Ceder & Tjeders Mortlach Podcasts
-
Via samples i bajspåse går vi direkt på våra eminenta lyssnares frågor: Hur påverkas smaken under whiskyprovning, och kan irländsk whiskey lagras i en trälåda i ett mörkt rum försett med doftljus? Vi gastar ett snabbt "hej" till lilla gulliga gigantodestilleriet Tamnavulin och veckans ord är Rotation. Och David skryter, med viss rätt.Vad var det i glaset?David smuttade på Kilchoman Loch Gorm 2013 release, det första släppet: https://www.whiskybase.com/whiskies/whisky/43609/kilchoman-loch-gormMathias körde med Talisker Dark Storm, en klassiker som har dragit iväg lite i pris på sistone:https://shopping.tallink.com/sv/shop/product/drycker/starksprit/whisky/talisker-dark-storm-100-cl-221138Jeroen smuttade på Ceder & Tjeders Mortlach som de inköpte från The Maltman:https://www.whiskybase.com/whiskies/whisky/73683/mortlach-1998-ctDavid skryter lite om Malt whisky yearbook…https://www.maltwhiskyyearbook.com/Melissa Horns tolkning av Parklands:https://open.spotify.com/track/0m5v12EQC534HqxD4WqP1Y?si=f183e8576d8e4008Lyssnarfråga: hur funkar smaklökarna egentligen, när man provar många whiskies?Här en intressant artikel: Reed, Danielle Renee & Antti Knaapila, ”Genetics of taste and smell: poisons and pleasures”, Progress in Molecular Biology and Translational Science 94 (2010), s. 213–240.Också läsvärd (fast David erkänner glatt att han inte alls gör som Serge gör): Serge Valentin, ”Tasting: how to make your inherent subjectivity a little more consistent”, 5/11 2011:http://www.whiskyfun.com/archivejanuary11-1.html#0501112En kanske lite väl nördig bok som innehåller en del om vad forskning säger om smaksinnet:Gregory H. Miller, Whisky science: A condensed distillation (Cham: Springer, 2019)Hasse Nilsson berättar förresten en rolig historia i sin senaste bok, om hur en whisky han fick prova i ett lagerhus som han då tyckte var bland det bästa han smakat visade sig vara överekad och rätt dålig när han satt med sitt sample från fatet hemma:https://www.adlibris.com/se/bok/historier-jag-hort-i-skottland-och-andra-berattelser-om-whisky-9789188397782Tamdhu batch strength som Mathias tog upp: https://www.systembolaget.se/produkt/sprit/tamdhu-4062801/Den Mathias och David smakade där på Cinderella whisky fair var batch 1:https://www.whiskybase.com/whiskies/whisky/125749/tamdhu-batch-strengthOld Pulteneyn som Frida Birkehede valde tillsammans med David för Allt om whisky:https://www.whiskybase.com/whiskies/whisky/72573/old-pulteney-1997Mer om den där irländska whiskeyn…Igen, den där whiskeyn med den konstiga åldersbestämningen är denna:https://www.whiskybase.com/whiskies/whisky/137085/an-irish-distillery-2006-caIrish whiskey technical fileDenna är daterad i oktober 2014 och återfinns här:https://www.gov.ie/pdf/?file=https://assets.gov.ie/91238/e4d51392-dcab-45af-a8e5-39bc0fc4de14.pdf#page=1Det finns mer om lagring på s. 9 som David inte läste förresten, kolla här: 4.1.4. Stage 4: MaturationIrish Whiskey/Uisce Beatha Eireannach /Irish Whisky” must be matured in wooden casks, such as oak, only on the island of Ireland, such maturation being for a minimum of three years. New casks as well as casks which may have been previously used to store other alcoholic beverages, for example Madeira, Sherry, Port or Bourbon, are used. The moderate Irish climate influences the rate of maturation and enables the development of particular flavour attributes. This even maturation creates a smooth tasting and mellow product. The use of seasoned casks means that the spirit is not overpowered by excessive wood extracts and tannins but delivers a complex but balanced character to the spirit and enables the development of particular flavour attributes. Colour development, which varies in colour from pale gold to dark amber, depends upon the maturation casks chosen. ”Irish Whiskey/Uisce Beatha Eireannach /Irish Whisky” shall not be exported from Ireland in wooden casks, such as oak or other wooden containers, which may result in further maturation.Det där med The larch, för de av er som inte sett så mycket Monty Python var det detta Mathias åsyftade:https://www.youtube.com/watch?v=H0zVsxUbbjMVeckans destilleri: TamnavulinHemsida: https://www.tamnavulinwhisky.com/Core range lanserades tydligen 2017. Tamnavulin grundades 1966 och ser ut såhär:Åren i malpåse som David nämnde var 1995–2007; länge, alltså! Den blindprovade Tamnavulin från Svenska whiskyakademien som David mindes var Red wine cask edition; Davids smaknoter här:https://tjederswhisky.se/tamnavulin-red-wine-cask-edition/
Veckans ord: rotationSpringbanks 16/121 som David hittade på som exempel har jag inte hittat i whiskybase, men se här en 16/106, alltså rotation 106 år 2016:https://www.whiskybase.com/whiskies/whisky/92592/springbank-10-year-oldHär når du oss:En trea whisky på Facebook (https://www.facebook.com/entreawhisky)Maila till oss på [email protected] blogg tjederswhisky.se (https://www.tjederswhisky.se)Följ oss på Instagram: https://www.instagram.com/entreawhisky