PodMe-appen i Appstore eller Google Play. Första 14 dagarna är gratis.
Demoner finns i flera religioner och porträtteras som onda monster i skräckfilm. Vi möter Sara som hemsökts av en ond kraft, kanske en demon. Under inspelningen med Sara förstörs ljudet - en slump eller något som vill störa? Våra experter diskuterar vad en demon är och om de finns på riktigt. Lyssna på dimensionsvandraren och författaren David Grahn som säger att demoner är precis som människor, bara i en annan dimension. Paranormalt produceras av produktionsbolaget Filt för PodMe.
Medverkande Dan Katz, psykolog och medlem i Vetenskap och Folkbildning, Mikael Marlow som doktorerar i religionsantropologi och mediet Andreas Österlund. Producent: Maria-Elena Zelaya -
Den kognitiva beteendeterapins fader är död. Hans namn var Aaron T. Beck och han avled i november 100 år gammal. Slutet på en era till viss del, men KBT lever i allra högsta grad vidare. Metoden, som skeptiker i början jämförde med hjärntvätt, har blivit folklig.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Anna Kåver har arbetat med KBT sedan 70-talet och hon beskriver attityderna då, jämfört med i dag, som natt och dag.
– När kom KBT in på marknaden uppfattades den av många som hård och mekanistisk. I början stod jag på barrikaderna och kämpade för den. Från det till i dag, när KBT finns på allas läppar, har steget varit jättelångt, berättar hon.
KBT är under ständig utveckling. Det kommer hela tiden nya former – så som ACT och Meta. Men Dan Katz, psykolog och psykoterapeut, tycker inte att man ska förhasta sig.
– Man får inte glömma bort vad forskningen har sagt, vilken metod som faktiskt har stöd. Det får inte bli en lekstuga utifrån vad behandlaren tycker är spännande. Det är lite av en psykologsjuka, säger han.
En som har haft framgångar med alternativa behandlingssätt inom kognitiv beteendeterapi är Gerhard Andersson. Han har infört internetbaserad KBT.
– Det är 23 år sedan, vi började 1998. I början var reaktionerna positiva, men sedan blev man misstänksam mot om det verkligen kunde vara lika bra att gå ett självhjälpsprogram på nätet, som att träffa en terapeut. Men forskningsstödet är så starkt att det inte går att argumentera emot, säger han.
– Jag brukar säga att man ska tänka på internetbaserad behandling som ett komplement, att man kan blanda det med fysiska möten. I övriga samhället flyter det ju ihop, de digitala och de analoga tjänsterna.
Gäster i programmet är Dan Katz, leg. psykolog och leg. psykoterapeut, Anna Kåver, leg. psykolog, leg. psykoterapeut och författare och Gerhard Andersson, professor i klinisk psykologi vid Linköpings universitet, leg. psykolog och leg. psykoterapeut.
Programledare är Ulrika Hjalmarson Neideman.
Producent Alice Lööf.
Programmet sänds direkt.
-
Det pågår en märklig diskussion på svenska kultursidor och från en del psykologer, menar psykologen Dan Katz. Man ifrågasätter själva grundvalen för vetenskaplig evidens: mätbarhet.
-
Att vara nöjd kan uppfattas som ambitionslöst och provocerande av omgivningen. Men är inte det vad varenda person i världen strävar efter? att vara nöjd och tillfreds med sig sig själv och sitt liv. I Kropp & Själ undersöker vi begreppet nöjd och den svåra vägen dit.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Åsa Kruse, psykolog och författare till boken "Verklighetsglappet: att hantera sina krav och förväntningar", upplever att många personer brottas med att hantera kraven som ställs, från ens omgivning och sig själv. För ibland stämmer kraven och förväntningarna inte överens med den egna verkligheten.
– Att känna sig otillräcklig är krävande. Samtidigt är det fult att vara nöjd och det handlar om idealen som finns i samhället. Vi ska inte vara nöjda för det signalerar att vi raderar ut vår utvecklingsvilja och att vi inte längre har några mål. Men det finns sätt att tänka och handla för att finna tillfredsställelse, säger hon.
I studion finns också psykologen Dan Katz med råd till dig som inte känner dig nöjd med livet.
– Det viktigaste är att inte vänta på att något ska kännas "rätt”. Känslan är ofta en dålig kompass. Men det är svårt för vi lever i någon sorts teater som ska förställa det lyckade livet, säger han.
Gäster: Åsa Kruse, psykolog och psykoterapeut och författare till boken "Verklighetsglappet", Bengt Brülde, professor, forskare och filosof, Göteborgs Universitet och Dan Katz, psykolog och författare.
Programledare: Ulrika Neideman Hjalmarson.
Producent: Ninos Chamoun och Alice Lööf.
Programmet är direktsänt.