Colosseum Podcasts
-
Äntligen är det dags att fira Lucia och Åsskar fyller avsnittet med sina (tokiga) luciasånger. Det är även dags att berätta resultatet i den skendemokratiska omröstningen som blir än mer spännande än någon kunnat ana! Något annat alldeles för spännande är olyckan som sker när Åsskar försöker hålla i ett stearinljus och det hela slutar med en fruktansvärd katastrof.
När kaoset lagt sig är det dags för Gabriel och Åsskar att prata om ett tema som hänger ihop med Sankta Lucia, nämligen Romarriket (som hon levde i). Dom berättar om världshistoriens längsta imperium, om gigantiska Colosseum, om sjöslag, gladiatorer, kejsare, snabbmat, demokrati och mycket annat. Dom pratar även om det klassiska spelet tre i rad, som är ett av många exempel på saker som antikens Rom lämnat efter sig.
Dagens gåta: Jag har en gul hatt och jag doppar den i rött vatten. Vad händer?
Produceras av Frälsningsarmén
www.kylskåpsradion.se
-
Johan har sett Gladiator och reflekterar över vårt eget Colosseum, alltså valrörelsen 2022. Vad ska man ta sig till? Inte vet vi. Skruva upp volymen och bli mer politiskt förvirrad än någonsin förr.
-
Laura Parducci älskar träd och konst. Hon är expert på urgammalt DNA från växter. Nyligen visade hennes forskargrupp att granarna i Sverige är äldre än vi trott, och växte under istiden. Nu har hon flyttat till Rom och då blir det mer forskning om antika statyer än granar.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Att förstå hur växter har tacklat tidigare klimatförändring är viktigt för att förstå vad som sker idag. Laura Parducci har länge forskat om skogarnas utbredning i Sverige, och visat att granskogarna är äldre än vi trott, forskning som hon gjort vid Uppsala universitet.
Laura Parducci studerar DNA på det som växer på vårt kulturarvMen sedan två år bor hon i Rom och forskar på Sapienza-universitetet, och då har forskningen delvis ändrat inriktning – från granskogarnas utbredning till antika romerska statyer och vad som växer på dem. Och nu ska hon också ta prover från Colosseum.
Lena Nordlund
[email protected] -
Vi har samlat våra tre minisnitt om vår fiktiva romare Gajus Poddius Castus och satt ihop dem till ett!
En dag i ett romerskt badhus – Med Gajus Poddius CastusI det här minisnittet kommer vi få följa med vår fiktiva romare Gajus Poddius Castus till Caracallas termer! Hur badade man? Och varför var badhusen så populära?
En dag på Colosseum - Med Gajus Poddius CastusGajus är tillbaka! I det här minisnittet får vi följa med honom vid ett besök på Colosseum - romarrikets främsta amfiteater. Offentliga avrättningar, egyptiska akrobater och århundradets gladiatorstrid står på schemat. Hur kunde det gå till vid ett besök på Colosseum? Hur kunde programpunkterna utspela sig? Följ med Gajus för att få reda på det!
Att dö som en romare – Med Gajus Poddius CastusAtt dö kan man inte göra hur som helst, i alla fall inte om man är en riktig romare. Den här gången ska vi träffa vår fiktive romare Gajus Poddius Castus när han får erfara vad som utgör en bra och en dålig död. Vad är det egentligen som kännetecknar en bra död om man är romare? Följ med Gajus till en närståendes dödsbädd och på begravning.
Mår du själv dåligt eller har självmordstankar finns det bra hjälp att få. Till exempel har Suicide Zero samlat många bra länkar för dig som mår dåligt och för dig som är anhörig. Tveka inte att söka hjälp!
Get bonus content on PatreonHosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
De första anhängarna till den ”nya” religionen som följde mannen från Nasaret fick utstå skarp kritik av judiska skriftlärda och våldsam förföljelse av blodtörstiga kejsare. Kejsar Nero gjorde det till en konstform att ta livet av kristna inför massorna på Colosseum eller när helst han behagade. Från denna våldsamma start är seklen få tills världens mäktigaste imperium inte bara accepterade kristendomen utan rentav gjorde den till ny statsreligion. Under samma tidsperiod kom brottet att bli totalt mellan de hednakristna som inympats i Gudsfolket och deras judiska rötter. I takt med att kyrkan växte explosionsartat förkastades den numera judiska minoriteten. Retoriken bland biskopar och kyrkofäder blev alltmer hatisk när myten om Kristusmördarna blev doktrin och den kristna antisemitismen institutionaliserad.
-
Det har blivit dags för säsongsavslutning! Medis Radio tar sommarlov och avslutar med ett megamysigt program för alla kulturintresserade. Vi pratar om våra slutgiltiga åsikter kring Game of Thrones sista säsong (och spoilar massor så lyssna på egen risk), pratar om en riktig klassiker till Gamecube; Pokémon Colosseum, hypear Box Peek och The Death of Superman och bjuder på lite annat smått och gott. Ha en underbar sommar så hörs vi snart igen!
Har DU något att säga till oss? Tips på något att prata om, åsikter om något vi sagt eller vill kanske bara säga hej? Skriv till oss på Facebook, följa oss på Instagram @medisradio och mejla till oss på [email protected]
Musik: Pontus Ljung -
Biblioteket 2010 08 30 Anna Hallberg och En färd till Indien i Klassikerrummet.Poeten Anna Hallberg intervjuas av Louise Epstein om den nya boken Kolosseum, Colosseum och i Klassikerrummet avhandlar Maarja Talgre och hennes gäster En färd till Indien av E M Forster.
”På ett paradoxalt sätt kan man säga att den är en av de lyckligaste böcker jag har skrivit även om så hemsk och har så mycket död, förruttnelse och fekalier”, så säger poeten Anna Hallberg om sin nya bok ”Colosseum, Kolosseum”. En diktsamling om en mental plats präglad av ensamhet där diktjaget undrar över gränsen mellan sig själv och andra. Louise Epstein träffar henne för att få reda på hur hon tänker och varför poesi är litteraturens hjärta.Klassikerrummet är tillbaka och boken som Maarja Talgre och hennes gäster Göran Efverdahl och Anneli Dufva diskuterar är E M Forsters bok ”En färd till Indien”. Romanen väckte mycket debatt när den gavs ut 1924 eftersom den gjorde upp med kolonialismen genom att visa hur illa det kan gå när människor låter sina fördomar styra.Programledare: Louise Epstein