Britta Lejon Podcasts
-
“Utöka tjänstemannaansvaret!” tycker M-politikern Ida Drougge medan STs ordförande Britta Lejon menar att statsanställda snarare behöver bättre förutsättningar i sitt arbete för att misstag ska kunna undvikas. De debatterar även varför nivån av tillit till offentlig förvaltning skiljer sig mellan borgerliga väljare som är alltmer missnöjda medan vänsterväljarnas förtroende är fortsatt högt. Vad händer med medborgarnas tillit när tjänstepersoner misstänkliggörs?Programledare: Silvia Kakembo
-
Att Theodor Engström mördade en tjänsteman som representerade det offentliga Sverige är inte överraskande. Tvärtom är det en del av en trend där hoten mot tjänstemän frodas tillsammans med konspirationsteorier, menar forskaren Andreas Önnerfors.
Nytt avsnitt av Arbete och fritid med Britta Lejon, ST, Mikael Feldbaum, Arbetsvärlden och gästen Andreas Önnerfors. -
Pedant med portfölj eller en glad geek? Britta Lejon, ordförande för fackförbundet ST, och statsvetaren Therese Reitan diskuterar vilka kompetenser Sveriges bästa tjänsteperson måste ha idag och hur kravprofilen kommer att förändras i framtiden. Britta och Therese funderar också på knäckfrågan: Hur kan staten locka till sig alla dessa supermänniskor och behålla dem?Programledare: Silvia Kakembo
-
Sverigedemokraterna står till vänster om M och KD i arbetsmarknadspolitiken. Det menar Sverigedemokraternas nya ordförande i arbetsmarknadsutskottet Magnus Persson som gästar Arbete och fritid.
Magnus Persson välkomnar LO:s och Byggnads besked om att man kommer att träffa Sverigedemokraterna för att påverka partiets politik. Han menar att Sverigedemokraterna är garanten för att hålla emot de borgerliga partiernas önskan att sänka a-kassan. Och han anser att de regionala skyddsombuden inte längre kan utses av facken eftersom de ”politiserats”.
Medverkar i podden gör också Britta Lejon som menar att den reformering av Arbetsförmedlingen som Sverigedemokraterna och de borgerliga partierna förespråkar är en ”fin omskrivning för att slakta arbetsmarknadspolitiken”.
Vi talar också om metoder för att få bukt med långtidsarbetslösheten, Lex Laval, att ställa krav på arbetslösa, arbetskraftsinvandring, diskrimineringslagen och varför Magnus Persson har fått smeknamnet ”fackpampen” bland partikollegorna. -
Min första önskan till en ny regering är att rusta upp Arbetsförmedlingen, säger Laura Hartman, LO:s chefsekonom som också gärna ser gratis kollektivtrafik.
Laura Hartman, LO:s chefsekonom och Britta Lejon, ordförande fackförbundet ST, talar valrörelse i nya avsnittet av Arbete och fritid. Knappt 6000 personer är inskrivna i arbetsmarknadsutbildningar. Det är skamligt lågt, menar Laura Hartman som efterlyser en mer aktiv arbetsmarknadspolitik. Arbetsförmedlingen är sargad efter nedmonteringen och signalen från politiken är ”stopp stopp, hej hej, vi vet inte vad vi ska göra”, med resultatet att mer arbetsintensiva program inte får plats när förvaltningsanslaget krympt och programpengar istället skickas till baka till staten. Alltmedan Arbetsförmedlingen byggt upp en ”gigantisk” upphandlingsavdelning.
Laura Hartman förespråkar ”Sverigepriser” på el ”över en period”, säger hon vidare. -
Varför säljer kommuner äldreboenden och skolbyggnader till privata bolag? Per Lindvall, ekonomiskribent, och Britta Lejon, ordförande ST, reder ut kommunernas drivkrafter tillsammans med Mikael Feldbaum, Arbetsvärlden, direkt från Almedalen.
Kan Ulf Kristersson någonsin få ett svar på sin fråga om vem i hela världen som är ansvarig för köerna på Arlanda? När är det rimligt att politikerna kallar in privat kapital och när bör de ha kvar sitt styrande och inflytande? Borde staten äga bolag och vad ska den ha dem till? Och kan samhällsbyggarbolagen gå i konkurs när ekonomin vänder?
Arbete och fritid spelas den här gången in direkt från Almedalen. -
Socialdemokraterna har genom åren kritiserat vinster i skolans värld. Men de har inte prioriterat att förändra systemet. Det har förvånat Karin Grundberg Wolodarski i arbetet med boken Experimentet.
Författaren och journalisten Karin Grundberg Wolodarski, som skrivit boken Experimentet, gästar podden. Hon har kartlagt de politiska processer som lett fram till dagens världsunika system. Hon har också mött skolentreprenörer som ofta brunnit för att skapa skolor som de själva velat gå i. Och pratat med forskarna om vad skolmarknaden lett till för effekter.
Vi pratar om argumenten för och emot marknadsskolan, varför det blev som det blev och vilka politiska argument som stått emot varandra. Medverkar gör också Britta Lejon, ST och Mikael Feldbaum, Arbetsvärlden. -
Migrationsverket och kommunernas socialtjänster sliter nu med att ta emot flyktingarna som kommer från Ukraina. Men förutsättningarna är tuffa. Britta Lejon, ST, och Sara Gustavsson Roxell, Vision, konstaterar att Sveriges krisberedskap återigen fallerar.
På Migrationsverket i Sundbyberg jobbar handläggarna under hård press för att möta flyktingarna från Ukraina. Britta Lejon menar att Migrationsverkets ledning brister i sin organisation. Sara Gustavsson Roxell, socialpolitisk strateg på Vision, menar att Sverige inte har ett system med snabba beslutsvägar vilket straffar sig i krislägen. En anemisk socialtjänst i många kommuner borgar heller inte för att kunna hantera en påfrestning. Kommunernas olika förutsättningar bidrar till svårigheterna.
I podden konstateras också att ett knappt år av uppehållstillstånd som Sverige nu beviljat, inte är tillräckligt för att komma in på arbetsmarknaden för de flesta flyktingar. -
Vilket problem är egentligen moderna frihandelsavtal lösningen på? Det frågar sig utredaren Rikard Allvin som skrivit boken ”Frihandelns fångar” (Ordfront).
Investeringsskyddet i moderna frihandelsavtal riskerar att låsa fast länder i privatiserade marknader. Nya frihandelsavtal är idag mestadels onödiga och riskerar att göra mer skada än nytta. Det anser utredaren och den tidigare miljöpartistiskt sakkunniga i EU-parlamentet Rikard Allvin.
I veckans avsnitt även om hur kriget i Ukraina kan få konsekvenser för handeln med diktaturer. Medverkar gör förutom Rikard Allvin, Britta Lejon, ordförande ST och Mikael Feldbaum, chefredaktör Arbetsvärlden. -
Var går gränsen för när politiken ska kompensera oss för höjda priser? Det undrar Unionens chefsekonom Katarina Lundahl som gästar podden för att diskutera den ökade inflationen och avtalsrörelsen.
Inflationen brukar öka på väg ut ur en kris, men sedan sjunka. Det har vi sett förut, så dagens utveckling med ökad inflation är inte unik, menar Katarina Lundahl.
Fackets uppgift är långsiktigt hållbara reallöneökningar, menar Katarina Lundahl som inte ser inflationen som avgörande inför höstens avtalsrörelse. De som kritiserar industrimärket har ofta inga alternativa realistiska lösningar, säger hon vidare.
Britta Lejon ser siffersatta avtal som viktigt i avtalsrörelsen för att inte ge bort makten över lönebildningen till arbetsgivarna.
Vi diskuterar också hur olika förväntningarna på inflationen kan se ut i olika grupper. Man är sin egen varukorg närmast, noterar Katarina Lundahl. Kaffepriserna har definitivt ökat, noterar Britta Lejon som glömde ta med sig en kaffe in i studion.
Slutligen: är det stor statskonst att ge kompensation när elpriserna ökar? Och kan man kräva kompensation för det höjda priset på hallonglass?
Medverkar gör Katarina Lundahl, Unionen, Britta Lejon, ST och Mikael Feldbaum, Arbetsvärlden. -
Inget parti kommer att våga gå emot V-S-MP-förslaget om att höja pensionerna med upp till tusen kronor. Om de skulle det, så kommer höstens val att gå till historien som tusenkronorsvalet. Det spår Forenas samhällspolitiska chef Håkan Svärdman.
Alla partier är överens om att pensionerna behöver öka. Men inte om hur. I veckans avsnitt av Arbete och fritid reder vi ut vad som förlamar Pensionsgruppen från att realisera just det alla säger sig vilja åstadkomma: höjda pensioner. Till vår hjälp har vi Håkan Svärdman på Forena och Britta Lejon på Fackförbundet ST. Leder samtalet gör Mikael Feldbaum, Arbetsvärldens chefredaktör. -
Jag blir utmattad av den fördummande debatten om kärnkraft, säger Mikael Odenberg i den här valspecialen av podden Arbete och fritid. Han har också svårt att förstå varför det är Moderaternas uppgift att utbilda Sverigedemokraternas äntringsstyrka i att bli regeringsunderlag. Dessutom om vad sjukvårdsdebatten handlade om på 1970-talet, samt ett avslöjande av Britta Lejon om att Göran Persson brukade spå valutgången efter sommarvädret.
Och så påverkas arbetsmarknad och trygghetssystemen av valutgången. Dessutom slår panelen fast att Liberalerna klarar spärren, i alla fall på tvärt-om-språket!
Medverkar gör Mikael Odenberg, Britta Lejon, ST och Mikael Feldbaum, Arbetsvärlden. -
Samuel Engblom, TCO och Britta Lejon, ST diskuterar den politiska situationen och huruvida det krävs förändringar av regeringsformen. Vi kommer få en regering som vågar ”köra på” med förslag oavsett om de har stöd eller inte, gissar Samuel. Britta berättar hur man tänker när man utser en regering. Startskottet för valrörelsen 2022 har gått, konstaterar panelen.
-
Nya gröna industribranscher uppstår i norra Sverige. Ny infrastruktur och transporter måste ta form. Stora vindkraftparker byggs. Men hur ska vi få ihop de olika sektorerna och koordinera dem på ett bra sätt? Vilka är de stora hindren? Vad är statens roll? Och vad kan facken göra?
Kajsa Borgnäs är chef på den fackliga tankesmedjan Stiftung Arbeit und Umwelt och har precis kommit ut med boken Ingen tid för illusioner – en reseguide. Där tar hon sig an klimatomställningen som en teknisk utmaning som har politiska lösningar. Britta Lejon, ST och Mikael Fledbaum, Arbetsvärlden medverkar också i podden. -
Algoritmer påverkar arbetslivet allt mer. Det kan handla om övervakning, arbetsledning eller gigplattformar. Men också om beslutsstöd. Om vi alls väljs ut till ett nytt jobb kan bero på en rekryteringsalgoritm som ska borra i våra egenskaper och vår personlighet.
Men har facket möjlighet att förhandla och kontrollera algoritmerna i arbetslivet? German Bender, utredningschef på Arena Idé, gästar Arbete och fritid och talar om en pågående forskningsstudie i svenska gruvor. Samuel Engblom, TCO och Britta Lejon, ST diskuterar såväl arbetsmiljö som demokratiaspekter på ny teknik i arbetslivet och EU-kommissionens förslag till harmoniering av regler för artificiell intelligens. Programleder gör Mikael Feldbaum, Arbetsvärlden. - Visa fler