Cecilia Strömberg Podcasts
-
Vi lever inte i en perfekt värld. Olika människor fattar olika beslut, trots att det är likadana fall. Men om två läkare ger dig olika diagnoser, då har ju minst en av dem fel. Programmet sändes första gången 17 oktober 2021.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Det finns en osynlig påverkan på många beslut, som beror på vem som gör bedömningen och omständigheterna när beslutet fattas. Var just den domaren hungrig när straffet skulle utdömas? Var läraren på gott humör när betyget skulle sättas? Inom forskningen är detta välkänt, men hur hanterar vi det? Är det ens önskvärt att rätta till det? Ekonomipristagaren Daniel Kahneman lyfter fenomenet i sin senaste bok Brus. Kan vi ta bort bruset? Blir det bättre bedömningar med manualer och algoritmer? Förlorar vi nåt annat i så fall?
Filosofiska rummet gästas av Annika Wallin, docent i kognitionsvetenskap vid Lunds universitet, Anders Arweström Jansson, professor i människa-datorinteraktion vid institutionen för informationsteknologi vid Uppsala universitet och Gustav Almqvist, doktor i företagsekonomi och forskare vid Handelshögskolan i Stockholm på centret för media och ekonomisk psykologi.
Programledare: Cecilia Strömberg
Producent: Marie Liljedahl -
Cicero hyllade historia som livets läromästare. Men har människan förmåga att lära av historien eller måste varje generation göra sina egna misstag, föra sina egna krig? Programmet sändes första gången 5 september 2021.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Generationerna som överlevde förintelsen eller som deltog i världskrigen finns snart inte kvar och vi hänvisas till museer, böcker och föremål för att få del av historien. Men vad kan vi förstå, när inte den egna erfarenheten finns bland oss? Hur relevanta är berättelser om krig och samhällsbyggen för 100 eller 300 år sen för oss idag? Är historien en karta som leder oss vilse eller kan den föra oss förbi hinder och förhindra nya katastrofer?
I Filosofiska rummet för att samtala om historia, minne och lärdomar medverkar Hans Ruin, professor i filosofi vid Södertörns högskola, Klas-Göran Karlsson, professor i historia vid Lunds universitet och Elisabeth Åsbrink, journalist och författare.
Programledare: Cecilia Strömberg
Producent: Marie Liljedahl -
Intressen ställs mot varandra i skogspolitiken, bland annat i frågorna om naturvärden och biologisk mångfald. Hör debatt mellan Per Bolund, Miljöpartiets språkrör, och Peter Helander, skogspolitisk talesperson för Centerpartiet.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Hör även kommentar av Ekots miljöreporter Annika Digréus.
Programledare: Cecilia Strömberg Wallin
Producent: Felicia Hassan
Sändningskoordinator: Veronika Mitrevska
-
Latmanstips - när du inte orkar eller hinner aktivera din hund, med Cecilia Strömberg
Har du ibland dåligt samvete för att du inte alltid orkar eller hinner aktivera din hund så mycket som du egentligen skulle behöva? Du kanske är sjuk eller stressad, eller bara lite ur form.
I det här avsnittet delar jag och min kollega Cecilia Strömberg med oss av våra bästa latmanstips, dvs tips på hur du med minsta möjliga ansträngning kan ge din hund maximal mental stimulans. Med små enkla medel kan du ge hunden det den behöver så att du sen kan vila vidare (eller jobba vidare).
Ha en HUNDerbar dag!
/Kicki Fellstenius, Hundpsykolog
PS: Följ mig och Cecilia på Instagram: www.instagram.com/hundpsykologenkickiwww.instagram.com/cecilias_hundliv
Information om podden samt extramaterial hittar du på www.hundpodden.se.
Podden presenteras i stolt samarbete med Furry Friends www.instagram.com/furryfriends_family
-
Brott och straff ligger högt på den politiska agendan, och vinden blåser mot straffskärpningar. Men vem är straffet till för? Brottslingen, brottsoffret eller samhället? Programmet sändes första gången 3 oktober 2021.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Under 1900-talet var den dominerande tanken att straffet var till för att den dömde skulle få vård och behandling utifrån sin situation för att inte begå brott i framtiden. Idag är utgångspunkten att straffet ska utgå från gärningen: ju svårare brott desto högre straff. Vad finns det för filosofiska idéer bakom vårt sätt att se på straff? Och finns tanken på hämnden kvar i vårt rationella samhälle?
Filosofiska rummet gästas av Torbjörn Tännsjö, professor emeritus i praktisk filosofi vid Stockholms universitet, Göran Duus-Otterström, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet och Agneta Bäcklund, justitieråd vid Högsta domstolen.
Programledare: Cecilia Strömberg
Producent: Marie Liljedahl -
Att jobba som hundinstruktör - med Cecilia Strömberg
Drömmer du om att vara med och förbättra livskvaliteten för hundar och deras familjer genom att sprida kunskap och inspiration kring hundars beteende och träning? Eller är du bara nyfiken på hur det är att jobba som hundinstruktör?
I dagens avsnitt av Hundpodden med Kicki & Tage pratar vi om rollen som hundinstruktör. Vi berättar om vad vi tycker är roligast, tråkigast och mest utmanande med rollen. Vi delar också med oss av hur våra resor i hundvärlden började. Vi ger tips på hur man kan komma igång på bästa sätt och vad vi tycker är viktigt att tänka på om man vill börja jobba som hundinstruktör. För dig som inte funderar på att bli hundinstruktör kan det kanske vara spännande att få komma in lite bakom kulisserna och se hur en instruktörs vardag ser ut.
Ha en HUNDerbar dag!
/Kicki Fellstenius, Hundpsykolog
PS: Följ mig och Cecilia på Instagram: www.instagram.com/hundpsykologenkickiwww.instagram.com/cecilias_hundliv
Information om podden samt extramaterial hittar du på www.hundpodden.se.
Podden presenteras i stolt samarbete med Furry Friends www.instagram.com/furryfriends_family
-
Jack Kerouacs roman "On the road", eller "På drift" behövde knappt ges ut innan den blev en klassiker, och än idag lockar den ut läsare på vägarna.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
"På drift" från 1957 är på en gång en kärlekshistoria och ett sökande efter frihet – och den är ett av den amerikanska beatnikrörelsens viktigaste verk.
Cecilia Strömberg läser citaten ur Jan Nyströms och Lars Wilsons översättning.
En Klassiker från 2012 av Hedvig Weibull med författaren Per Planhammar.
-
Den 24 februari 2022 gick Ryssland in i Ukraina och kriget var ett faktum. Kriget hade föregåtts av cyberattacker och desinformation. Ställer vår moderna tids krigsföring nya etiska frågor?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Säkerhetsläget i Europa har inte varit så här spänt sedan andra världskriget och krigs- och försvarsfrågor står högst upp på agendan. Bilder från krigets Ukraina visar på krigets brutala konsekvenser. Idag ser vapnen också annorlunda ut: Drönare kan styras som i dataspel, det pågår desinformation och hackerattacker och det talas om hybridkrig.
Det här programmet spelades in veckan före Rysslands invasion av Ukraina och där ställde vi frågor som:
Vad är krig idag? Och när är det krig? Behövs det nya definitioner? Ställs nya etiska frågor, ihop med den eviga: Hur kan det ens vara rätt att döda i krig när det är fel att mörda i fred? Och hur kan man se på pacifismen - en skadlig dagdröm eller nödvändig motkraft?Medverkande i programmet är: Peter Haldén, docent i statsvetenskap och lektor i krigsvetenskap vid Försvarshögskolan, Johanna Ohlsson, doktor i etik vid Uppsala universitet och Marika Ericson, chef för centrum för operativ juridik och folkrätt vid Försvarshögskolan.
Programledare: Cecilia Strömberg
Producent: Marie Liljedahl -
Vi slukar berättelser om andra människors liv: biografier, dokumentärer, dagböcker. Hur fångar vi en människas liv? Är det ens möjligt?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
De senaste åren har vi kunnat läsa om bland andra Zlatan, Avicii, Dante, Birgitta Stenberg och Marcus Ehrenpreis. Vi har kunnat se dokumentärer om Lena Nyman, Olof Palme och Freddy Mercury och många fler.
Hur mycket har berättelsen om en människa att göra med verkligheten? Vad finns det för etiska dilemman när man skriver om en annan människas liv?
Vad betyder våra livsberättelser för oss själva? Och varför är vi så hungriga på biografier?
Filosofiska rummet från Stadsteatern i Göteborg med gästerna: filosofen Bengt Brülde, författaren Göran Rosenberg och författaren och psykologen Lydia Sandgren. Programledare: Cecilia Strömberg
Producent: Marie Liljedahl -
Gud är död, Det finns inga fakta bara tolkningar, Utan musik skulle livet vara ett misstag. 1800-talsfilosofen Friedrich Nietzsches citat och tankar lever vidare idag. Programmet sändes första gången den 14 november 2021.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Nietzsches filosofi diskuteras i högsta grad och drar nya generationer läsare och hans bitvis dramatiska livshistoria har blivit en del i uttolkandet av hans filosofi.
Vi kan spåra Nietzsche i dagens kulturkrig, kulturrelativismen och
diskussionen om maktstrukturer.
Han var också en levnadskonstnär som försökte övervinna tillvarons meningslöshet med en sund diet, konst och munterhet.
Nu kommer hans efterlämnade anteckningar ut som final på en utgivning av samtliga verk på svenska. Vad gör Nietzsche så angelägen på 2000-talet?Medverkande i veckans Filosofiska rummet är Hans Ruin, professor i filosofi, Uljana Akca, doktor i filosofi och Tobias Dahlkvist, docent i idéhistoria.
Programledare: Cecilia Strömberg
Producent: Marie Liljedahl -
Sverige har öppnat upp. Människor som har jobbat hemma är på plats igen, vi kan gå på bio och äta middag hos varandra. Men vad är det för samhälle vi återvänder till?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Pandemin slog extra hårt mot låginkomsttagare, människor med utländsk bakgrund och äldre som var beroende av samhällets hjälp. Samtidigt som andra njöt av att få mer tid hemma eller jobbade i branscher som blomstrade. Är samhället mer splittrat nu? Har åsikter om hanteringen spätt på polariseringen? Frågan om tvång eller frivillighet när det gäller vaccination av vårdpersonal har gått het. Många har velat att staten ska lägga sig i mer. Och vi har förundrats, och kanske skrämts av, hur anpassningsbara vi är.
Medverkande i detta samtal är: Åsa Wikforss, professor i teoretisk filosofi, Per Bauhn, professor i praktisk filosofi och Joakim Palme professor i statsvetenskap.Programledare: Cecilia Strömberg
Producent: Marie Liljedahl -
Brott och straff ligger högt på den politiska agendan, och vinden blåser mot straffskärpningar. Men vem är straffet till för? Brottslingen, brottsoffret eller samhället?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Under 1900-talet var den dominerande tanken att straffet var till för att den dömde skulle få vård och behandling utifrån sin situation för att inte begå brott i framtiden. Idag är utgångspunkten att straffet ska utgå från gärningen: ju svårare brott desto högre straff. Vad finns det för filosofiska idéer bakom vårt sätt att se på straff? Och finns tanken på hämnden kvar i vårt rationella samhälle?
Filosofiska rummet gästas av Torbjörn Tännsjö, professor emeritus i praktisk filosofi vid Stockholms universitet, Göran Duus-Otterström, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet och Agneta Bäcklund, justitieråd vid Högsta domstolen.
Programledare: Cecilia Strömberg
Producent: Marie Liljedahl -
Blir du ibland stressad över att din hund inte alltid beter sig som omgivningen förväntar sig eller att andra alltid verkar lyckas så bra med sin träning och på tävling? Kanske har din hunds kullsyskon en massa fina meriter, eller har du konstant dåligt samvete över att du inte lyckas ge din hund allt den behöver?
I det här avsnittet reflekterar hundpsykolog Kicki Fellstenius och hundinstruktör Cecilia Strömberg över temat prestationsångest i hundlivet. I vilka situationer kan den tänkas uppstå och varför? Och inte minst... vad kan vi göra för att hantera den bättre? Både Kicki och Cecilia berättar om i vilka situationer de drabbas av stress eller prestationsångest och delar också med sig av sina olika knep för att hantera dessa situationer. Eller för att undvika dem :)
Ha en HUNDerbar dag!
/Kicki och Cecilia
PS: Följ oss på Facebook och Instagram:www.facebook.com/kickifellsteniuswww.facebook.com/hundpoddenwww.instagram.com/kickifellsteniuswww.instagram.com/cecilias_hundliv www.instagram.com/hundpoddenmedkickiochtage
Information om podden samt extramaterial hittar du på www.hundpodden.se.
Podden presenteras i stolt samarbete med Furry Friends www.instagram.com/furryfriends_family
-
Beslut som vi fattar idag styr livsvillkoren för framtida generationer. Beslut om klimat, kärnavfall, genförändringar och annat som påverkar djur människor och natur i tusentals år.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
I Sverige ska vi fatta beslut om slutförvaringen av kärnavfallet. Ett beslut som har tidsperspektiv på 100 000 år. Gentekniken har gett oss nya möjligheter att gå in och ändra i arvsmassan och på så sätt kunna aktivt förändra förutsättningarna för framtidens liv.
Det blir ett slags nekrokrati, när vi är döda och våra beslut bestämmer livet för dem som kommer efter oss. Hur kan vi ta ansvar för framtidens värld när vi fattar beslut idag? Hur mycket är ett liv idag värt jämfört med ett liv 1000 år bort? Vad har vi för skyldigheter mot livet på jorden år 4021?
Filosofiska rummet gästas av filosoferna Karim Jebari och Orri Stefánsson och Linda Soneryd, professor i sociologi.
Programledare: Cecilia Strömberg
Producent: Marie Liljedahl -
Filosofiska rummet bad filosoferna Karim Jebari, Fredrik Svenaeus och Lyra Koli att välja tre böcker som ska inspirera till läsning och filosofiska samtal i sommar.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Sommar innebär oftast långledighet och tid för läsning. I veckans Filosofiska rummet har våra gäster valt tre mycket olika böcker men som alla inspirerar till filosofiska samtal.
Fredrik Svenaeus har valt Peter Godfrey-Smiths "Metazoa: Animal Minds and the Birth of Consciousness" som väcker frågor om vad det innebär det vara vid medvetande och på vilket sätt olika djurs livsformer kan bidra till förståelsen av vad medvetande är och hur olika nivåer av medvetande kan urskiljas?
Lyra Koli har vänt tillbaka till Karin Boyes relativt okända bok ”För lite” som ställer en fråga som en gång var central inom filosofin: Hur ska man leva? Vad är det goda livet? Varför väljer människor att vara olyckliga, och att göra sig mindre än de är?
Karim Jebari har valt Isabel Wilkersons bok ”Caste” där Wilkerson plockar upp begreppet kastsystem men befriar det från kopplingen till Indien och omvandlar det till ett analytiskt verktyg som hon använder för att förstå den amerikanska södern och tredje riket. Funkar det att göra så? Vad får det för följder för analysen om man anlägger systemperspektiv istället för ett individuellt perspektiv på rasism och diskriminering?
Programledare: Cecilia Strömberg
Producent: Marie Liljedahl - Visa fler