Bordeaux Podcasts
-
Vi tar inget grepp om Bordeaux i detta avsnitt, snarare en handskakning, och provar några primörer av årgång 2021 samt några äldre viner. Vi kommer återkomma till Bordeaux, när vi vuxit in id et lite mer :)
Samtlia utom ett är Grand Cru Classe (GCC)
Vi provar:
1. GCC Chateau Lafon-Rochet Saint-Estephe 2021
2. GCC Chateau Centemerle Haut-Médoc 2021
3. GCC Château Carbonnieux Pessac-Leognan 2021
4. GCC Château Destieux Saint-Emilion 2021
5. Château Les Grands Chenes Medoc 2017
6. GCC Chateau Rauzan-Segla Margaux 2014 -
Nu kan svenskt vin på allvar konkurrera med vin från andra länder. Vi besöker baren som fokuserar på svenska viner. Och en vinodlare i nordvästra Skåne. Och vi provsmakar så klart.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
- Vår största produkt är vinprovningar med svenska viner, säger Jeannette Bohman.
Tillsammans med sin man Johan driver hon vinbaren Swedish Wine Center i Malmö och Skivarps gästgivargård.
- De allra flesta är otroligt positivt överraskade. Det hade de inte varit för sex, sju år sen. Då var många svenska viner som syrliga citronsafter.
När Sverige gick med i EU 1995 avskaffades Vin & Sprits import- och tillverkningsmonopol på alkohol. 1999 fick Sverige tillsammans med Danmark tillstånd av EU att odla vindruvor för tillverkning av vin.
Men här har gjorts vin tidigare. 6000 år gamla lämningar visar att det då växte vindruvor här. Och i början av 1600-talet fanns det vinodlingar i Stockholm och på skånska kloster.
Idag finns 150 hektar vinodling i Sverige. Som jämförelse så har vindistriktet Bordeaux 120.000 hektar.
- Jag har vänner som har större vingårdar än allt som odlas i Sverige. Italien har 700.000 hektar, säger Felix Åhrberg, vinmakare på Kullabergs vingård i nordvästra Skåne.
De odlar på 14 hektar och kan göra 100.000 flaskor i sin nybyggda vinkällare.
- Vi skulle kunna ha 10.000 hektar i södra, kustnära Sverige, säger Felix. Det skulle bli en ny miljardindustri med många nya jobb. Nyckeln till en levande landsbygd.
Jeanette jämför med Nya Zeeland som varit vinland 20 år längre än Sverige.
- Viljan, kunskapen och förutsättningarna finns här, säger hon. Men vi behöver gårdsförsäljning för att öka volymerna och fortsätta utvecklas.
-
Kul kunskap om Bordeaux: 9 frågor om världens mest kända vindistrikt.
Hör om genidraget som gav Bordeauxviner högst status och påverkat andra vinländer.
Hör också om när tjusiga Bordeaux-slott förlorade mot en oansenlig uppstickare i sensationell blindprovning.
Mailfråga i slutet av avsnittet. Vinn ett presentkort.
Lycka till!
Fler tips: Se Vinbetygets nyhetsbrev >
Mer inspiration: Se Vinbetygets Instagram >
Vinbetygets 18 topplistor med expertbetyg >
Vinbetygets App: Bästa vinerna på Systembolaget >
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
För konstnären Charlotte Gyllenhammar är Goya en av de absolut främsta konstnärerna genom tiderna: "Han har en enorm spännvidd, det slår mig igen och igen jag lär mig något nytt varje gång jag ser hans konst."
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
GOYA – DEN FÖRSTA MODERNA KONSTNÄRENFrancisco José de Goya y Lucientes (1746-1828) föddes i Fuendetodos, Aragonien i Spanien. Goyas tidiga måleri var ofta porträtt i traditionell stil och blev förste hovmålare vid spanska hovet. Men, Goya var inspirerad av upplysningstidens idéer och vid sidan om gjorde han 1799 till exempel etsningarna "Los Caprichos" som är mycket personliga, satiriska och expressiva. Efter Napoleons ockupation av Spanien och det spanska frihetskriget fortsatte Goya att arbeta för den återinsatte kungen och gjorde bland annat kanske sitt mest kända verk, "Den 3 maj 1808", där civila Madridbor avrättas av franska trupper. Med åren blev Goya allt mer pessimistisk och politisk. Hans etsningar "Krigets fasor" blev kända först långt efter hans död, liksom de "Svarta målningarna," som Goya gjorde på väggarna i huset han bodde under några år. Goya dog i Bordeaux, där han levde de sista åren i exil.
GOYAS KOMPLEXITET FASCINERAR CHARLOTTE GYLLENHAMMARCharlotte Gyllenhammar är en av Sveriges mest framstående konstnärer och hon arbetar numera främst med skulpturer, installationer, film och foto. Hon började sin konstnärsbana som målare, men slog igenom 1993 med verket "Dö för dig", en upp- och nedvänd ek som hängde över Drottninggatan i Stockholm. Charlotte Gyllenhammar är representerad i konstsamlingar över hela världen och har gjort många offentliga verk, till exempel de omtalade skulpturerna "Mother" och "&child" i Hyllie, Malmö.
I avsnittet medverkar också Måns Hirschfeldt, konstkritiker på Sveriges Radios Kulturredaktion.
GUNNAR BOLIN – KULTURJOURNALIST PÅ SVERIGES RADIOProgramledare Gunnar Bolin är mångårig medarbetare på Sveriges Radio och har arbetat på kulturredaktionen sedan 1989. Förutom otaliga radioinslag har han också skrivit två böcker: ”Hovjuvelerarens barn” och ”Bibliotekarien i Magdeburg”.
Producent: Maria Götselius
-
Barn, barn, barn.
I en tid då de faktiskt gjorde någon nytta så bestraffades de hårt av sin samtid.
Barnadödligheten var hög. De blev agade. De kunde bli lämnade på barnhem och hade de otur kunde de liggas ihjäl.
Det var en tuff tid, men de var trots allt älskade. Eller var de verkligen det?
🎙️
29 december 2021
🍷
• Dott G. Damilano - Barolo 1958
• Château L'Heyrisson "Frank's Réserve" - Bordeaux 2019
🎶
• Drottningholms Barockensemble - Allegro, Drottningholmsmusiken. Utgiven av Musica Sveciae
• Scott Joplin - Ragtime Dance
• Vernon Dalhart - The Alcoholic Blues
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
De bästa vinerna från Barolo, Bourgogne, Bordeaux och Champagne har gått upp i pris ordentligt under 2021. Alf & Petter reder ut varför och vad som kommer härnäst.
-
I den andra delen av intervjun med Ellen Franzén fokuserar vi på hennes arbetsplats, den tvåstjärniga Michelin-restaurangen Gastrologik som drivs av Anton Bjuhr och Jacob Holmström i Stockholm. Ellen berättar om restaurangens historia, verksamhet och filosofi samt hur hon fick jobbet som sommelier där. Hon berättar även mer ingående om just vin-delen av verksamheten. Avsnittets andra hälft ägnas helt åt lyssnarfrågor och frågor som man alltid ha velat ställa till en stjärnsommelier! Bland annat får vi reda på hur man på bästa sätt ska öppna, lufta och servera en gammal Bordeaux och en nyare Barolo! Get bonus content on Patreon
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
I den här veckans avsnitt har vi den stora äran att få följa med på en resa genom branschikonen Johan Magnussons karriär! Hans CV får det mesta att blekna i jämförelse. Han är en utbildad sommelier som startade sin resa på Grythyttans restaurangskola och praktiserade vid Grythyttans Gästgivaregård. Därifrån hamnade han så småningom i Bordeaux där han jobbade på olika vingårdar varpå han kom tillbaka till Sverige och blev VD på vinkällaren Grappe. Vidare utsågs han till auktoriserad värderingsman av Sveriges Handelskammare för vin och destillat, han var med och startade Systembolagets dryckesauktioner och blev även vald till ordförande i svenska sommelierföreningen. Hans bok, Konsten att bygga en vinkällare, är ett standardverk för alla som intresserar sig för hur man bygger och inreder en vinkällare. Sedan 2008 driver han MFW, Magnusson Fine Wine, på Grevgatan 26 i Stockholm, en plats som vi kommer att fokusera på i nästa veckas avsnitt. Häng med på den första delen av ett dubbelavsnitt om Johan och MFW där vi även passar på att prova en riktigt fin Bordeaux från 1995! Get bonus content on Patreon
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Äntligen tillbaka!
Vi pratar igenom senaste jaktupplevelserna, vi har alla hunnit med att jaga och har dessutom haft jaktlycka.
Ian har bytt bössa igen och har äntligen lyckats få med sig Tikka's nya rimfire, Tikka T1x som vi klämmer och känner på.
I gissa djuret bjuder Erik på en fantastisk tjäderbröstfilé. Till maten har Erik valt en röd och en vit Bordeaux signerad Carl Jan Granqvist, Eriks kockmentor. Vi ringer upp Carl Jan som entusiastiskt pratar vin, smakupplevelser och bjuder på en rolig jakthistoria.