Bengt af Klintberg Podcasts
-
Essäböcker hittar man på vitt skilda avdelningar i bibliotekets hyllor. Anledningen är att de ofta handlar om många olika saker. En essä är ett försök att resonera kring och utveckla en personlig tankegång kring ett ämne. Gärna med någon vetenskaplig förankring. Michel de Montaigne brukar anges som essäns upphovsman. Han levde på 1500-talet och skrev personliga betraktelser om en rad olika ämnen. En rad olika ämnen avhandlas också i det här avsnittet - allt från konstnärer i utanförskap till snöns och vardagsföremålens historia.
Böcker som nämns: Michel de Montaigne: Essayer, 3 band (2012)
Peter Englund: Tystnadens historia (2021)
Bengt af Klintberg: Kuttrasju (1998)
Mats Ekdahl: Snöns historia (2019)
Anders Cullhed: Tidens guld (2017)
Olivia Laing: Den ensamma staden (2017) och Märkligt väder (2021)
Patrik Svensson: Den lodande människan (2022)
--- Send in a voice message: https://podcasters.spotify.com/pod/show/ofiktion/message -
När åker vi flygande bil eller buss till jobbet? Varför vill man göra komedi av Clark Olofssons liv? Hur lyckades Lunds konsthall bli ett konstcentrum på 60-talet? Dessutom de barnförbjudna kantarellverserna.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Nu ska flygplatser för drönare byggas på flera ställen i Sverige. Och hur löser man trafikstockningar, parkeringar och rondeller, när alla vill åka flygande elbil till jobbet samma tid? Rikard Tyllström, verksamhetsansvarig för Laboratoriet för obemannade luftfartygssystem på Lunds universitet, hjälper till att reda ut var vi ligger i utvecklingen.
Vi pratar också om den avantgardistiska konsten i Lund i mitten av 1960-talet. Hur lyckades Lunds konsthall locka till sig alla dessa internationella konststjärnor? Med utgångspunkt i en ny bok handlar det om happenings, äventyr samt centrum och periferi i svenskt konstliv på 1960-talet med Katarina MacLeod, professor i konstvetenskap vid Södertörns Högskola, och Bengt af Klintberg, Sveriges kanske sista fluxuskonstnär.Nya tv-serien Clark, om bankrånaren Clark Olofsson, gör succé på den Netflix. Är det rimligt att porträttera en person som deltagit i grov brottslighet på detta muntra vis? Vi har bjudit in en av manusförfattarna Peter Arrhenius
Förvirringen är Stor när det gäller kring uttalet av finska statsministern Sanna Marins efternamn fortsätter? Elna Nykänen Andersson, press- och kulturråd på finska ambassaden reder ut saken en gång för alla!Dessutom om svamparnas hemliga liv och de censurerade kantarellverserna.
Programledare: Louise Epstein, Thomas Nordegren, Daniel Alling
Producenter: Amanda Rydman -
Sedan 2017 när den allmänna värnplikten återaktiverades har antalet värnpliktiga ökat från 4000 till 6000, och under de kommande åren väntas ökningen fortsätta. Nu får Försvarsmakten kritik för resursbrist.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Hur ska Försvarsmakten klara av att hålla kvalitén på värnpliktsutbildningen?Vi har bjudit in Olof Wärmländer från de värnpliktigas intresseorganisation Pliktrådet som menar att kvalitén på värnpliktsutbildningen blir lidande eftersom det saknas officerare, lokaler och utrustning. Men måste värnpliktiga ha en gymnastiksal att öva i eller skulle det gå lika bra med skogen?
Vi pratar också om den avantgardistiska konsten i Lund i mitten av 1960-talet. Hur lyckades Lunds konsthall locka till sig alla dessa internationella konststjärnor? Med utgångspunkt i en ny bok ska vi prata om happenings, äventyr samt centrum och periferi i svenskt konstliv på 1960-talet med Katarina MacLeod, professor i konstvetenskap vid Södertörns Högskola, och Bengt af Klintberg, Sveriges kanske sista fluxuskonstnär.
Just nu blommar de japanska körsbärsträden på flera ställen runt om i landet. I Japan uppfattas den korta blomningen som en symbol över livets förgänglighet. Gunnar Jinmei Linder, lektor i Japans språk och kultur på Stockholms universitet, berättar om den japanska traditionen Hanami som handlar om att samlas under körsbärsblommorna för att stanna upp i nuet och glädjas över livet.
Programledare: Louise Epstein
Sidekick: Thomas Nordegren
Producent: Olle Björkman
-
I det här avsnittet undersöker vi vår tids sägner och hör många exempel på sådana. Vi diskuterar även skillnaden mellan ryktesspridning och vandringssägner eftersom de ofta kan tyckas ligga nära varandra.
Med ett 50-tal böcker och oräkneliga artiklar om folklore, sägner och folkets berättelser svarar Bengt af Klintberg på alla våra frågor om vandringssägner. Vi välkomnar även Jack Werner, journalist och författare, känd bland annat för sitt arbete med faktagranskning, källkritik och moderna vandringssägner på internet.
Som vanligt kan ni hitta källmaterial och lästips på vår hemsida: www.oknytt.com/podcast Nu har vi även en Patreon för den som vill stödja oss i vårt poddarbete!www.patreon.com/narmantalaromtrollen Intromusiken är producerad av Marc Jungermann.