Bioarctic Podcasts
-
Kriget i Ukraina fortsätter och Ryssland vill att de delar av Ukraina som kontrolleras av ryska styrkor ska bli en del av Ryssland. Sedan har det svenska företaget Bioarctic hittat ett sätt som kan bromsa Alzheimers. Avslutningsvis får vi hälsa på Sofie Ingvarsson igen och höra hur det gick med hennes pantningsföretag.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
-
"Jag ryser vid tanken att vi på Bioarctic inom kanske två år kan ha den första mot Alzheimer godkända bromsmedicinen i Sverige", säger Gunilla Osswald, VD för det svenska Bioarctic i min podcast.
På julafton fick Bioarctic en oväntad present. Det var den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA som plötsligen meddelade att det svenska läkemedelsbolaget fått ett snabbspår till processen för ett godkännande av bromsmedicinen lecanemab.
Uppemot 100 000 svenskar med tidiga former av Alzheimer kan börja hoppas på ett läkemedel som bromsar upp sjukdomen och ger patienten några ytterligare "friska år".
I min poddstudio berättar Gunilla Osswald med glödande optimism om hur långt forskningen kring läkemedel mot Alzheimer har kommit.
Hon går igenom i detalj hur deras bromsmedicin lecanemab fungerar i studier på patienter.
Och hur lecanemab skiljer sig från Biogens läkemedel Aduhelm, som nyligen fick avslag i Europa efter ett godkännande i USA i somras.
Gunilla Osswald förklarar också hur potensmedlet Viagra kan bli en del i de framtida kombinationerna av behandlingar som likt cancer kommer att krävas för att förebygga och stoppa Alzheimer.
Alla ni som i åratal väntat på positiva nyheter kring sjukdomen Alzheimer, bör lyssna på mitt samtal med Gunilla Osswald.. -
Flera internationella studier pågår nu där antikroppar används för att angripa demenssjukdomen Alzheimer. Svensk forskning ligger bakom en av upptäckterna.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Hittills finns läkemedel som lindrar Alzheimer, men det finns ingen bot. Kanske kan forskare vara ett steg på vägen nu genom att experimentella läkemedel testas för att försöka göra så att sjukdomen inte utvecklas lika snabbt som hittills. Det handlar om särskilt framtagna antikroppar som prövas i fas tre studier för att angripa Alzheimersjukdomen.
Den svenska upptäckten utgår från det forskarna kallar "den arktiska mutationen". Där upptäckte forskarna att personer kunde bli väldigt allvarligt sjuka utan att man såg de plack som annars brukar förknippas med sjukdomen. Seniorprofessor Lars Lannfelt och grundaren av företaget Bioarctic menar att det kan vara förstadiet till placken, det han kallar protofibriller, som är viktigast att ta bort. Han tänker sig dem som moln som finns i hjärnan, och som han tro sig kunna dammsuga bort.Programmet är en repris från 15 april. Sedan programmet sändes i april har det första läkemedlet med antikroppar, Aducanumab från Biogen, i början av juni i år godkänts av amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA eftersom det tycks kunna påverka själva sjukdomen.
Programledare Annika Östman
[email protected]
Producent: Camilla Widebeck
[email protected]