Bo Hejlskov Podcasts
-
I dagens podd pratar jag med Anna-Karin Wyndhamn. Hon är författare, forskare, programledare, föreläsare och poddare. Och min goda vän.
Anna-Karin har varit på konferens med skolledare som indoktrinerats av Bo Hejlskov och hans lågaffektiva bemötande. Varför har vi så mycket problem med auktoritet i vårt samhälle? Jag har läst en text om otrohet av Vesna Prekopic, som menar att vi borde sluta tycka att det är så farligt. Det är lite omodernt att behandla otrohet som någon stor grej, tycker hon. Jag håller inte med, men tycker ändå att hon är inne på något centralt för vårt kulturella tillstånd.
Detta är ett nytt segment inom Rak höger som ni kommer höra mer av, vilket jag skrev om lite senast vi gjorde ett sånt här avsnitt (21/1). Jag kommer fortsätta med mina vanliga avsnitt där jag intervjuar intressanta personer som skrivit, sagt eller gjort något. Men jag har alltmer känt att jag vill ha ett forum för att tala mer fritt, i samma stil som jag skriver. Det gör jag ofta med nära vänner annars, och Anna-Karin är ofta den jag ringer när jag vill prata igenom något. Så varför inte göra en podd som är av den karaktären, tänkte vi. Responsen har hittills varit överväldigande positiv på pilotavsnittet, vilket har gett oss blodad tand. Fortsätt gärna att dela med er om vad ni tycker och tänker!
Genom att bli betalande prenumerant gör man det möjligt för mig att fortsätta vara en självständig röst.
Inför varje podd…
Tack för alla inspel inför den här podden. Som ni hör i avsnittet så är det till stor hjälp för mig att ta del av era tankar och frågor. Fortsätt gärna att skicka frågor och tankar till mig! Betalande prenumeranter kan ta del av Anna-Karin Wyndhamns svar på era frågor.
Inför varje avsnitt av podden diskuterar jag ämnet med er och tar med era frågor till samtalet. Det ni behöver göra för att delta i samtalet är att ladda ned Substackappen och vara med i Rak högers chatt. Många är redan med, men jag hoppas givetvis på fler.
För att gå med i chatten behöver du ladda ner Substackappen, som nu finns tillgänglig för både iOS och Android. Chattar skickas via appen, inte e-post, så slå på push-notiser så att du inte missar konversationen när den händer.
How to get started
* Download the app by clicking this link or the button below. Substack Chat is now available on both iOS and Android.
* Open the app and tap the Chat icon. It looks like two bubbles in the bottom bar, and you’ll see a row for my chat inside.
* That’s it! Jump into my thread to say hi, and if you have any issues, check out Substack’s FAQ.
Utgivaren ansvarar inte för kommentarsfältet. (Myndigheten för press, radio och tv (MPRT) vill att jag skriver ovanstående för att visa att det inte är jag, utan den som kommenterar, som ansvarar för innehållet i det som skrivs i kommentarsfältet.)
This is a public episode. If you’d like to discuss this with other subscribers or get access to bonus episodes, visit www.enrakhoger.se/subscribe -
Hur bemöter man ett barn som lätt går upp i stress? Och hur stöttar man en 15-åring som stressar över gymnasievalet? Psykolog Bo Hejlskov Elvén och psykoterapeut Malin Lindholm ger råd till föräldrar med stressade barn. Programledare: Patti Hansén.
-
Trettio sekunders ögonkontakt leder antingen till våld eller sex, lyder ett känt citat från den amerikanska utvecklingspsykologen Daniel Stern. Vissa experter menar dock att det inte ens behövs så lång tid för att det ska bli obekvämt utan att det kan räcka med så lite som tre sekunder.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
– Oftast är det tre sekunders ögonkontakt, sedan tittar vi bort, tre sekunders ögonkontakt sedan tittar vi bort, i ett vanligt samtal, säger Bo Hejlskov Elvén, psykolog.
Men till personer vi har ett närmre förhållande till kan ögonkontakten givetvis vara längre än så, fortsätter han. Då gäller det ofta kärlekssituationer. När man raggar på krogen till exempel.
– Jag kan nog uppfattas som flirtig mot personer som jag inte menar att vara flirtig mot, just för att jag tittar på folk så mycket generellt, jag kanske råkar titta lite för länge på någon till exempel, säger Malin*, som använder just blicken mycket när hon raggar.
Hur gör du när du ser någon som du gillar?
– Då tittar jag lite mer intensivt på den personen, det blir som ett tyst hej kan man väl säga. Det är inte som att jag vänder bort blicken utan jag håller nog kvar blicken ganska länge, säger hon.
Gäster i programmet: Jens Edlund, samtalsforskare vid KTH, som leder projektet ”Ögonkontakt i samtal”, Kim Astor, doktorand i utvecklingspsykologi vid Uppsala universitet och Bo Hejlskov Elvén, psykolog.
Programledare är Ulrika Hjalmarson Neideman.
Producent Alice Lööf
*Malin heter egentligen något annat.
-
Välkomna till ett nytt avsnitt av Lågaffektiva podden! Idag pratar jag och psykolog Bo Hejlskov Elvén om handledning. Det är ett ämne jag vet att många vill höra mer om.
I dagens avsnitt pratar vi om vad som skiljer ärendehandledning från annan handledning, vad ärendehandledning kretsar kring och vad man behöver tänka på som handledare.
Vi utgår i mångt och mycket från vår bok Ärendehandledning i skola, vård och omsorg som kom ut 2020.
Blir du intresserad av att veta mer om handledning? Skriv gärna och berätta vad du skulle vilja höra mer om! -
Barn som svär och använder kränkande ord kan vara både sårande och provocerande. Hur får man som förälder barnen att uttrycka sig utan att såra och kränka? Psykolog Bo Hejlskov Elvén ger tips och råd till föräldrar som har barn med NPF-diagnos. Programledare Patti Hansén.