Carl Jan Granqvist Podcasts
-
Missa inte det bästa ur vår succépodd!
I podden “Alexandras - nära ditt hjärta” har vi under våren fått möta så många inspirerande och intressanta personer, och nu har vi samlat de mest spännande samtalen i en “best of”-podd. Vi har delat upp den i två delar.
Del 2:
Christina Schollin, skådespelare, avslöjar varför hon hamnade på scenen:
-Jag tror att orsaken var att jag var ett så ensamt barn. Jag var sladdbarn med fem äldre syskon och hade svårt att hävda mig. Genom teatern ville jag bli någon annan än “lilla tråkiga jag” som ingen brydde sig om. Jag ville bli värd att lyssna på.
Carl Jan Granqvist, gastronomiprofessor, håller på och “dödstädar” berättar han, och avslöjar att han skänker bort sitt livsverk, Saxå bruk, som nu förvandlas till en stiftelse.
Maria Borelius, prisbelönt vetenskapsjournalist, författare och entreprenör, berättar om sin privata “hälsorevolution” och varför det är så viktigt att ge sig själv tid att känna såväl förundran som andlighet för att må bra.
Support till showen http://supporter.acast.com/alexandras.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Carl Jan skänker bort Saxå bruk
Carl Jan Granqvist “dödstädar” som han säger. Det innebär att ett av hans livsverk, Saxå bruk, nu förvandlas till en stiftelse. Hela egendomen, 200 hektar, 13 hus, alla inventarier, ska bli ett centrum för kulturell och måltidsanknuten utveckling.
Alexandra Charles intervjuar i nya poddavsnittet av “Alexandra - nära ditt hjärta” sin goda vän och tillika gastronomiprofessor Carl Jan Granqvist. Vi får höra hur han byggde upp sitt Grythyttan till ett framgångsrikt gästgiveri, men framför allt till en högskola för måltidskunskap. Många år senare brinner han ännu lika starkt för måltidens betydelse:
-Måltiden är ett socialt kitt som stimulerar alla sinnen. Samtalen runt bordet är grunden för empati och empati är grunden för demokrati.
Men nu vid 76 år ålder håller han dödstädar som han säger. I samråd sonen Carl Johan skänks därför hans mångåriga paradis Saxå bruk, utanför Filipstad, till en nybildad stiftelse.
-Stiftelsen ska sprida kunskap om nordisk och svensk gastronomi och utveckla gastronomin som konstart, men också främja utbildning och forskning inom området, säger Carl Jan.
Arbetet med att bilda stiftelsen kommer att ta mycket tid, men Carl Jan vore inte Carl Jan om han inte också hade massor med andra projekt på gång.
2023 ska Stockholm bli Europas gastronomiska huvudstad och det ska märkas över hela landet om Carl Jan får som han vill.
-Ja, varje landskap ta ska fram en unik landskapsmeny, men också en ny dukning med nya bestick, glas, dukar osv. I samarbete med Folkets hus och parker ska menyn också serveras hos dem, så att alla kan ta del av den.
Maten ja. Trots sitt dokumenterade intressen för god mat och goda viner har Carl Jan gått ner 30 kilo de senaste åren och i podden avslöjar han hur han lyckades.
-Det gäller att behärska hungerkänslan, säger han och tipsar om en meny på mycket kaffe, många ägg och en hel del skaldjur. Vi får förstsås lite drycketips också:
-Visste du att Sverige dricker mest champagne i världen per capita, säger han nöjt.
Support till showen http://supporter.acast.com/alexandras.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Varför ser vinglaset ut som det gör? Och vad förväntas du egentligen säga när du provsmakar ett vin på restaurang? I dagens avsnitt pratar vi servering tillsammans med Carl Jan Granqvist.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Varför ser vinglaset ut som det gör? Och vad förväntas du egentligen säga när du provsmakar ett vin på restaurang? I dagens avsnitt pratar vi servering tillsammans med Carl Jan Granqvist.
-
När Lars Carlén bestämde sig för att lära sig att bli en gentleman insåg att han behövde goda råd från någon som på allvar vet hur en gentleman uppför sig. Det självklara valet blev givetvis att fråga sveriges främste gentleman Carl Jan Granqvist om hur en gentleman beter sig, klär sig och agerar som värd under middagar och fester. Lyssna och lär om du också är sugen på att bli en gentleman eller behöver goda råd att förmedla åt någon man i din omgivning.
-
VEM: Carl Jan Granqvist
YRKE: Krögare, vinkännare och professor
AVSNITT: 482
OM: Att aldrig ha arbetat i hela sitt liv, europeisk gastronomi, järnbönder, första arbetet, dyslexi, att städa upp efter sig, sälja vin för 120 000 kr flaskan och givetvis en hel del om att bananer är jättebra, roliga och lite fräcka.
SAMTALSLEDARE: Kristoffer Triumf
PRODUCENT: Saga Markkula och Karl Birgersson
DISTRIBUTION: Acast
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
VEM: Carl Jan Granqvist
YRKE: Krögare, vinkännare och professor
AVSNITT: 482
OM: Att aldrig ha arbetat i hela sitt liv, europeisk gastronomi, järnbönder, första arbetet, dyslexi, att städa upp efter sig, sälja vin för 120 000 kr flaskan och givetvis en hel del om att bananer är jättebra, roliga och lite fräcka.
SAMTALSLEDARE: Kristoffer Triumf
PRODUCENT: Saga Markkula och Karl Birgersson
DISTRIBUTION: Acast
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Hej! Här är ett smakprov på sommarens Kopodd av Växa med Lotta Bromé. Vi besöker 10 mjölkgårdar och talar om alltifrån lantbruk till ost.
Sveriges Landsbygdsminister Jenny Nilsson medverkar - liksom Carl Jan Granqvist. Men huvudpersoner är såklart de bönder som vunnit Växas och Ludvig & Cos pris Årets Mjölkbonde® som tillsammans med Växas experter ger råd och tips. Följ med ut i svenska öppna landskap sommaren 2021! -
Äntligen tillbaka!
Vi pratar igenom senaste jaktupplevelserna, vi har alla hunnit med att jaga och har dessutom haft jaktlycka.
Ian har bytt bössa igen och har äntligen lyckats få med sig Tikka's nya rimfire, Tikka T1x som vi klämmer och känner på.
I gissa djuret bjuder Erik på en fantastisk tjäderbröstfilé. Till maten har Erik valt en röd och en vit Bordeaux signerad Carl Jan Granqvist, Eriks kockmentor. Vi ringer upp Carl Jan som entusiastiskt pratar vin, smakupplevelser och bjuder på en rolig jakthistoria.
-
4/10-2010