Carina Burman Podcasts
-
Carl Michael Bellmans (1740-1795) betydelse för den svenska vistraditionen går inte att överskatta. Född in en välsituerad ämbetsborgarklass gick Bellman från lovande ung ämbetsman till en omtalad visdiktare och underhållare med stöd ända upp från Gustav III.
Nästan lika kända som nationalskalden själv är karaktärerna som befolkade hans Fredmans epistlar och dryckesvisor. Här hittar vi den alkoholiserade urmakaren Jean Fredman, musikern Movitz, korpral Mollberg och den prostituerade Ulla Winblad tillsammans med gestalter hämtade från den bibliska, grekiska, romerska och fornnordiska mytologin.
I den nymixade reprisen av avsnitt 89 av podden Historia Nu samtalar programledare Urban Lindstedt med Carina Burman, docent i litteraturvetenskap vid Uppsala universitet och aktuell med boken Bellman. Biografin.
Småstaden Stockholm med omgivningar är fonden där Bellmans visor och liv utspelar sig. Född in i burgen ämbetsborgarskap kom familjens ekonomiska status sjunka långsamt ned i ekonomiskt moras. Det var också Bellmans stora skulder som tvingade honom att säga upp sin tjänst på Riksbanken. Efter Gustav III:s statskupp 1772 skrev Bellman hyllningssången Gustavs skål och med tiden skulle kungen Gustav III stötta Bellman.
Adelskap var aldrig aktuellt eftersom han hade svårt för att veta vad gränserna i de finare salongerna gick. Hela hans vuxna liv präglades också av allvarliga ekonomiska problem.
Bellman uppfann också en fantasiorden där alla medlemmar var svåra alkoholister. Statuterna var formulerade att ingen kunde bli medlem i denna Bacchi Orden, som inte minst två gånger hade legat redlös i rännstenen.
Bellman var populär under sin levnad, men han dog utfattig och sjuk 55 år gammal. Någon gravsten restes inte förrän 1851.
Musik: Ur vägen, ur vägen av CM Bellman, Fredmans sång 27 med Sven Scholander, Public Domain
Bild: Carl Michael Bellman i Sergels ateljé av Carl Larsson, Public Domain
Vill du stödja podden och samtidigt höra ännu mer av Historia Nu? Gå med i vårt gille genom att klicka här: https://plus.acast.com/s/historianu-med-urban-lindstedt.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Få städer är lika omskrivna som Italiens huvudstad. Mycket är författat av historiska romare, men till förvånansvärt stor del har bilden av staden formats av besökares berättelser. Mer än de flesta städer definieras Rom av sina främlingar. Litteraturhistorikern Carina Burman vandrar genom den historiska staden och ser spåren av berömda turisters blickar.
I serien Essäsommar repriserar vi under juli och augusti några av våra bästa ljudessäer. "Rom – främlingarnas stad" publicerades ursprungligen den 7 mars 2019. För mer info liksom fler poddar, essäer och filmer, besök anekdot.se. -
Svenskarnas semestertraditioner har vuxit fram de senaste 100 åren. Jenny Björkman är docent i historia med semester som specialitet (andras, inte sin egen). Vi pratade om när solbränna gick från att vara fult till att bli fint och kanske lite fult igen, om varför semester off-season alltid är lite finare och hur samhällets olika sociala skikt semestrar - nu och förr.
Bokrekommendationer:
Vi romantiska resenärer - Carina Burman.
Min vän Percy, Buffalo Bill och jag - Ulf Stark
Underbara kvinnor vid vatten - Monika Fagerholm.
Semestersabotören (film) - Jacques Tati (1953)
Programledare: Per Grankvist. Producent: Jens Back. Mixning av Stray Dog Studios. Foto: Stefan Tell. #perspektivpodden
"Perspektiv "är en podd från Vad Vi Vet. Prenumerera på podden för att lära dig något nytt varje vecka.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
This is a public episode. If you’d like to discuss this with other subscribers or get access to bonus episodes, visit www.vadvivet.se/subscribe -
Den högt älskade skalden, med sina rusiga dikter om fylla och kärlek. En begåvad spjuver som lyftes till skyarna under den gustavianska tidens topp men vars karriär sköts i sank av ett ökänt kungamord.
Nya avsnitt från P3 Historia hittar du först i Sveriges Radio Play.
Redaktionen för detta avsnitt består av:
Cecilia Düringer – programledare och manus
Mårten Andersson – producent
Julia Grauers – research
Pablo Leiva Wenger – scenuppläsare
Peter Jonason – ljuddesign och slutmix
Medverkar gör också Carina Burman, litteraturforskare vid Uppsala universitet och författare till Bellman. Biografin.
Vill du veta mer om Bellman? Här är några av de böcker som ligger till grund för avsnittet:
Bellman. Biografin av Carina Burman
Ljuva karneval! av Lars Lönnroth
Carl Michael Bellman av Lars Huldén
Bellman i verkligheten av Torkel Stålmarck
Bellman var där av Marie-Louise Andersén mfl
-
Att säga att deckare är populära idag är en ordentlig underdrift. Brott och ond bråd död dominerar bokmarknaden och fyller streamingtjänsterna. Men deckaren är inget samtidsfenomen. Pionjärverken skrevs redan vid mitten 1800-talet och en första guldålder kom på 1920- och 30-talen. Decennierna därefter vidgades genren till att bli den breda kriminallitteratur som idag definierar fältet. Varför är vi så fascinerande av mordgåtor? Finns det vissa ingredienser som en deckare inte kan vara utan? Hur kommer det sig att kvinnliga författare varit så framgångsrika i genren och redan på 40-talet kunde lyfta abortfrågan i mordintrigen? Hur mår egentligen den svenska deckarforskningen? Och varför finns det renar på omslagen till Jens Lapidus italienska översättningar? Bildningspodden försöker lösa gåtan bakom deckarens vindlande historia och måttlösa popularitet.
Gäster i studion är Carina Burman och Karl Berglund. Carina Burman är författare och docent i litteraturvetenskap, som just nu skriver på en essäsamling om kvinnliga författare under deckarens guldålder. Karl Berglund är litteraturforskare vid Uppsala universitet och disputerade 2017 på avhandlingen "Mordens marknad: Litteratursociologiska studier i det tidiga 2000-talets svenska kriminallitteratur".
Samtalsledare och producent: Magnus Bremmer
Bildningspodden är en del av Anekdot – det digitala bildningsmagasinet. Fler poddar, filmer och essäer hittar du på Anekdot.se. -
Synden spelade en viktig roll människors liv förr - men hur är det idag? Ett existentiellt samtal med Människor och tros lyssnare. Och hur lyckades Bellman lyfta synden från rännstenen?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Vad står begreppet synd för idag och hur har det förändrats genom historien?
Hör lyssnare som hört av sig och Carina Burman, författaren och litteraturforskaren, om Carl Michael Bellmans relation till synden och hur kyrkan reagerade på hans epistlar där det syndade friskt. Synden har haft både uppgångar och nedgångar i Sverige och i mitten av 1900 talet blev den "svenska synden" världsberömd. Men vilken roll har synden idag?
I programmet hörs även delar från det telefonväkteri som vi sände för några veckor sen där den katolske prästen Thomas Idergard och
klimatpsykologen Kata Nylén medverkade.Programledare: Åsa Furuhagen
Producent: Anders Diamant