Centrum för Biologisk Mångfald Podcasts
-
Visste du att där solstolar nu står uppradade på Medelhavets öar promenerade förr pyttesmå elefanter omkring inte ens en meter höga? De kan också vara grunden till myten om de enögda cykloperna.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Medverkande: Torbjörn Ebenhard, forskningsledare vid Centrum för biologisk mångfald; Maria Lowe Fri, arkeolog.
-
Den var kanske det märkligaste däggdjuret på land, som hoplappad av en gris, en hare och en igelkott. Men sedan mitten av 1900-talet är 30 miljoner år av unik evolution puts väck.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Medverkande: Torbjörn Ebenhard, forskningsledare på Centrum för biologisk mångfald.
-
Den beskrevs som nyfiken med stora bruna ögon och var första djuret som noterades av Cristoffer Columbus. Men det första manskapet gör är att döda den början på ett halvt årtusende av förföljelse.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Vad tänker du när du hör Karibien? En solstol i sanden kanske, en paraplydrink i handen? Vinden som vajar i palmerna och framför dig: det smaragdgröna havet.
Västindien och Karibien är kanske sinnebilden av paradiset. Ett ord som ofta används av resebyråer. Men för inte alls länge sen var det här en helt annan värld, med mängder av varelser som idag är borta för alltid.
I säsongspremiären berättar Torbjörn Ebenhard, forskningsledare på Centrum för Biologisk Mångfald, om det djur som kanske drabbades allra hårdast.
-
I ett hörn av Mexiko simmar världens minsta val. Men kanske inte så länge till. Hör den dramatiska berättelsen om hur lilla kossan försvann, där både militär och mexikanska maffian är inblandad.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Medverkande: Tom Arnbom, docent i ekologi och naturvårdsexpert på Världsnaturfonden; Torbjörn Ebenhard, forskningsledare på Centrum för Biologisk Mångfald.
-
I miljoner år flög den runt som en blå juvel, men var så eftertraktad att den utrotades från det vilda. Hör om papegojan värd sin vikt i heroin som blev offer för den pågående burfågelhandeln.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Medverkande: Josefina Persson, biolog och styrelseledamot i BirdLife Sverige; Torbjörn Ebenhard, forskningsledare på Centrum för Biologisk Mångfald.
-
Det beskrivs som ett paradis, men ruvar på en mörk hemlighet. Hör hur Hawaii blev fåglarnas mörkrets hjärta och om det allra senaste offret för utrotningarna som fortsätter än idag poo-ulin.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Medverkande: Ulf Swenson, forskare i botanik på Naturhistoriska Riksmuséet; Torbjörn Ebenhard, forskningsledare på Centrum för Biologisk Mångfald.
-
Segraren är utsedd i tävlingen mot botten första däggdjuret som utrotats på grund av klimatförändringarna. Hör historien om den lilla gnagaren med ovanligt tjusig svans som drunknande och försvann.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Medverkande: Louise Carlsson, Världsnaturfonden; Torbjörn Ebenhard, forskningsledare på Centrum för Biologisk Mångfald.
-
De var fåglarnas svar på giraff, upp till 3,5 meter höga. Men när människan kom gick det fort. Hör historien hur makalösa moafåglarna försvann och detektivarbetet att pussla ihop en förlorad värld.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Medverkande: Torbjörn Ebenhard, forskningsledare på Centrum för Biologisk Mångfald
-
I tusentals år hyllades den i Kina som symbol för fred och välgång. Men 2002 dog den allra sista i fångenskap och floden den levde i är nu helt tom. Den är borta för alltid och också en del av oss.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Medverkande: Stina Nyström, Världsnaturfonden; Torbjörn Ebenhard, forskningsledare på Centrum för Biologisk Mångfald.
-
När den upptäcktes trodde människan inte sina ögon. Men istället för ett naturens under sågs den som ett misstag av Gud, så missanpassad att det var rätt att utrota den.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
I säsongspremiären av Borta för alltid medverkar författaren Helena von Zweibergk som skrivit boken Mitt liv som dront. Där hon skriver hon om sin personliga relation till den mytomspunna fågeln och vill ge den upprättelse. ”Det var inte dronten det var fel på, utan människan,” säger Helena.
Men trots att dronten idag är världskänd som symbol för utrotningen är det förvånansvärt lite man vet om den. Torbjörn Ebenhard, forskningsledare på Centrum för Biologisk Mångfald, reder ut gränsen mellan myt och sanning. -
Den har varit borta från jordens yta i 4000 år. Nu är man på väg att få ullhårig mammut att återuppstå. Men vad är poängen? Och är det verkligen samma mammut eller ett Frankensteins monster?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
I det tionde och sista avsnittet undersöker vi idén om att göra om och göra rätt – att väcka liv i de utdöda djuren igen. Torill Kornfeldt, författare till boken Mammutens återkomst, berättar om projektet som i högsta grad är en realitet. Hon har också besökt den isolerade Pleistocene Park, där man berett plats för mammuten och i väntan på den kör runt med gamla sovjetiska pansarbandvagnar.
Men projektet är kontroversiellt. Hur etiskt är det mot de elefanthonor som tvingas föda en helt annan art? Och är det verkligen en mammut som återföds? Torbjörn Ebenhard på Centrum för Biologisk Mångfald ser risken med att de djuren blir som en slags statister och menar att vi istället borde lägga resurser på bevarande.
-
I Sumatras bergsskogar går en noshörning omkring och sjunger. Men inte så länge till. För när skogarna avverkas spricker noshörningens skinn i solen så den dör.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
I nionde avsnittet av Borta för alltid hör du historien om den karismatiska sumatranoshörningen som många tror står näst på tur att utrotas. Torbjörn Ebenhard, forskningsledare på Centrum för Biologisk Mångfald, berättar om drivkrafterna bakom. En av dem kokar ner till vilket beslut du fattar i mataffären.
-
7 december 1941 attackerar japanerna Pearl Harbour. Nästa dag ger sig USA in i andra världskriget. Det ska få avgörande konsekvenser för mänskligheten men också för en liten fågel: wakerallen.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
I över hundratusen år har den lilla wakerallen kilat runt på stillahavsön Wake Island. Men i samband med Pearl Harbor attackerar japanska flottan även Wake, där en amerikansk militärbas är under uppbyggnad. När amerikanerna landstiger igen efter krigsslutet så är fågeln försvunnen. Vad är det som har hänt?
I avsnittet medverkar Thomas Roth, förste intendent på Armémusem. Torbjörn Ebenhard på Centrum för Biologisk Mångfald svarar även på frågan vad det spelar för roll att en fågel som wakerallen är borta för alltid.
-
Den födde sina ungar genom att kräkas upp dem. Nu är magruvargrodan borta för alltid. Frågan är: vem bryr sig? Det är de fula djurens förbannelse.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Magruvargrodor kallas två australiska grodarter som har det helt unika och möjligen lite äckliga sättet att fortplanta sig. Eller hade. De beskrevs som nya för vetenskapen 1972 respektive 1984, men försvann plötsligt. Deras utdöende har skett i skymundan – som att ingen kom på deras begravning.
Studier visar nämligen att vi är mer benägna att både forska på, uppmärksamma och donera pengar till djur som är stora och gulliga, och som vi redan vet något om. Samtidigt står en lång rad inte så tjusiga djur, bland annat groddjur, på utrotningens brant och flera har dött ut, utan att det väckt särskilt mycket reaktioner.
Men nu har en rebellrörelse startats som vill ge de fula djuren en revansch.
I avsnittet medverkar Johan Nylander, bioinformatiker på Naturhistoriska riksmuséet, biologen och ståuppkomikern Simon Watt bakom Ugly Animals Preservation Society samt Torbjörn Ebenhard, forskningsledare på Centrum för Biologisk Mångfald.