Bowie Podcasts
-
Då valde The Wheel of Bowie ”Diamond Dogs” från 1974. Det var extra kul att lyssna igenom detta album med just Martin och Susanna Theander som båda var Bowiefans när skivan kom och kan ge sin unika minnen av Bowies första - och sista - DYI-album. Tillsammans reder vi ut denna härliga röra av litterära referenser, kantrat konceptalbum och övergivna musikalplaner som blev Bowies farväl till glamrocken. Dessutom bjuder Martin på ett personligt Bowieminne med extra allt!
11:43 Future legend
14:25 Diamond dogs
27:00 Sweet thing
35:14 Candidate
38:35 Sweet thing (reprise)
41:46 Rebel rebel
51:34 Rock 'n' roll with me
57:11 We are the dead
1:04:37 1984
1:14:25 Big brother
1:18:31 Chant of the ever circling skeletal family
-
Vad har de tidiga kvantfysikerna i Köpenhamn gemenast med de religiösa mystikerna? Vad kan psykedeliska substanser säga om verklighetens natur och vad är det för ett ”krig” som pågår mellan materialister och hermetiker? Åtminstone enligt Per Johansson. Kliv in. Och kliv ut igen till en härlig söndag. Puss från oss
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Då valde The Wheel of Bowie ”Lodger” från 1979. Den tredje skivan i den så kallade Berlintrilogin är på många sätt den mest experimentella av de tre. Häng med när jag och David Birde (från Brainpool mm) gör vårt bästa för att haka på Bowies resa från Schweiz genom Afrika och Mellanöstern och tillbaka igen. David löser gåtan bakom sångtiteln ”DJ” medan jag funderar på om man tog för mycket eller för lite kokain i studion. Vi roas också av det tappra försöket att lansera genren ”turkisk reggae” samtidigt som vi förundras över hur Bowie och Co vänder och vrider på den kreativa processen för att slippa skriva nya låtar.
6:22 Fantastic voyage
11:55 African night flight
21:13 Move on
28:19 Yassassin
34:15 Red sails
43:06 DJ
49:57 Look back in anger
57:28 Boys keep swinging
1:03:19 Repetition
1:09:54 Red money
-
Då valde The Wheel of Bowie hans näst sista album ”The Next Day” från 2013. Detta comeback-album har absolut sina toppar men också sina dalar. Det är dessutom på tok för långt! Jag blev helt enkelt tvungen kalla in två tungviktare för att orka reda ut det hela. Så häng med när jag, David Birde (från Brainpool mm) och Martin Inghardt (från The Animal Five mm) gör vårt bästa för att hitta russinen i denna stundtals överproducerade platta. Vi diskuterar Bowies fascination för rymden, hur tufft det egentligen är med distade gitarrer, en eventuell låtstöld av Scott Walker och om det kan ha varit för mycket panini i studion!
7:35 The next day
14:28 Dirty boys
18:43 The stars (are out tonight)
29:34 Love is lost
37:57 Where are we now?
47:01 Valentine’s Day
51:12 If you can see me
55:47 I’d rather be high
1:00:37 Dancing out in space
1:03:37 How does the grass grow?
1:07:25 (You will) Set the world on fire
1:09:21 You feel so lonely you could die
1:13:48 Heat
-
Då drar vi igång den här podden med en riktig klassiker: Heroes, andra skivan i Bowies Berlintrilogi. Häng med när jag och Pontus Holmgren från ”Pontus och amerikanerna” navigerar oss igenom detta schizofrena album där Bowie utforskar hur långt man kan ta improvisation och experimentlusta i studion och ändå leverera magiska poplåtar. Givetvis avhandlas allt från Fripps gitarrspel, Oblique Strategies, Brian Eno och den där berömda kyssen vid Berlinmuren.
5:24 Beauty and the beast
13:54 Joe the lion
27:44 Heroes
42:38 Sons of the silent age
48:49 Blackout
52:58 V-2 Schneider
58:15 Sense of doubt
1:05:42 Moss Garden
1:12:22 Neuköln
1:18:00 The secret life of Arabia
-
Skådespelaren Leif Andrée hörde David Bowie för första gången 1972 och det blev avgörande för honom: "Jag blev skådespelare av två skäl David Bowie och Sex Pistols."
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
DAVID BOWIE VAR STÄNDIGT I RÖRELSEDavid Bowie (1947-2016), som egentligen hette David Jones, växte upp , London. Han började spela saxofon som 13-åring och startade sitt första band när han var 15, men satsade efter några år på en solokarriär och LP-debuterade 1967. Det gick lite trögt i början och han utbildade sig bland annat till skådespelare och mimartist. Han gav ut singeln "Space oddity" 1969 – som med åren skulle bli världens mest sålda singel – men det var först 1972 som Bowie blev en riktig superstjärna, då skivan "The rise and fall of Ziggy Stardust and the spiders from Mars" gavs ut. Han var en trendsättare som gång på gång ändrade uttryck och musikstil. Under sitt artistliv samarbetade han med en mängd olika musiker, var skådespelare, konstnär - och beräknas ha sålt 140 miljoner skivor. David Bowies 25e album"Blackstar" gavs ut på hans födelsedag 8 januari 2016, två dagar innan han avled i levercancer 69 år gammal.
SKÅDESPELAREN LEIF ANDRÉE TÄNKER PÅ BOWIE VARJE DAGLeif Andrée inledde sin skådespelarkarriär på Teater Galeasen i Stockholm 1983 och tillhör idag den fasta ensemblen på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm, där han medverkat i många hyllade uppsättningar som till exempel "De tre musketörerna", "Erik XIV" och "En folkefiende". 2016 var det premiär för monologen "Leif", en uppsättning som fick mycket fin kritik och stor publik. I tonåren tillhörde Leif Andrée den svenska simeliten och när han blev värvad till Sundsvalls Simsällskap, var han med också med i stadens legendariska punkband Pizzoar. Han har medverkat i ett stort antal tv- och spelfilmer, några av alla är "Kaninmannen", "Himlen är oskyldigt blå" och "Tomten är far till alla barnen". Han spelar också Daidalos" i det populära barnprogrammet "Labyrint". 2022 hade han rollen som Banquo i "Lady Macbeth" på Dramaten och Mr Braddock i "Mandomsprovet" på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm. 2008 tilldelades han Carl Åkermans stipendium av Svenska Akademien.
GUNNAR BOLIN – KULTURJOURNALIST PÅ SVERIGES RADIOProgramledare Gunnar Bolin är mångårig medarbetare på Sveriges Radio och har arbetat på kulturredaktionen sedan 1989. Förutom otaliga radioinslag har han också skrivit två böcker: "Hovjuvelerarens barn" och "Bibliotekarien i Magdeburg".
Producent: Maria Götselius
-
Avsnitt 15 ute! Vi talar transport, medieteknik och miljö med Nina Wormbs, teknikhistoriker på KTH. Vi läser Jonathan Sterne. Nina tänker på Bowie.
Texter:
Jonathan Sterne “Transportation and Communication: Together as You’ve Always Wanted Them.” In Thinking With James Carey: Essays on Communication, Transportation, History, eds. Jeremy Packer and Craig Robertson, 117-135. New York: Peter Lang, 2006
https://www.mcgill.ca/ahcs/people-contacts/faculty/sterne
E. Eriksson, M. Wolrath Söderberg & N. Wormbs, “ Exceptionalism and Evasion : How Scholars Reason About Air Travel ”. in Academic Flying and the Means of Communication, Kristian Bjørkdahl & Adrian Santiago Franco Duharte (eds.). Palgrave Macmillan, 2022. (https://link.springer.com/chapter/10.1007/978-981-16-4911-0_7)
https://www.kth.se/sv/philhist/historia/forskning/environmental-humani/understanding-justification-of-climate-change-nonaction-1.883728
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Victoria ger er en rafflande inblick i Svenska Napoleon-sällskapet och levererar den rimligaste teorin om varför det gick käpprätt åt helvete för hennes kära Bonaparte. Inte nog med det, vi ger er Bowie, Brel, och Ridley Scott. Kom med oss!
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
I dagens avsnitt är det dags för en gästlista och det är ingen mindre än den eminente Max Garberg som gör en djupdykning i David Robert Jones och listar sina topp 30 Bowie all times. Nya guldkorn utlovas till de flesta så håll ögon och öron öppna!
-
Alla älskar Tyskland! Landet som sedan de fick lära sig en hård läxa 1918 knappt har ställt till med något alls och som märkligt ofta varit där popmusiken tagit stora steg framåt. Det var i Tyskland The Beatles lärde sig spela, det var i Tyskland Siw Malmkvist ett tag var den största stjärnan, det var i Tyskland Bowie spelade in sina bästa skivor och, kanske viktigast, det var i Tyskland Helloween spelade in världens bästa poplåt: Eagle Fly Free.
Det här är historien om hur ett tyskt rockband på mindre än två år lyckas uppfinna en helt ny musikstil, dekonstruera den och släppa den slutgiltiga kärleksfulla parodin på den. Om dubbelskivan som inte blev av och hur ett nervöst sammanbrott ledde till den perfekta blandningen av schlager och Judas Priest.
Dessutom hyllar och minns vi en av rockhistoriens bästa trumslagare och världens kanske enda vettiga bassolo i en rocklåt någonsin.
En podd om musik behöver musik och musik behöver låtskrivare. Låtskrivare behöver pengar. Var med och betala STIM-avgifter så att de får vad de ska få. Och det som blir över går till Röda korsets arbete i Ukraina.Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Ludvig Josephson upptäckte Bowie tjugo år efter alla andra - i en svettig träningslokal. Låten "Up the hills backwards" från 1980 hjälper honom genom löpbandets prövningar.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Den 8 januari 2022 skulle David Bowie ha fyllt 75 år. Han avled 2016, nyss fyllda 69 år. Under sin långa artistkarriär gjorde han sig känd som en oförutsägbar hamnskiftare, med en rad nya scenpersonligheter; Major Tom seglande över jorden isolerad i sin rymdkapsel, rockikonen Ziggy Stardust, The Thin White Duke, i självvald exil i Västberlin under murens skugga och med betydligt råare ljudbilder…
Albumet ”Scary Monsters (and Super Creeps)” från 1980 innebar ännu ett stilbyte, med utblickar såväl bakåt i hans musikaliska historia som framåt mot nya intryck och influenser.
Låten “Up the Hill Backwards” från 1980 kallade Bowie ”ett engagemang förklätt till likgiltighet". Ludvig Josephson upptäcker låten långt senare - på gymmet där skiftena i takt och tempo följer löpbandets inprogrammerade fart och motstånd.
-
Vi talar flyktingläger med Philipp Seuferling. Vi läser Michel Foucault. Philipp tänker på Bowie.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.