Centerpartiets Podcasts
-
Kalle Berg pratar om valet av Muharrem Demirok på Centerpartiets stämma och även om den kritik och beröm som gavs. Fanny Wijk rapporterar om att senatorer i USA väljer att backa Sverige i Natoprocessen med Turkiet. I bakvagnen blir det semlor, flygkaos för Blåvitt och kungliga äktenskapsråd. Dessutom! Fanny Wijk utmanas av Anna-Karin Andersson från ekonomiredaktionen i en rafflande fredagsquiz!
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Årets första partiledardebatt har varit! Ulf Kristersson sökte samarbete, förslaget om att hemlighetsstämpla elstödet diskuterades och debatten blev den allra sista för Centerpartiets ledare Annie Lööf, som efter elva år avgår som partiledare. Nu väntas Muharrem Demirok att ta över. Åt vilket håll kommer han att styra centern? Kan Demiroks misshandelsdomar ligga honom i fatet? Vad fick Annie Lööf för presenter av de andra partiledarna? Varför vill ingen samarbeta med Kristersson när han sträcker ut en hand?
Gäst: Lena Mellin, politisk kommentator Aftonbladet
Programledare: Vilma Ljunggren
Kontakt: [email protected]
-
Centerpartiets Annie Lööf gjorde sin sista partiledardebatt och blev avtackad med fina tal och presenter. En sak stack ut - många vill umgås med Annie Lööf. Vi går igenom på vilket sätt och varför.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Spa, pizza, grillkväll och fotbollsmatch - det är några av de presenter som Annie Lööf fick av sina partiledarkamrater när hon idag tackades av efter 16 år i riksdagen. Thomas och Louise pratar om hur det kommer sig att så många ville hänga med henne?
Det är stor fest på Stockholms operahus ikväll. Operan fyller 250 år och Thomas delar med sig av otrolig fun-fact om Gustav den III, allmänna reflektioner om operans usla skick och förväntningar på kvällen.
Musikalen A Chorus Line har premiär på kulturhuset nästa vecka. Vi pratar med artisten Hanna Lindblad om musikalen, om att vara på audition och så får vi livemusik, ett smakprov från showen.
Det är inte bara Annie Lööf som gör sin sista dag på jobbet. Vår egen inrikespolitiske kommentator, Tomas Ramberg, tackas av från Sveriges Radio. Vi pratar med honom om vad som gör en bra politisk kommentator och hur det är att lämna sin trygga plats på radion efter så många år.
Kvinnornas situation i Afghanistan blir bara värre. Kvinnor stängs ute från landets universitet, arbetsmarknaden och de ska avbryta sin utbildning. Det är bara några av de lagar som försämrat friheten för kvinnor i landet sedan talibanerna återtog makten i landet. Det här har fått Migrationsverket att ändra sina regler och nu räcker det med att vara kvinna från Afghanistan för att betraktas som flykting och få uppehållstillstånd. Vi pratar med Helene Lackenbauer, Afghanistanexpert på Totalförsvarets forskningsinstitut om situationen för kvinnor i landet.
Programledare: Thomas Nordegren
Bisittare: Louise Epstein
Producent: Amanda Rydman -
Markoolio om glädjen i att riva ner mamma Irmas älskade hus! Muharrem "Murre" Demirok, föreslås bli Centerpartiets partiledare och vi pratar med honom om Sverigedemokraterna, skallningar och Annie Lööf. Utrikesminister Tobias Billström kallade den upphängda Erdogan-dockan för "skenavrättning", vi pratar om ord vi använder fel! Linnea Wikblad försöker förlåta Margaux och David Druid är från "Scandinavia". Babs Drougge på P3 Nyheter om Ebba Buschs dyra jacka och finska familjen på Sicilien.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Programledare: David Druid och Linnea Wikblad
-
Om vad som händer när politiker ljuger eller bryter ett vallöfte. Om hur det funkar om man vill bli partiledare men begått brott i sin ungdom apropå Centerpartiets eventuellt nya ledare? Vi hör också en spaning om förra årets mest uttjatade ord; paradigmskifte och om M-politikern som kallade KD-politiker för "media...n" och sa att han menade "mediahönan".
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
I den här podden möter du David Druid och Katherine Zimmerman som tidigare var kolleger i Morgonpasset i P3. Talkshowen är deras återförening där de pratar om politik och lite annat. I podden hör vi också Ekots politiska reporter Lova Olsson och satirikern Moa Wallin från P3 Klubben.
Producent: Sukran KavakDigital redaktör: Anton Lundholm
Programmet spelades in 13 januari 2023
-
Om vad som händer när politiker ljuger eller bryter ett vallöfte. Om hur det funkar om man vill bli partiledare men begått brott i sin ungdom apropå Centerpartiets eventuellt nya ledare? Vi hör också en spaning om förra årets mest uttjatade ord; paradigmskifte och om M-politikern som kallade KD-politiker för "media...n" och sa att han menade "mediahönan". I den här podden möter du David Druid och Katherine Zimmerman som tidigare var kolleger i Morgonpasset i P3. Talkshowen är deras återförening där de pratar om politik och lite annat. I podden hör vi också Ekots politiska reporter Lova Olsson och satirikern Moa Wallin från P3 Klubben. Producent: Sukran KavakDigital redaktör: Anton LundholmProgrammet spelades in 13 januari 2023
-
Centerpartiets valberedning föreslår Linköpingspolitikern Muharrem Demirok till ny partiledare efter Annie Lööf. I veckans avsnitt av Correnpodden grottar vi, på flera olika sätt, ned oss i beskedet med hjälp av tidigare opublicerade detaljer och citat från Muharrem Demiroks kandidatur. Vi pratar också om en två år gammal tweet som, efter valberedningens besked, har fått ett …
Fortsätt läsa "51. Murres kritiserade tweet lyfts på nytt: ”Jag hade inte skrivit så i dag”"
-
Kalle Berg berättar allt om Muharrem Demirok, centerpartisten som av allt att döma ser ut att efterträda Annie Lööf som Centerpartiets partiledare. Linnea Rönnqvist pratar om ryska propagandafilmer som porträtterar “misären” i väst. Och så får vi besök av sportredaktionens Felix Tornberg som reder ut Sveriges vinstchanser i handbolls-VM som precis dragit igång, med Göteborg som en av flera värdstäder.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Linnea Wikblad är bakis efter middag hos Hanna Hellquist! David Druid om Centerpartiets nya ordförande "Murre" Demiroks skallningar! Vår populärkulturella reporter Margret Atladottir om röda mattan på Golden globe och prins Harrys uppmärksammade bok "Den andre"! Amelia Adamos liv skildras i ny dokumentär "Le och leverera" och hon ger oss livsråd! Effie Karabuda berättar om den förintelseförnekande AI:n och Babs Drougge på P3 Nyheter regisserar radioteater om Bidens hemliga dokument.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Programledare: David Druid och Linnea Wikblad
-
En sammanfattning av viktiga händelser i Sverige under året.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Först ska det handla om alla unga män som har dött i Sverige.
Det var många nyheter om våldet mellan kriminella gäng i år. Väldigt många unga män och pojkar blev mördade. Över 60 personer har dött när de blivit skjutna med vapen i år. Det är fler än alla andra år som det gjorts mätningar av det dödliga våldet med vapen. Ofta beror morden på bråk mellan kriminella gäng.
Flera av morden var i Södertälje. En person som bor där sa att hon var rädd.
– Alltså jag, jag har bott här i 48 år. Jag aldrig har varit så här rädd som de här senaste åren. Aldrig. Det... jag känner inte igen Sverige. Det är hemskt.
Det var många andra nyheter om våld under året. Under påskhelgen var det våldsamma bråk i flera svenska städer. Det var bråk i Linköping, Norrköping, Örebro, Stockholm och Malmö. Många människor kastade stenar mot poliser och förstörde polisbilar. Det kallas för upplopp. 300 poliser blev skadade. Bråken började för att högerextremisten Rasmus Paludan protesterade mot islam. Han skulle bränna upp koraner.
Mats Öhman är polis i Örebro. Han var rädd för att hans kollegor skulle dö när det var upplopp där. Han sa att upploppen var hemska i alla städer, men att det var värst i Örebro.
– Då var jag djupt oroad att jag skulle få meddelande om att det var döda eller riktigt svårt skadade arbetskamrater. Det var fruktansvärt det som hände i Norrköping. Fruktansvärt det som hände i Linköping. Stockholm, Malmö. Men den här attacken, den attacken som var här är den värsta svensk polis har upplevt.
Ungefär 40 personer har dömts till fängelse för brottet sabotage mot blåljusverksamhet efter upploppen. Det betyder att man attackerar polis, räddningstjänst eller ambulanser. Några har också dömts till utvisning.
Två mord fick särskilt mycket uppmärksamhet i år. Det ena mordet var i Malmö. En 18-årig elev dödade två lärare på sin skola. Han dömdes till livstids fängelse för morden. Det är det hårdaste straffet man kan få i Sverige. Det var första gången en så ung person fick det straffet i Sverige. Förut fick personer mellan 18 och 20 år alltid kortare straff. Det ändrades i början av året.
Det andra mordet var på Gotland under Almedalsveckan i Visby. Där samlas många politiker och andra personer för att prata om viktiga samhällsfrågor. En man som heter Theodor Engström dödade en kvinna som hette Ing-Marie Wieselgren. Hon var känd eftersom hon jobbade med psykisk hälsa på den stora organisationen SKR. Hon brukade vara med på radio och tv.
Theodor Engström åtalades för terroristbrott och mord. Han dömdes för mord. Han dömdes också för brottet förberedelse till terroristbrott, eftersom han planerade att mörda Centerpartiets ledare Annie Lööf. Han dömdes till rättspsykiatrisk vård, eftersom han var psykiskt sjuk vid mordet. Det betyder att han får vård i stället för fängelse.
Nu ska det handla om kriget i Ukraina, och hur det har påverkat Sverige.
Den 24:e februari invaderade Ryssland Ukraina. Det blev krig. Det har påverkat hela Europa och Sverige på många olika sätt.
Många ukrainare har flytt från kriget och kommit till Sverige. Nu bor ungefär 50 000 ukrainare här. Många ukrainska barn går i svenska skolor. Lev är en av dem. Han har lärt sig lite svenska.
– Jag pratar svenska i skolan.
Sverige har skickat vapen, pengar och utrustning för flera miljoner kronor till Ukraina för att hjälpa folket och soldaterna där. Svenska militärer har även utbildat nya ukrainska soldater.
Kriget gjorde att både politiker och vanliga människor i Sverige ändrade sig om Nato. Nato är en militär organisation som många västländer är med i. Före kriget ville den socialdemokratiska regeringen inte vara med i Nato. Men efter krigets början bestämde regeringen att Sverige skulle ansöka om att gå med. Nu vill nästan 70 procent av folket i Sverige också gå med i Nato. Det är många fler än före kriget.
Lilian Svensson tycker att det verkar bra att vara med i Nato. Sverige blir starkare då, säger hon.
– Vi är ju utanför annars. Och tillsammans med Finland och hela Skandinavien är vi jättestarka tror jag.
Sverige och Finland skickade in sina ansökningar tillsammans i maj. Sverige är inte med i Nato än för Turkiet har inte godkänt ansökan. Turkiet har flera krav för att släppa in Sverige i Nato.
Kriget påverkade även priset på bensin, diesel och el. Det blev mycket dyrare att tanka bilen och värma upp hus. Många personer fick svårt att betala sina elräkningar. Det blev även svårt för många företag.
Många andra saker blev också dyrare i år. Det var många nyheter om den ekonomiska krisen. Nyheterna handlade till exempel om inflation, dyr mat och höjd ränta.
Inflationen steg mycket i Sverige under året. Förra året var inflationen ungefär 2 procent. Det är normalt. I november i år var inflationen 9,5 procent.
Inflationen visar hur mycket priserna har ökat jämfört med för ett år sedan. Den höga inflationen beror bland annat på att el och mat är så dyrt. I början av året kostade ett paket smör ungefär 50 kronor. Nu kostar det nästan 70 kronor.
Vissa hade inte råd att köpa all mat de behövde i år. Fler personer än vanligt behövde hjälp för att klara sig. Antonio i Skövde fick mat av kyrkan.
– Det finns inga pengar kvar för att köpa mat. Tack och lov att det finns hjälp ifrån kyrkan så man kan ha lite mat.
Sveriges centralbank Riksbanken har försökt minska inflationen. Riksbanken har höjt sin ränta, som heter styrräntan. Då blir det dyrare för människor att låna pengar av vanliga banker. Det kan göra att folk handlar mindre, och då minskar inflationen. I år har Riksbanken höjt räntan till 2,50 procent. Det är den högsta räntan på 14 år.
Nu ska det handla om sjukdomar.
Det var inte lika många nyheter om coronapandemin i år som förra året. I februari slutade corona-reglerna att gälla. Då blev många glada. Man kunde till exempel ha fest och gå på fotbollsmatch eller konsert igen. Så här sa en tjej till P4 Halland.
– Jag tycker att det känns helt underbart att man äntligen får lov att vara fri till att göra vad man vill. Det jag menar är att om jag vill gå ut och dansa en lördag så kan jag gå och dansa. Eller om man vill gå på konsert.
I maj upptäcktes det första fallet av sjukdomen apkoppor i Sverige. Tidigare fanns sjukdomen mest i länder i Afrika. Det vanligaste var att djur smittade människor. Men i våras började sjukdomen spridas mellan människor i Europa.
Nu ska det handla om en gasläcka.
I september började det läcka gas från rör på botten av Östersjön. Rören heter Nord stream 1 och 2. De går från Ryssland till Europa. Experter märkte att det var explosioner i vattnet nära Sverige samtidigt som rören började läcka. Flera länder gjorde stora undersökningar i vattnet. Militärer åkte dit med båt och dykare fotograferade rören. Utredningarna visade att någon hade sprängt rören. Det är fortfarande ingen som vet vem som sprängde rören.
Sist ska det handla om sport.
Det har varit ett bra år för många svenska idrottare. Stavhopparen Armand Duplantis och skridskoåkaren Nils van der Poel slog världsrekord.
Armand Duplantis vann världsmästerskapen, VM, både inomhus och utomhus. Han slog nytt världsrekord när han hoppade 6,21 meter. Han hoppar högst stavhopp i hela världen.
Skridskoåkaren Nils van der Poel vann två OS-guld för Sverige. Han vann tävlingen på 5 000 meter och tävlingen på 10 000 meter. Han slog nytt världsrekord när han åkte 10 000 meter på 12 minuter och 30 sekunder. Det är snabbast i hela världen.
-
Johan Pehrson har kallat SD för en brun sörja och delar av Tidöavtalet som skit. Ännu en gång sätts relationen mellan L och SD på prov.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
I veckan höll Liberalernas Johan Pehrson ett möte utanför Sandviken. I sitt tal till publiken, besående av partivänner, kallade han SD:s vitbok för en brun sörja och beskrev delar i Tidöavtalet som skit.
Uttalandet har fått relationen mellan L och SD att gnissla ordentligt. Men Fredrik Furtenbach tror inte det var medvetet gjort av Johan Pehrson.
Centerpartiets nästa ledareKampen om Annie Lööfs efterträdare fortsätter. Centerpartiets gruppledare Daniel Bäckström är en av kandidaterna, men svaret på frågan om att viga samkönade verkar ha sållat ut honom från processen.
Dessutom, Ekots politikreporter Katarina Helmerson gästar studion för att berätta hur det var att följa L och SD fram till Tidöavtalet. Hör om kulisserna bakom P1 Dokumentären "Maktskiftet – när SD släppte in L i regeringen".
Medverkande:
Fredrik Furtenbach ochTomas Ramberg, inrikespolitiska kommentatorer Ekot samt Katarina Helmerson, politikreporter Ekot
Programledare: Parisa Höglund
Producent: Viktor Mattsson
Tekniker: Tor Sigvardsson
-
Martin och Johanna pratar om Centerpartiets dubbelsvek och otrohet, vad innebär det nya kommunstyrets budgetförslag i inflationstider och spännande (nåja) maktkamp i Moderaterna. Följ Martin på Twitter: @tweetsfranhaletFölj Johanna på Twitter: @kattvetare Följ Ett Ding Ding Göteborg på Instagram: @ettdingdinggoteborg Stötta ”Vad händer, GBG?” på Patreon. Följ Radio åt allaTwitter: @radio_at_allaInstagram: @radio_at_alla
-
I veckans avsnitt gästas jag av Centerpartiets partiledare Annie Lööf. Den 15 september meddelade Annie sin avgång. Vi samtalar om var hennes ledarskap kommer ifrån, hur hon brinner för sitt jobb och viljan att förändra och förbättra. Vi pratar om hur politiker bakom debatterna har härliga samtal även om rubriker ger sken av att det ständigt är hårda ord. Hur ser Annie på retoriken mellan partiledare, hur hanterar hon hot och trakasserier, vad är hon mest stolt över och vad har hon för framtidsplaner. Missa inte veckans avsnitt med @annie_lööf
Producerat av: kaspersen_nyfikenpa , @perfectdaymedia
Hemsida: kaspersennyfikenpa.se
Producent: Jakob Almgren
-
När politiker skor sig på folket och kör över dem gång efter annan, är det då så konstigt att politikerföraktet når nya nivåer? I det här avsnittet tittar vi på girigbukarna i så väl Norrtälje som Sölvesborg, och inte minst i riksdagen. Dessutom blickar vi mot Kanada där vaccinverkligheten börjar komma ikapp tyrannerna, och så tänker vi avsluta vår genomgång av Tidöavtalet.
Teckna stödprenumeration: https://www.svegot.se/support
Ge en gåva: https://www.svegot.se/donera
Dagens Svegot är ett pratprogram om politik, kultur och samhälle som sänds direkt varje vardag 10:00. För den som vill lyssna på alla programmen i efterhand krävs en stödprenumeration, och programmen går bland annat att nå på https://www.svegot.se/kategori/podcast/dagens-svegot/
Omslagsbilden är en bearbetad bild från Centerpartiets flickr (Licens (CC BY 2.0))
Become a supporter of this podcast: https://www.spreaker.com/podcast/det-fria-sverige--4339034/support. -
När politiker skor sig på folket och kör över dem gång efter annan, är det då så konstigt att politikerföraktet når nya nivåer? I det här avsnittet tittar vi på girigbukarna i så väl Norrtälje som Sölvesborg, och inte minst i riksdagen. Dessutom blickar vi mot Kanada där vaccinverkligheten börjar komma ikapp tyrannerna, och så tänker vi avsluta vår genomgång av Tidöavtalet. Teckna stödprenumeration: https://www.svegot.se/supportGe en gåva: https://www.svegot.se/doneraDagens Svegot är ett pratprogram om politik, kultur och samhälle som sänds direkt varje vardag 10:00. För den som vill lyssna på alla programmen i efterhand krävs en stödprenumeration, och programmen går bland annat att nå på https://www.svegot.se/kategori/podcast/dagens-svegot/Omslagsbilden är en bearbetad bild från Centerpartiets flickr (Licens (CC BY 2.0))
- Visa fler