Buddha Podcasts

  • Vanessa är vår tids Charles Ingvar Jönsson. Kristoffer letar efter sin inre Buddha och Daniel undrar vad han ska göra med sina 250 tomatplantor! Lyssna och anteckna noga, klokskaperna haglar! www.kompanietpodcast.se Learn more about your ad choices. Visit megaphone.fm/adchoices

  • Om prestation, perfektion och strävan att vara fullkomlig. "Vad jag avskyr uttrycket till 100%".

    Under avsnittet nämns:

    Tomas Tranströmer - Guldstekeln Simone Weil - Tyngden och nåden Svenneagrammet - ett svenskt instagramkonto om enneagrammet Buddha at the gaspump (Batgap) - intervju med svenska Emelie Cajsdotter Rocket Man - filmen om Elton John RobCast - podd med Rob Bell Kärlekens gärningar - Sören Kierkegaard
  • Oro och ångest är känslor som många av oss har upplevt mer eller mindre under livet. Hur kan vi hantera svåra känslor som just oro och ångest? Går det att till och med må bättre och växa som människa, tack vare svåra känslor? Veckans gäst Mikael Hedman, även känd som Swedish Buddha, är bland annat författare, föreläsare och rådgivare. I avsnittet berättar han om sitt liv utanför de stereotypiska ramarna samt ger råd och tips på hur personer kan möta sina känslor.

  • INTRO: [00:00:00]

    Efter förra veckans fadäs då Peter lyckades spilla lite PXL på sin laptop (Rock And Rage för den som undrar) så blir det en liten inblick i vad som gått till spillo kring olika tangentbord, lösningar med hårtork, som inte riktigt gav önskvärt resultat och riskanalys över var dagens burk (en Liquid Lightning) bör stå, med tanke på att Mikaels hund Buddha är in da house. Vill du själv införskaffa spillvänlig energidryck (även om den gör sig bäst ner i strupen) så kan du läsa mer och handla bland annat via pxlpowerup.se

    FANTASY ETT: [00:05:52]

    Höstens andra fantasy-storsatsning på streaming har dragit igång med de två första avsnitten av The Lord of the Rings: The Rings of Power på Amazon Prime som inledningsvis känns positivt överraskande, trots enligt Mikael ett par ifs and buts vad gäller casting av skådisar, otrovärdiga alver och annat. Men konstateras kan att serien ser breathtakingly snygg ut cinematografiskt och att det är en väsensskild historia som målas upp i jämförelse med den andra stora fantasyserien som är i full gång. Ändå är jämförelser oundvikliga, om inte annat för att det blir en kul diskussion!

    FANTASY TVÅ: [00:30:34]
    Den andra, nämnda storsatsningen är ju HBO Max-flaggskeppet House of the Dragon som fortsätter att briljera i sin prequel-berättelse som förr eller senare lär leda fram till händelserna i Game of Thrones. Det tredje avsnittet cementerar vidare känslan av när det var som bäst i Westeros, så måtte det hålla i sig denna gång och inte fallera som förlagan. Hatten av framför allt till Milly Alcock vars rolltolkning av Rhaenyra Targaryen får oss att utbrista “Daenerys who?!?!”

    FANTASY REMAKE: [00:42:51]

    På allmän begäran från vår frågelåda på Instagram svarar Mikael på vad han tycker om Final Fantasy VII Remake och vad han har för farhågor och förhoppningar på fortsättningen i serien och kommande uppföljaren Rebirth som är på gång.

    ANIME-TIPS: [00:55:45]

    Det har även efterfrågats fler anime-tips från Mikael och önskan uppfylls med ett tips om serien Parasyte som blandar horror och filosofiska resonemang kring mänskligheten i en märklig symbios!

    VERSUS: [01:00:09]

    Inte helt varma i kläderna med nya stafett-upplägget av versus-casting så glömdes det helt bort att avgöra en versus-match i förra avsnittet. Så denna gång redovisas resultatet av omröstningen på poddens Instagram-konto i fighten mellan Skaar Son of Hulk (spelad av Jason Momoa) och Red Hulk (spelad av Stephen Lang), innan det är dags att ta vidare den nya omgången…

    CASTING: [01:02:34]

    …där det denna gång blivit dags att sätta en skådis som Scorpion, denna Spider-Man-skurk som ska få möta Lizard spelad av Aaron Eckhart i nästa veckas avsnitt. Som alltid har det kommit in briljanta förslag från det fantastiska poddlyssnar-PXL-communityt! Ni är bäst!

  • Återigen ett försenat avsnitt och vi börjar inse att tiden inte riktigt räcker för att släppa ett avsnitt varje vecka. Vi backar bandet några år och tar oss tillbaka till det ack så ljuva 80talet. Vi se Silver Bullet baserad på en novell av Stephen King, Corey Haim var stor, fast han var ung, Gary Busey var busig fast han antagligen var hög eller bara galen, och varulvsfilmer producerades i mängder.Vi pratar Buddha, Steffe Löfven som rättskipare och actionhjälte och vi nördar lite i varulvshistoria.Haka på!

  • Mikael Hedman (Swedish Buddha) är tidigare officer, författare och andlig rådgivare. I sin bok och i sina föreläsningar berättar han om livsresan från yrkessoldat till det andliga sökandet i den Kaliforniska öknen.Hela samtalet hittar du på www.patreon.com/hurkanviLyssna på samtalet, ta del av länkarna nedan och om du anser att vi har sagt något felaktigt eller saknar information så välkomnar vi konstruktiv kritik och kompletteringar. Om du vill framföra ditt perspektiv på samtalet kan du spela in en reaktionsvideo på några minuter. Maila feedback, kritik och videor på [email protected] Boka Navid som föreläsare, samtalsledare eller moderator på [email protected] avsnitt av podden och kontaktuppgifter hittar du på https://www.hurkanvi.se.

    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • Vad händer om man blandar buddhism, barfota fötter och Tolkien med en kristen pappa och en mamma som utöva shamanism och slogs mot granndemoner? Du får en Johanne Linstad!

    Johanne identifierar sig som synkretist, som innebär att man ser en poäng i flera olika religioner och livsåskådningar. Mest har hon studerat buddhismen men har även fått en släng av kristendom och shamanism från sina föräldrar.

    Hon pluggade tibetanska en tid och reste då i flera omgångar till Indien och Nepal, där hon träffade hans helighet Dalai Lama. Hon har även haft flera privata samtal med Dalai Lamas lärljunge - tulkun Lakha Lama Rinpoche, som bosatt sig i Danmark. Det var också han som var en av anledningarna till att hon hamnade på rätt bana igen efter många år av ätstörningsproblematik.

    Under åren hon utövade buddhism insåg hon att en av hennes övertygelser skiljde sig från buddhismens synsätt - den att naturen är besjälad. Som 7-åring hade hon sin första andliga upplevelse i naturen och sen dess har hon sett den djupa visdomen som ligger där.

    Hör henne berätta om människans potential, om hur människan blev fast i begäret, om djuren, naturen, andeväsen och Alver, historier från olika religiösa skrifter och hur de lämnar ledtrådar till stora frågor. Om insikterna efter en bergstripp i Himalaya i Indien då hon gick vilse en vecka och var nära att dö, om hur det är att ha ätstörningar och vägen tillbaka, om mötet med buddhistiska mästare, om buddhistiska synsätt och medkänsla, om shamanism, kristendom och Gud.

    Det här är ett samtal jag aldrig kommer glömma.

    ****

    Skriv upp er på mitt nyhetsbrev här: https://mailchi.mp/5733ba171263/visdomsjaktens-nyhetsbrev

    Bli en Patreon och supporta Visdomsjakten att fortsätta: https://www.patreon.com/visdomsjakten

    ****

  • Sharon Salzberg is one of the world’s most renowned meditation teachers and a pioneer, bringing mindfulness and loving-kindness to the west. She’s also a New York Times best-selling author. In 1976 she established, together with Joseph Goldstein and Jack Kornfield, the Insight Meditation Society (IMS) in Barre, Massachusetts. In this episode we speak about meditation and love. We speak about suffering, which is universal and not personal. That the Buddha didn’t teach Buddhism, he taught a way of life. That the goal of meditation is to change our relationship, not to blank our minds. About the magical moment in meditation and the exploration if it’s possible to begin fresh again. The dialogue between Sharon and Dalai Lama about self-hatred. The power of awareness and the freedom of not believing every thought. That real love is an ability and not only a feeling. That the room is always filled with love. We speak about loving-kindness and that it is an antidote to fear. That listening with presence is a beautiful expression of love. And how we can send love even to those who do harm. Sharon ends our conversation by guiding a meditation on love and space.

    For more information about Sharon, visit https://www.sharonsalzberg.com

    Meditera Mera är en podcast från Mindfully, Sveriges nya meditationsapp. Du kan prova Mindfully kostnadsfritt i 7 dagar. Starta din provperiod på vår hemsida och hämta appen i App Store eller på Google Play.

    För mer information om Mindfully, besök vår hemsida www.mindfully.nu

  • Som människor är vi just mänskliga. Vi begår misstag, blir rädda, skadar oss själva och andra. Vad som tenderar hända är att en dikotomi uppstår mellan en människa som vaknat upp jämfört med en som inte har gjort det. Där den förre är gudomlig och ofelbar medan den senare, som de säger i kristendomen, mest bara lever i synd. Vi kan se det i beskrivningar av vad som händer med en människa vid ett uppvaknande, upplysning, teosis, moksha, satori. Buddha och många andra upplysta föregångare verkar i princip perfekta och problemfria. Och många andliga ledare i modern tid beter sig som om, samt har människor kring sig som säger, att de är just dessa ofelbara personer. 

    Vad som är intressant med Jesusberättelsen är att det åtminstone finns passager där han beskrivs som att ha tvivel, vara i motsats till det som är, och inte minst få vredesutbrott. Detta gör att han ofta karaktäriseras som både fullt mänsklig och fullt gudomlig, något som jag skulle säga är mer rimligt och eftersträvansvärt för en människa idag. Och väl värt att notera att så redan är fallet, vi är såklart från början både gudomliga och mänskliga, det är i slutändan samma sak - och det är ingen skillnad på upplysning och icke-upplysning. 

    Stripping the gurus av Geoffrey Falk: http://geoffreyfalk.com/ 

    Youtube: https://www.youtube.com/channel/UCIp2530u_bJV55_4nbXkwkA 

    Apple podcasts: https://podcasts.apple.com/se/podcast/andlighet/id1603002647?l=en

  • Det här avsnittet handlar om att ”tacksamhet”, som är ett oerhört viktigt tema och något vi lätt kan tappa kontakten med, men också något som vi lätt kan väcka till liv igen. Enligt Buddha och buddhismen gör man det genom att uppmärksamma och vara medveten om allt det som görs eller gjorts för en, allt vi tagit emot och fått av andra, allt vi gagnas av. Det här går jag in på i introduktionen som är ca. 10 minuter. Sedan kommer den guidade meditationen som är ca. 33 minuter lång. I början av den läser jag även en kort text av Tarthang Tulku, som handlar tacksamhet och uppskattning.

    Vill du veta mer om meditation eller om vad jag sysslar med kan du kolla in min hemsida – www.viryabodhi.se

    Om du gillar vad jag gör får du gärna ge ett bidrag.


    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • Buddha betyder vaken, eller den som är vaken. Det är ingen metafor utan en direkt beskrivning av vad som sker vid det de andliga traditionerna kallar för just uppvaknande eller upplysning. Vi lever våra liv, är identifierade med det narrativa självet (egot) och tror på det vi tänker. Men genom framförallt olika typer av meditationspraktiker tränar vi om vårt medvetande att varsebli den processen och på så sätt samtidigt se igenom den - och det skiftet är som att vakna ur en dröm. Eller som när Neo vaknar upp ur The Matrix - inse att vi varit i ett slags virtual reality.

    Youtube: https://www.youtube.com/channel/UCIp2530u_bJV55_4nbXkwkA

    Apple podcasts: https://podcasts.apple.com/se/podcast/andlighet/id1603002647?l=en

    Google podcasts: https://podcasts.google.com/feed/aHR0cHM6Ly9hbmNob3IuZm0vcy83OGI5MjVmOC9wb2RjYXN0L3Jzcw

  • Swedish Buddha aka Mikael Hedman berättar om sin magiska livsresa, om varför han både sköt kulsprutt och blev vegetarian, om att bo i öknen och vilka livsmysterier som hjälpt honom i hans transformation. Mikael delar även med sig om sina bästa tips för mer medveten närvaro! Hoppas innerligt du kommer att tycka om veckans avsnitt med Eva.

    OBS då intervjun görs på distans, och Mikael just nu bor på en båt, är ljudet lite speciellt, men hoppas du älskade lyssnare har överseende med det och NJUTER av innehållet!

    Veckans tarot med Tanja kommer måndag kväll som bonus-spår, så håll utkik. Följ oss på #magipodden (prenumerera) så får du avsnitt och bonus när det dyker upp!


    Om Mikael Hedman

    Mikael Hedman är officeren som gav sig ut i världen på jakt efter livets hemlighet. Det var startpunkten på en intensiv upptäcksfärd över femton år bland öknens mystiker, New Yorks techmiljardärer, kampsportsmästare, munkar och en massa annat. Sökandet slutade där det började; i Sverige – istället för att ha nått målet han sökt är han uppslukad av det. Sedan ett år tillbaka guidar Mikael människor som brinner för självkännedom och inre utveckling. Han har nyligen gett ut boken och poddberättelsen Swedish Buddha som handlar om att utveckla sig själv och om att öppna sitt medvetande. Mikael har intervjuats i flera poddar, bland annat av Agneta Sjödin och nyligen i Försvarsmaktens personaltidning.

    Läs mer om Mikael Hedman här:

    https://swedishbuddha.se/

    och berättelsen om Mikael på Spotify:

    https://open.spotify.com/episode/38RgP6EjwO6KeHDJ1z1V9z?si=0003f10234cd42a7


    Buddha Weekly är gruppen som möts varje måndag för att möta sitt inre och utvecklas. Man får prova gratis om man gillar det under en halv månad:

    https://swedishbuddha.se/kassa-medlemskap/?level=1


    #magipodden #swedishbuddha #vardagsmagi #mikaelhedman #ringofbrodgar #alestenar #standingstonesofcallanish #astrologi #shaman #medium #magiförsjälen #healing #vattumannen


    Om Tanja och Eva.

    Tanja Dyredand är författare och aktuell med böckerna "Magi för själen", "Vardagsmagi", "Skratta & Pausa" samt "Min Magiska Kalender 2022", initierad shaman, healer, meditations- och mindfulness coach, cert. medium och yogalärare.


    Eva Danneker äger Vattumannen bokförlag och bokbutik, samt håller en rad olika kurser.


    Music creds: Intro music: "Magic You Are" Sweet Dish remix (solfeggio 432 Hz, Forest treasure, beat by Dan Hening Arpy )


    Rabatt på Tanjas bok & kalender till podd-lyssnare:

    Du som vill få rabatt och förbeställa Tanjas nya bok Magi för Själen och kalendern kan göra det här:

    https://stressaav.nu/bok-vardagsmagi/


    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • Det här är ett av mina bästa poddsamtal och det är med Mikael Hedman, även känd som Swedish Buddha. Mikael började sin bana som officer och parallellt med livet som militär sökte han under många år den dolda kärnan som han anade kunde finnas i det vanliga livet. Av en slump träffade han en munk som fick Mikael att ta steget fullt ut och söka svaret om sig själv och livet till varje pris. Svaret tänkte han hitta i böcker medan han levde i ett skjul längs Västkusten. Livet ville annorlunda och han hamnade i USA, New Mexico vilket blev startpunkten på en 15 års upptäcktsfärd i sällskap av öknens mystiker, New Yorks teachmiljardärer, kampsportsmästare och munkar. Idag bor Mikael i en segelbåt med sin familj och jobbar med inre utveckling för människor och företag.

    I det här avsnittet pratar vi om Mikaels resa i livet från att vara militär till Swedish Buddha och att jobba med inre utveckling. Vi pratar om att lyssna på sin egen röst, den inre resan och hur Mikael kom in på den. Vi pratar om hur du själv växer din medvetenhet och utvecklar den inre konversationen med dig själv samt hur du kan bygga upp en bättre relation till dig själv. Vi pratar även om jobbiga känslor och tankar och hur vi som människor kan möta dom. I det här avsnittet kommer det fram flera värdefulla saker som kan ge insikter för ett bättre liv och jag tycker verkligen om det här avsnittet. Det tror jag att du kommer göra också!

    Gillar du det här samtalet så tycker jag att du ska lyssna eller läsa Mickes bok Swedish Buddha https://swedishbuddha.se/podd-och-bok/ eller gå in och lyssna på poddarna "Så in i själen" och "Våga mera podden" som han också har medverkat i.

    Hör gärna av er vad ni tyckte om det här avsnittet till mig och Mikael. 

    @Swedishbuddha 

    @Kimschoultz

  • Litteraturvetaren Eva Stenskär hör hur en svensk nationalskald tycks ha varit före sin tid med att skriva klimatvänlig litteratur.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    ESSÄ: Detta är en text där skribenten reflekterar över ett ämne eller ett verk. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

    "Sjösala vals", "Fritiof och Carmencita", och "Så länge skutan kan gå" – många av oss har väl någon gång skrålat med i någon Taube-låt! De dyker upp alltsomoftast, särskilt om somrarna, och har en förmåga att göra oss lite så där lagom rosigt patriotiska. För nog klappar våra hjärtan snabbare när vi hör rader som "Se hur hela Uppland står i lågor" och "Så skimrande var aldrig havet." Men faktum är, att Taubes versrader är mer än somriga och skärgårdsromantiska nostalgiknippen, det går nämligen att förstå Taubes sånger som radikalt miljömedvetna texter. Det är en tolkning som kanske först i spåren av en klimatdiskussion går att förstå och uppskatta till fullo. Taubes alter ego Rönnerdahl tycks stå för ett nytt sätt att förhålla sig till naturen – ett förhållningssätt som ter sig allt viktigare när skogsbränder, översvämningar och artutrotningen blivit till stående inslag i nyhetsrapporteringen.

    En av de viktigaste teoretikerna inom det som kommit att kallas ekokritik är Lawrence Buell. I sin bok The Environmental Imagination: Thoreau, Nature Writing, and the Formation of American Culture, ifrågasätter han vad som krävs för att en text ska kunna kallas "environmental", det vill säga med fokus på miljön. Han svarar själv genom att göra upp en lista på eventuella inslag. För att en text ska kallas "environmental", menar Buell, så måste miljön utgöra mer än en ram, det mänskliga intresset ska vara införstått men inte vara det enda intresset i texten, mänskligt ansvar för miljön ska vara en del av textens etiska oriententering och slutligen bör miljön porträtteras som något pågående till skillnad från något statiskt. Vid närmare titt på två av Taubes mest folkkära sånger, "Änglamark" och "Sjösala vals", blir det tydligt att båda texterna faktiskt kan ses som miljömässiga, även ur ett akademiskt perspektiv. "Änglamark" skrev Evert Taube 1971 som en uppmaning till att rädda Vindelälven från vattenkraftsutbyggnad , och textens tema är just miljöförstöringen. Djur och miljö utgör verkligen något mer än en kuliss för "handlingen", de skulle till och med kunna kallas för huvudpersoner i texten. "Låt örnen flyga, låt rådjuren löpa!" utropar Taube, och ber oss att tänka om. "Låt sista älven som brusar i vår natur, brusa alltjämt mellan fjällar och gran och fur!" Naturen framstår här som en resurs att använda med försiktighet, med ett barns känsla av lekfullhet – inte för att tillgodose krassa vinstintressen.

    Också "Sjösala vals" tycks stämma väl in på Buells kriterier. Djur och natur står i och för sig inte i samma självklara fokus som i "Änglamark", för här dansar människan in, personifierad av Rönnerdahl. Ändå verkar gränserna mellan Rönnerdahl och naturen som omger honom flyta samman. Rönnerdahl, sjunger Taube, skuttar ur sin säng och valsar över Sjösala äng. Här omges han av tärnan, ekorren, finken, göken och – ja, du minns nog – alla de där blommorna som redan slagit ut på ängen: gullviva, mandelblom, kattfot och blå viol. Det intressanta är att det verkar finnas ett samförstånd mellan Rönnerdahl och naturen omkring honom. Rönnerdahl kallar på djuren, som svarar honom med förståelse. Rönnerdahl är en gammal man, fortsätter Taube, men han dansar minsann ändå. Han har sorger och ont om sekiner och ingen kan riktigt förstå hur han får det att gå ihop. Ingen då, alltså, utom tärnan, ekorren, finken och vårens första gök. Vilket tyder på att det finns ett slags simpatico, det vill säga en vänlig inställning, mellan människa och djur. Naturen i "Sjösala vals" gestaltas som en pågående process, fåglar dyker, ekorrar gungar och blommor blommar – tecken på aktiva ekosystem. "Ekocentrism predikar goda egenskaper som vördnad, ödmjukhet, ansvar och omsorg," skriver den brittiske geografen och miljöaktivisten Timothy O'Riordan i sin bok Environmentalism. Och visst handlar "Änglamark" om att behandla vår jord som ett arv, som måste förvaltas på rätt sätt, med vördnad, ödmjukhet, ansvar och omsorg: blommorna ska leva, fåglarna flyga och sjunga, älven ska brusa.

    När Rönnerdahl viftar över ängen lycklig som en lärka i bara nattsärk och blomsterkrans verkar han bli ett med naturen, och därmed också gestalta en livsstil som många tycks längta till. Det är ett tillstånd som fungerar som en förlängning av oss själva. Det är trots allt en så välkänd bild. För nog är det så att Rönnerdahl blir ett med naturen när han dansar fram där, är det inte så vi ser honom? Och är det inte det livet vi längtar till i dessa dagar? Att kunna leva med naturen som en förlängning av oss själva? I inledningen till Future Primitive: The New Ecotopias, skriver science fiction författaren Kim Stanley Robinson att världen, den är minsann inte en maskin vi kan använda och byta ut hursomhelst, den är mer än så, den är en förlängning av vår egen kropp. Försöker vi hugga av den, dör vi.

    Taubes texter gestaltar alltså ett tillstånd som många av oss vill uppnå. Han ger också svar på hur det ska gå till. Trots att "Sjösala vals" nämner pengabekymmer, så uttrycks ingen egentlig materialistisk avsaknad. På det viset är Taubes sång mer än en pastoral blick tillbaka i tiden, den är också en uppmaning till att tänka enkelt. Den brittiska filosofen Kate Soper talar i boken The Politics and Pleasures of Consuming Differently, om "alternativ hedonism", med detta menar hon att vi bör öppna våra sinnen för njutningen i ett hållbarare leverne. Soper hävdar att ett mer hållbart användande av resurser inte nödvändigtvis behöver innebära nyutveckling, det kan lika gärna betyda ett återgående till enklare tider. Vi måste, skriver hon, välkomna "nya sätt att tänka på vad som utgör nöjen." Istället för att betrakta den nuvarande situationen som en kris, så menar Soper att vi istället kan se på den som en möjlighet, en möjlighet till ett bättre liv. Inte ens självförverkligandet behöver komma på efterkälken, säger Soper. Nya sätt att tänka på vad som utgör nöjen – kanske är det detta som Professor Lawrence Buell syftar på när han talar om begreppet "voluntary simplicity" – "frivillig enkelhet" – ett begrepp han menar har bl.a. Buddha och Gandhi som föregångsgestalter. Frivillig enkelhet förespråkar ett mer hållbart leverne, ett liv där vi konsumerar mindre, och väljer bort en materialistisk livsstil. Buddha, Gandhi och… Rönnerdahl. Taube har gett oss mer än en trevlig visa att nynna på, en fingervisning om njutningen i det lilla. Kanske bör vi helt enkelt följa med Rönnerdahl i dansen ut i naturen bland djuren på väg mot en hållbar, bättre, och – förhoppningsvis – mer njutbar framtid!

    Eva Stenskär, litteraturvetare

  • Om hur en femtonhundra år gammal Buddhafigur hamnade på en ö i Mälaren på 600-talet. Vi reder ut hur buddha-figuren, guldgubbar och en dopskopa från Egypten hamnade på Helgö.Programledare: Anders LundinHistoriker: Kristina Ekero Eriksson Learn more about your ad choices. Visit podcastchoices.com/adchoices