CECILIA HANSSON Podcasts
-
2022 gick den österrikiske performancekonstnären Hermann Nitsch ur tiden. Hans omstridda mysteriespel Orgien Mysterien Theater lever vidare som en bloddrypande men ordlös kommentar till samhället.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Sedan decennier har det uppförts på gårdsplanen på Nitsch slott Prinzendorf i nordöstra Österrike. Hans mål var att skapa en enorm, livsbejakande fest, ett "ja till livet".
»Orgien Mysterien Theater« är en regisserad extas, där både skådespelare och publik renas och skakas om – bortom språket. Och inte på vilket sätt som helst! För i det här allkonstverket stampas och blandas färska vindruvor med inälvor från djur. Vitklädda eller helt nakna, ofta unga, människor rör sig i en rituell koreografi. Någon har ögonen förbundna, får dricka blod ur en bägare, för att sedan korsfästas.
Med åren blev Wienaktionisten Hermann Nitsch erkänd, även av etablissemanget. Hans målningar hänger på väggarna i regeringskansliet och museer har byggt till hans ära. Det är något av en tradition i Österrike att konstnärerna gör uppror mot samhället för att sedan ikoniseras.
Författaren Cecilia Hansson träffade en gammal Herman Nitsch i hans slott mitt i frukostgröten för ett antal år sedan.
-
- En dag kom jag över Yarden, romanen som hade blivit poeten Kristian Lundbergs publika genombrott. En bok om hårt kroppsarbete på en stor parkering i Malmö, vad hade den att säga mig?
Om Cecilia Hansson:Cecilia Hansson är författare, journalist och översättare.Producent Camilla Blomqvist [email protected] -
Bildningsresan tar dig till kulturens huvudstäder. Här får du en guide till de klassiska besöksmålen som är värda en omväg. Följ med till Katarina Wikars Berlin.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Gå på loppisen i Mauerpark. Åk upp i tv-tornet intill Alexanderplatz. Se tysk expressionism i den nyrenoverade modernistiska ikonen Neue Nationalgalerie. Hitta Berlins själ på Brechts teater - Berliner Ensemble. Och besök Judiska museet, ett hus organiserat runt ett centrum som inte finns - det tidigare judiska livet i Berlin.
Katarina Wikars tar hjälp av författaren Cecilia Hansson och beger sig ut i Berlin - en stad där ingen bryr sig om man har klänningen ut och in.
Berlin är en stad som absorberat hela 1900-talet: Monarkin. Weimarrepubliken. Tredje riket. Två världskrig. Kalla kriget. Muren. Sammanslagningen. Berlin är i mångt och mycket en stad utan form. Hoprasade strukturer. Nybyggen på fel ställen. Inte undra på att Berlinbandet framför andra heter Einstürzende Neubauten.
-
- Mina tankar går till rum som lever, fastän de inte borde göra det. Sanatorier jag besökt, övergivna platser där laddningen fortfarande finns kvar. Som om själarna ännu inte lämnat, fastän många år passerat.
Om Cecilia Hansson:Cecilia Hansson är författare, journalist och översättare. Producent Camilla Blomqvist [email protected] -
Synthpopbandet Ratatas sista album kom 1989, samtidigt som Europa var i gungning. Världen skulle för alltid komma att förändras.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Författaren Cecilia Hansson berättar om hur "Människor under molnen" med sitt benhårda allvar och gnistrande elektroniska vemod ringade in en tidsanda som präglades både av die Mauer och der Mauro.
Ratata var stilbildande. Elektronikan, de tjusiga kläderna och den blasé Östermalms-coolheten i kombination med de suktande, sentimentala sångerna kändes helt nytt i det svenska landskapet.
Samtidigt hände saker ute i Europa och världen, flera hundra mil bort. Upproren och de fredliga revolutionerna bubblade. Perestrojka, glasnost, den nya öppenheten som om bara några månader skulle förena östra och västra Europa. Människorna under molnen i Östeuropa hade andra planer än att tiga still bakom taggtråd och mur.
-
Biblioteket 20100222 Susanna Alakoski m fl1) Susanna Alakoski intervjuas av Mia Gerdin på ett café på Kungsgatan i Stockholm feb 2010 om sin nyutkomna bok Håpas du trifs bra i fengelset. I reportaget ingår korta avsnitt från Boktornet april 2006 med uppläsning av författaren ur Alakoskis debutroman Svinalängorna, och kort intervju från samma tillfälle. Åsa Karlsson läser ett par citat ur den nya boken. 2) Göran Sommardal intervjuar poeterna Cecilia Hansson från Sverige och Inger Bråtveit från Norge om deras gemensamma poesiprojekt Loveprosjekt som kom i bokform hösten 2009.Mer info på sr.se/p1/biblioteket
Första boken Svinalängorna blev en dundersuccé och gav Susanna Alakoski August-priset och älskades verkligen av läsarna. Nu har hon skrivit sin andra roman, Håpas du trifs bra i fengelset, en bok som hon tillägnar alla anhöriga - alla som lever med missbrukare eller kriminella i sin familj. Mia Gerdin har träffat Susanna Alakoski för att prata om dom som måste försöka få sina egna liv att fungera trots den stora vreden och sorgen över det syskon, förälder eller barn som sätter till exempel droger före allt annat. I Biblioteket finns också norska Inger Bråtveit och svenska Cecilia Hansson som under några år haft ett Loveprosjekt tillsammans som nu resulterat i bokform. En bok som beskrivs som ”en dialogisk-poetisk undersökning av kärleken och sexualiteten, en lyrisk dokumentär om kärlekens kraft och krävande transportsträckor”. Göran Sommardal samtalar med författarna om hur man på de båda syskonspråken nynorska och svenska går till väga för att PÅ NYTT gestalta något så poetiskt beprövat och så klichébemängt som Kärleken.